Совети за развојот на деца од 3-5 години

Discussion in 'Дете' started by referentka, Jun 12, 2018.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Нема антибиотик. И јас денес бев, само ми препиша нешто за јакнење имунитет при вируси и тоа. Вика антибиотик за џабе ќе пиеш. Е децава на антибиотик се, ама тие и вирус и бактериска инфекција, да посакаш да се фрлиш од Џеваир (facepalm)

LaDyDoLl likes this.
  2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Со помин кај сите.
    Веќе едвај чекам да заврши годинава, секоја година веќе навика ни стана болни да ја испраќаме :)

NarCis@ likes this.
  3. blessed.an

blessed.an Популарен член

@Lolipop23 ти благодарам
    А Д-димери и беа после операција 440 прима клексани 16има примамо а Д-димери сега и се 420 дали е нормално толку бавно да се намалуваат
    Ако знаеш да ми одговориш бидејки навистина сум премногу загрижена

4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Д димерите исто е нормално да се покачени после операција. До колку ќе одат тоа зависи и каква е операцијата, колкава е раната, на кој дел од телото е операцијата (при зафати на периферните делови од телото се помали вредностите, додека при зафатите на абдоменот поголеми). Тие се создаваат кога веќе коагулумот (засирената крв) почнува да се распаѓа и мислам дека достигнуваат максимум на 7от ден после операцијата, а потоа почнуваат да се намалуваат. После 3 недели треба да се вратат во нормала.

blessed.an likes this.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

@NarCis@ колку ли дена траеше кај малите овој ,,кучешки,, вирус?
    Ум веќе немам во глава. На секои 7-8 ч качува тт, пропратно со суво кашлање.
    Ептен се грижам, црп негативно, к.слика супер, се е во мирување а тт не сака да прекине.

6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@LaDyDoLl една недела траеше кај дете од другарка. Температура спушташе па креваше многу висока, прими и дексазон за кашлицата од што беше јака. Од шлајмот им кажаа дека крева, инхалираа подолго време, а исто крвна слика мислам во ред беше. Ќе помине.
    Многу се издржливи вирусите во последно време, мутирани и подолго траат, мене цела недела ме држеше со омалаксаност и засипнат глас.

7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Уште трае. Големава е на инхалации и е да речам, најдобра. Јас и мм, така-така, а бебево опструкција направи. Лош вирус, многу лош.

LaDyDoLl likes this.
  8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Мојов знае два три пати во ден обилно да поврати шлајм, така му е подобро и не кашла многу. Ама од оваа тт веќе и желудник надразнив и никаков мир немам.
    Правам и јас инхалации, матичната рече доволно е со физиолошки, во аптека ми нудеа вентолин, ама матичната вика ќе се среди вака.
    Фала ви мајки @NarCis@ @kristina.k :hug:

NarCis@ and kristina.k like this.
  9. blessed.an

blessed.an Популарен член

Дали некој имал искуство со тромбофилија кај дете..?
    Дали е нешто опасно и за цел живот или се лечи
    Сеуште не е точно утврдено но првичните сомнежи се за тоа

10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Повеќе или помалку сите кои сме имале проблем со забременување сме излегле со тромбофилија. Некоја посебна мака не сме виделе. Треба само редовен внес на б12 и фолати (во метил формат). Аспирин не знам дали може дете, ама и тоа е дел од терапијата.

blessed.an likes this.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Чај од диво оригано од кога може да се дава? Го земав за мене, а гледам за доста работи е добар, па сакам да дадам на синчето кое е 3г и 9м.

12. azelea

azelea Популарен член

Можеш да му даваш,ама пази многу е јак,има остар мирис и вкус па види дали ќе ти го пие,инаку дивото оригано е одлично за имунитет.

referentka and mariz like this.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Да видов и за цревата дека е добро, па затоа сакам да му дадам по малку.

azelea likes this.
  14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Види ги и капките. Тие секако треба наеднаш да се испијат, можеш со сок измешани. Прашај во аптека дали може да му ги даваш.

mariz likes this.
  15. zuto

zuto Форумски идол

Капките мислам се многу јаки за толку мало дете. Мене душава ми гори само од една капка-две. Ама нека си праша мариз соодветно лице за секој случај. Инаку многу сум задоволна од капките јас.

azelea, mariz and NarCis@ like this.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Јаки се изгор, ама еден колега ги даваше на детето. Ама ич не ми текнува која возраст беше. Затоа реков нека праша.

azelea, mariz and zuto like this.
  17. pretty7

pretty7 Истакнат член

Здраво мамички.. имам дете скоро 5 години за некој месец.. Не оди во градинка. е сега прашањето ми е дали вашите деца што се на возраст како моево знаат да пишуваат нешто, букви, бројки, линии прави, коси или сеуште е рано? Бидејќи моево дете несака ни да бои ни да црта буквално ништо, со сила се тераме 10тина минути да земе да бои нешто или да црта. Од пишување знае само неговото име да си го напише, тоа успеавме да се научиме. Знае да брои до 20, боите ги знае и на англиски ги знае и на македонски исто и брои на англиски до 10 и мн зборчиња знае на англиски, линиите незнае да ги пишува ги пишува непрецизно и како и да не се ни труди да ги научи, неможе вниманието да му остане на тоа воопшто не го ни интересира. А паметно е бргу памти се песнички знае, со компјутери телефони такви работи да не ни спомнувам се знае, англиски како што напоменав знае многу зборови и реченици и знае и да ги преведе на македонски, и песнички знае на англиски исто така? Ама ме плаши мене ова што незнае да бои убаво ни да црта ни да пишува? Дали мислите дека е рано за паника или во право сум што паничам? И некоја идеја нешто како да го натерам вниманието да му е кон боење, пишување?

18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Ќерка ми е помала од твоето, ама интерес за боење, цртање и пишување пројави во градинка кога ги гледаше другите деца. Дома ретко со мене нешто ќе пофатеше, најчесто сама си боев :)

19. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Многу зависи од детето. Мислам дека женските деца повеќе се по боење и такви работи од машките на таа возраст. Не е правило ама од тоа што гледав околу мене.
    Инаку, син ми не знаеше на таа возраст да пишува букви, ниту го форсирав. Мислам имавме сложувалка со азбука, па така ако некогаш го учев ама онака без форсирање.
    Ама кога тргна на училиште, многу брзо, за некој месец како да ги научи сите букви и да чита, дури и боењето му се испраксира (до тогаш ко со двете леви раци да боеше).
    Сега е второ одделение и многу убаво пишува, и ракописно и печатно, и чита, додека има деца во неговиот клас кои се уште имаат мака со тоа, ама и тоа не било проблем бидејќи таква им е програмата.
    Пред некој ден завршија со учењето на сите букви. Првото одделение е фокусирано на бројките (математика), дури во второто учат да букви и да пишуват и читат.

Не се секирај и не форсирај. Нејќе-нејќе, остави, ќе му дојде период. Инаку, моето одеше во градинка, ама ништо таму не учеја, им го сменија програмот, демек сега порано се оди во школо, па во градинка веќе немаат програм за пишување/учење букви.

Tajnaotrovna likes this.
  20. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Мислам дека немаш простор за паника.
    Секое дете е со свој афинитети, интереси.
    Тоа дефинитивно ми е докажано и секојдневно ми се докажува од примери во блиска околина.
    Колку што градинка има влијание, толку и нема.

Син ми е речиси 4,5 год, не знае ниедна буква, ниту пак го учам.
    Не форсирам за ништо.
    Брои до 10, па следува десетнаесет итн:D
    Боите ги знае.
    Бои како кога. Незаинтересиран 200%. Единствено во градинка, боел со внимание:?:
    Англиски од цртани, сега веќе и повеќе од некои часови бесплатни што ги имаат во градинка.
    Буквално, ништо од ова не го учев, насочував.

Немам намера да форсирам.
    Бројки и букви ќе учи во училиште, и пишување и броење...

Од друга страна, мајстор е за топка, фудбал, кошарка, адреналински спортови, точаци, тротинети.
    Веќе речиси се да има совладано, по своја желба.
    Во исто време, имам во блиска околина, помали по +- 6м, генијалци во поглед на математика и сл, ама бегаат од топка и точак како од ѓавол:?:

Мислам дека ми ги разбираш споредбите.
    Нема потреба од други.

На твое место не би се оптоварувала, ама ич.
    Мое мислење.

Tajnaotrovna, ma4e1311, duffi and 3 others like this.