И јас, затоа сега ќе испитаме во мк. Овде второ трето мислење нема, таа е докторката. Затоа решив таму да испитам што треба. Ионака за две недели одиме.
Не знам каде е соодветно да го сместам прашањево, затоа тука. Малава 4 е многу емотивна... Тоа ми е јасно, но ме загрижува друго. Пред 2 месеци мајка ми падна и се повреди на главата, среќа се се заврши ок, малава неќеше да ја погледне, бегаше од неа, и збореше со покриени очи, ај мислев не сака да ја гледа дека модра. Но еве денес слична случка со татко и, паднал пред неа, ништо озбилно и видливо. Плачеше и не го прима во соба, пак покрива очи, неќе утре он да ја носи во градинка...неќе да дојде во соба а и неќе сама да остане во соба. Јас исто се лизнав пред една недела со неа она виде ама не реагираше вака, само ме праша дали ме боли.. Сега не и не објаснуваме и збориме еве нема ништо ама џабе. Дури неќеше ни да ни збори, сега така малце се пушти. Сте се соочиле ли со вакво нешто.
Мајки, совет ве молам. Пред да ја легнам малата, на гаќичките видов капка крв, свежа. Имаше и на газето надвор. Инаку има тврда столица и многу често испушта гасови. Се исплашив.
Пукнат капилар од напон. Следи да не се повторува. Не би требало, ама следи. Се случува при посилен напон ако има тврда столица.
Malata pocna so rastecen nos, a potoa da potkashluvae. Vo sabotata ja odnesov na lekar mi rekoa deka nema na gradi, ni crveno grlo, samo kapki i inhalacii so fizioloshki. Pak prodolzi so kashlanje I suvo I mokra kashlica), ja odnesov na kontrola vcera, I mi vika maticnata, malku crveno grlovo I bash so ovie zborovi"sirupce Pancef". Mene ne mi se dava antibiotik, plus vo gradinka pocna, pa sto kje bide od deteto. Ni krvna slika ne mi rece, a I docna ja nosev vcera.
Мајки препорачајте добар психолог кој треба да работи со дете 4-5 год, хиперактивно. Во Скопје. Некој со кого сте имале лично искуство.
Предлог сируп за чистење на шлајм? Или било што друго, пред 3 недели кашлаше многу, докторот ни даде мукоплант и инхалации со синомарин. Се смири но шлајм сеуште има, му шета горе долу и одбреме поткашлува како да му смета, па мора да го прочисти грлото.
Големата ми е 4 години и постојано става во уста се и сешто, дури и рацете. Вашите стават ли предмети во уста на таа возраст? Многу ме нервира
Еве ја иста е, по цел ден урлам не тоа у уста, не прстите, Сара! сара! Сара не! Дури више нервоза ме фаќа. Се лиже, се пика у уста.
Ние сме 5 и сеуште става се во уста. Вчера коцката од нелути се човече му викам извадија не ме слуша и морам да викнам на висок тон па да ја извади.
Здраво, сакам да споделам една мака со вас и ако може неокј да ми помогни. Детето ми има 3 год и 10 месеци досега немавме проблем со мокрењето си кажување без проблем и без грешки нормално како на дете можеше да и се случи да кажи ама во моментот да не стаса да појди ама тоа од ко почна да кажува и се имаше случено 2-3 пати. Сега имам проблем цела недела не сака да седи на нокшир на шоља ме лажи дека не е измочана а преку цел ден само 1-2 пати успеавам да ја однесам да мокри останатото и е во гаќи. Зборувам цело време со мирно со тивко со нејзе со замолување ама детево го прави тоа како на изживување од една страна свесно за состојбата а од друга страна на сеќавам како да не сака ни таа да го прави тоа. Не ми е притискана за ништо до сега се сме ја оставале на нејзина добра воља ни за мокрење ни за ништо друго ја чекав за се кога ќе биди таа спремна. Се нервирам премногу оти ја сеќавам кога ќе мокри и ја земам за да ја носам плачи вришти или пробува да ми го одвлечи вниманието мене ме лажи буквално. Денес и направив и уринокултура да не има некоја бактерија или нешто слично. Дали некоја имала ваков проблем и како да го решам. Зима иди ќе настини со вакво темпо а и немам сили по 7-8 пара гаќи и трејнерки да перам искрено и да ја одмивам на секој сат,,,, Бремана сум со второ дете дали можеби има врска и тоа да го прави во знак на револот или љубомора
Да не е потпарена па да ја печи,може нема бактерија ама па инфекција може да има на дудето. Или па дс се има исплашено нешто друго не ми тркнува што може да биде,обично револтот и љубомората поинаку ги искажуваат
Мене се ми падна на памет, а зборувам многу зборувам и тоа со тивко и се обраќам со замолување не и се дерам не ја тепам не се жали дека ја чеша дека ја боли едноставно си клекнува под маса и се крија и после може да те испровоцира дека е измочана и се смее или пример ме лажи дека не е мочана и ми одвлекува внимание прво ќе ја носам на доктор да видиме инфекција или слично.. Не е црвена ниту потпарена и многу ми е збунувачка ситуацијава со нејзе малку ми има сменето и на однесувањето ми прави работи што не ги праела досега.. Незнам како да постапам... :/ :/ :/ Постариве ми велат однесија на бајачка ама искрено и не сакам многу да се оптоварувам со бајачи гледачи ама почнувам да се сомнеавам и дека можеби има потреба и од тоа досега не сум ја носела
Какви црни бајачи????? И мојата мочаше во гаќи кога бев трудна со второ и првично во градинка ми рекоа дека многу деца така правеле кога доаѓа ново бебе, не само за мочање во гаќи туку скоро со се се уназадувале значи може да прави работи што ги правела на една или две години. На крај испадна хроничен запек кај нас тоа го видоа на ехо. Значи или на ехо носи ја или на психолог. Абе и мојата на 4ипол става се во уста ама друго е сега вака и вас кога ве прочитав ми олесни. Мислев готово поминал тој период таму некаде околу 2 години и готово. Сега следно на 6 да не ставаат се во уста??? Дојдов да се пожалам ама што ќе се жалам сите исти се значи. Исто ко да сум се пожалила ај.