Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.137
    Допаѓања:
    221.479
    И јас, затоа сега ќе испитаме во мк. Овде второ трето мислење нема, таа е докторката. Затоа решив таму да испитам што треба. Ионака за две недели одиме.

На mal.ecka и Kallias2 им се допаѓа ова.
  2. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.413
    Допаѓања:
    22.663
    Не знам каде е соодветно да го сместам прашањево, затоа тука.
    Малава 4 е многу емотивна... Тоа ми е јасно, но ме загрижува друго.
    Пред 2 месеци мајка ми падна и се повреди на главата, среќа се се заврши ок, малава неќеше да ја погледне, бегаше од неа, и збореше со покриени очи, ај мислев не сака да ја гледа дека модра.
    Но еве денес слична случка со татко и, паднал пред неа, ништо озбилно и видливо.
    Плачеше и не го прима во соба, пак покрива очи, неќе утре он да ја носи во градинка...неќе да дојде во соба а и неќе сама да остане во соба.
    Јас исто се лизнав пред една недела со неа она виде ама не реагираше вака, само ме праша дали ме боли..
    Сега не и не објаснуваме и збориме еве нема ништо ама џабе. Дури неќеше ни да ни збори, сега така малце се пушти.
    Сте се соочиле ли со вакво нешто.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.968
    Допаѓања:
    13.690
    Мајки, совет ве молам. Пред да ја легнам малата, на гаќичките видов капка крв, свежа. Имаше и на газето надвор. Инаку има тврда столица и многу често испушта гасови. Се исплашив.

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Пукнат капилар од напон. Следи да не се повторува. Не би требало, ама следи.
    Се случува при посилен напон ако има тврда столица.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.968
    Допаѓања:
    13.690
    Malata pocna so rastecen nos, a potoa da potkashluvae. Vo sabotata ja odnesov na lekar mi rekoa deka nema na gradi, ni crveno grlo, samo kapki i inhalacii so fizioloshki. Pak prodolzi so kashlanje I suvo I mokra kashlica), ja odnesov na kontrola vcera, I mi vika maticnata, malku crveno grlovo I bash so ovie zborovi"sirupce Pancef". Mene ne mi se dava antibiotik, plus vo gradinka pocna, pa sto kje bide od deteto. Ni krvna slika ne mi rece, a I docna ja nosev vcera.

6. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    9.755
    Мајки препорачајте добар психолог кој треба да работи со дете 4-5 год, хиперактивно. Во Скопје. Некој со кого сте имале лично искуство.

7. FlowerPower

FlowerPower Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    Предлог сируп за чистење на шлајм? Или било што друго, пред 3 недели кашлаше многу, докторот ни даде мукоплант и инхалации со синомарин. Се смири но шлајм сеуште има, му шета горе долу и одбреме поткашлува како да му смета, па мора да го прочисти грлото.

8. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    И ние бевме така и со ацц сируп за 3 дена му се смири

На FlowerPower му/ѝ се допаѓа ова.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    Големата ми е 4 години и постојано става во уста се и сешто, дури и рацете. Вашите стават ли предмети во уста на таа возраст? Многу ме нервира

На Ava.84, 24.07 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Мојава е скоро 4,ја гледа беба како става се па и прсти и таа става.
    Не да ме нервира:@

На Ava.84, 24.07 и forumce им се допаѓа ова.
  11. manako1

manako1 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.048
    Исто, нон стоп играчки или прстите. Кога и да го прашам ми вели ме чешкаат забите.

На forumce и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.413
    Допаѓања:
    22.663
    Еве ја иста е, по цел ден урлам не тоа у уста, не прстите, Сара! сара! Сара не!
    Дури више нервоза ме фаќа.
    Се лиже, се пика у уста.

На mal.ecka, forumce, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    33.253
    Ние сме 5 и сеуште става се во уста. Вчера коцката од нелути се човече му викам извадија не ме слуша и морам да викнам на висок тон па да ја извади.

На mal.ecka, forumce и Ava.84 им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    34.006
    5год уште става се, особено сега кога го гледа , го имитира и става и таа(facepalm).Изгледа до пубертет вака:rofl:.

На mal.ecka, 24.07 и forumce им се допаѓа ова.
  15. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.413
    Допаѓања:
    22.663
    А јас мислев како растат полесно е.
    Абе мала беше не ставаше у уста, сега ли?

16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Мојата ставаше до 2 год.потоа прекина,па пак почна.
    Мислев од што ја гледа сестра и.

17. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Здраво, сакам да споделам една мака со вас и ако може неокј да ми помогни. Детето ми има 3 год и 10 месеци досега немавме проблем со мокрењето си кажување без проблем и без грешки нормално како на дете можеше да и се случи да кажи ама во моментот да не стаса да појди ама тоа од ко почна да кажува и се имаше случено 2-3 пати. Сега имам проблем цела недела не сака да седи на нокшир на шоља ме лажи дека не е измочана а преку цел ден само 1-2 пати успеавам да ја однесам да мокри останатото и е во гаќи. Зборувам цело време со мирно со тивко со нејзе со замолување ама детево го прави тоа како на изживување од една страна свесно за состојбата а од друга страна на сеќавам како да не сака ни таа да го прави тоа. Не ми е притискана за ништо до сега се сме ја оставале на нејзина добра воља ни за мокрење ни за ништо друго ја чекав за се кога ќе биди таа спремна. Се нервирам премногу оти ја сеќавам кога ќе мокри и ја земам за да ја носам плачи вришти или пробува да ми го одвлечи вниманието мене ме лажи буквално. Денес и направив и уринокултура да не има некоја бактерија или нешто слично. Дали некоја имала ваков проблем и како да го решам. Зима иди ќе настини со вакво темпо а и немам сили по 7-8 пара гаќи и трејнерки да перам искрено и да ја одмивам на секој сат,,,, Бремана сум со второ дете дали можеби има врска и тоа да го прави во знак на револот или љубомора

18. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    916
    Да не е потпарена па да ја печи,може нема бактерија ама па инфекција може да има на дудето. Или па дс се има исплашено нешто друго не ми тркнува што може да биде,обично револтот и љубомората поинаку ги искажуваат

19. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Мене се ми падна на памет, а зборувам многу зборувам и тоа со тивко и се обраќам со замолување не и се дерам не ја тепам не се жали дека ја чеша дека ја боли едноставно си клекнува под маса и се крија и после може да те испровоцира дека е измочана и се смее или пример ме лажи дека не е мочана и ми одвлекува внимание прво ќе ја носам на доктор да видиме инфекција или слично.. Не е црвена ниту потпарена и многу ми е збунувачка ситуацијава со нејзе малку ми има сменето и на однесувањето ми прави работи што не ги праела досега.. Незнам како да постапам... :/ :/ :/ Постариве ми велат однесија на бајачка ама искрено и не сакам многу да се оптоварувам со бајачи гледачи ама почнувам да се сомнеавам и дека можеби има потреба и од тоа досега не сум ја носела

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    Какви црни бајачи?????
    И мојата мочаше во гаќи кога бев трудна со второ и првично во градинка ми рекоа дека многу деца така правеле кога доаѓа ново бебе, не само за мочање во гаќи туку скоро со се се уназадувале значи може да прави работи што ги правела на една или две години. На крај испадна хроничен запек кај нас тоа го видоа на ехо. Значи или на ехо носи ја или на психолог.

Абе и мојата на 4ипол става се во уста ама друго е сега вака и вас кога ве прочитав ми олесни. Мислев готово поминал тој период таму некаде околу 2 години и готово. Сега следно на 6 да не ставаат се во уста???

Дојдов да се пожалам ама што ќе се жалам сите исти се значи. Исто ко да сум се пожалила ај. :D