1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Дали и колку спијат вашите деца од 3+ години?
    Откако почнав на работа децата ги чуваат баба и деде, арно ама мака мачат со заспивањето со ќере, секој месец дена не преспива, кога ќе стигнам дома е преморена, очињата и паѓаат, а е толку збесната што само се удира, паѓа, вреска..
    Заспива крај 8 и пол и се буди утрото во 7 и пол.
    Незнам како да го средиме спиењето, многу тешко заспива, дури и со мене по саат или саат и пол се заспиваме, причина е што неможе да се изнагали, откако имаме бебе дома нон стоп кризира за внимание, а откако почнав на работа кризите се х10...

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Во тој период од 3 години престана да преспива попладне. Од тогаш па наваму станува во 7ч, а заспива во 21-22ч. Ако се случи некогаш многу ретко да преспие попладне тогаш заспива во 23-00ч.
    Мене искрено не ми одговара да спие попладне, а и мислам дека после 3 години се веќе големи за преспивање а и по здраво е да заспие вечер порано.

На mamaJana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Поише не спие од што спие преку ден.
    Спие ноќе од 8 до 7ипол, 8

Ако заспие преку ден полноќ не фаќа, па и не ја ни легнувам да спие. Праам пауза одмор читаме и листаме книги за да одмори инаку не седнува. 3ипол години има.

На mal.ecka и mamaJana им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.694
    Син ми е помал, 2,5 години е а мислам дела повеќе од еден месец не спие денски. Навечер од 8:30-9 до 9-9:30 наутро, надокнадува. Кога спиеше денски пред 11-12 нема заспивање.
    Гледај да има еден час дневно најмалку мирен периот, silent hour, ме упати една феминка на ова. Да одмори и да собере енергија, да се одмори од хиперстимулација.

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    Преод од една кон ниедна дремка имате.

На lackygirl и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Кај мене е 2 год и 10 месеци, веќе еден месец не преспива денски и 21 часот е заспана. Спие до 8 и пол сабалје. Инаку пред тоа заспиваше 23h. Инаку истото го правеше пред да престане да преспива, само се муабетеше и додека да заспие цела вечност. Првите неколку дена беше напорна после тоа се навикна и сега си издржува цел ден.
    Во фаза на одвикнување од дремка сте.

На mamaJana и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Дојдов да прашам дали е нормално однесувањето на моево дете 5години е ама читам за ќеркичките и го добив одговорот изгледа... Нашево сака се по негово... он да отклучи/заклучи. да вика лифт, се што е со стискање или отварање он мора да е дури и да пише пин на пос терминал... на телефон да се јави он и мора да каже чао иако не зборел тој.... и многу други ситуации... кога ќе се лути иде во друга соба и седи со грб свртен а некогаш и ќе се расплака...А ако пробувам да му објаснувам со убаво уште толку се лути и плаче.... Исто не дава да го научиш нешто, да му покажеш како се прави, демек он се знае па после плаче се нервира кога не успева... Се плашам наредна година во школо кога ќе почне колку нервози не чекаат:(

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    dr.siggie на Инстаграм ги има одговорите на сите прашања, верувајте ми ;)

На Skorpija25, Mantub, mamaJana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.184
    мојата е 3,5 години, и сеуште заспива денски - по околу час . час и половина.

станува во 6 сабајле а навечер сме заспани во 8и30 , 9 најдоцна

10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.988
    Допаѓања:
    59.658
    Мојот е 3 години и оваа фаза сега го дрма, буквално несмееш да го скараш одма драми плаче ли плаче.
    Се ова што го наброја и плус и ручек он да прави па на столче до мене качен и си работиме заедно.
    Ама со зборење ќе го кренам во раце ќе го седнам ќе му зборам и знае да се смири и после му објаснувам и ме сваќа.

На Bupalu и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    39.966
    Кажете ми имаат ли замислени другарчиња вашите деца? Мојава си имаше едно Алексеј, детето навистина постое и одеше во градинка со него. Ама она си измислуваше различни случки дома и си замислува дека си игра со него, дека он е тука. Ми вели:види го Алексеј шо праве,пази да не седнеш до Алексеј, или Ајде Алексеј дојди да си играме, и демек си играт, си зборе со него.
    Сега не го спомнува Алексеј туку Миха од Дајте музика:D. Миха дојде, дојди да си играме/боеме, дојди Миха седни тука, види го што праве, абе не прави така. Се ова си го зборува и многу друго.

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    И мојата на 3 почна вака и на 5 сеуште е вака…

13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.988
    Допаѓања:
    59.658
    Ваљда до прво оделение ќе се смират...

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    И јас сакав да пишам дека додека да почне во школо најверојатно. :D

На monik55 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.988
    Допаѓања:
    59.658
    Вчера откако ја дупна брадата денес е мирен(facepalm)

16. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    564
    мојата три години и два месеци, има замислен другар БенТен, всушност мачето ни се вика така, ама како поим е за другарче. Демек зборува на телефон со него, измислува приказни како тој се качувал на таван, како доаѓа на роденден... и уште многу ситуации. Ама немам се загрижено, мислам океј е да си фантазира :D

На snegulkata и forumce им се допаѓа ова.
  17. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Има мојата замислени брат и сестра ( и тоа лоши брат и сестра што стално прават белја, а таа е е умната во играта) . Ги спомнува како да си игра со нив, ама пр. Ако ја праша таткои кажува дека се измислени и невидливи и затоа неможат да ги видат другите.

На Skorpija25, dromka, snegulkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Ќерка ми е 4 години, од 3 години не преспива дење ама наутро спие до покасно... па 9 , 10 секако.
    Прекинавме со денска дремка откако се соочив со проблем баба и да не може да ја заспива ( во тоа време јас бев на работа) . Заспивањето траеше предолго и било мачно и за детето и за баба и. Решив да пробам да не преспие дење и навикнавме така да функционира. Не е нешто нервозна, ја фаќа околу 18 часот криза ама или ја вадам на прошетка, или играме некоја занимлива за неа игра и така се расонува.

Сестра и, поголемата моја ќерка преспиваше до 6 години затоа што одеше во градинка и рано стануваше. Ама и многу беше нервозна ако не е спиена, не издрзжуваше без денската дремка.

@forumce Ќерка ми има 3 измислени другарчиња. Трите имаат имиња кои таа ги има слушнато од нас. Раскажува понекогаш за нив, кажува каде живееле, како славеле роденден и сл. Еден период ептен беше опседната со нив и секојдневно ги споменуваше. Сега некако поретко ги споменува и се смее , или срами кога зборува за нив. Мислам дека е свесна дека нели не постојат па почнува помалку да ги споменува. Ама уште се актуелни низ дома, не се во целост заборавени.

На mamaJana, mal.ecka и forumce им се допаѓа ова.
  19. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Дали адидас патики беа поголем калап од другите?

20. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    И јас прашував за ова конкретно прашував какви играчки д аи дадам и дефектологот ми рече да нема мн играчки ама да бидат различни да не бидат исти и да не ги повторува... мојата сака жн да реди фигури на табла или пример буквите азбуката форми на таблата да ги нареди кај што им е место вдлабнатинат вајда се разбравме
    .и купив еден куп талви различни и ми рекоа да не и ги давам сите туку само една пример играта треба да има почеток тек и крај и кога ќе ја заврши полека да ја тргнам да и дадам до знаење дека сме готово добро завршила и да ја заиграм со друго нешто итн да не бидат од исти тип играчките една по друга...или ако сака пак со таа огаш да смениме нешто примњр сега во колона ќе ги редиме формите или еднп врз друго да има нешто различно за да активира мозол да мисли иначе по автоматизам работи она веќе знае кое каде оди и не разислува само ја завршува игртаа и не и носи никакво задоволство

На moli.mk му/ѝ се допаѓа ова.