Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Мојата праша како се прави бебето, како настанува, и објаснив дека таткото има семе, а мајката јајце и кога ќе се спојат се зачнува бебе, односно настанува. Сè може да се објасни складно со возраста кога се веќе љубопитни и прашуваат, нема потреба да бидеме дисмисивни кон нив.

На Skorpija25, Annath, Spidy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.499
    Јас паметам дека мајка ми ми викала дека кога двајца се сакаат настанува од љубовта.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Леле нема потреба до волку да се објаснува на 6г дете. Мојата да е одма ќе допраша уште 100 прашања и после тешко мене. Син ми е 7г и не сум објаснила сеуште, ќе му објаснам кога ќе му се јасни и други работи (се во свое време).

На mal.ecka, duffi и fana им се допаѓа ова.
  4. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.734
    Допаѓања:
    13.585
    Хахаха, и после кога ќе се заљуби ќе мисли дека одма дете ќе има како моја другарка, кога прв пат се муваше со еден дечко, ме праша после тоа дали може да остане трудна од мување..

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Јас им викам кога ќе пораснете уште малку ќе ви кажам, сега сте малечки и нема да ме разберете :) Навистина нема потреба мозокот на мало детенце да му се полни тек сега со такви информации.. Кои патем и ќе го збунат, нема ништо да сфати.

На gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Ништо не ме допраша после тоа. Сега знае технички како оди тоа, ама не ме прашала како семето оди во јајле клетката, на пример, доволно и беше тоа објаснување засега.
    Јас кога бев мала многу ме нервираше тоа, мала си сега нема да разбереш, правеше да се осеќам крајно глупаво и го избегнувам колку што можам.

На Annath, Spidy и Biljarkata им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.280
    Допаѓања:
    189.761
    Не можеш да знаеш кога е тоа пораснување, ниту да знаеш на колку години ќе дојде до таа информација и без ти како родител да му кажеш.
    Моево дете имало прашања за животот, смртта, бебиња и се и сешто од најмала возраст, секогаш различно ниво на детали и биле доволни. Сметам дека е добро секогаш да добие одговор, соодветен на возраста, секако подобро одошто да оди и гугл да го праша:worried:, па да се чудиме после што и зошто погрешно разбрала.

На gjoker4e и Annath им се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Не правам да се осеќаат глупаво. Туку баш им објаснувам дека не е тоа за нив, дека други работи сега учат, а тоа ќе учат кога ќе дојде време. Семе и јајце клетка... којзнае што сфатила, какво семе, каква јајце клетка, ту мач стварно. Јас за тоа во 5то одделение прв пат учев :nod: Никогаш не сум сретнала во предучилишна возраст да ги учат ова децата. Одев и на пракса, работев и како воспитувач во градинка, тоа во никој случај не се објаснува така.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Епа ако вашите на 6г можат гугл да работат, тогаш океј. Може се понапредни :D Син ми не знае на 7г да пребарува, па сепак ќе му објаснам кога ќе сметам дека е доволно зрел за убаво да сфати.

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.280
    Допаѓања:
    189.761
    На 6 не знаат, на 8 ќе знаат. Зависи и на кој јазик, ко ќе научи англиски, рачунај лошо.
    Знам пример за 7 годишно дете со такво гугл прашање, затоа зборам. Не е моето, ама се забезекнав. Па ко дојде мојата да ми покаже дека гугл имал гласовна функција за пребарување, 2 саати објаснуваме, зошто не е добро да ја користи истата. Мислам дека разбра, ама затоа многу е битно да им се кажува вистината, или нешто најблиску до неа, соодветно на возраста, оти не ги растеме во саксија, ако не ја научам јас правилно, постои ризик од околината да научи погрешно.

На gjoker4e, Spidy и mariz им се допаѓа ова.
  11. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Не реков дека ти правиш да се осеќаат глупаво, кажав само јас како се осеќав и зошто сега давам одговори. Сите се водиме и од лично искуство.
    Моето дете сметам дека ќе сфати и објаснувам колку што сметам дека ќе разбере и на начин на кој би разбрала.
    Нормално, секој си го познава детето.

На gjoker4e и mariz им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.415
    Допаѓања:
    90.682
    Има голема разлика помеѓу интерес и прашања на детето и способност да го сфати одговорот.
    Пр.прашања за смртта.
    Ќе праша дете на 3,4,5,6.години,но каков одговор и да дадеш, смртта ќе ја разбере после 8 год.
    Некои теми се за нив апстрактни.

На paleska3, gjoker4e, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Мојот ко почна на училиште многу работи научи. :worried:
    Пример морав да објаснувам што значи геј. :lol:

На Skorpija25, gjoker4e, TeddyGrey и 2 други им се допаѓа ова.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.970
    Моето дете е 2.5г, ама е голем, висок и тежок, и не го собира во количка, а и не ја сака. Тротинетов е спас. Исто како погоре, ќе застане кога е уморен и ние од грб го буткаме. Само побарајте некој поцврст тротинет и да има 2 тркала напред за да е постабилен.

15. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Мојата се возеше во количка до еден месец пред да се роди бебето 2год и 8 месеци, имав најмногу страв од тоа дека нема да ја дава количката. Но за тоа не направи никаков проблем, за разлика од други работи за кои мислев нема да биде љубоморна :D.
    Сега таа возе или тротинет или баланс точак кога шетаме. Кога е без ништо, ми помага и заедно ја туркаме количката.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.589
    Епа скоро исто би било. Би имала 2 години и 9-10 месеци во зависност бебето кога ќе реши да излезе. :D

А знае ли балансот да го вози на таа возраст, да ја разгледам и таа опција?

17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Дали само моето дете писка вришти целиот врие кога нешто нее по негово?

18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    И мојот беше сеуште во количка, трудна си го возев летото пред да родам. 2м ја тргнав во подрум, после пред да се породам ја извадив и реков дека ја спремаме за бебето и пресреќен беше дека ќе ја даде (ама секое дете различно).. После воопшто не правеше проблем кога се роди малата. Он беше 2г и 6м кога се роди сестра му. На сликава малата е месец дена. Баланс он знаеше да вози, ама незнам кога научи. Балансот се учи за 2 недели :) Бар и малата така брзо го научи, другарче нејзино така брзо научи и на другарка скоро го дадов и тоа одма за 3,4 дена научи :D Јас нонстоп така шетав, со синко со баланс и со бебе во количка. Опција ми беше демек да купам и додаток за количката (имаш универзални), кај што може да стои поголемото детенце, а има и за седење. Се прикачува на количка, па разгледај ја и таа опција :) IMG_20171212_141209.jpg

На mal.ecka, Yowannty, duffi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Сите се такви :D

20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Зашто татко му ме пукна, смао нашиов вака пискал.

На duffi, TeddyGrey, kristina.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.