1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И давам. Нема ефект. Несака да проба ништо. Стиска заби .

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.642
    Допаѓања:
    76.900
    Од кој даваш? Кај нас прашокот б комплекс најдобро се има покажано...

3. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Marley's protect junior ампули од зегин. Докажано.
    За мојата родена нејадачка се Спас.
    Знаеш дека уста не отвараше, ама сега откако ја пратив во градинка често ми се разболува, па морав да ојачам имунитет. Овие за апетит ми ги дадоа.
    Не мисли дека јаде сњга кој знае колку, но си бара јадење и од се поткаснува.
    Конечно после 3 год од неа слушнав зборови ми се јаде, и гладна сум сакам да јадам.

@Neda997 И ние веќе 3 недели сме со мрсули жолтеникави. Имаше вирус со тт, помина без антибиотици, но носот не помина. Пред недела дена правевме брис нема бактерии.Од вчера пак е затната и ми се жали и на увото. Денес на ушно ми рекоа дека има црвенило во ушињата, најверојатно секретот прави воспаление и ни даде оперил п и сумамед. Од здраво дете, почна 2пати во месец да се разболува.

На karak, srekice, Neda997 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @Presrekna Н денеска се си го чепка ушенцето, плус зрело почна да кашла од сабајле како да има шлајм, сега ќе се јавеме на педијатарот за денеска ако ни даде термин супер ќе биде.
    И ние почнавме една недела со зелени мрсули, па температура до 40 4 дена држеше, здивот и мириса на гноесено:(

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @Neda997 извини немам читано наназад ама брисеви имате направено? Или Ковид е? Може секретот од нос да се слева и накај уво и во грло. А зелен најчесто на бактерија укажува. Нека испитаат се ако не пие моментално антибиотик.

6. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Правев тест за корона негативен е, а за брис и за антибиотик тука тешко дека ќе се добие:(

7. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Јасно ми е :( нека ѕирнат барем грло и уво и на гради ако успееш да закажеш, може ќе препишат нешто. Со помин да е. :hug:

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Фала многу :hug:
    Знам дека денеска беа до 6 поручек ама одмор им следува за 2 3 дена и логично денеска поручек не работи ординацијата(facepalm)
    Земавме мукосовлан за кашлица, спреј во нос и ставам, инхалации и чај од ловоров лист ќе и дадам после, а да и мед и дадов за кашлица.
    Јас искрено се надевам дека ќе подпрестане до петок имаме лет за Мк:(

На mal.ecka и kristina.k им се допаѓа ова.
  9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @mariz ,@Presrekna Она јаде ,но јаде само две работи. Друго несака ни да види со очи,а камоли да проба
    Ми рекоа тест за интолеранција да направам

10. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    320
    Не знам како да ти помогнам ама еве чисто да го споделам моево слично искуство и искрено јас не најдов чаре за тоа. До 2 год беше дете што јаде све, а сега вртиме 3 до 4 јадења во круг. И што све не пробав абе неќе да јаде и неќе. Еднаш по препорака на доктор го оставив без јадење два дена како во смисла децата имале силен инстинкт на преживување, ке видиш како ке пројаде и џабе беше, на него му кркорат цревата и пак неќеше да јаде а јас се отепав од плачење и на крај пак заврши со јадење по негово. Кај нас не е проблем апетит, тој си има апетит само несака ни да проба друго јадење. Абе подметнувај, убедувај и све за џабе. Сега веќе се помирив со тоа, му давам мултивотамински сируп, гледам тие 3-4 јадења да ги направам најздрави што можам и секој ден се надевам дека е фаза што ке помине и ке почне да јаде како што треба. Дај боже да почнете да си јадете вие како што треба и ако најдеш некое решение те молам споделувај (fingers)

На lackygirl, mimiiiii и srekice им се допаѓа ова.
  11. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Бевме на доктор, одма не прима педијатарот, нема црвено грло, нема црвено ушиња, нема воспалени синуси, нема спуштено на плуќа, ама страшно многу кашле.
    Рече дека е летен вирус и дека сум и ја погодила терапијата плус ни препиша капки за очи,има конјуктивитис од температурата.
    Рече слободно можеме да одиме на одмор, само цела недела да сум продолжила со терапија

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Иста ситуација. Јадеше три работи и тие ги прекина. Јас гледам во овесните да и битнам месо и сите овошја. Секогаш да доминира истиот вкус зашто нема да јаде. Да е протеински и витамински набилдан. Ама ми е страв и тоа да не и текне да го прекине. Ама затоа чајна мпже тон да изеде. Ама чиста без леб и додатоци.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    320
    Леле па чајната вкусна е за јадење ]:). И јас во овесните додавам овошје и мелени семки од тиква(тие исто се богати со протеини) или пак мелени јаткасти плодови. Гледам да му додавам кај може јајца, грчки јогурт и обавезно си давам мултивитамински сируп и омега барем витамините што не ги внесува преку исхраната да ги внесува на тој начин. Јас едно време му правев и свежо цеден сок од цвекло,морков, лимон и јоболко со мед, тој многу поволно му влијаеше на крвната слика ама веќе за жал не сака да ми го пие (facepalm)

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Нормално ли е дете од 3ипол години после грип да се поти многу?
    До сега сме немале проблем со потење,ама во последните 2 недели беше стално болна, и сега уште оздравува, пие си течности, мочка по 3 4 пати на ден, ама толку да се поти ми е чудно.
    Бевме на педијатар пред 3 дена се е добро.

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.861
    Допаѓања:
    202.990
    Нормално е. Центарот за терморегулација се враќа во нормала. После секоја температура се случува ова со моиве, не е само грипот. Неколку дена ќе потрае, па ќе се среди.

На Neda997, karak и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    23.628
    Дали некој има искуство со излив на колк кај дете?

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.263
    Колку и да се труди човек да е добар не може
    Неподносливо дете си е неподносливо дете

На mal.ecka, srekice и Larahappy им се допаѓа ова.
  18. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Се тешам сo муабетoт периoд е, ќе пoмине. Некoгаш функциoнира 8)

На mal.ecka, srekice и Spidy им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.263
    5ипол години има
    Мн долг период

На lackygirl, mal.ecka, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    14.477
    До кај 22-23 максимум трае, после завршување факултет ќе ја омажиш па ќе се спасиш :rofl:

Мене сите ми викаат дека златно дете имам, па пак некои денови ептен се нервирам кога ќе ме замара со нешто. Мора да се преживее, дојди тука пожали си се, утре пак исто, и така ќе си пројдат деновите. :D

На lackygirl, mal.ecka, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.