Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.773
    А не може ли преку градинката?
    Како поедноставно, да дојде таму и да разговара(игра) со малата и да даде мислење?
    Нема ли служба на која може да се обратиш?

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    37.248
    Во градинка се е ок. Само со мене е вака. И маж ми. Ама јас дека повеќе време сум со неа.Во градинка е најпаметна и се нај отсекогаш од прв до последен разговор во градинка. Не знам кај згрешив денес.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558
    Мајки здраво :hai:
    Како да ја натерам ќерката (4 год) да зборува со мене повеќе,да разменуваме мислења од типот како ни поминал денот?
    Кога ја зимам од градинка ми кажуваат денес била немирна,била под казна,или не спие итн.. Ја прашувам како поминала дали и било убаво не ми одговара како да не слушнала,и повторувам и ми вика се лути... Дајте ми совет како да ја натерам да зборува повеќе со мене како и поминал денот,што правела итд..

На daniangel му/ѝ се допаѓа ова.
  4. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    1.720
    Јас би седнала да играм со неа некое време и кога веќе сме се замуабетиле во играта,ќе кажувам како ми било мене во градинка и тоа што ти го рекле воспитачките ќе го пренесеш како тебе да ти се случило и како ти си "постапила" во дадена ситуација.Кога ќе биде спремна сама ќе си каже.
    Само преку игра и со споделување на сопствени искуства и искуства од најблиските.И да не ги критикуваме,ми се чини дека и во градинка ја критикуваат.Децата не сакаат да се осеќаат како лоши деца,напротив сакаат поддршка и разбирање.

Последна измена: 24 ноември 2022
    На Mimmi39, nevermet18, Skyler и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    За облекувањето... пробајте опција со два пара облека да си одбере едно од тие од вечер за следниот ден за во градинка... и сабајлето ако се буни ќе и кажеш епа ти си ги одбра вчера вечер ќе имаш повторно шанса да бираш..

За навечер.. обично така прават ако сакат да го одложат легнувањето во кревет истото може да ги прави и за во градинка одложува време купува за да биде повеќе дома, да пробате со некоја листа пример нарцтајте јадење некпе лепче па под него пижами па четка за заби па кревет и напрај и игра пример ајде сега прво ќе јадеме па ќе облечеме пижами (ако треба два пара пижми нека има па преку еден ден нека ги менува сама ќе бара после кпинпижами и се за вечерта) па миеме заби и веќе псоле миење заби нема веќе јадење па ако можете да вметнете некока приказна тука..јас сум пробувала бебето додела е уште мало да цица и во исто време да и читам на големово и заедмо да заспијат.. на почеток може да се буни дека ќе и дојде нови можеби ама не се откажувај секој ден по малце дури и само да и ги повторуваш ќе ги прифати после.. 2 до 3 недели може ќе треба да се привикне

Големото ни правеше нас проблем кога го добесовме бебето..не беше свесна што се случива не можеше да разбере и беше жн бесна до степен на вриштење викање мавање од ѕид значи мн реакции коси кубевме не знаевме дали е од тоа .. после некое време се смири сега го бацува бебеѕо и го гушка

Последна измена: 24 ноември 2022
    На hello-kitty.90, nevermet18, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.867
    Допаѓања:
    34.001
    Џоки, а да пробаш кај SOS Kinderdorf во твоја близна таму има бесплатна помош , консултации и се добива брзу термин.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    37.248
    Иста беше на 4. На 5ипол почна да ми кажува сама по малку. Единствениот совет што го знам е одма после градинка да не ја прашуваш ништо. Пред спиење најмногу зборуваат, кога ќе легне да ја успиваш. Прашувај понавечер. И најважното, прашувај како си и како се чувствуваше во градинка.

На Mama993, daniangel, nevermet18 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.095
    Допаѓања:
    24.375
    Не кажува ни синко (4 г) ништо за в градинка, сам некогаш низ игра можи да кажи нешто, некоја случка, исто и пред спиење сам си кажува, јас ќе го прашам и ако не кажи одма поќе не прашувам :)
    Исто прави навечер, само му текнува нешто, ми се јади, дај ива дај она, само да одложи легнување, секоја вечер 11ч го фаќа па и повеќе, од 10 ќе легниме и зборува, мрда до 11 :D јас пред него заспивам.
    Од ко е почнат в градинка од 2 год ко беше еве до ден денес вели нејќам в градинка и си оди сега не плачи ама битно нејќи, а таму добар бил, повлечен е стално, таков карактер е срамежлив ама и си играл со децата.
    И да прашам некој да не има искуство со операција за спуштање на тестис, на синко едниот не му е спуштен, за операција ни рекоја :|

На gjoker4e и babydust им се допаѓа ова.
  9. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.388
    Допаѓања:
    182.899
    Знам дека е индивидуално, ама колку време се смири отприлика знаеш да ми кажеш? И дали сменивте нешто во односот кон неа и што?

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.469
    Допаѓања:
    23.625
    Мене ќерка ми (4 години) навечер пред легнување ми кажува како и поминал денот дома, дали некој ја карал, дали си играла и сл. Секогаш ја прашувам уз муабет. Некогаш ќе каже, некогаш ми вика "не треба ти се да знаеш" (веројатно така ја учи некој), ама се досега што ми кажала било точно.
    Инаку еден период и мојава правеше така пред легнување. Таман сме легнале и се јадело, и се одело во вц. Па глумеше дека ја боли меше за јадење. Ама секогаш сум станувала и сум и давала да јаде. Некогаш ќе изеде се, некогаш нема ни да го чепне јадењето. Мислам дека ми ја чувствуваше нервозата и за инат ми правеше така :D ама брзо прекина.
    Знае понекогаш пак да побара ама ретко.

На daniangel, mal.ecka, Bupalu и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    37.248
    Можеби тука лежи зајакот дека ја чувствува нервозата. Само што ќе ми рече мене светот ми се руши. И исто глуми дека стомак ја боли и некогаш јаде, некогаш ич, ама мора да станеме. Некогаш со сила јаде и после вика и се повраќа. Сецси има некоја скриена позадина, ќе чекам психологот да открие

На mal.ecka, Bupalu и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  12. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    Па мислам дека траеше месец...два...некои денови беше добра некои не, она и дека не зборува сега почна по малце, во исто време посетуваше дефектолог и логопед и моментот кај што не ни разбираше некои работи беше уште потешко, бидејќи не беше возможно да и објасниш било што ..во поглед на менување, не ја прекинавме градинката иако планиравме на почетокот ама видовме дека повеќе и треба и добива активности само за нејзе така а и јас преку ден имав време да се посветам на бебето, некое време пред да се породам почнавме со хомеопатски лекчиња поради друга здравствена состојба , објаснивме што прави дека буквално е надвор од кпнтрола се случуваше да дпјде да го тресе креветчето на бебето, ни дадоа нешто за тоа ... мислам дека се вкупно помогна, доста шетавме и давав да вози количка, правевме активности она што ги сака... треба трпение но во моментот се изгледа како безизлезна ситуација

На Yowannty и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.388
    Допаѓања:
    182.899
    Мојава директно на бебето ништо не прави/ше. Сем што не сака да дели играчки или било што е нејзино со него и не ја форсирам за тоа. Бебето има скоро 5 месеци, а таа се смени последниве 2. Не знам кај згрешивме, ама последни нецели 2 месеци имав друго дете. Почна да вриска намерно, да се прави дека плаче. Па да вриска и плаче како од очај. Најлошо беше ноќе. Влезе во некој регрес, многу и влијаеше на сонот, се будеше плачејќи и само викаше не, не, не. Па и дојде кај нас на спална и не сакаше да замисли да се врати кај неа во креветче. Стана нервозна и понекогаш агресивна, за се што ќе речевме, понудевме да се прави, да се купи, да се оди само рикаше како ништо не сака само не, не, не, не. Често ќе направеше се од тоа потоа, ама прво мораше да избунтува. Се будеше со плачење и цел ден ќе кенка или плаче.
    Искрено многу се исплашив и загрижив пошто првите 3 месеца со бебето не беше воопшто таква. Консултирав психолог кој според нејзиното однесување процени дека е реакција на бебето и дека таа се чувствува многу несигурно. Истото ми го кажаа и од градинка и предложија да оди само до 12 место целодневна оти според нејзините испади не е спремна, иако на почеток во градинка беше супер.

Сменивме пристап. Еве неколку денови е подобра. Веќе неколку денови сама бара назад во креветче, спие помирно и во градинка била добра. Мислам дека има солиден напредок, ама бев извадена од памет и уште се плашам да не се повтори пак. И мојата сеуште не зборува толку за да може да ги изрази чувствата.
    Се надевам и кај нас и кај вас ќе биде добро од сега натака.

На Bupalu, lackygirl, gjoker4e и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Charlotte*

Charlotte* Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.191
    Значи ист проблем, верувај...
    Период не реагира, период катастрофа.
    4год е син ми, бебето 8мес.
    Денес еве блендирав јаболко, каша сакал. Вчера тегличка Хипп. Ок.
    Во релаксатор сакал, ајде и тоа.
    Па и лигавче, цуцла, се мести да цица. Драми буквално.
    Јас му дозволив да ми биде "бебе", паралелно давам да јадат кога е така. Колку е паметно не знам.
    Сала да го галам како бебе, да му се обраќам со "бебе мое", во телефон ми бара клипови кај што бил бебе и така се се врти околу "бебе".
    И лазеше да, ама му помина тоа.
    На среде успивање ми влегува и ми вика да ја оставам во креветче, па ја буди.
    Вака преку ден многу, многу не ја перцепира, знае да ја погали на поминување како кутре. :D
    Среќа и она е "тактичар", не му останува должна. Ако проба да ја чепне, му се фрла како змија. :rofl:
    Лелее, не знам дал да плачам или да се смејам.
    Нека се здрави и живи, не знам кај терам жими мајка.
    На почетокот кога дојде дома малава, ептен драми беа.
    Од плачење да ме сечат да ми го вратат бебето во меше, до "стави ја во кујна да спие", па кај мајка ми на ден да поседи и да не сака дома...
    Не беше ваков воопшто, каде згрешив не знам. Заради ова сакав да прекинам со доење, ама не можев ради бебето, не прифаќаше никакво Ад. Мислам најголема болка му е кога гледа додека ја дојам.

Последна измена: 29 ноември 2022
    На gjoker4e, hello-kitty.90 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    37.248
    Истото и кај мене, во хранилка,во количка, во џампер, цуцлите ги земаше, лигавче ставаше, панталони од бебе облакаше па за чудо ја собираа, ама тоа не ми беше проблем, освен џамперот што е распукан, а купен многу скапо па не може ни да се продаде сега. И што едва ја вадев од количка, хранилка и џампер.
    Си играат сега. И се караат, тепаат секако. Таа го удира него па тој неа и ниеден не попушта, на крај двајцата плачат. А детево мирно ептен ама враќа и не попушта.
    Кога и се спие изгледа е таква каква што е и кога се жалам на форум на секое.

На Charlotte* и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Исто правеа и моите,мене пак ич не ми е чудно:D

На Skorpija25 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    37.248
    Не ми беше чудно, тешко ми беше. :D И се нервирав дека ко беше беше не седеше ни в количка, ни в хранилка, ни в џампер, а сега седи. :smirk:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Исто исто.
    За прв пат седна во хранилка кога беба ја седнав.Па за среќа ни една за кратко не сакаше.
    Во количка почна пред да се роди беба.Тоа зркање беше кога беба ја седнав.
    Кашички јадеше со неа,сакаше да цица.Па ај се убедивме дека лути па не бараше ама плачев заедно со неа...итн..

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Charlotte*

Charlotte* Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.191
    Да, за сон, глад, жед, физиолошка потреба... Збори како навиен, не знам зошто не кажува, чека крајна фаза.
    Очекувам да се тепаат дефинитивно, уште од сега гледам. :)
    Колку беше по друго дете пред да се породам, за неколку дена се смени. :drunk:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.318
    Допаѓања:
    37.248
    Не те сфатив што не кажува и чека крајна фаза?