Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Кога престануваат децата да спијат на поручек?
    Мојата скоро 4 години е, оваа недела почна да не спие на поручек, можеби има влијание што не одеше на градинка, ама не ни стануваше покасно од 9 часот, цел ден си игра,скока и во 20 часот е заспана.

2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.754
    Син ми од 2 и пол. Од лани ова време престана да спие денски. Си спие од 21 до 9.

На Bubish26, Neda997 и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  3. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    1.295
    Isto

4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    И мојата на 2ипол почна да скока дневни дремки.
    Од есента, како намали денот, со тоа што летото на 3години, пак преспиваше во најжешкото- долг денот, двор, базен...
    Така и следното лето, на 4, само поретко, знаеше да скокне почесто.

5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.462
    Допаѓања:
    183.595
    На 2 години и месец престана воопшто да има дневни дремки. Ми требаше саат време да ја успијам и после навечер не можеше да заспие пред 11. Ја скрати дремката и спиеше од 9.
    На 3 почна во градинка и само додека е во градинка дремнува по пола час.

Дали има некоја фаза кога го плукаат јадењето место да голтаат? Живци искинав 2 недели има, џвака малку, храната ја чува во уста некое време и на крај ја плука. И онака слабо јаде сеа и ова. Заби не ја болат, нема проблем со голтање, имам исклучено такви работи, еве сега прво јадеше па накрај веќе почна тоа да го прави. Нема разбирачка.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    4 ipol dogini jas maka macam periodov so dvete deca za uspivanje. Za golemiot ke pobaram sovet vo soodvetnata grupa tuka za malata. Da me ima nekoj skok ili sto i da e ne se trpi veke sekoj pola saat stavuva so nepodnoslivo vristenje. Ziva nenaspana sum. Vaka drugo se e ok

На daniangel и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.502
    Пак јас
    Дали е разгалено или треба посебни јадења да готвам иако не знам какви јадења се тие.
    Мора да јаде само здраво и знам што јаде и викам ок тогаш за ручек секој ден супа од леќа и прв ден правам не јаде, и на изглед и била гадна, ја натерав да проба гадна и била.
    Денес пилешка супа домашна имало зелено во неа. Да не беше зеленото ќе беше зошто портокалово имало во неа. Јајца пржени треба да се по некоја нејзина мерка која не знам да и ја погодам. Грав, грашок не јаде.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    1.295
    Исто мислам и јас, до кој е проблемот, до децата или до нас. Грав, грашок, боранија не пробува. Леќа со сила два пати во месецот. Супа ама без брокула, само малку морковче рендано ставам и го запржува.
    Ориз само во спанаќ.
    На менито само компир и месо.

На KuklickaSk и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    И во градинка имаат релативно здрав ручек и децава јадат се. Прашај точно кое е менито, ако треба и како го подготвуваат. На пример јас открив дека девојките го сакаат оризот обичен варен, не како нашата тава ориз, и таков сега правам.
    Исто и спанаќот, јас тава порано го правев, а они од градинка обичен без ништо го јадат. Леќата црвена ја сакаат, линсен супе, не како јас кафена порано што правев.
    Се прилагодувам кон нив но втор оброк, да им запржувам нешто, или башка да готвам, не.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  10. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @gjoker4e јас имав/имам мака со тоа, до пред да наполни 3 години буквално секој ден по пола ќесе јадеше брокули морков карфиол варени, салата и овошје обавезно еден оброк, после што и стана престана, сака само чикен нагетс, ама тоа само со татко и, бев на разговор кај педијатарот кажа ако не сака да јаде тоа што си спремала нека остане гладна до вечер секако ќе си го изеде, типичен пример преги за ручек тавче гравче, не сакаше прво ама кога виде дека нема друго за јадење и те како си го изеде.

На mal.ecka и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  11. NEA

NEA Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    531
    Мајки ќе си пукнам. Имаме бебе од 3 месеци а големиот е веќе 3.5 години. Пред да оди во графинка, до 1,5 година, си легнуваше во 8:30, до 9 заспан. Откако почна во градинка хаос- значи скоро две години - преку ден таму си преспива изгледа подолго и дома иде до 11 седи - нема абер. Ај тој што нема абер, бебето исто со него - дури и подолго. Големиот додека беше мал многу лесно му направив распоред, 8:30 во кревет - сабајле во 7 буден. Сите среќни и задоволни. Сега е хаотично и сите сме ненаспани и уморни. Малава некогаш во 2 заспива. Откако ќе заспие е ок - си спие наредниот ден до 12 али не сакам да е така - ми одговара да е 7 со 7 или 8 со 8. Ако имате некој предлог давајте зашто вака не оди..

12. Mother of 2boys

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    1.295
    Би сакала да го знам одговорот:(
    Исти сме, големиот 3,5 год. бебе 6 месеци. Мора да заспијат заедно, еден по еден не можам, се разбудува ат. И не е до преспивање во градинка, еве го сега е дома, не преспива, и пак ми заспива во 11.
    Нема спас, се навикнав. Ако некој ти даде некој предлог те молам пиши ми, бидејќи и јас го барам решението. :hug:

На PoisonGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Мами ќере има 3год и 9месеци,овие два дена заприметив мирис под пазувите како кај возрасен.Од ум сум извадена,дали некоја се има соочено со истово?

Инаку да образложам ја имам носено на ендокринолог заради голем раст и прекумерена тежина пред еден месец.На 3год и 7м висина 113см тежина 30кг.Тоа што и испитаа од хормони се беше во реддланките на ртг беа поголеми,ни препорачаа само диета.Сега одма миризбава си ја поврзувам со тоа нешто да не е.

14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.281
    Допаѓања:
    28.005
    Како стигате во градинка?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.754
    Не оди веќе. Одеше два месеци лани, плачеше, се разболуваше и се откажав целосно.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.437
    Допаѓања:
    6.940
    Od koj period decata vi pocnaa da spijat sami vo soba i od koga pocnavte da vikate deca od gradinka na rodenden doma ili igroteka.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.950
    Допаѓања:
    12.960
    Од 2 ипол години почна сам во соба да спие, а прв пат за роденден сега за третиот планирам да викам. Ќе викнев и порано ама нели пандемија.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.281
    Допаѓања:
    28.005
    Прашав зошо мојот ако легне после 930 не може да стане следниот ден, па со плачки. А уште спие денски.

19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.754
    Син ми имаше период кога стануваше во 7 ама и заспиваше тоа време. Не спие денски една година веќе.

20. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Вечен проблем со свекор ми - научи го да јаде/не си го научила да јаде. |( ај некој нека ми објасни како да научам 3ипол годишно дете да јаде тоа јас што сакам??? Сите сме поминале низ тој проблем дете од сејадач да пребира јадење. Ај сега како да го научам кога не сака нештото да го намириса а камоли да проба и да јаде, иако претходно си јадел.