Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.439
    Допаѓања:
    6.948
    Nasive se generacija i ke ti kazam period na ogromna manipulacija e. Za gradinka ke se nauci samo i treba denovi ili eventualno mesec dena postepno da se adaptira iako pak podocna moze da projavuva deka ne. saka da ide ili slicno. Za drugiot del od muabetot mene ne mi se izlaga od doma zasto postojano e drama, drama e i koga go ostavam vo gradinka i koga ho zemam.Nemozeme nekade da otideme bez da zavrsi so vreskanje i razni drugi ispadi.I mene me intersira kako gi vospituvaat koga ke im recat nesto vo istiot mig go izvrsuvaat, a jas ako recam zastani toa znaci deka ke treba da go brkam i ke zavrsi so placki.

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    26.070
    Неќе ни да се облече, кога бевме на запознавање си играше сама ама после дојде таа шо е асистент и не ја сака ич, ее денес не беше таа и влезе, се срамеше ама среќа има дечиња две коу се ептен комуникативни и ја заиграа, ќе бидее вчера бев очајна, денес ме устрќи ептен оти даде шанса колку толку.

Иначе ете не знам кај е проблемот, изгледа од сам старт, уште како бебиња требело не и крај, а не не ме разбира мало е. Вчера ми се налути оти не давав чоколадо, типката ми ја лупна вратата пред нос и ми рече лута ти сум, како тинеџер да чувам дома, а не три годишен црв.

На SanelaS, daniangel и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.757
    Генерацискиве деца квалитетно манипулираат. Мојов за храна. Не можел ручек, преполн бил, можело слаткиши. Затоа има услов, ке испразни тањир и добива награда.

Во маркети е разбран. Нема плачење веќе, еднаш издрами и не попуштив. Проба да манипулира, а се му е купено. Сега со муабет се разбира.

За градинка ни да слушне. Не ни пробувам веќе. Од есен ке пробам во друга да го запишам.
    Се комбинираме со маж ми за работа, некогаш баби превземаат ако треба и тоа е тоа.

На daniangel, mal.ecka и Bubish26 им се допаѓа ова.
  4. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Исто сум и јас, нервите попуштаат, неможе да се разбереме и неможе. Само што наполни 4 години, и за било која основна работа одговорот прво е не. Пример ајде да се измиеме раце, несакам, ајде да се облечиме, несакам, ајде да се бањаме, нескам... Се е не. Баш вчера и викав барем еднаш да слушнам ајде мамо може и без драми, плачки, молење да направиме некоја работа. Сум пробала и смирено и со карање и со забрани, ништо не упалило. Незнам, немам идеа веќе како. Незнам дали некогаш ќе стане полесно или карактер е во прашање.

На daniangel, srekice и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    26.070
    Ние со напредокот во градинка сме за сега супер, уште е на адаптација по саат време и не зголемуваат бар уште пола саат плус, не знам оти кога не плаче. Имавме неколку испади на почеток оти не ја сака таа што е асистент и почна да бега, па петокот не беше нејзината учителка тука, туку имаше замена и пак такви драми правеше со трескање пд земја ама после стекна доверба и влезе, еве ја си тера и денес со таа од петокот.
    Ама дома луѓе, не знам исто се понаша како што читам кај некој, ако речиш немој, знај дека е напраено, паа се лутии бее, и велиш мирно немој мама ќе се удриш, она лутааам ми се дере и фрла све пред себе. Да и свикаш по гласно драма, да и речеш тивко со убаво пак драма и објаснуваме зошто не може, зошто нема да шетаме оти била неумна, зошто не може да се купи се она што сака, драмааа. Детево е да полудиш постанато, стварно не знам кој крај да го фатиме, наместо како расте да е поразбрано, оно ти ги кине живците на максимум. Па и кај и да е бебе ќе имаме дома, за сега е добра со мешето и го чека бебето ама познавајќи ја, ќе биде хаос ако не е по нејзино нешто.

На lackygirl и Panovic им се допаѓа ова.
  6. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Ја отворив темата и сакав за прашам за техники, совет како да ја смирам ќерка ми ( за 2м ќе полни 4г), кога ќе почни да манипулира, да е нервозна и ве читам тоа го дискутирате вие.
    Не знам... Искрено, ја имаме изгледа со мм премногу разгалено. Кога не е по нејзино фрла, бесна е, не те сакам ни вели, неподносливо е.
    А не беше вакво девојче. Пред 2 месеци почна во градинка и мислам тука настанаа промените.
    Како да ја смирам, веќе аман?
    Ќе почнам со повеќе време заедно, без тв и моб, и полека смирено, објаснување... Не знам колку екеќ вроди плод, ама ќе пробам.

7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    26.070
    Изгледа на сите им е тоа некоја фаза.. не знам дали е разгаленост оти ние и велиме не и крај, она се треска од земја ама и облечени да сме пред испаѓање ако почне со лигавештини, слекуваме патики и нема никаде одење. Свесна е, после тоа кажува оти не сме ја однеле никаде или не јадела сладолед ама битно по нејзино сака да е, се затвара в соба, лупа вратаа, лута сум се дере Господе Боже.. ја игнприраме искрено, оти и со смирено да е она во тој момент ако и прозбориш збеснува. Генерацијава е жими мајка.

На Panovic, Makedonka007 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. Makedonka007

Makedonka007 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    2.468
    Леле исто! Господе Боже и мојава вели, ама то мене ми има слушнато и така вика ако не и е погодено. Бевме и на забар, и стоматологот ме искара како дека многу ми е разгалена. Со добронамерна мисла, во смисла не смеам разгалување толку. А не беше вакво девојче пред градинка. Или од некои цртани копира однесување. Значи се забранување и моб и тв. И јас и мм сме криви.
    Ќе пишам за неколку дена дали ќе има подобрување, па ќе ви го пишам рецептот :D ако успеам. :^)

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    26.070
    Кај нашава ете не пали забрани и тоа што од на врата ја враќаме назад и нема излегување, си тера типката ама пробајте, упте повеќе ќе има пискање.. на пријатели им рекле во градинка дека нивниот е преразгален и дека не може повеќе така, мора да се построги со него оти само тој пиштел за глупости и се лутел :?:

На Makedonka007 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.380
    Допаѓања:
    37.521
    Под стапалото ја има каснато нешто и ја чеша многу. Што да намачкам? Намачкав веледа за пеленска регија, не знам што колку психички да и олесни тоа ми текна прво на памет. Можно е пајак да е? Или комарец? Или може и нешто друго да биде?

11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.406
    Допаѓања:
    18.646
    Коксаки има прележано?
    Намачкај со крема за после убод од инсект,ако се сомневаш на инсект.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Ние имаме проблем. За 3 месеци малово ќе полни 4 год. Памперсот го тргнавме пред повеќе од година ипол. Е сега за какање знае да побара памперс, ретко седнува на шоља. Проблемот е што последниве 2 вечери на спиење се мокри во гаќи. Никогаш досега не му се случило тоа (во последниве година ипол) од што може да му се случува ноќно мокрење? Сега да му ставам памперс и зa спиење додека му трае периодов? Ќе направам проблем, ќе си се заучи да не мочка пред спиење и да не станува навечер. Или нешто е во прашање, да испитуваме урина и сл или што? Ни со првото немав ваков проблем, ова прв пат се дешава, стварно не знам што да преземам

13. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    гледав на инста една ситуација, дете на таа возраст рика се дрецка во маркет мајка му го гледа и кога заврши детето почна и таа да рика и да се дрецка по земја. Потоа стана си се поднамести и замина. Детето остана засрамено. Излегоа и не му купи тоа заради кое беснееше.

Е сега забележувам и моето дома исто нервозно кога не му е по ќејф, чиста манипулација. И и јас се однесувам како него, ќе се тегнам по земја ќе вриштам ќе барам нешто ќе го имитирам и да видиш како чудно ме гледа и се смирува.

На Makedonka007 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.380
    Допаѓања:
    37.521
    И јас прашував на 4 години за ова. На педијатар ми рекоа. Прво урина провери ја ок беше. Второ не ми текнува што провери ја во моментов. А трето ехо на стомак и бубрези и испадна запек дека има и затоа мокри не чувствува кога и се мокри од запекот. Значи на педијатар треба па тој знае што понатака. Можеби инфекција е и треба побрзо педијатар.

На marchi-cool и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Колку е само бизарно тоа видео.

На marchi-cool и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Башка тука да направиш така може и полиција да ти викнат и ненормална да те направат.
    Јас откога го тргам одма на страна и го седнувам да го решиме проблемот со разговор е подобар.
    И казна ако плаче по нешто а неможе да се купи во кола и дома.

На srekice, elimkd и lackygirl им се допаѓа ова.
  17. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Мамии може е смешно ама јас да си прашам.Ќере наполни 4год,имам и синче 1год.До сега спиевме сите во спална заедно.Детска соба му имаме направено од кога се роди бебе и така цело време ја прашувавме ќере дали сака да спие сама а таа ни велеше од лето.Сабајле кога стана сама одлучно ни кажа јас од вечер ќе спијам сама во детска.И еве така бидна,таа заспа а јас сум цела со чувства помешани.Не сум за да си легнам ни во спална со бебе ни да дремам вдетска,се чувствувам како да е отфрлена и размислувам од утре да и кажам да спие пак со нас.Ве молам за искуства,како спијаат вашите деца на оваа возраст?Извинете на рефератов :$

На Skorpija25, MilaSs12 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  18. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Штом сама решила не се чувствува отфрлена, не ја враќај повторно со вас.

Кога се роди бебето мм и поголемата ќерка се префрлија во детската, баш поради тоа да не се чувствува отфрлена ако е сама и ѝ кажавме дека ако спијат со нас бебето ќе плачи и ќе ги буди, па дека така е подобро за нив. По неколку месеци мм се врати да спие во спална и таа сега спие сама ама ја прашавме и се согласи. Знае и дека сестра ѝ уште малку да порасне ќе спие со неа и нема да биде сама, тоа намерно ѝ е потенцирано баш поради таа причина. Па таа плус среќна, едвај чека да спијат во иста соба сами двете.

На firequeenn, PoisonGirl, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  19. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    само два пати се случи. Двата вечери пред да го пишам постов. Во секој случај доколку се повтори ќе барам совет од педијатар.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.380
    Допаѓања:
    37.521
    Од два вечери само ако се може пиело вода по навечер и веќе многу цврсто спијат и не чувствуваат дека им се оди во вц.

На mal.ecka и marchi-cool им се допаѓа ова.