Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    1.449
    Давате чај од бел слез за кашлица и од кој? Три години има малата.

2. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    602
    Мајки со дете што не јаде се помирив веќе, но веќе нервоза ме фаќа од непиење течност. Едваај литар вода, никаков сок не сака, ни чај , ни млеко. Веќе не сум паметна дали да ја терам со сила или да ја оставам да не пие . 3 ипол години е.

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.370
    Допаѓања:
    18.593
    Моето после доење не сакаше да пие кравјо млеко ,така што и ден денес не пие.
    Исто послабо пие вода, некогаш ако забележам пожолта мокрача го форсирам да пие. Сокчиња слабо,чај во зима :)

4. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    602
    Исто. Додека цицаше не пиеше ништо плус, и после година е секојдневно викање. Сите ми викаат дека мора барем 1.5 л дневно , а јас со карање едвај 1л успеам да и дадам.

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.066
    Допаѓања:
    24.330
    Моето 4 и пол години само вода пие, незнам колку пие, колку што му се пие. Сок ретко пр вива со цевче, 2,3 пати неделно.

6. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    602
    Се пие во многу мали количини. Како да нема потреба од течност.

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.066
    Допаѓања:
    24.330
    Можеби и нема, зеленчук, овошје ако јади си внесува и така течности, мојов нејади ни едно ни друго (facepalm) многу ретко.

8. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    602
    Тоа е веќе друга борба, до 2 години јадеше се , а година ипол ништо. Тоа што го јаде се е како маче во мали количини.

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.066
    Допаѓања:
    24.330
    Моето до година и некој месец како по книга јадеше, после борби за јадење, уште не јади се ама тоа што јади тоа, отрпнав веќе, а машала цело време е над просек со килажа, на год 14кг,на 2 год 18кг, на 3 год 20кг сега 4 и пол 22кг.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.294
    Допаѓања:
    37.188
    Некоја мајка со дете со лош карактер?
    Немам сили
    Само што дојдов од работа и одма се изнервирав
    Немам време кога да напишам се
    Не се издржува
    Бевме клизма да и стават
    Лаксатив пие
    И не сака да кака
    А излегува течна кака не е тврда
    Вика никогаш нема да какам
    Ништо не помага
    И викам телевизија ќе и пуштам ако кака
    Џабе се
    За се во животот е ваков лош терсене карактер не знам како да се изборам стварно немам сили, психологот ама баш ништо не ми помогна
    Цело време се расправаме од сабајле до вечер па и ноќе откако е родена
    Шест години се жалам на форумов
    А ќе биде се полошо и полошо
    Вакво дете само лошо ќе заврши во животот
    Сите викаат а маж ти, се плаши ли од маж ти
    Не не се плаши ни маж ми не може да ја победи, а има многу цврст карактер
    И денов ми е уништен готово
    Не можам вода да ја натерам да се напие
    Од карактерот и здравјето и се уништува полека полека
    Што да правам? Да почнам да ја трпам? Секако не можам да ја удрам. Да и викам? Ќе ја разболам психички. Како да стапам во контакт со ова дете? Како да послуша нешто? Цело време е лута, нервозна, тежок карактер, облека и смета, јадење и смета, собата и смета, ние и сметаме.

На srekice, elimkd, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.656
    Допаѓања:
    37.345
    @gjoker4e ела да се гушниме и да си поплачеме. Мојов е 9 год. Откако се роди бебево еве 1 гпд тој е баш како што ја опишуваш твојата. Не помогна ни доктор, ни наставник, ни околина, ни па татко му кој е далеку поавторитетен од мене.
    Случка од вчера, наставничката известува во група дека ќе одат на еднодневна екскурзија. Му кажувам, место, дека е убаво. Ми вели што барам јас таму, не сакам да одам. Кога им рекла да кажат кој нема да оди, само тој дигнал рака и уште едно дете кое оправдано не оди никаде. Не ти беше ли срам му велам? Вика зошто?
    И учителката го прашала зошто не сака да оди, рекол мајка ми ќе ја прашам.
    Кога сфати дека не е во ред( а редовно знае дека свесно прави грешки) вели јави се и кажи и дека ќе одам.
    Работава одам- не одам.
    И ова е само една минимална работа во текот на целиот ден, кој му минува во инаетење и расправање со мене.
    Ако најдеш чаре пишувај.

На srekice, Mother of 2boys, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.738
    Да пробаш да не збориш за тоа остави ја сама, знам тешко е ама мислам намерно прави така зошто гледа дека ти е битно и све ќе и дозволиш само да кака. Тешко е зошто е за здравје ама пробај без да и збориш.
    за вода пиење имам идеја мојот беше помал кога одбиваше вода два три дена па му ставив овошје сецкано во чашата па интересно му беше и почна да пие после си почна нормално, само тебе ти препорачувам да ставиш вода со овошје во бокал и понуди ги сите освен неа речи и па ти не сакаш вода нели, зошто баш личи дека од инат прави све, кога ќе види дека нема да ја молиш мислам дека сама ќе си земе све што и е потребно. Незнам дали ќе помогне ама пробај.

На Mother of 2boys, elimkd, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.245
    Допаѓања:
    15.977
    Јас мислев дека тоа однесување е само докај 3 и нешто години. Се тешев дека е фаза и ќе помине. :( Иста приказна е и кај нас. Што би рекле старите, ниту се тера ниту се води, се' што се прави се прави од инает и како таа сака.

Некогаш посакувам да има некоја книга со детално упатство како се излегува на крај со такво тешко на карактер дете. Ама изгледа никој не успеал да ја реши таа загатка.

Не бидува нити со добро нити со лошо.

Понекогаш се чувствувам како морон неспособен да се справи до тригодишно дете.:tmi:

На srekice, Skyler, SanelaS и 3 други им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.294
    Допаѓања:
    37.188
    И јас сум неспособен морон. 8)

Глупаво ми е кога споредувам ама со второво дете немам никаков проблем. Буквално се слуша, се јаде, седи во количка, спие цела ноќ, мирно е, послушно, само иде се гали и гушка и си оди, заспива само за рака да го држам, не сака да го галкам или чешкам ништо. Се роди такво, мирно. Јаде строго во хранилка. Некогаш му викам да јаде стоечки ама не бе и смоки да се што и да е строго мора во хранилка. Како да го воспитал немој. Значи ни капка труд немам вложено. И за него ќе речат нели леле колку е воспитано. И сфаќам дека некој со такво дете не може да разбере родител со дете со тежок карактер.

На srekice, paleska3, Maca Macka и 3 други им се допаѓа ова.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.326
    Допаѓања:
    6.484
    Jas probav se sto mozese da se proba, razgovori ao psiholog, psihijatar citav se sto stignev probuvav razni metodi nisto ne mi upali. Znaci bukvalno se izgubiv , nemozam da se spravam so 3.5 godisno dete. I psihicki i fizicki se umoriv, ama najloso e sto ne najdov nacin kako da se spravam, donekade samo mi pomaga koga ke recam nesto sprotivno kako na primer ne jadi sega i toj ke sedne da jade. Veke marketi i takvi raboti se iskluceni od lista na poseta zasto e horor. Nasabajle pred gradinka mi e snrt prvo nesaka da stane, pa nesaka toa da nosi, pa nesaka da odi pa vo race da go zemam. Pa ako mu recam pobrzaj dojdi da te zemam nemam vreme toj nesaka. Mislam deka na rabota pocnaa lugeto da me sozaluvaat koga ke me vidat, site samo me prasyvaat umorna li sum.

На dunika, srekice, Mother of 2boys и 5 други им се допаѓа ова.
  16. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.245
    Допаѓања:
    15.977
    Ете на пример, ние вака си одиме од градинка дома. 8)
    20230531_200924.jpg

На srekice, Skorpija25, Mother of 2boys и 2 други им се допаѓа ова.
  17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Nie sme za nekoj mesec 5 ako poca da se zalam ohoooo kaj mi e kraj. So golemiot se den i nok. Prvoto dete pamuk vtorovo mislam nervi iskinav. Taka da ne ste sami. Kako sto vikate se po svoe si tera sto ke naumi toa. I nekako se ucis da ziveesh so toa. Ke tupka noze sakala fustan, sakala baletanki, sakala neza kade da spe, site jadat ona nejke, se kontra od inaet poinaet od ovoj pat da se ide ne od toj, vaka da se pravi ne onaka..... Nekogas ja ostavam da se isplace, nekogas odam kontra sakas fustan odi ama ke ti se smeat ke bides neubava, za jadenje odam kontra ne ti se jade stani.... pa da vidis sama kako ke pocne... Ama na kraj na denot bateriite mi se prazni sila veke nemam.....

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    602
    Само кога се игра не се караа, 3 години е и се полошо е . Ни јаде ни пие. Ме излуде, сок, вода, чај се е со плачки. Доброволно една чаша на ден би пиела.

Која количина по вас е доволна за да бар не и направи здравствен проблем?

Последна измена: 2 јуни 2023
  19. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.273
    @gjoker4e :hug: трпение само.
    Ама јас моето го изгубив. :(
    Истата ситуација е и кај нас.
    Матичната вели дека не е за на психолог детето.
    Јас знам дека не е, ама проблемот е што не знам како да постапувам со него. Од кога почна да лази бебе и да чепка по играчките се се смени. Имам друго дете дома.
    Запоставен ми е знам, не е како порано кога бевме сами, ама се тешам дека за кратко време ќе помине. Ќе почне беба да оди и ќе можам слободно да ги оставам да играат сами.
    На бебе вчера му беше роденден,:^: една година ама не земавме торта за да нема плачки, нели и него треба да му биде роденден.:headbang: и така подобро е Да не се жалам и да се тешам дека ќе помине се, (lalala)
    Веќе не можам ни во огледало да се гледам, се плашам од сопствениот изглед.

На srekice, mal.ecka и Ano им се допаѓа ова.
  20. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    225
    Здраво мајки. Малиот е три години и на лицето забележав како флеки лишаи незз како точно да ги наречам има на три четири места само на лиценцето. Не го чеша. Дали некоја има искуство со вакво нешто ?

Прикачени фајлови:

Последна измена: 2 јуни 2023