Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    826
    Допаѓања:
    602
    Ми делува како атопичен дерматит ,
    А може и од сонце да е , мачкај со по мрсни креми.

На Bilbilce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Со што мачкате на убод од комарец?

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.826
    Допаѓања:
    14.418
    Синопен.
    Ќерка ми прави огромни пликови кога ќе ја касне комарец, само тоа ја мачкам за да спадне отокот.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    И' поминува само со Синопен?
    Огромни пликови му се направија и на моево, како голем жолтеникав круг и околу него црвенило. А не се ни чешаше ни ништо, веднаш така му се направија.
    Во аптека и Лоратадин му дале на мм и Сонопен.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.826
    Допаѓања:
    14.418
    Лоратадин или Летизен сум давала ако има многу убоди (во село кога иде од болви може да е целата изедена), а вака за 3 - 4 убоди од комарци само Синопен локално. Ја мачкам само кога ќе се пожали дека ја чеша, значи 3-4 пати на ден, до следниот ден веќе само црвена точка останува.

На 0ли и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    Некоја со совет/искуство?
    Пред извесен период почина баба му на маж ми. На погребот отиде тој сам, пред децата ништо не спомнавме. (Неговите се во друг град).
    Сега се ближат 40 дена, ние од пред тоа планираме да сме таму, бидејќи сакаме двајцата да присуствуваме но не знам како да постапам со децата, ниту имам каде да ги оставам ниту сакам да ги носам. Поголемиот ми е посебно чувствителен за многу работи и ме фаќа паника како ќе го помине тоа. Имавме тежок период со терори, стравови ноќе и не дека се скроз исчезнати но во голема мера е смирен.
    Таму возрасните некако се со став дека е сосема нормално децата да присуствуваат,(плус ќе се радувале на тоа што раздаваат :?:) но не знам што е паметно.
    Не најдов соодветна тема но ако има кажете ми плс

7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.066
    Допаѓања:
    24.326
    Ако е чувствителен не го носи, на твое место детето ќе си го гледам, ако нема со кој јас не би одела, ќе си седам со децата дома, шо барат деца на такви работи. Па и ќе се радувале синки ова игротека е :smirk:

На Kaley, Skorpija25, redmama и 9 други им се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.662
    Нема ништо побитно од мирот на децата. Ако дечкото е поголем, разбира и поставува плашања, плус има историја на терори, јас би си останала дома.

Син ми, да речеме, не реагира добро на нови луѓе кои му се тутнуваат. Роднини кога ке му се втурат, како си што правиш ај да се играме и сл. Вака е многу весело и темпераментно дете, ама не сака кога некој непознат ке го форсира за муабет.
    Друг пример, често одиме кај баба ми, која е стара, оди споро со бастум, и пред некое време почна да не распрашува со маж ми дали сме стари, кога ке остареме, дали не боли нешто и сл. Детево беше загрижено.

Да не спомнувам дека почнуваат пеколи, сонцето многу е јако и на гробишта само сончаница може да добие.

На lackygirl и Minnie-e им се допаѓа ова.
  9. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Мислам дека нема ништо нормално деца да одат на гробишта. Јас не одам на погреби и на гробишта општо за празници откако добив деца ама фала богу па и само постари луѓе умираат од фамилија.
    Паметно е да си седиш дома со децата.

На Mother of 2boys, Kolache na mama, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    @lackygirl @MilaSs12 @Skyler фала ви многу. Сакав да слушнам и други мислења за да сум сигурна дека не претерувам.
    Проблем е што ние неколку дена пред тоа ќе стигнеме кај нив и таму ќе сме( во истата куќа) кога ќе бидат 40 дена. Веројатно и дома ќе доаѓаат луѓе (а за сите ќе е сосема нормално да се и децата таму), но сепак се надевам дека ќе најдам начин да си ги заштитам децата од дополнителни стресови.

На Kolache na mama, mal.ecka, Skyler и 2 други им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.662
    Секогаш можеш да кажеш дека сте фатиле вирус. Стомачен или настинка.

Во твој случај посебно би размислила дали воопшто да одам ако и дома доаѓаат луѓе.

На mal.ecka и Minnie-e им се допаѓа ова.
  12. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    Не прашав како ќе е, кога почина дома ја чувале и дома се собирале луѓе, од таму тргнале на погреб. Според тоа претпоставувам дека е можно и сега.
    Не можам да измислувам приказни од причина што ние ќе одиме една недела претходно бидејќи золва ми тогаш ќе прави матура за детето и таму ќе бидеме до тој ден. А дополнително маж ми не го сфаќа ова како некоја голема фрка.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.066
    Допаѓања:
    24.326
    И моето дете (4и пол години) е чувствително, кога нешто не сака и му прави стрес не го носам, можам да замислам какво е детето твое, еве на пр имаа приредба од градинка и не сакаше да игра на песничките на бина, плачеше, само моето дете од групата не играше и не го форсиравме ни јас ни воспитувачката, се дог со него дека ќе гледаме од публика и прифати, ги гледавме и беше среќен и аплауз даваше (успех е дури и ова за него, лани не бевме ни во публика) мене малку ми беше криво и мака дека само моето не беше на бина ама не се битни моите чувства.
    Имам и др вакви примери со него и гледам се што му прави стрес да одбегнувам, неможе сите деца да се исти... Искрено и мене мн време ми требаше да го разберам детево, ако мое, одиме во игротека нејќеше да игра таму кога имаше деца гужви, сватив дека се плаши да не го удрат, па имапе плачки, одиме на роденден си седи до мене, тек по 1 сат се опушта и оди да си игра, ама ако има поголеми и да се туркаат пак не сака, гледа да си е во безбедна зона :D

На Presrekna, Mother of 2boys, Kolache na mama и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Chimera

Chimera Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    1.971
    Мајки, детето 5г вчера при игра со другарче, му кажало на другарчето да си ги допираат пенисите како игра. Другарчето истрча кај нас, ние бевме на тераса и ни кажа. Јас не изреагирав во тој момент никако бидејќи не сакав да се чувствува непријатно но по 10 минути кога си отидовме дома држав лекција дека така не смее дека е срамота и сл. Без казни. Дали имате искуства на темава?

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.066
    Допаѓања:
    24.326
    Јас памтам како мали баш таа возраст сите истото го правевме :tmi: знам и дека не караа, можи и по газ да сме добиле некоја рака :nod: мислам е некоја фаза што сите сме ја поминале.

16. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.007
    Здраво мајки.
    Малку сум загрижена па ако може да сподели некоја мајка свое искуство или да даде совет.
    Се работи за син ми има 4ипол години
    Сабајле стана за во градинка си беше насмеан дури се облечам јас почнав да го викам да го спремам тој не ми враќаше отидов да го видам во соба тој беше седнат на фотеља и не збореше ништо го прашував што му е не одговараше само молчи .
    Се испаничив и почнав да му викам да го гушкам и почна да плаче и полека се опушти и се беше нормално го прашав што му се случи не знаеше да објасни.
    Од што може да му се случи тоа .
    Дали нешто се исплаши. Дали доби епизода од нешто а не знам што .
    Ќе може да објасни некој навистина сум загрижена.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    18.592
    Душа:hug:
    Да не заспал?

На mama*rose и mal.ecka им се допаѓа ова.
  18. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040

И јас сакав да поставам прашање во врска со ова
    Син ми во август прави 4 години, деновиве ми вели мамо сакам малку да поседам без тренерки соблечи ми ги, зошто го прашувам ми вели така убаво ми е..
    Ако јас не го соблечам сам си ги соблекува и тренерките и гаќичките и го гледам си се допира само и му велам абе немој срамота е не седи гол одма да се облечиме...и тој не не не никако убаво ми е вака, гол сакам..одвај се облекуваме
    Незнам како да постапувам :?: и јас сакам совет..

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.293
    Допаѓања:
    37.188
    A88FD13E-E53D-48F7-BB27-979E103FC388.jpeg C5E8898C-5C1D-4B2A-A9D7-EB8FEFA432F6.jpeg
    Што значи покачени лимфоцити и намалени тромбоцити? На сликата се гледаат вредностите. Дете 1 година

20. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.230
    Допаѓања:
    67.739
    Зборење и учење дека тоа е приватен дел, ако сака да се допира нека оди во соба. Немој само со срамота е, не ни знаат што е, само сензацијата им е добра. Само да научи дека тоа си е за во приватност, тоа ни се интимни и приватни делови, надвор и пред други луѓе не се соблакаме, не ги вадиме.

Бевте кај педијатар да ја види, ви рече нешто?

На Kaley му/ѝ се допаѓа ова.