Здраво мајки, имам прашање до вас. Малиот ми е 5 години, страшно лошо понашање. Инат, плачење, не убави зборови, значи јас не знам 5 години како да се справам со него. Посебно сега во последен период, се е со инат, не можеме да отидеме негде раат, од се е незадоволен, се нешто му фали, еве и на одмор сме, раат не сме. Ве молам за совет, дали и вашите деца вака се однесуваат, што превземате, што јас да превземам. Иначе е препаметен, се разговара со него како со возрасен човек, премногу знае, но веќе 5 години се надевам дека е во некој период кој ке помине, но никако не поминува. И да напоменам дека во друштво со деца е мирољубиво дете, не е агресивен, не се тепа, убаво игра со деца.
Тоа му е одбранбен механизам. Личи на регресија бидејќи велиш зазема примитивен став (плачење, инает). Можно е да чувствува фрустрација. Некое незадоволство да е присутно. Децата се многу почувствителни. Приметуваат работи што ние не ги ни гледаме. Штом велиш дека разговара, можеш да пробаш да дознаеш што е причината за тоа однесување.
Moze ne e za tuka prasanjeto no slucajno mi padna vo oci. Kolores ima kamp leten vo Grcija za deca pod 5 godini ili jas nesto loso sjm videla ?
Какви искуства имате со изопринозин и бронховаксом? Поголемиот почна да пие изопринозин пред 5 дена, веќе забележувам промени во однесување, се смири, нема веќе нервозно плачење, ноќе спие многу мирно инаку се будеше често со плачење и некои извици, не хрчи толку. Не знам дали е случајност ама ова траеше цела година, па го препишувам на сирупот. Од септември планот е да пие бронховаксом. Имунитетот му е крш после варичелата, не знам и колку е паметно да пие вакви имуностимулатори ама се пореметивме сите веќе болни. Дали да оставам вака и да сметам дека е од градинка или да почнам да испитувам дали има некој извор на овие болести крајници, алергии? Дајте ми памет.
На синко лани зимата почнаа да му се прават херпеси на уста, еден, па по 2 недели пак уште еден (претходно прележа коксаки во декември, па потоа некој др јак вирус во јануари со тт која траеше 9 дена) изопринозин му даде доктор, март 10 дена, 20 дена пауза, па пак 10 дена април па 20 пауза и после пак 10 дена мај го допи шишето. После тоа до декември беше супер, ми рекоја и есента да го давам ама не му давав. Декември го фати грипот со тт, треска, од тогаш досега освен ларингит нема друго фатено, пу пу. Како што знам изопринозин е за вирусни, а бронховаском за бактериски инфекции.
Бронховаксумот го пиеше декем, јануари и февр. оваа година, го немаше тогаш тука па го нарачавме од Бугарија, се пие по шема 3м по 10дена и 20дена пауза, од септември лани до нова година крш период болести, вируси, бактерии глава не кренавме од градинката, моето се дури не почна в градинка не знаевме за настинки па докторите и на тоа го препишуваа ова често разболување наводно се измеша во колектив па си го зема данокот тоа дома чување за време на корона, е сега од нова г. па навака се стиша, еве за 6месеци ова му е трет антиб што за нас е премија, е сега дали е од лекот или веќе се зацврсти не знам, кога го завршивме лекот педијатарот ни рече да продолжам со изопринозин, го купив ама уште ми стои во фрижидер некако ту мач ми беше и не го дадов. Арно си направила што сте почнале со изопринозинот мислам и се надевам дека ќе се ујача детенцето. Се сомневаа кај нас на алергија испитавме и ништо знаеш се цитиравме. Ова за трет крајник прашав неколку педијатри и кај нас и во Скопје, сите беа со ист став да доколку детето се мачи навечер, прави апнеи и се мачи да земе воздух ондак да се вади, во спротивно многу е мало, од 6год па натака. Како е вашето искуство со трет крајник?
Го немаме проверено се уште третиот, си пишувам редовно за ова ама никако да го однесам Цело време се тешев дека е од градинката, па ај да наполни барем 3 години, па ај ова, ај тоа. Супер си беше лани некои 8-9 месеци ни настинка го немаше фатено ама од април навака зомби сум. Да видам како ќе биде со сирупов, ако не го оправи ќе го носам на орл што да правам. Фамилијарно си имаме проблем со крајници и алергии, не знам колку влијание има тоа, да знам дека крајниците му прават проблем одма нека му ги извадат. Јас се преродив откако ми ги извадија ама знам која мака е, жал ми е некако мал е. За спиењето ноќе, баш се мачи и хрчи, некогаш прави паузи во дишењето (ова баш ме вадеше од памет ама и маж ми истото го прави), неколку пати му се има случено да се засркне и едвај доаѓа при себе. Не знам што точно е апнеа ама сега си го враќам филмот, мм исто кога бил мал ги имал овие проблеми и се уште си траат, само што мајка му го лечела по бајачки, а им било кажано да го извадат третиот крајник. Јас ова кога го кажав на докторката ми рече да го однесам на орл и еве се уште се охрабрувам, а и знам дека не се препорачува пред 3 години. Затоа и побарав мислење, дали ги има овие проблеми поради вирусите и бактериите или обратно Не знам што да правам, алерго тестовите секако ќе почекаат, ми рече докторката да поминат 6 месеци од варичелата. А за прегледот на третиот крајник треба да е здрав, така да… како во круг да се вртиме цело време.
@Skyler маж ми му имаат дијагностицирано слип апнеа и сега спие со апарат, исто е и алергичен, трет крајник му е ваден и кај мене исто на 6год сум се препородила и ден денес не знам за настинки, а еве кај моето не испадна ништо такво, може да е наследно но и не мора да значи, а тоа апнеата неколку секунди не дише и после се мачи за нареден здив.. налик хорор, моево дете си хрчори кога е затнато ама не прави такви апнеи, не се мачи за воздух еве при крај на антиб сме и убаво си спие, мој совет чувај го дома некој период, нека е здрав, не давај терапија за алерија закажи во козле па потоа испитајте му трет крајник нема друго бар да знаеш да си на чисто и да му помогнеш да не се мачи…
На маж ти каков специјалист му дијагностицираше? Да знам маж ми каде да го пратам, жал ми е што спие така ама не знаев дека се решава, мислев нешто вродено е. Баш хорор што викаш, на моево прв пат му се случи додека спиеше со сестра ми во детска, сите се испаметивме, сестра ми не можеше да се смири. Пак е хорор секој нареден пат ама веќе знам што да очекувам, среќа не е често. Добро е што си направив муабет со тебе, малку на глас да ги размислам работите, не знам зошто досега не го однесов на орл.
Откако го ишишав малиов ептен кратко, видов дека на едно место позади на главата му е како кругче каде што нема коса. Сега гледам дека и на уште 2-3 места како кругчиња се појавија. Се извадив од памет. Се соочила некоја со вакво нешто?
Брат ми има такви исто од дете. Мајка ми го лечела од косопас цела зима безуспешно, па на лето приметила дека секое второ дете има исти такви голи кругчиња. Он има сега преку 30 год, уште си ги има истите, ни се ширело, ни се намалило.
Кога е време да и ја прекинам дневната дремка? Станува накај 6ипол-7, оди во градонка, и во 3 поручек веќе спие, докај 5-6 поручек. 4 години е.
Мојте уште преспиваат.Исто стануваат во 7,во 13 се во кревет,е ги будам до 15.30најкасно.До 22 се заспани. 5 и пол со 3 и пол се.
Како косопаст? Пробај старински лек. Да протриеш со волнено нешто па после лукче свежо да намачкаш. Така сум слушала
Maliot e 3 ipol godini od godina odi vo gradinka i od gradinka ne ni sugerirale deka postoi bilo kakov problem ili da otstapuva od nesto. Privatno nema bas kontakti so deca zatoa sto ne sme vo Makedonija, a bliskite prijateli nemaat uste deca. Momentalno sme na odmor i sekoja vecer ima zabavi za decata go nosime i toj skoro i da nesaka da igra so niv, celo vreme me bara i mene i jas da odam . Sednuva na stol i gi gleda ostrana, nekogas ke stane i epten sramezlivo gleda vo podot , mnogu malku e del od igrite sto gi igraat. Kako da se plasi deluva ili kako da e sramezliv.Mene epten mi deluva cudno i mi deluva kako da ima nekoj problem. Mislam da zakazam termin na detski psihijatar prvicno neznam sto prvicno da prevzemam.
Јас мислам исто би се понашала меѓу непознати. Однеси го ако ти е мисла ама може едноставно потешко се вклопува со непознати.