Здраво син ми почна нон стоп да трепка и сакам да го водам кај детски офталмолог може ли да ми кажете од кој сте задоволни. Фала
Роберт Ристовски. Прекрасен пристап со деца, син ми нејќеше да си оди од кај него ))) плус е многу добар доктор.
Се сеќавам дека сум прочитала пост на мајка која велеше дека машкото дете сакало да облекува фустани ? Која беше? Дали беше минлива фаза? Моево во последниов период прави некои работи што нас како родители не вознемирува. На пр. Гледа 2-3 пати видеа на јутјуб каде што девојчиња играат со барбики. Ми поставуваше прашања зошто не се родил женско. Го прашувам, а зошто да се родиш женско? Па така за да носам фустани и ми се изнасмеа. Кај баба му најде ѓердан со кој што си играла братучетка му,го става на врат. Му викам така женските ставаат,а он ама сакам да го носам. Тоа траеше неколку минути после го остави. Како родител,секоја ситница ја анализираме и може да не загрижи. Можеби некогаш бараме влакно во јајце,но можеби некогаш е реално она што го гледаме пред нас. Си замислив не дај боже ситуација и многу стресно ми беше. Дали е ова минлива фаза во развојот? Инаку прави типично машки работи,си игра со колички,мотори, кога одиме во продавница и сам бира играчка никогаш не пофатил нешто што е за женски. Си игра со машки на улица и во градинка. Нека ми пише некоја ако имала ваква ситуација.
Сега учат за род, нормален дел од развојот. Не му обрнувај големо внимание ако земе ѓердан и го стави, зошто ако направите драма од тоа, ќе прави пак за да привлече внимание. Син ми е опседнат со ти си женско, немаш куре и само тоа кажува, а има земено и штикли мои да облече и се смее. Не обраќајте внимание ако е инцидентно, треба да ги научи родовите разлики, па и преку игра.
Како шо кажа кукличка сега учат за род по мене е сосема нормално. Еве керка ми од коа е родена си игра со коли, алати, само поправа штрафи и мене ми е сосема ок. Дете е играчките се за деца шо е битно дали е кукла или кола.
Син ми само што наполни 4. Збори убаво ,поврзува реченици се' е океј. Има неколку зборови што ги кажува вака: бешов (бев) јадов (јадев) Го опоменувам цело време,моментално ќе се поправи,ќе ме повтори после пак исто. Дали треба нешто дополнително да направам за ова или се средува со тек на време ?
Период им е, јас имам пишувано некаде низ темиве, бараше да му купувам фустанчиња, кога ќе го прашав зошто? Ги набројуваше девојчињата по име в градинка што носеле фустанчиња, бараше ластичиња да му ја врзувам косата, да го шминкам со кармин пошо баба му стално имала… Посегнало и по барбика го оставам сум му купила, дете е нека игра со се Ќе му помине, не знам што им се врти во глава, дали нешто ново им е, си замислуваат, интересно им е … ама не се грижи поминува, потпа друга занимација ќе си најде, сега пак опседнат е со војничиња, предходно со спајдермени, премногу внимание оддавате со сопругот
Моментално сум на одмор во група од четири 4годишни деца, вклучувајќи го и моето. Сите викаат "бешов". Ќерка ми конкретно кога сака да се расправа, ми вика "немој ти мене да ми речуваш". Мислам дека не е нешто битно, ќе се научат со тек на време.
Кога е минималната граница (ако постои таква) да почнат да зборуваат јасно, сите букви убаво изговорени? Мојот си збори, си правиме најнормално муабет, кажува долги и потешки зборови ама ‘р’ никако да каже, ја заменува со ‘л’ или ја испушта. Исто ‘дв’ ги заменува со ‘ѕ’, пример ‘две’ вика ‘ѕе’. Дали да го носам на логопед или рано е? Инаку има 3г и 4м.
Кај Кај сите е различно, еве конкретно кај нас, син ми на 4 год и нешто преку ноќ ја изговори Р, а ќерка ми на точно 3 години ја изговори Р, таа од година и пол почна да зборува јасно, со реченици, а син ми на 2 и пол и тоа не јасно, пошто се и двојазични ама ете од дете до дете има разлика. Не се секирај, рано е, до 5 години се чека за Р па после ќе идете на логопед. Поздрав
До 5 години се чека да се исчисти говорот, а потоа се оди на логопед. Сега за сега можеш сама дома да вежбаш. Нема правила кога ке почне да ги изговара. Можеби паметиш дека син ми почна да збори подоцна од просечно, ама многу брзо почна со чист говор и сите зборови ги кажува правилно и на место. Можеби влијаеше тоа што дома многу вежбав со него за да почне со зборење, инаку ке мораше на логопед.
Мојов е 3г имаше период пред може 1 година незнам исто беше опседнат и кажуваше јас сум женско се викал калина. Сега пред некое време пак почна сакал да се шминка, ми ги краде кармините, прстени бара, нараквици, ама никогаш не побарал фустан или женска облека. Има едно лабело негово и стално чекај да се нашминкам пред да шетаме кажува а татко му се нервира мене ми е смешно. Се надевам е фаза, сега нема речено дека е женско незнам ... Некогаш се замислувам ама си викам ај да не претерувам дете е .
На 3 години треба да е 75% разбирлив говорот за други лица од страна што го слушаат, на 4 веќе 100% за букви р мислам до 5 толерираа, л до 4 години. Мојов рано почна да зборува до реченици и јасни зборови веќе пола година кажува р прво кажуваше пред одредени букви само сега кажува постојано убаво, ама со л сеуште има проблем не ја кажува правилно. Имаш на инста профил логопедски услуги со убави насоки кога што треба да знаат. Можеш да разгледаш.
На моја блиска пријјателка синчето од мало покажуваше афинитети кон женски работи и играчки, веќе од 12 год се изјасни дека сакал да е женско, се чуствувал така, имаа мн проблеми, сега има 15,се шминка, се облекува како женско, пробаа да му забранат уште повеќе контраефект имаше, се советуваа со психолози и сите им рркоа да го остават, дека можеби е фаза и дека ке пројде. @Sofi.ja
Па добро,според коментарите од другите членки гледам дека се јавува оваа фаза и кај други деца на таа возраст.
Точно, они не се ни свесни сеуште за полови на таа возраст,тогаш почнуваат да осознаваат,и син ми знаеше да ми облече штикли, или да ми земе накит нешто , шминки, ама битно е како ке му одговориш и реагрираш, не треба ни премногу остро ниту пак тоа да се занемари.Они истражуваат во твој период и многу е важно кој родител ке ја одигра клучната улога.Ова што го пишувам им беше кажано од психолог, во периодот од 2-4 години најбитно е детето да се идентификува со полот на родителот, тогаш почнуваат да осознаваат разлики помеѓу половите,на пример ако се работи за машко детенце таткото треба да се вклучи во интеракција со дететето и во игра со детето за да детето направи јасна разлика. Тоа може да бидат прошетки, возење точак, игри со топка.Во примерот кој го наведов со пријателите во таа фаза детето се има интензивно приврзано со мајката, поради одсуство на интерес на таткото во таа фаза, и најверојатно се има поистоветено повеќе со мајката. Со мојот син сопругот е многу посветен, на 2.5 год го научи да вози точак, се дружат заедно машко друштво, и си имаат нивни активности и игри во кои јас не се вклучувам, и еве веќе на 5 год е комплетно свесен за разликата во полови, дури и реагира за детето што сака да е женско, ме прашуваше мене зошто детево се шминкало и се облекувало така му реков дека така сака, и дека секој си има право на избор да биде како сака,дека не е културно тоа да го коментира.