Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. Xanty

Xanty Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2019
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    661
    Здраво син ми почна нон стоп да трепка и сакам да го водам кај детски офталмолог може ли да ми кажете од кој сте задоволни. Фала

2. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    3.443
    Не, имаат за деца, како несквик се раствара во млеко. Б -комплекс форте

3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.842
    Роберт Ристовски. Прекрасен пристап со деца, син ми нејќеше да си оди од кај него :)))) плус е многу добар доктор.

На ohlala му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ohlala

ohlala Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    248
    Go delam mislenjeto

5. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.273
    Limes, дефинитивно незаменливи, има за различна возраст.

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    18.590
    Се сеќавам дека сум прочитала пост на мајка која велеше дека машкото дете сакало да облекува фустани ? Која беше? Дали беше минлива фаза?

Моево во последниов период прави некои работи што нас како родители не вознемирува.
    На пр. Гледа 2-3 пати видеа на јутјуб каде што девојчиња играат со барбики.
    Ми поставуваше прашања зошто не се родил женско. Го прашувам, а зошто да се родиш женско? Па така за да носам фустани и ми се изнасмеа.
    Кај баба му најде ѓердан со кој што си играла братучетка му,го става на врат. Му викам така женските ставаат,а он ама сакам да го носам. Тоа траеше неколку минути после го остави.

Како родител,секоја ситница ја анализираме и може да не загрижи. Можеби некогаш бараме влакно во јајце,но можеби некогаш е реално она што го гледаме пред нас.
    Си замислив не дај боже ситуација и многу стресно ми беше.

Дали е ова минлива фаза во развојот?
    Инаку прави типично машки работи,си игра со колички,мотори, кога одиме во продавница и сам бира играчка никогаш не пофатил нешто што е за женски. Си игра со машки на улица и во градинка.

Нека ми пише некоја ако имала ваква ситуација.

На elimkd и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.233
    Допаѓања:
    27.842
    Сега учат за род, нормален дел од развојот. Не му обрнувај големо внимание ако земе ѓердан и го стави, зошто ако направите драма од тоа, ќе прави пак за да привлече внимание.
    Син ми е опседнат со ти си женско, немаш куре и само тоа кажува, а има земено и штикли мои да облече и се смее.
    Не обраќајте внимание ако е инцидентно, треба да ги научи родовите разлики, па и преку игра.

На Spidy, Sofi.ja, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Како шо кажа кукличка сега учат за род по мене е сосема нормално.
    Еве керка ми од коа е родена си игра со коли, алати, само поправа штрафи и мене ми е сосема ок.
    Дете е играчките се за деца шо е битно дали е кукла или кола.

На Sofi.ja, Mother of 2boys, Tiny Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.034
    Син ми само што наполни 4.
    Збори убаво ,поврзува реченици се' е океј.
    Има неколку зборови што ги кажува вака: бешов (бев) јадов (јадев)
    Го опоменувам цело време,моментално ќе се поправи,ќе ме повтори после пак исто.

Дали треба нешто дополнително да направам за ова или се средува со тек на време ?

10. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.923
    Ќе се среди со тек на време. Внука ми така збореше со 'бешов', помина за извесен период.

На Bubish26 и Мариаа. им се допаѓа ова.
  11. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.024
    Допаѓања:
    48.349
    Период им е, јас имам пишувано некаде низ темиве, бараше да му купувам фустанчиња, кога ќе го прашав зошто? Ги набројуваше девојчињата по име в градинка што носеле фустанчиња, бараше ластичиња да му ја врзувам косата, да го шминкам со кармин пошо баба му стално имала… Посегнало и по барбика го оставам сум му купила, дете е нека игра со се

Ќе му помине, не знам што им се врти во глава, дали нешто ново им е, си замислуваат, интересно им е … ама не се грижи поминува, потпа друга занимација ќе си најде, сега пак опседнат е со војничиња, предходно со спајдермени, премногу внимание оддавате со сопругот

На Sofi.ja и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.824
    Допаѓања:
    14.414
    Моментално сум на одмор во група од четири 4годишни деца, вклучувајќи го и моето. Сите викаат "бешов".
    Ќерка ми конкретно кога сака да се расправа, ми вика "немој ти мене да ми речуваш".
    Мислам дека не е нешто битно, ќе се научат со тек на време.

На lackygirl, Mother of 2boys, Skyler и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Кога е минималната граница (ако постои таква) да почнат да зборуваат јасно, сите букви убаво изговорени? Мојот си збори, си правиме најнормално муабет, кажува долги и потешки зборови ама ‘р’ никако да каже, ја заменува со ‘л’ или ја испушта. Исто ‘дв’ ги заменува со ‘ѕ’, пример ‘две’ вика ‘ѕе’. Дали да го носам на логопед или рано е? Инаку има 3г и 4м.

14. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.672
    Допаѓања:
    3.988
    Кај
    Кај сите е различно, еве конкретно кај нас, син ми на 4 год и нешто преку ноќ ја изговори Р, а ќерка ми на точно 3 години ја изговори Р, таа од година и пол почна да зборува јасно, со реченици, а син ми на 2 и пол и тоа не јасно, пошто се и двојазични ама ете од дете до дете има разлика.
    Не се секирај, рано е, до 5 години се чека за Р па после ќе идете на логопед. Поздрав :)

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.661
    До 5 години се чека да се исчисти говорот, а потоа се оди на логопед.
    Сега за сега можеш сама дома да вежбаш.
    Нема правила кога ке почне да ги изговара. Можеби паметиш дека син ми почна да збори подоцна од просечно, ама многу брзо почна со чист говор и сите зборови ги кажува правилно и на место.
    Можеби влијаеше тоа што дома многу вежбав со него за да почне со зборење, инаку ке мораше на логопед.

На dromka и Skyler им се допаѓа ова.
  16. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.869
    Мојов е 3г имаше период пред може 1 година незнам исто беше опседнат и кажуваше јас сум женско се викал калина. Сега пред некое време пак почна сакал да се шминка, ми ги краде кармините, прстени бара, нараквици, ама никогаш не побарал фустан или женска облека. Има едно лабело негово и стално чекај да се нашминкам пред да шетаме кажува а татко му се нервира мене ми е смешно. Се надевам е фаза, сега нема речено дека е женско незнам ... Некогаш се замислувам ама си викам ај да не претерувам дете е .:drunk:

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.869
    На 3 години треба да е 75% разбирлив говорот за други лица од страна што го слушаат, на 4 веќе 100% за букви р мислам до 5 толерираа, л до 4 години.
    Мојов рано почна да зборува до реченици и јасни зборови веќе пола година кажува р прво кажуваше пред одредени букви само сега кажува постојано убаво, ама со л сеуште има проблем не ја кажува правилно.
    Имаш на инста профил логопедски услуги со убави насоки кога што треба да знаат. Можеш да разгледаш.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  18. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    На моја блиска пријјателка синчето од мало покажуваше афинитети кон женски работи и играчки, веќе од 12 год се изјасни дека сакал да е женско, се чуствувал така, имаа мн проблеми, сега има 15,се шминка, се облекува како женско, пробаа да му забранат уште повеќе контраефект имаше, се советуваа со психолози и сите им рркоа да го остават, дека можеби е фаза и дека ке пројде.
    @Sofi.ja

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    18.590
    Па добро,според коментарите од другите членки гледам дека се јавува оваа фаза и кај други деца на таа возраст.

На dromka, LiquidLuna, Mother of 2boys и 3 други им се допаѓа ова.
  20. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Точно, они не се ни свесни сеуште за полови на таа возраст,тогаш почнуваат да осознаваат,и син ми знаеше да ми облече штикли, или да ми земе накит нешто , шминки, ама битно е како ке му одговориш и реагрираш, не треба ни премногу остро ниту пак тоа да се занемари.Они истражуваат во твој период и многу е важно кој родител ке ја одигра клучната улога.Ова што го пишувам им беше кажано од психолог, во периодот од 2-4 години најбитно е детето да се идентификува со полот на родителот, тогаш почнуваат да осознаваат разлики помеѓу половите,на пример ако се работи за машко детенце таткото треба да се вклучи во интеракција со дететето и во игра со детето за да детето направи јасна разлика. Тоа може да бидат прошетки, возење точак, игри со топка.Во примерот кој го наведов со пријателите во таа фаза детето се има интензивно приврзано со мајката, поради одсуство на интерес на таткото во таа фаза, и најверојатно се има поистоветено повеќе со мајката. Со мојот син сопругот е многу посветен, на 2.5 год го научи да вози точак, се дружат заедно машко друштво, и си имаат нивни активности и игри во кои јас не се вклучувам, и еве веќе на 5 год е комплетно свесен за разликата во полови, дури и реагира за детето што сака да е женско, ме прашуваше мене зошто детево се шминкало и се облекувало така му реков дека така сака, и дека секој си има право на избор да биде како сака,дека не е културно тоа да го коментира.

На MilaSs12, elimkd и kikin им се допаѓа ова.