Совети за развојот на деца од 3-5 години

Discussion in 'Дете' started by referentka, Jun 12, 2018.

1. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Threenager :drunk:

elenaklasik, Skyler and Lovebug01 like this.
  2. Skyler

Skyler Истакнат член

Не знам што е полошо стварно. Можеби сега е полесно зашто кога завршува таа пеколна епизода можеш да седнеш и да разговараш. Ми кажува што се случило и зашто плачел, ќе се смириме и извиниме. Ама пак е тешко додека трае тоа, жими се денеска сакав од тераса да се фрлам.

daniangel, 0ли, Skorpija25 and 2 others like this.
  3. dunika

dunika Форумски идол

@Skyler иста возраст е и ќерка ми.
    Исти испади,буквално.
    Класични тантруми немаше ни на година ни две,ама сега,мајко мила..
    Маж вика од “распрденост е” и разгалена,ама јас не ја сметам за таква.
    Утрово побара овесна каша,бидна,ја ставив на маса,па почна да вришти дека била жешка.
    И тоа со солзи.
    Во маркет сретнав колешка,жената само се приближи,на ја ни чепна нит и се стави,кога писна да плаче и бега.се усрамив,иако не треба,дете е..
    Мал милион примери…
    Иначе сум човек со челични нерви,за секого и се имам разбирање,ама ова ме вади од такт и се прашувам само каде грешам.
    Во градинка е супер,и онака во глобала е одлична,само испадиве ми се too much to handle:sweat:

daniangel, 0ли, mal.ecka and 5 others like this.
  4. Skyler

Skyler Истакнат член

@dunika И маж ми исто ме нервира демек размазен, само со мене така се понашал (што е вистина) ама па со кој? Детето порасна буквално со мене, никој не ми го чувал, во градинка трета година оди ама годинава повеќе беше болен дома него таму. И нормално дека со мене е максимално опуштен, си функционираме. Исто и јас не мислам дека е размазен, што знам, има такви лигави моменти ама многу ме слуша и за брзо се враќа во нормала. Ама ова тантрумите повеќе личат на тинејџерска драма, никако не можам да го смирам, да го гушнам, нема договор додека не се исплаче.
    Сега пред спиење го прашувам што му беше сабајле, ми вика многу ми се спиеше затоа плачев :headbang:

5. Lisandra

Lisandra Популарен член

Zenski dajte nacin predlog, n koja finta da go namalime ili otkazime mlekovo, za zaspivanje bara, cesto skoro sekoja vecer se budi ili rano utro pak za mleko, probano e sekako, mu velam nema pojke, ke te boli meseto, si go ispi dosta tie, ne znam Kako ke gi otkazime pelenive za na vecer koga tolku kolicina pie tecnost. Znaci vaka pie preku den nekako se razborame za edno sise od 340 mil malce mleko drigoto voda, navecer dve sisinka bara Ako ne placi urla, retko pominuvame so edno sise, I vo tekot na nokta uste edno ili sabajle pie isto 340 go rastvoram so voda oti ne mi jadese Sega si jadi normalno tri obroci na den da ne mu e malce? Uzinka retko kasnuva pretrzno ovosje malce so molenje e jadenjevo ne e oti toj taka Saka, ne e gladen ili ne Saka da jade pa bara mleko.
    Aman so ova mleko, se budi mnogu cesto voden oti pampersot I tolku sobira.
    Mora da ima nekoj nacin Kako da go otkazime, nekam da go rastam so mleko od casa probano ne pie, moze da zemam so casa so klunce,Kako da mu objasnam ne znam vo toj moment e isto ko bebe Malo za.mleko ko ke placi ne prifaka drugo. Izvinete za latinicava.

6. Annath

Annath Форумски идол

Ќе ги издржиш плачките некое време. Друго чаре нема, очигледно, ти попушташ на плачењето. Не купувај млеко, нека види дека навистина нема. Не му ни треба млеко на таа возраст веќе, максимум една чашка е доволна. Замени со вода, и полека намалувај количина. Колку повеќе пие млеко, толку помалку ќе јаде. Твое е да стегнеш заби и да издржиш. И секако мора шишето да се фрли, забите ќе страдаат ако веќе не се изронети.

Гладиоли and Spidy like this.
  7. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Полесно ќе биде да отидете негде на викенд и да го заборавите шишето :D, а кога ќе се вратите ќе го барате зајчето, глувчето кое го украло ;)

Гладиоли and elimkd like this.
  8. Lisandra

Lisandra Популарен член

Premnogu placi, pomodruva duri neke da spie epten e zalen

9. Annath

Annath Форумски идол

Што би му дала ако немаш млеко дома? Еве, да нема во ниедна продавница, да нема од каде да купиш млеко, што би му дала? Или ќе најдеш начин да го утешиш, да му оттргнеш внимание. Изборот е твој. Детето ќе разбере ако му кажеш и покажеш дека немаш млеко дома, и тоа пак ќе си плаче. Ама сред ноќ нема купување млеко.

10. Skyler

Skyler Истакнат член

Бевме конечно на орл, третиот крајник огромен и дефинитивно проблематичен, двата крајници уништени од инфекции. Докторот рече дека треба да се извадат ама не препорачува пред 4 години и да почекаме. Му препиша Аериус, редовна тоалета на нос со хипертоничен спреј и Назонекс минимум 1 месец, па контрола да видиме како ќе биде. Додека функционира терапијата нема вадење, значи да гледаме да издржи што подолго. Прашањето ми е дали некое дете избегнало вадење крајници со слична терапија?

mal.ecka likes this.
  11. Lisandra

Lisandra Популарен член

Probav snosti, se iznaplaci, cela vecer ne sme spieni, rece soprugot malce ke mu dajme, mu dade malce posle pak za Eden sat placenje, sekoj sat taka do sabajle za mlekce pak popusti mu dade, pa go vidov cel ziva voda go slekuvav od tolku vrtenje dete bese voden cel, I celo voda e malce mlekce ne ni ima go pie vaka. Toj koga ne moze da spie so mlekoto se utesuva I zaspiva taka problemot e ne budi da mu dajme se budi I Ako e voden smrznat. Sega I vo gradinka pocna pa I mnogu cesto se budi navecer ne znam zosto porano bese edno mleko do dve maksimum Sega nasekoe bara.
    Dzabe mu velam nema koga placi toj ne me ni slusa , zosto I Kako samo si bara cela vecer.

12. Annath

Annath Форумски идол

Ќе си бара и ќе плаче, зашто знае дека ако плаче ќе добие. Ваше е да му одвратите внимание, да не потпаѓате на плачењето. Оти така никогаш нема да го одвикнете од млеко. Како што пишав и во другата тема, ноќта е за спиење, не за јадење. Најлесно е да му го тупнеш шишето со млеко да не плаче, ама долгорочно ќе си има последици. Прво, нема да јаде друга храна ако пие млеко, второ, забите ќе му отидат прерано, дури и за трајните заби е голем ризикот, трето, желудникот и цревата ќе работат во време кога треба да одмараат. Се буди често кога оди во градинка, особено ако скоро почнало, тоа кај сите го има.

danichap, MilaSs12, Spidy and 3 others like this.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

Издржете 3 дена, обично толку им треба да се одвикнат од нешто.

Гладиоли likes this.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Децата на одредена возраст почнуваат да разбираат дека може да манипулираат со солзи. Тешко е ама знаеме сите од овде како е.

Некои од цуцла лажалка, некои од млеко, некои од цице. Плачки се три дена.

Одбив дете од 3 години од доење. Знаеш колку жално ми бараше? Премногу. Ама кога решив дека е доста не дадов пак. Не може да цица до прво одделение. Или да носи пелени пример.
    Многу е приврзан за мене, три дена плачеше а две недели бараше жално. Кажав дека е голем, потрошено е, ме гушкаше и ме држеше за врат/уше/цице за заспивање. Мене тешко, нему тешко ама тоа е. Помина. Сега не се ни сеќава.

Како родител од жал е многу тешко да се стави граница. Ама тие граници ги прават децата луѓе, ги учат на правила, граници, добро/лошо итн.

Најбитен елемент е да објасниш дека го разбираш, не му ги потиснувај емоциите, само објасни дека не бива.

Уште еден елемент исто толку битен е да нема мешање од трети лица. Значи ти и маж ти сте тим, а трети лица (баби дедовци) нема да даваат кришум, или да прават дојди кај баба ке му даде.

Децата мора преку постапки да разберат дека родителот е главен, а потоа е другар, прибежиште, место за утеха. Ама прво дека се што прави е за добро.

Какви се тантруми знаат да фрлат, ехее. Син ми сака да скока на кревет. Нема. Опасно е и нема. Има други опции. Пример ако сака кога ке излеземе да одиме во игротека да скока кај што е место за тоа.

15. Lisandra

Lisandra Популарен член

Sto davate najcesto koga se bolni, nastinati, so porucek, rucek vecerta, nesto polesno no pozdravo za da mu se vrati apetitot, slabo jad ovosje zelencuk, so da mu napram nesto vitaminsko zdravo za da mu pomini pobrzo...

16. Eli311

Eli311 Активен член

Детски психолог што работи онлајн има?

Значи луѓе или јас ќе скренам или ќе се фрлам од некој мост. Друго нема.
    Ќерка ми е непрепознатлива. Пцуе, кажува работи како курво, ороспијо, стоко, ќе те убијам, мава по мене, по татко и, избувнува, плаче, писка.
    Пробав да и напишам писмо демек од дедо мраз и да ја предупредам дека дедо мраз знае што прави и како зборува и дека нема да и донесе ништо за нова година. И купив играчка и и кажав дека ако се однесува добро ќе ја добие ама 5 мин беше добра после пак по старо. Ме скрена значи не знам кој пат да го фатам.

17. danichap

danichap Moderator Staff Member

За психолог на жалост немам совет, но јас би редуцирала секаков контакт со лица од кои ги слушнала тие зборови и целосна апстиненција од Јутуб.

Sofi.ja and Eli311 like this.
  18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Nema potreba za psiholozi za deteto.
    Tie zborcinja dete gi ima od nekoj nauceno I pcuenja, neka prekini takvo nesto da I se zboruva pred nea zatoa sto se uci I povtoruva ili pak od Kade I da idi toa ne ja nosete ne ja druzete tamu, Ako e od na gradinka neka se zborni so uvitelkata deka takvi zborovi, nervozi tamu se slucuvaat.
    Se so treba e da go iskorenite toa da ne se slusa niz nejzinite usi, so ubavi zborovi I ubavo odnesuvanje.

Eli311 likes this.
  19. Eli311

Eli311 Активен член

Проблемот е што секојдневно е опкружена со тие од кои го има тоа научено. Децата од јатрва ми ја научија и сега тие поретко од неа зборуваат вака, а таа зборува нон стоп и од такт ме вади. Плус е премногу агресивна и нервозна.
    Инаку е злато од дете, разбрана, мирна ама некогаш се претвара во прав ѓавол.

20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Ne mora da se druzi so niv, ne I vlijaat Dobro tie deca, zboruvaj so majkata deka taka ne e ubo da zboruvat ic ne ja pustaj kaj niv koga taka pravat, moras nesto da prevzemis, porobro vo gradinka neka odi nego li so niv da se druzi.