1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Леле ,пресреќна треба да си што ти ги јаде :)
    И јас мислам дека глума највеќе би помогнала ,предлогот на @SanelaS највеќе одговара.

A како се користи ова уствари ?

На Sofi.ja и koritsaki им се допаѓа ова.
  2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.893
    Допаѓања:
    107.975

Се полни шишенцето скоро до горе мислам одбележано е 200мл , се става од ќесичката внатре, се разбркува додека се стопи , ја навалуваш главата на детето малку странично, јас и кажав и устата да ја држи полуотворена (гледам така др деца ја држат отворена устата) и силно стискаш да влезе млазот во едната ноздра водата и излегува од другата страна. Излезе зелен секрет кој неа, барем преска се отспа како што треба. Се надевам дека со овој начин да се исчисти скроз од зелениот секрет, да не заврши два пати месецов со антибиотик :(

3. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Има ли ризик да се задави ? Многу ми е страв да го направам ова ама па и може мора.
    Почна со мрсулки сега е со сува кашлица сега бев на дежурен и тоа мн се изнервирав до 7 втора смена 6:30 затворено па чекав саат бевме на дежурен вика на плуќа е чиста грло црвено само хербион за сува кашлица ни даде и да чистиме носе. Фала Богу на плуќа нема и тт нема. Па мислев со ова може ќе биде подобро ама ми е страв да го користам :drunk:

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    11.895
    Оф еве ме и мене со дерач
    Нервите ми се попуштени, урлам и јас, иако еднаш реков дека ќе се контролирам, нооо сто случки од тогаш.
    Немам чаре за испадиве, освен утеха и да знаеш дека не си сама со такво дете.
    Мојот вриштеше и кога се роди бебето, ајде реков ради новоста, потоа кога почна во градинка од тт 37 со 5 имаше луцидни соништа, вриштеше сред ноќ, божем 40ка кренал.
    Оди во градинка 4 месеци, од таму се враќа ок, свикнат е веќе, ама развојот му е таков си има испади дома, еве денес од дремката стана со плачење.
    Баш со солзи.
    Дали сонува, дали нешто му се преживува, којзнае...
    Исто мислев дека нешто се случува за загрижување, мислев на психијатар да го носам, ама во други периоди се смирува.
    Сега му давам навечер сирупи за Добра ноќ од Доктор Тајс и Б комплекс сируп. Имам уплав од тие ноќни вриштења.
    Дали и твојата од дремка се буди со плачење?
    Лелее пред две години ма тоа страшно ми беше, секој втор ден со вриштење, после се смири.
    Сега пак. Периодично.
    Да издржиме, ако има надеж дека ќе биде подобро.
    Навечер едвај чекаме да заспие, а еве го сега зазборуван, татко му скапнат лежи до него. Ама имаше дремка. Е изгледа вишок му е, па да се тргне и таа, и да видиме дали ноќе ќе се предаде побрзо.

@KuklickaSk памтам твојот денски со вриштење се будеше. Сѐ уште е така?

На srce-9 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Ne znam I jas so bese so toa vristenje koga stanuva od dremka a da ne si do nego cela zgrada ja kreva.
    Ete vo gradinka prespiva mu velam Ako placi da go zemime, ne placi velat si stana si igra, a doma so mu e ne znam..

6. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.013
    Допаѓања:
    14.498
    како успеавте. :clap: моево ќе повраќа или гладно ќе седи ама не јаде све. А што убаво до 2 години све си јадеше. Откако ја прележавме короната изборот и желбата му се намали.

На Skorpija25 и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  7. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.893
    Допаѓања:
    107.975

Јас прашав во аптеката, ми рече ако плаче може да и залетне , ама дека ќе се задави , не.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  8. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Цело време гледам видеа по нетов со вакви како им вадат мрсули и пукнав барајќи кај нас, мислам дека е спас невиден. Ама моево е мало, 2 години има, викаш над 3 стои на тоа.
    Фала ти :)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  9. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.680
    Допаѓања:
    2.160
    Денес ми стигна, можно е утре да го пробаме па ќе ти пишам :)

10. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.893
    Допаѓања:
    107.975

Гледам и на помали им чистат ама најдобро да се консултираш со педијатар штом детето е 2 год :)

Инаку и се испозалепи едното око со жолто , најверојатно од што е настината. Што да и ставам, може ли Тобрекс капки?

На unearthlysarah му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.820
    Допаѓања:
    14.404
    Јас и перам нос на малата од бебе. Ич да не се плашите, за мене нема поголем спас од тоа. Битно е да не се прави на зелени мрсули, да не се прошири проблемот, но за бели/жолти мрсули 100 пати полесно ми било да ја исперам 3-4 пати во денот него да дува на секои 2 мин или да е затната цел ден.

На dunika, lackygirl, koritsaki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.893
    Допаѓања:
    107.975

Кај мојава се зелени мрсуливе :( секогаш така почнува, не со проѕирни ко водичка, туку зелени, најверојатно нема да и помине со ова, ама барем да спие убаво и да се одолговлечи земањето повторно на антибиотик , барам начини да го избегнеме.

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.820
    Допаѓања:
    14.404
    Ако се зелени, тоа е бактериска инфекција. Супер ако е само на нос, ама со перењето може да се спушти на грло. Не сум имала таков проблем со ќерката, скоро 5 год ја перам релативно често, ама така ми беше кажано од педијатарот. Можеби да разговарате за локално да се стави антибиотска маст во носот е подобра опција.

На Mother of 2boys и koritsaki им се допаѓа ова.
  14. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Dali se slucuva kaj nekoe dete da lizi se so mu e pri raka, znaci ne e mal pojke celo vreme zboruvam da ne lizi, da ne stava vo usta po cel den, koga ke go vidam deka taka praj vikam i pak istoto ke igra so nesto I go gledam vo usta go stava, e Sega mu se vcrvi muceto,gore e ispukano crveno I go boli koga jadi so da go namackam?
    Ili e mozebi ispristeno od namalen imunitet oti bese bolen?

15. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    1.512
    Мојот е ист, 22 месеци е. Не знам ни јас како да го одвикнам.

16. MkdBoy

MkdBoy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    721
    Мајки, да прашам за искуство/совет.
    Дете 3години и 4 месеци, последниве 2 ипол месеци и фалза, почна малиот да зафркава со какањето, се стега и држи, и по 4-5-6 дена, и на крајот мора со заплашување(на доктор ке оди и слично...) да не речам на сила го седнуваме на нокширче да стега додека се искака.. иначе храната не му е тврда или слично што ствара запек, редовно манџа си јаде..
    Иначе малце е и проблематичен со јадењето, некогаш и по 1 час и кусур трае јадењето, ги држи залаците во уста, мада не е толкав проблем тој со јадењето, колку што е проблемот со какањето, кошмар му е кога ке му речеш да седне на нокширче (пробавме и на вц шоља) џабе! Освен плачки, и онака седење по половина час на нокшир..
    Кажувајте ЧАРЕ!

17. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Dali imate davano viranto sirupce, kolku vreme se dava, Dali pomaga pri nastinkite?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Еве го 3 години глуми дека е куче и така јаде, во градинка некое дете правело и тој така, па раце во уста,гризење нокти,кожата од страна се се фази само што викам јас господ да ги чува да не лапнат нешто што не треба.

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Nikako so zaplasuvanje, Malo e mu e strav, moze go boli ,mu e neprijatno, psiholoski e poveke, ne go terajte epten onaka samo ajde da kakas I ke igrame, ke setame, ke kupime ova ona. Mnogu zboruvanje Kako so igra nekako, prasaj go Dali sakas da te drzam kaj nozinata za da ti e polesno za da ne se plasi.
    Ne znam da ti kazam I mojov e na taa vozrast nie Sega gi otkazuvame a samiot ne ni kazuva Ako ne go sednam, ne go forsiram se poleka poleka.

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Nekoja navika takva ima, nikako da prekini.|(