Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    772
    Му зборувам и така дека за машки деца
    Вака кога читам ваши мислења и ваши ситуации не ми изгледа и нашава ситуација толку за загриженост. Можеби некогаш умот, мислите ни се преувеличени. Инаку не сум ниту против долги косичиња, ние му ја кратиме затоа што се чешка кога ќе му порасне и го нервира поготово кај ушињата.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Ја носев поголемава на уво нос и грло,за трет крајник ради бронхитите.Се совршено добро.
    Му спомнав на др.за истово.Прават пауза во дишење и двете,поголемата почесто.Ми кажа дека не е страшно со тек на време ќе се проретчат или исчезнат тие паузи.А јас читав на ноќна апнеа и душа немав.Др е еден од најдобрите каде ги носев.

Со жлезди се и двете.Малата со една помала,поголемава со неколку поголеми.Им се појавија после Варичела.Не упатија на детско,уште кога слушна др.дека прележале Варичела,рече дека се од пад на имунитет,битно било да мрдаат.Сепак направивме испитувања на крв,хормони мислам беа,не се распрашав од страв,ама ок беше се. Сега поголемава беше со бронхит и зголемени беа,уште се де.
    Постојано се болни немаат време да се повлечат:smirk:

3. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    ^заборавив да споменам дека направивме кс со размаска.Таму др.кажа дека преку жлездите се бори организмот и добро е што излегле.

4. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.854
    Допаѓања:
    11.894
    Нема потреба за загриженост, на 3 години децава почнуваат да осознаваат, да имитираат да видат како изгледа нештото од нивна страна доживеано.
    Не мора да браниш бидејќи така може да се почуди зошто му браниш. Ќути си или сврти внимание или нека ја задоволи желбата.
    Моето дете има 3 и пол и пред одреден период ме виде со лабело се мачкам, го зеде и тој се мачкаше. Ме загледува некогаш ако се шминкам. Исто се има случено да стави облека на глава, розев фломастер му беше убав, и сега е во фаза такви розови нежни предмети му се слатки. Не реагирам ич бидејќи се мали за да знаат дека боите ги делиме на машки и женски, а и не значи ништо ако му е убава женска боја. Сѐ уште се мали.

За жлездите погоре ова ми излезе.
    https://deca.mk/zgolemeni-limfni-jazli-na-vratot-kaj-detsata-prashana-i-odgovori/
    Веројатно сте го прочитале.

На daniangel, mal.ecka, lavinija28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.351
    Допаѓања:
    182.473
    Затоа и споделуваме конкретни ситуации. Не се секирај, евентуално сите еднаш сме биле загрижени за банална работа.
    Во ред е и да не ти се допаѓа долга коса кај машки, лично е тоа. Само треба многу внимавање како се изразуваме. Оти некој ден, детенцето може да види друго детенце со подолго косиче и да му рече дека е бљак и да ве стави сите во многу незгодна ситуација.

@mal.ecka каде точно на врат се тие жлезди што ги зборите? Јас имам подвилична. И не знам дали од толку читање што ја фаќав и поверував почна да ме наболува или стварно нешто се деси па ме наболува кога ја допирам. :worried:

На strelkata и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Јас имам точно под брада во средина,но ми се појавува кога ќе ми излезе хепрес. Инаку не можам да ја напипам.
    Значи при пад на имунитет.
    На детето му е на врат странично кон задниот дел на вратот од прилика на средина помеѓу рамо и глава.

На lavinija28, mal.ecka и Yowannty им се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.351
    Допаѓања:
    182.473
    Таа под брада е подјазична. Јас имам подвилична странично скоро на крајот од вилицата, под неа. Од двете страни, ама еве од едната дали што ја чачкав почна да ме наболува не знам..

На Sofi.ja и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Stranicno na vratot,nekolku ima od strana.

На lavinija28 и Yowannty им се допаѓа ова.
  9. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.680
    Допаѓања:
    2.160
    На истото место на вратот му е и на син ми.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.923
    и кај моето е странично кај вратот, му се појавува само кога е болен. @Yowannty

На mal.ecka и Yowannty им се допаѓа ова.
  11. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.174
    Дали некој има давано лој од гуска на кашлицата што се повторува? Има ефект? Пред две недели правевме инхалации со кортаир и пројде, сега пак салам кашла. И на секој пад на имунитетот прво кашла? 5 години оди во градинка

На daniangel му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kolache na mama

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.923
    Да, има ефект, на врв на лажиче во јогурт ставам (во која течност што ти пие можеш) и давам само еднаш на ден и само кога кашла. Колешка на пример цело време им дава на децата секое утро и многу е задоволна. Исто кога кашла го мачкам пред спиење на грбот и градите. Ова ми помогнало за лесна кашлица. Сега имаше пневмонија за тоа само со лекови се среди.

На DoubleK му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DoubleK

DoubleK Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.174
    Од каде купувате? Од тие од аптека што се продаваат?

На lavinija28 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kolache na mama

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.923
    Не, од жена од Ченто, и го носат од Германија.

15. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Давав лани но многу не сетив подобрување, сега давам ghee путер во млеко, брзо почнавме не знам за ефекти уште, рано е но си има свои придобивки.

На DoubleK му/ѝ се допаѓа ова.
  16. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.119
    Допаѓања:
    1.487
    Здраво мајки,
    Што би требало да се очекува од дечињата на 4 годишна возраст да знаат да нацртаат?
    Во градинка требало да цртаат овошје,ама мојов нацртал некои кругчиња само и учителката му рекла на мм дека не знаел да нацрта.
    Не знам дали сега треба да притиснеме дома со често учење да црта или нормално е на таа возраст да не знае сеуште убаво да црта?

17. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    4.868
    Нема секое дете талент за цртање. Јас како што се сеќавам во забавиште учевме косо црти кругови полукружни линии да пишуваме, на 4 требало да знае да нацрта овошје..

18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    А учителката за што е таму?
    Па нека му покаже ,нека го научи:)
    Мојот многу слабо црта и бои дома,за разлика во градинка. Сега пак повеќе има интерес,но лани и прехлани на 2ипол и 3 год воопшто не го интересираше кога му покажував.
    Неговата учителка ми рече да не го форсирам ако не сака.
    Сега супер си бои,учиме по нешто да цртаме,учат и таму.

На Skorpija25 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.680
    Допаѓања:
    2.160
    Мајки, дали имате давано витамински таблети од Forever kids? Сега прочитав дека се за деца над 6 год, а претходно имав читано негде дека им даваат и на деца над 3 год.

20. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2014
    Пораки:
    1.119
    Допаѓања:
    1.487
    Ама еве го дома го седнав вчера и му нацртав јаболко банана цреша и портокал и му реков ајде да видам сега ти да ги нацрташ исти, значи детево нацрта,посебно црешите му станаа интресни за цртање , му викам ти покажа ли некој како да нацрташ и вика не само лист ни дадоа и ни рекоа да цртаме овошје...

На Snowflake92 и Sofi.ja им се допаѓа ова.