Совети за развојот на деца од 3-5 години

Дискусија во 'Дете' започната од referentka, 12 јуни 2018.

1. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    4.975
    Имате искуство со географски јазик кај деца? Еве цела година како му се појавува и се губи,на почетокот пред настинка само и мачкавме метиленско плаво, после почесто почна да се појавува и да се губи самото, секој ден да мачкам метиленско не е решение, а реагира на топло, зачинето, луто..

2. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.095
    Здраво 3 години сме, во последно време ми се буди, кинка, или силно ке се исплаче, не кажува што му мислам на тоа дали нешто го боли... Дали на ваа возраст е ова вообичаено, иначе многуу активно дете е не застанува преку ден

3. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    2.486
    Здраво на сите,
    Живееме во странство и јас работам една седмица прва смена, една седмица втора смена, кога сум прва смена се е во ред но кога сум втора смена имаме проблем затоа што не се гледаме со ќеркичката единсвтено по 20 минути на сабајле кога ја носам во градинка, ми плаче ми кажува дека и фалам, дека многу ме сака несака да влезе во градинката, и сето тоа го разбирам но неможам да најдам решение, поточно воспитувачките ми рекоа да ја носам ако сакам и во 10 или во 12 но пробав така потоа уште поголем проблем несака да оди, се навикнува дома неколку саати,децата таму веќе почнат денот и ја отфрлив таа можност, додека пак кога сум прва смена мм ја носи нема никаков проблем,исто од кога се преселивме тука сме сами, немаме роднини и за да прифати полесно почнавме да дозволуваме се, играчки, телефони, се само додека го научи јазикот, додека запознае другарчиња, и имам чувство дека она таа наша добрина ја користи, пример пред некој ден бевме во маркет и бара многу работи да и се купат и и кажав одбери едно нешто па утре ќе купиме друго, луѓе почна да вика на цел глас, да плаче, да паѓа на коленици, умрев од страм маркетот полн луѓе, но останав на тоа дека ќе и купам само една работа..
    Пробувам да ја научам да си го пишува името или да нацрта нешто(гледам скоро сите деца од градинката знаат), а она нејќе нити да де потруди, нејкам сега ми вика и готово(дајте ми некој совет околу тоа) дали да купам некои боенки книги, како најлесно да и одземам внимание да се потруди да научи нешто ново..

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Повремено детето 4год ми се жали на болка во колено. Но е се почесто поседниов месец,два. Не е ништо алармантно по некоја минута кажува дека поминало. Некогаш ќе измасирам,некогаш ќе поседи малку да ја одмори ногата. Сепак сум загрижена. Дали е можно да се јавува болка заради раст?

5. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    873
    Допаѓања:
    1.273
    Исто и кај нас, ама на моето се појави Бекерова циста, проверете го позади колено.
    Овој пат се жалеше почесто на болка и матичната ни рече да проверам Асо. Покачени му беа вредностите. Најверојатно од стрептокока што ја имал, па болката и од таму доаѓа.
    Веќе се големи и знаат да ја лоцираат болката. Консултирајте лекар сепак

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040
    Моето има 4 години, денес почна носето да му тече, што да му давам кој сируп ви се покажал како ефикасен?
    Се мислам за виранто ? Имате искуство со тој сируп? Или риностоп за деца?

7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.527
    Допаѓања:
    37.790
    Риностоп се дава на деца на возраст од минимум 6 години. Јас им давав Ефералган.

На Kaley му/ѝ се допаѓа ова.
  8. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.256
    Допаѓања:
    4.922
    Риностоп сум давала и на 4 год по препорака од педијатар.

На Mother of 2boys, Kaley и SummerGirl им се допаѓа ова.
  9. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.419
    Допаѓања:
    2.922
    Супер е виранто. До сега им спречувал настинка на моите.

10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.527
    Допаѓања:
    37.790
    На мене матичниот ми рече дека е појак и не сакаше да ризикува. А добар е сирупот. Им го давав и тој. И апчињата се добри.

11. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.316
    Допаѓања:
    3.040
    Фала ви на брзите одговори, ќе пробаме со виранто сега еве го зедов него. Риностоп не ми го дадоа во аптека исто ми рекоа дека е за над 6 години.
    Се надевам ќе помогне Виранто.

На Kolache na mama и SummerGirl им се допаѓа ова.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.367
    Допаѓања:
    18.589
    Добар е виранто. Риностоп имам дадено на 2ипол,3год по препорака од педијатар. Сега последно за симптоми на настинка земав Тајлол колд ,одлично поминавме со него.
    Ефералган е антипиретик.

На joy1, mal.ecka, Kaley и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.813
    Допаѓања:
    14.395
    Кумашинчето имаше повремена болка во едното колено после стрептокока во грло, кажано им беше дека останал фокус во зглобот. Помина само од себе со тек на време. Немам лично искуство како точно е ова поврзано, ама пренесувам чисто како муабет.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    1.680
    Допаѓања:
    2.160
    Вирантото секогаш не' спасува :)

15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.853
    Допаѓања:
    11.888
    Барам нова играчка за бандитов дома.
    Ко ништо да не го задоволува. Ајде сега во кујна сака со алатите, црпалка лажици, тенџериња, било што...ако, дозволувам.
    Потоа се префрла на друго. Сѐ сѐ го интересира.
    Можеби неговите играчки веќе му се запознаени.
    Што да земам?
    Оној таблет со пенкалце да пишува?
    Нешто сакам за графомоторика да вежба. Има 3 г. и 9 месеци.

Дајте сајтови за нарачка. Крш, лотус, стори бокс... други?

16. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.558
    Допаѓања:
    7.450
    Не знам во која тема да пишам, ајде може тука некој ќе се најде што ќе одговори.. Малиот има мака со крајниците и чести разболувања во зимскиот период како компликација од истите. На орл во октомври ни препорачаа АСО тест (имаше воспаление на уши тогаш), но дека тогаш беше на антибиотик не направивме. Во ноември пак се разболе, но овој пат на брис ни излезе стрептокока пиогенес. Завршивме антибиотик, но верувам дека вредостите сега и да провериме ќе се високи. Кога да го направиме тестот? И што се случува ако вредностите се се уште високи? Малку ми е нејасно ова со АСОто искрено, пробав да се информирам вака преку интернет ама не сфатив ништо конкретно. Некој имал искуство со испитување, високи вредности, превземање мерки за спуштање? Фала

17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.826
    Допаѓања:
    18.657
    За графомоторика ти препорачувам пиши бриши да земеш. Син ми се занимава некое време со цртање и супер му оди.

Стандард со алат си игра, наполнивме еден куфер за патување од најмалите. Има и понг.

Пластелин исто обожава, има различни сетови, забар, кујна, секакви алатки за сечење.

И со автомобили си игра доста. Од неговата соба до дневна, од коцки градиме ограда, па прави плац, продава.

Од карти за играње учи бројки да ги препознава. Ги редам од 1 до 10 и измешани му ги давам а тој треба да ги кажува.

Веќе не ни бара нови играчки. Ги вртиме од тие што ги има постојано. Сега побара една кола што се врти. Последно не ми текнува кога побарал нешто. Во џамбо без мака шетаме и за се вели имам.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Направете барем 10 дена после антибиотик, би требало да биде покачена вредноста ама се прави контролен тест после некој месец. Докторот ќе ви каже најубаво. На контролниот треба да биде падната вредноста, ако не е тогаш ќе се консултирате со орл.
    Кај нас се подсредија работите. Добивме терапија од орл што ја пие трет месец веќе, а претходно пиеше бронховаксом. Да не го урочам, веќе два месеци не бил болен ама може и рано е за опасните вируси.

На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.558
    Допаѓања:
    7.450
    Па не е баш рано, со променливово време сега им е сезоната мислам. Да не го урочиме малиот, супер е. Каде сте оделе на орл, на приватно? Државна кога ќе одиме секогаш различен доктор не гледа, сакам некој убаво да го следи. И ако не е тајна, каква терапија ви дадоа?

20. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.858
    Допаѓања:
    12.619
    Јас сакав кај Оровчанец да го носам ама не прегледува веќе, само оперира. Од него учеа Весна и Никола Маркоски, јас заради термините го одбрав Маркоски ама Весна може да е и подобра од муабети, во Ремедика се сите.
    Еве ја терапијата.

Прикачени фајлови:

• IMG_4790.jpeg
      IMG_4790.jpeg
      Големина на фајлот:
      194,9 KB
      Прегледи:
      31
    На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.