Совети, искуства и мислења од мајки за деца од 9-14 години

Discussion in 'Дете' started by jasna83, Jul 18, 2016.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Na mejl link mi pratija za menuvanje na lozinka.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

На меилот има и лозинка кај мене.

TheSecret likes this.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мене многу јако ме мава ова промена на однесување кај големиот. Денес се искарал со најдобрите другари. Јас сум најголем поборник на врсничко насилство и сега наеднаш ми се дешава ова... го удрил најдобриот другар. Под итно закажав советување со психологот, па да поработиме дома сите на однесување зошто имаме уште едно што зима пример од нас.

azelea and Mumoftwo30 like this.
  4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Dobro samo kaj nas li volku testovi i domasni imaat ili sekade. Minatata nedela dva testa. Drugava pak dva, i toa matematika sega vo vtornikot pravea, vo ponedelnik pak ke pravat. Normalno li e ova pa 4 oddelenie majko mu se ne na fakultet. Bukvalno sekoj, ama bas sekoj den od pocetok na godinava imaat domasno po site predmeti. Do nastavnickata li e sto dava sekoj den neznam. Bukvalno nema den da e sloboden sto se vika. Duri i za vikedni, mora da ucime zosto testovi ima sekoja nedela. Se prasuvam sto ke bide ponataka vo pogolemite oddelenija ako sega e vaka. Sreka pa da ne go urocam od casovi uci pa doma samo povtara. Eve posledno zaboravil deka ke pravat test opstestvo pa ne ucevme ama 5 izvadi od casovi sto slusa ama sepak premnogu e za vozrasta.

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Или сме заборавиле кај нас како беше или дека деца наши, па повеќе се потресуваме. Ако се сеќавам убаво и ние секој ден добивавме домашна. Ама има веројатно врска и до наставниците. Немам дете на училишна возраст ама еве снаа ми па се жали, за трето одделение дека еднаш на неколку недели им даваат тест и е премногу материјал за детето да го совлада. Тие пак бараат да се воведе неделно испрашување, а не на 1-2 теми цели оддеднаш.

JoyJoy likes this.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

А зошто да не добие домашна? Нормално е секој ден да има домашна, па да го потврдат знаењето. Тоа домашно пак е повторување на наученото. Што толку смета домашната. Од годинава имаат оценки, ако од старт не ги фатат озбилно што после, ќе кукаме за оценки. И тестови, исто нормално е. И нашите имаа два теста математика, пошто првиот слаб им даде поправен. Кај нас годинава се покажаа многу деца со слаб успех, буквално единици и двојки, една мајка вика И двојката му е поклон, не е за двојка. И да, во погорните одделенија е потешко па сега е идеално време да се спремат.

JoyJoy and azelea like this.
  7. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Nasava nastavnicka epten dava domasni, duri i drugata sto im bese do lani isto rece deka ona gi dava domasnite poveke. Sega neli e edna samo. Matematika ne e popraven test sega vtoriov tuku za druga tema. A i da e neznam sto ke poprava zosto na prviot dobi petka so site mozni bodovi... :^) kako i da e ne mu e problem matematika nego tuku zborot mi bese bukvalno sekoja nedela po dva tri testa pravat i toa ponekogas za isti predmeti samo razlicni temi mesto odednas dvete temi i ajt so zdravje.
    Inace od koe oddelenie im pocnuvaat natprevarite da ne znaes? Nesto mi spomna za natrpevar matematika mu rekla nastavnickata ama neznaese da mi kaze sto kako ne go razbrav....

JoyJoy likes this.
  8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@TheSecret тие не се класични тестови. Наставни ливчиња за проверка на знаење се. Само што од 4-то на се ставаат бодови за да ги научат зашто имаат оценки на крај. Натпреварите оо математика и природни науки исто почнуваат од 4-т.

9. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Ne ne, testovi se ima bodovi ama mesto ocenka opisno. Nastavni livcinja plus si imaat na cas za da povtorat pred test ili pak nekogas i za domasna mu davaat nastavno livce. Od godinava i plus vaka ocenka stava nastavnickata. Eve primer ova e testot opstestvo od minatata nedela (potpisot go izbrisav samo).
    Epten nekako nabieno godinava ni se vide, dali deka do treto celodnevna bese, so dve nastavnicki, pa tamu vo vtora smena so drugata nastavnicka povtoruvaa i pisuvaa domasnite. Sega veke e klasicna nastava i ne im stiga vremeto, pa doma se. Kaj se plus drugi aktivnosti, dva pati nedelno angliski, dva pati plivanje, pa i dete e saka da izleze na igraliste so drugari, da prosetame, da gleda tv vo denot i da ne pravi nisto na kraj kraeva neli. Eve jas neznam nie koga sme bile osnovno ne se sekavam volku da ni bilo se natrupano da recam. Ili pa drugo vreme bese, druga programa, pa moze i ne ne terale tolku da ucime doma ko sega sto gi terame moralo 5ka neznam sto....
    IMG_20251108_231803.jpg

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Исто бе златна, исто. Минатата недела тест математика и зошто многу деца не знаеле за тест природни само усно ги прашала. Пред тоа тест математика, англиски, историја и општество и македонски, во една недела. Секој ден домашна, минимум по 2 задачи со по неколку под задачи математика, македонски обавезно некоја обработка на текст или да напишат песничка, прашања по општество и природни обавезно, англиски, па и курсот англиски и музичко често има домашни и вежбање. Јас сакам да го запишам на спорт ама едноставно нема кога, оди 2 пати неделно на музичко и тие денови нема време за ништо, едвај да напише домашна.

azelea and JoyJoy like this.
  11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Nas olesnitelno ni e toa sto angliski kursot doaga nastavnicka od Chalenge vo skolo i posle casovite im drzi kurs dva pati nedelno. Pa mu doagja isto ko vo skolo da bil, a ne vecerta da go nosime na kurs. Samo plivanje po eden saat dva pati nedelno plus sabota koj saka, pa ne e strasno.

JoyJoy likes this.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

И кај нас е во школо, ама обврска е

TheSecret and JoyJoy like this.
  13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@TheSecret исто учевме и во наше време. Само учевме сами. Јас од прво бев во класична настава. Од второ веќе сама пишував и учев. Мајка ми некогаш проверуваше и толку. Ама немаше толку притисок за дополнителни активности. Англиски курсеви почнуваа од 3-то нагоре, клавир и виолина ако сакаш второ беше само солфеж, од трето и инструмент (на тоа одев и знам сигурно), другите инструменти беа тек од 4-то или 5-то. Спорт почнуваше после 5-то.
    Ние сега сами си ги уништивме децата со дополнителни активности. Деца од градинка трчаат по фудбали и балети па после у школо веќе се прегорени. Па школски деца со натпревари и лиги од шрво одделение. Плус децата немаат внимание и фокус заради игрици и reels/shorts и останати "пржачи на мозок". Во наше време се знаеше дека школо е најбитно, наставниците беа закон, децата беа воспитувани да слушаат. Спортови и слични активности беа плус, ако има време ОК, ако не пак ОК.
    Плус наставници порано не требаше да смируваат размазени деца чии што родители сметаат дека детето има право да се издува па макар и на час се однесувало како бебе. Имаше атмосфера за работа. Сега за жал нема, а за тоа сме во голема мерка криви ние родителите.

M.B., TheSecret, azelea and 4 others like this.
  14. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не можам да се согласам дека во наше време беше се толку сјајно и бајно.

Кај нас таа дисциплина беше по секоја цена, со секакви казни и неретко малтретирање од страна на професори.
    Од типот кубење на машки деца кај уво.
    Не беше исклучено и професор да се дере, и да малтретира ученици.

Единствена разлика е што во мое време имаше невоспитани деца, ама родителите беа исто толку невоспитани и незаинтересирани, што не доаѓаа ни кога ги викаа на разговор.

Активности после 3то беа, точно. Но и денес мал број деца одат по активности. Од одделение на син ми, преку сила 5 одат на некоја активност.

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Не само машки деца и не само немирни...ехе колку шлаканици сум изела за поткажување или давање да препишат...

16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

За жал се случувало и шлаканици да добие ученик.

Сега веќе не смее тоа да се случи.

Порано не си смеел да кажеш дека професор те тепал, јер си бил немирен. Небитно што просветно лице не смее да крене рака на ученик.

Денес децата имаат поддршка од родителите, и треба да е така.

le.soleil likes this.
  17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@MilaSs12 јас пак мислам дека денешниве родители се незаинтереирани за вистинското воспитување на децата.Барем, во школото кај син ми. Ги интересира децата да им имаат добри оценки ама со помалку труд. Ги интересира да не им ги караат, ги интересира да си ги носат по одмори во школска година, ги интересира нивното дете да биде среќно по било која цена па макар час од него не може да се држи јер дете бил па требало да се издува. Исто таму кај што учи син ми сите се на барем по една активност плус. Такмичење е меѓу родителите чие дете на што спорт оди и кој му е успехот на спорт.
    Од разговори со наставници од земјава горе долу секаде имаат проблем со размазени родители, а однесувањето на децата е огледало на родителите. Во образование сум и гледам што се случува. Ми доаѓаат на факултет родители да се бунат дека децата сме им ги скарале. Алооо на возрасен човек (студентите се преку 19 години) си му рекол не може да оди во тоалет нека чека пауза и утредента се нацртал родител да кажува како неговото „дете“ имало право на ова и она.

Дека порано беше сјајно не беше, ама дека имаше почит кон институцијата школо имаше. Сега нема и тоа од страна на родителите нема, а децата тоа го гледаат и се однесуваат сходно на она што го гледаат.
    Попустливо и необјективно родителство не донесе до ситуација разни глупости да се случуваат во школите.

Aleks.mar, LiquidLuna, Sleepy and 9 others like this.
  18. azelea

azelea Популарен член

Скроз истово сакав да го пишам уште вчера кога го прочитав постов,ама немав време, еве ти сега ми ги изваде зборовите од уста:).
    Во наше време не беа заинтересирани родителите на два тројца во одделение можеби и не доаѓаа ни на родителски,ниту се замараа што имат за учење или поведение,сега е обратна ситуација , родителите на мнозинството деца се незаинтересирани и нивните хирови мора да ги трпат и тие малку деца што се воспитани,а и наставниците,оти се нивните деца се свилени буби,де многу им викала наставничката,па им давала многу домашна,па што викаш вадење по цела година за на шетање,викенди,одморчиња, абе ајдее,се си кажа немам што да додадам.

dromka, Annath and JoyJoy like this.
  19. V.N.

V.N. Популарен член

За денешниве родители колку се НЕзаинтересирани ќе кажам само дека јас како одд.раководител на следнава родителска ќе им пратам писмена покана. Не е нормално да се има толакво непочитување кон институцијата училиште! Само по 2-3 родители, максимум 5 да доаѓаат на родителска е крајно безобразно

Aleks.mar, Camille84, Coco31 and 4 others like this.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Од напишаново можам да кажам дека не е исто секаде. Кај син ми е обратна ситуацијата. И блиски професори немаат мака со родители, а ни ученици.

Нејсе, имаше стравопочит од институцијата училиште. Но, не од причините поради кои јас и ти сметаме дека треба.

Јас сум била сведок на многу непријатни ситуации, каде жртво се ученици, а кои биле заташкани, јер така треба.

Образованието де факто го уништуваше секоја влада, по малку.
    Имам некоја претстава дека на родителиве, преку глава им е од секакви ситуации кои морале да ги трпат, па допуштаат работи кои не би требало.

Нема баланс на поддршка која има граници и е дел од здрав однос.

TheSecret likes this.