Совети, искуства и мислења од мајки за деца од 9-14 години

Discussion in 'Дете' started by jasna83, Jul 18, 2016.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Ne e sekade taka. Vo naseto oddelenie ne sum sretnala takvi raboti. Ama mislam deka i golema uloga ima i kako nastavnickata ke se postavi. Eve na primer, do lani bea dve nastavnicki, ednata bese da ne recam poglavna, stroga, avtoritetna i kaj decata i kaj nas roditelite. Na roditelskite site i kutea. Drugava meka, povlecena, tivka. Isto i na casovite decata poveke ja slusaa prvava, a so vtorava poopusteni bea. Sea godinava edna nastavnicka ostana bidejki se cetvrto. Ostana tivkata, na casovite neznam kako e ne sum tamu, ama na roditelskite bukvalno roditelive kako deca na cas da se, bez pocit kon nea, zborat, moabetat, si dofrluvaat od prva do posledna klupa, sedat na mobilen, abe bukvalno kako nemirni deca na cas. Nastavnickava nema avtoritet. Sakam da kazam taka se postavila. I sreka sto drugava nastavnicka do treto bese takva i se borese da gi dovede vo red decata bez karanici i buling, se nadevam do kraj taka ke ostanat da se druzat.

2. devojceto*

devojceto* Истакнат член

Добро вечер на сите би сакала да ве прашам нешто во врска со учењето кај 5то одделенец дали само јас го имам овој проблем или повеќето родители.
    Воопшто несака да учи и тогаш кога ќе добие слаба оценка на тест или испрашување воопшто не се замара мува не го лази буквално како да нема срам и одговорност спрема школото.
    Другото е се како што треба ама да не се спомне учење :|

3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@MilaSs12, @TheSecret имате среќа тогаш што немате родители за кои само нивните деца се најсјајни и тие се секако најдобрите родители на светот и се друго не чини. Алал вера што сте у средина каде што деца и родители сите до еден почитуваат институција школо, наставникот е закон и ниту едно дете нема проблем со внимание заради претерано користење телефон.
    Син ми има прекрасна наставничка. Максимално посветена и максимално се труди. Работат и проекти преку Темпус, Еразмус интересно им е, украдена училница и се останато. ВО училницата имаат и Смарт табла и компјутер и се што треба за модерна настава и се се користи.
    на родителска ќутат зашто знае како да ги заќути. Ама надвор оф леле мајко. Распредени родители. Наставничката им е крива што они не сакале дома да учат со децата. Морала наставничката да даде се од себе за ученик во 5-то одделение што не сака дома да научи таблица множење да најде начин да го научи. Или имало детето потреба да скока и да рипа и успут да скрши шкаф на одмор јер дете било. И за тоа наставничката да се криви зашто отишла да моча. Не треба да им ги чува размазените 10 годишни деца наставничката. Треба од дома да се воспитаат. Не треба да биде полицаец наставник. Не треба наставник да се грижи дали детето не може да додржи повеќе од 30 секунди внимание ради гледање reels постојано или да не може да додржи внимание јер наставата не е видео игра.

Annath, azelea, Sofi.ja and 2 others like this.
  4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Vo naseto uciliste zabraneto e nosenje telefon za site oddelenija do 9to. Imame obicna tabla so kredi, nema smart. Ovaa nastavnicka kako sto rekov nema tolku avtoritet vrz roditelite kako prethodnata, ama ne se roditelite do tolku kako sto pisuvas da gi branat decata. Neznam mozebi zosto seuste ne sme imale nekoj pogolem problem vo oddelenieto. Koga bi imale ke vidime kako ke bide. Eve jas na primer sekoj den ucam so deteto i se angaziram za domasnite. Bukvalno se vrativ vo 4to. Ama smetam deka taka ke mu stane navika i polesno ke nauci kako se uci pa vo idnina sredno, fakultet ke nema nekoj problem so ucenjeto, daj Boze. Zaedno sekoj den gi raskazuvame lekciite na kratko, najglavnoto, vo posebna tetratka, pa koga ke dojde vreme za test samo ke povtori od tetratkata, ke go isprasam i toa sto neznae ili ne e jasno ke go objasnam. Mesto sekoj den nisto da ne pravi i da se natrupuvaat lekciite pa posle pred test tesko, vaka sekoj den po eden saat ne e strasno. Na ovoj nacin na ucenje i jas zavrsiv na fakultet kako prvenec na generacija pa sakam da mu go nametnam i na nego.

MilaSs12 likes this.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@TheSecret и јас седнувам со детето секој ден. Сега е 5-то одделение и го учам самостојно да учи, ама јас сеуште го потсетувам и слично. Ама има родители што сметаат дека тоа не треба да го прават. Според нив наставничката треба да земе инка и да им стави знаење и дека за целиот неуспех на децата е само и само наставничката крива зашто нели они нема потреба или немаат време да се замараат со учењето на нивните деца. Ова станува проблем кога се јавуваат бројчани оценки. До крај на 4-то се е во ред. а,а кога наставничката става 4 или 3 на некој е тогаш почнуваат проблемите. Се зголемуваат како што децата влегуваат во пубертет барем според кажувања на оние со постари деца. Најстрашно е што оговараат зад грб. Не кажуваат дека треба ова или она да се поработи плус. И секогаш се едни исти (7/8 родители) кои ја рушат атмосферата за сите. И секогаш нивните деца праќаат пораки во Вибер група во 11 навечер со прашања дали некој сака да игра Роблокс или што имаме за домашна за утре?

@devojceto* ако користи телефон прво тоа се укинува. Потоа се поставуваат правила за учење и време колку се учи секој ден. Јас со моето дете од 5-то сеуште „учам“. Односно до лани секогаш му висев над глава, сега веќе не, ама преслушувам, проверувам и слично. Кај нас правилото е дека после школо останува надвор со другарите да игра, ама не смее да користи телефон дур е надвор. Потоа кога доаѓа дома има право на 15минути до пола саат телефон/телевизија. Штом доаѓам јас или татко му (кој прво дојде) се седнува да се учи. Штом се заврши со учење имаме играње со играчки или играме друштвени игри или оди на некоја активност и на крајот од денот ако остане време може пак да гледа телевизија. Она што го забележувам е дека кога ќе се заигра на телефон пред учење многу послабо се фокусира на учење.

azelea, Sofi.ja, V.N. and 2 others like this.
  6. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Da telefonot i jas go svedov na minimum cim vidov deka mu pagja koncentracija. Telefon mu e dozvoleno samo za vikendi od koga ke nauci i napise domasno. I nekogas preku nedelata ako napisal domasno i nema za ucenje. Nekogas mu dozvoluvam i po eden saat kako nagrada za petka ili slicno. Drugarite negovi samo za igrici zborat i on neli so niv isto, se dopisuvaat vo grupa sto da igraat, koga da odat na igraliste se dogovaraat, e toa ne mu go skrativ bidejki taa im e druzbata nema da go delam neli. Ama vidov deka pocna da vlijae na skoloto pa skrativ igrici i vreme pominato na tel. Primer porano ako sedese po tri saati sega vo denot eden saat.

Last edited: Nov 11, 2025
    JoyJoy and MilaSs12 like this.
  7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

@JoyJoy можеби се погодиле такви деца и такви родители. Плус, син ми е 1во одд, и можеби работите ке се сменат понатака.

Разбирам за какви родители зборуваш и одбивам да прифатам дека луѓето така ги оставаат децата. Нивни деца остануваат неписмени. Ни во мое време не беше доволно тоа на школо, учеа моите со мене.

Нема поголемо зло од телефон. Секогаш кога бил изнервиран, и раздразлив, се случувало исклучиво од малку повеќе гледање во екран. Телевизор не толку, но телефон да.

Кај мене е полесна ситуацијата, што работам од дома, па не оди во целодневна, туку од школо дома. Кога ке дојде има време да се поигра, дозволувам и тв 20-30 минути, и потоа учи. Некогаш нема домашно или има малку, па давам додатни задачи, букви, бои, итн. Потоа ручек, одмара и оди на активности.
    Сега за сега не му пречат, па оди на шах и фудбал. Ако во даден момент се измори, ке избере една.

Не знам до кога ке треба да учам со него, иако сега за сега за сега не е учење, туку вежбање, не учи ништо ново.

8. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Veruvaj deka celodnevna e mnogu podobro. Mojot vo prvo odd ne odese celodnevna go zemav posle casovi, a drugite deca si ostanuvaa celodnevna. Razlikata bese golema megju nego i drugite. Od vtoro go ostaviv celodnevna se smeni za 360 stepeni so ucenjeto, odgovornosta kon skoloto i slicno.

JoyJoy likes this.
  9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Фала на предлогот.

Искрено, мене ми е непотребно одење во целодневна, освен ако нема друг избор. Немаат каде да легнат и одморат. Цел ден на стол да седи или на земја, а јас работам дома, па реално нема ни најмала потреба.
    А и мајките на деца што мораат да одат воопшто не се задоволни од целиот концепт.

Син ми ги завршува обврските, нема проблем со учење, се што сум прашала е научено во школо.
    За домашно нема сака не сака, мора да напише и тоа е тоа. Не ни навлегуваме во дискусии, а на 6 години, очекувано е да има и негодување понекогаш.
    Умно момче е, сам ги научи буквите летово, собира и одзема до 10 сам а до 20 со помош.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас се запрепастив вчера на родителска. Зело дете од кај нас да пишува домашно со Чат џипити. Наставничката не е од вчера одма сфатила. Абе како им иде таква идеа?

Инаку јас го решив проблемот и сеуште остана една мајка чие дете е најпаметно на свет нели, најдобро, што не и се веруваше дека нејзиното тоа го направило. Епа го направило, итоа како. Сум си кажала што ми лежи се. Останаа во неверување.

azelea and JoyJoy like this.
  11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Ok, neznaev deka deteto go prakas vo skolo da lezi i odmara :rofl: uste ste prvo odd pa ne vi e jasna razlikata megju gradinka i skolo :rofl: Doprva ke svatis..

azelea and JoyJoy like this.
  12. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Od kade takva ideja? Od roditelot od kade na drugo mesto. Roditelot go dal telefonot i instaliral gpt i ne sednal so deteto da napise domasna. Kako sto ide vremevo vestackata intelegencija ke ni gi odgleduva decata a roditelite nezainteresirani za decata, za zal.

13. Black girl

Black girl Форумски идол

Кога учевме ние, во повеќето општини немаше целодневна па излегуваа јаки генерации, сами учевме, материјалот беше приспособен спрема возраста. Сега образованието го уништија. Не е воопшто дали детето оди во целодневна.

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@MilaSs12 после сами 2 месеци школо и ја мислев дека одделението има најпрекрасни и најфини родители на свет. Сите заинтересирани за децаѕа, за школото, фини, љубезни, милина. Роговите ги покажаа од 3-то нагоре.

@AngelOfArh добро е што се јавно си изнела. Од такт ме вадат ти "најфините" со "најумни" деца.

@Black girl не учат сами зашто немаат фокус, а немаат фокус зашто телефони и телевизија ги прават зависни од сензорно богати и брзо менливи содржини. Инаку и во наше време имаше деца што учат и деца што не учат. Плус математика на пример сега подобро учат, ние на памет учевме. Сега пред да ја научат таблицата прво ги учат основите на множењето, па дури потоа таблица на памет. Дур препишуваат по сто пати табели и крукчиња им влегува во памет таблицата. Природни науки исто. Само Општество сеуште учат работи неприлагодени на возраста.

Last edited: Nov 11, 2025
  15. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Naprotiv, imase celodnevna. Od prvo do cetvrto. Jas i brat mi bevme vo celodnevna. Za vo 90tite zboram. I posle toa imase so sigurnost. Sega obrazovanieto e unisteno prvo so devetoletkata, vtoro so glupata kembridz programa, treto sto roditelite sekojdnevno dremat vo skolo i se rapravaat so nastavnici za ocenki. A za celodnevnata tvrdam deka e podobro, zosto vo taa vtora smena da ja recam ne samo sto gi pisuvaat domasnite tuku i go povtoruvaat materijalot so drugata nastavnicka i im objasnuva toa sto ne e jasno. Klasicnite, sto si odat posle casovi sedat na telefon i igraat igrici ili gledaat shortovi za toa vreme dur decata vo celodnevna ucat.

JoyJoy likes this.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Па види, ако дете во 5/то одделение не знае таблица множење, наставничката и не е за пофалба баш :?:
    И не знам што ви е со муабетиве, родителите не сакале да учат со децата?! А, зошто да учат, работата на наставничките е баш тоа, да ги научат децата и со инка ако треба, а не таа обврска да им се префрли на родителите и одозгора да им се набива вина ако нивните деца не учат.
    Училиштето покрај образовна има и воспитна улога, така што и наставниците како дел од училиштето имаат воспитна улога. Се согласувам инаку дека главното воспитување доаѓа од дома, ама училиштето може да биде коректор и во училишните години има значаен фактор во воспитанието на децата.
    Наставниците (особено одделенските) имаат многу благородна професија, ама треба истата да ја сакаат, а не како што е во нашава држава, на педагошки да се запишуваат кадри бидејќи на ниту еден друг факултет не ги примаат. Критериумот на педагошки со години е на многу ниско ниво и затоа и образованиево е вакво какво што е. Родителите можат да бидат секакви, ама тврдам дека добар наставник и педагог кој си ја сака работата може да се справи со секого и притоа да ги образува и воспитува децата.
    Јас имам многу лошо искуство со наставничката на ќерка ми и можеби сум пристрасна. Сега е 6/то одделение и сликата е сосема друга. Наставниците се сосема друга категорија и нема споредба со одделенската настава и наставниците таму.

Aleks.mar, Camille84 and Annath like this.
  17. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Potvrduvam i potpisuvam so dve race za telefonite. Plus nemozes da ocekuvas deka deteto ke ti nauci i znae samo sve i ima petki ako ti so nego ne sednes i ne go stegnes mesto da te gleda kako skrolas.

JoyJoy likes this.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Ако ти имаш лошо искуство со твоето дете не значи дека сите се исти, исто и обратно. Децата после трето одделение итекако треба да учат и дома. Прво не се постигнува се на час од 40мин, второ и ние сме учеле дома и трето не секое дете учи во колектив, на некое му треба помош или тишина. Кембриџ може не чини, ама ние како родители итекако каскаме на задачата.

azelea, Sofi.ja, V.N. and 1 other person like this.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Јасно дека треба да учат дома, ама тоа треба да го прават со родителите или сами? Која е поентата на образованието тогаш ако јас како родител треба да ја повторувам цела материја што ја учеле и да му ја објаснувам да ја сфати? Зошто всушност оди на училиште. И згора на тоа да сум обвинувана како родител (не само јас, сите родители бевме обвинувани) дека не работам доволно со детето и дека затоа ништо не знаат. Мислам свашта. Да не седевме ние со детето и да учевме, јас тврдам дека детето со таква наставничка ќе ми останеше неписмено.
    Во однос на наставниците, за жал, повеќето се како мојава, можеби не со олкав интензитет на незаинтересираност и неприфаќање одговорност и вина, ама повеќето одат на работа колку да им помине денот. Исклучок се оние посветените.
    Еве, сега имам искуство со предметни наставници и гледам колку детето всушност учи на часовите и колку наставниците знаат да му го пренесат знаењето. Не се сите исти и тука, ама има огромна разлика.

И за крај, каков образовен кадар имаме може добро да се долови од примерот каде што родител бара помош од стручните служби во училиштето, а еден од „стручњаците„ го советува да го замие со крстена вода, ќе му помине. Ете така |(

Anturium and Annath like this.
  20. Black girl

Black girl Форумски идол

А што треба ние како родители да правиме?
    Да учиме со децата? Тоа не е работа на наставникот? До кога осуди кон родителите? Срамота