Се зависи од детето. Моето е само дома попладне годинава, некогаш оди кај баба му сега кога е во пензија ама претежно е само дома. Сам оди и во школо и сам и се враќа. Мислам дека на 9г, што кај нас е сега веќе 4то одделение, 9ипол има, оди и си иде сам. Ама пак ќе повторам, се зависи од дете до дете.
@Autumn Love зависи од детето. Некои се поодговорни и може да се седат сами, некои не се. Ако треба да останува само ќе се подготвувате однапред за да знае што и како и тоа е тоа. На таа возраст се веќе доволно големи за да знаат што е опасно, а што не по дома и надвор.
@AngelOfArh @JoyJoy Немам помали дечиња во блиска околина и не знам развојно кога се очекува да бидат вака самостојни. Ние, пример на 9/10 години, сами сегде одевме и на школо со автобус и кај другарки и по родендени, ама па сега што гледам на тие години децава сеуште се со родителиве. Ама и скроз други времиња беа тогаш. Па дојдов во групава да ве прашам развојно од кога се очекува да се осамостојат од тој аспект, бидејќи во парк сум седела со мајки на дечиња на таа возраст, излезени со децава да играат и знам исто дека ги носат и земаат од на школо. Дали е overprotection во прашање или вистина се мали уште? Никогаш не сум го размислила овој период, еве дури тргнат на училиште ги носиме во градинка кога сме на работа, но што потоа? Нема секогаш да ни бидат усогласени смените. И што ако развојно детето не е спремно, постои ли некоја друга опција или отказ? Многу размислувам унапред ама ете тие мисли ми се вртат низ глава периодов. Во училиштето кај што би учеле, здравје, има само до трето одделение продолжен престој.
@Autumn Love во повеќето училишта целодневна настава има до 3-то (со дежурна училница после 3). Во некои има и 4-то и толку (ама 4-то е само до 3). Моето дете лани беше 4-то и на почеток го носевме и понекогаш земавме кој може додека се ухода со клул, аларм и слично. Потоа почна сам да се враќа. Годинава е 5-то (сеуште има 9 години) и оди и се враќа сам. Е сега мојот е само сабајле на школо па одењето е контролирано и не доцни/не може да заборави да оди на школо. На 8/9 би требало да се спремни веќе да одаѕ сами. Има и опции за приватен дневен престој знам другари лани користеа зашто детето беше попладне па да не заборави да оди на школо.