Мене ми е прашањето парфем дезодоранс некој спреј кој би можело да користи дете од 13 год а да не се оние стандард машки парфеми за возрасни? Многу ми се јаки. Исто сакам да прашам,на моето многу набрзо косата му мириса чудно,на немиено а не му се мрси сеуште. Каков шампон би можела да земам за него?
На син ми му земав дезодоранс од Алеврде на приридона база - баш машки мириса а нема алуминиум и не го пече. За косата не знам - уште сум на Шаума синиот само го терам два пати да ја шампонира.
ајде ќе ја пробам и шаума. Тој користи исти какви што ние ќе купиме за мене и за мм. Малото си е на baby love од дм. Ама овок 13 годишников ми е ни ваму ни таму.
И кај мене е исто. не сакам од сега да му ја учам кожата на хемикалиите па избегнувам нашите да ги користи. Шаума плавиот гел и шмапон две во едно ми се допаѓа и за косата и за кожата сега за сега. Ако појача пубертетов ќе мора појаки „средства“ хахаха
Да на ова мислам. За кожата му е супер со оглед на тоа што генерлано му е сува па знае да го чеша од други. За косата го терам два пати да шампонира заради мирис инаку убаво мие.
Сакам да пријавам мобинг од наставник и до училиште и се каде треба некој да ми каже постапка каде прво да се обратам за да се запазени сите процедури
Не знам која е точната законска процедура, но јас би однела пишана пријава во училиштето ,во два примероци, и да бараш да се архивира и да ти биде вратен едниот примерок, гледај да има архивско бројче во горниот агол ,за да не можат да ја фрлат во канта. Истата пријава би ја пратила со повратница до просветен инспекторат и исто така би се обратила до народен правобранител.
Прво се пријавува во училиштето. Би требало да има контакт лице за пријавување или кутија за пријавување или нешто слично. Ова е основниот правилник на МОН: pravilnici-mon-file-sUUF.pdf. Според овој секое училиште треба да има сопствена процедура за пријавување на насилство, ама мора да ја има. Ако нема процедура или не постапуваат по пријавата, тогаш училиштето во Државен Просветен Инспекторат треба да се пријави.
Прво треба да се пријави во училиште. Поднесуваш писмена пријава во архива, насловена до: директор, стручни служби и училишен одбор. Чекаш одговор официјален, па потоа пријавуваш во општина, инспекција итн…