Совети, искуства и мислења од мајки за деца од 9-14 години

Дискусија во 'Дете' започната од jasna83, 18 јули 2016.

1. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    2.133
    Мене ми е прашањето парфем дезодоранс некој спреј кој би можело да користи дете од 13 год а да не се оние стандард машки парфеми за возрасни? Многу ми се јаки.

Исто сакам да прашам,на моето многу набрзо косата му мириса чудно,на немиено а не му се мрси сеуште. Каков шампон би можела да земам за него?

2. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    700
    На син ми му земав дезодоранс од Алеврде на приридона база - баш машки мириса а нема алуминиум и не го пече. За косата не знам - уште сум на Шаума синиот само го терам два пати да ја шампонира.

На Aleks.mar и JoyJoy им се допаѓа ова.
  3. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    2.133
    ајде ќе ја пробам и шаума. Тој користи исти какви што ние ќе купиме за мене и за мм. Малото си е на baby love од дм. Ама овок 13 годишников ми е ни ваму ни таму. :rofl:

4. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    700
    И кај мене е исто. не сакам од сега да му ја учам кожата на хемикалиите па избегнувам нашите да ги користи. Шаума плавиот гел и шмапон две во едно ми се допаѓа и за косата и за кожата сега за сега. Ако појача пубертетов ќе мора појаки „средства“ хахаха

На Aleks.mar му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    2.133
    на овие мислиш?
    Screenshot_20260312_105555_Chrome.jpg
    Имам на алверде еднаш порано земено врска нема,воопшто не пени како немиено

6. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    700
    Да на ова мислам. За кожата му е супер со оглед на тоа што генерлано му е сува па знае да го чеша од други. За косата го терам два пати да шампонира заради мирис инаку убаво мие.

На Aleks.mar му/ѝ се допаѓа ова.
  7. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.486
    Допаѓања:
    5.457
    Сакам да пријавам мобинг од наставник и до училиште и се каде треба некој да ми каже постапка каде прво да се обратам за да се запазени сите процедури

8. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    952
    Допаѓања:
    2.633
    Не знам која е точната законска процедура, но јас би однела пишана пријава во училиштето ,во два примероци, и да бараш да се архивира и да ти биде вратен едниот примерок, гледај да има архивско бројче во горниот агол ,за да не можат да ја фрлат во канта. Истата пријава би ја пратила со повратница до просветен инспекторат и исто така би се обратила до народен правобранител.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.812
    Допаѓања:
    39.592
    Прво се пријавува во училиштето. Би требало да има контакт лице за пријавување или кутија за пријавување или нешто слично.

Ова е основниот правилник на МОН: pravilnici-mon-file-sUUF.pdf. Според овој секое училиште треба да има сопствена процедура за пријавување на насилство, ама мора да ја има. Ако нема процедура или не постапуваат по пријавата, тогаш училиштето во Државен Просветен Инспекторат треба да се пријави.

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.330
    Допаѓања:
    38.895
    Прво треба да се пријави во училиште. Поднесуваш писмена пријава во архива, насловена до: директор, стручни служби и училишен одбор. Чекаш одговор официјален, па потоа пријавуваш во општина, инспекција итн…

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    2.133
    прво до директор писмено потоа зависно од одговорот во министетство за образование