Совети, искуства и мислења од мајки за деца од 9-14 години

Дискусија во 'Дете' започната од jasna83, 18 јули 2016.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.350
    Допаѓања:
    32.793
    Јас ја имам колекцијата на Bon Bon Malizia.
    Многу убаво мириса шампонот и трае долго.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  2. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.091
    Допаѓања:
    13.433
    Мојава веќе и работат хормони и и се мрси косичката, па ја мие со оние литараските од коприва. Кога и се јави првут, ја миеше краток период со хед енд шолдерс

3. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    14.749
    Ние користиме сеуште хип со органски бадем. Еднаш пробав на Алверде pure ама мислам дека многу му ја правеше крута косата. Па еден на Балеа 2 во 1 за момчиња ама и тоа тапа. Па пак се вративме на хип. Инаку за 11 год момче зборувам :)

4. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    8.757
    11години сме, почна да му се мрси и му се имаше појавено првут. Користи логона од смрека на природна основа и за кратко се среди првутот.

5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    14.342
    и јас се мислам за тие литарските од коприва, бреза ... Бекутан му ја прават косата крута. Алверде од дм за бебиња мислам беше врска нема џабе пари. Во секој случај следно кога ќе одам во дм ќе разгледам, ќе ги имам во предвид и вашите предлози

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.351
    Допаѓања:
    200.687
    За моиве користам шампон и гел за туширање од невен на Уртекрам или од геловите и шампоните на Балеа Натуралс од ДМ.
    Подобри ми се тие на Уртекрам за нега, кожата им е поубава (во зима имаат проблем со сува кожа).

7. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.091
    Допаѓања:
    13.433
    Користеше на балеа од ДМ оние со принцези и сл, ама некако не ми фатија око. Сепак е индивидуално

8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.430
    Допаѓања:
    145.009
    Можеби има наназад во темава но не можам да најдам. Што користите како дезодоранс за под пазуви за деца на 12 и 7г. Малата ми е 7г но веќе некое време и мириса потта, големиот веќе на 12г секако се замирисува. На акверде се био, такви ролон дезодоранс им земам но немаат многу ефект.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.351
    Допаѓања:
    200.687
    Аромако од Лаш да пробаш. Со сода бикарбона е и масла, кај мене има голем ефект за мирисот, потам, ама потта не мириса.
    Исто ролоните на Уртекрам се добри, внука ми ги користи оти е алергична на повеќето производи, дури и на Аромако пројави алергија, само на тие не реагираше. Од други поприродни, на Лавера мислам дека има, во Белина. Ѕирни на линков
    https://www.bellina.mk/c/62/%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8?priceFrom=400&priceTo=810&show=undefined&sort=purchases-DESC&page=1&limit=99&attr=

Тие на Ben&Anna и Pulpe de vie се потешки за нанесување, иначе се ок. Ама да не се малтретираат деца, види со тие на Лавера или Уртекрам. Како поприродна варијанта за деца се ок, дрогерискиве се јаки и со алуминиум повеќето.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.430
    Допаѓања:
    145.009
    Фала ти, ги има некаде во продажба? Лаш знам дека имаат во ист гејт штанд. Со алуминиум и алкохол не зимам никако за нив, алверде се со био декларација ама се слаби некако

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.351
    Допаѓања:
    200.687
    Ги има во Ист Гејт, продавницата на Белина, е сега дали сите им се на лагер таму, не би знаела. Ама сигурно ќе најдеш нешто. И Лаш има таму штанд, па таман ќе видиш и тоа и тоа, што ти фаќа око, тоа ќе земеш.

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  12. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.429
    Допаѓања:
    5.389
    Sto davate za imunitet za 9 godini. Ovaa godina nikako red da fatime se nesto kaslame a veke e golem. Pieme b kompleks D3 na alkaloid i viramin C. Ama trci trci godinava se bolni sme. Ne bilo vaka

13. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.091
    Допаѓања:
    13.433
    До пред една година давав бекутан со омега3 и супер беше мојава. Минатата и оваа година само вит Ц + Д3 на џејмисон и ок е, јас сум задоволна. Инаку е 10 ипол год

14. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.312
    Допаѓања:
    25.892
    Да пробаш молерс или сируп или апчиња
    Брзо делува

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.429
    Допаѓања:
    5.389
    Davam plus viranto forte koga ke go osetam deka nastinuva sega zemav bonboni od zalfija i origano sprej. Veke neznam sto da pravam eve denes pak ne e vo skolo a samo sto pocnaa

16. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    14.342
    јас давав бимунал. Има се што треба за имунитет

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  17. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.167
    Sin mi ima 8 i pol godini i e mn slab na uciliste. Poslebno dava otpor pri citanje, ne saka da cita i pishti. Ke se iznerviram i posle se zali od mene deka sum bila nervozna. Kako da go ublazam otporot kon ucenjeto? Sekakov sovet mi e od korist

18. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.312
    Допаѓања:
    25.892
    Ќе седиш со него и ќе вежбаш
    Само трпеливо и секој нов текст дома по 10 пати да го повторува а ти да го слушаш, и така секој ден дс правиш
    Лани јас така со големата малку имав мака дури научи убаво да чита
    Ама ја стегнав секој ден по 10 пати истото да го чита и брзо научи

19. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    14.342
    мојот е 4то одд и неќе да чуе ни за домашни пишување а камоли да учи или да чита. Не најдов никакво решение да го убедам да учи а да не бидам нервозна и со викање.

20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.856
    Допаѓања:
    30.813
    Ако дава отпор при читање проверете дали има некаков проблем со читање (пример блага дислексија или слично). Ако нема никаков проблем тогаш само вежбање. Најдете текстови што сака да ги чита. Ставете правило дека секој ден читате по 15 минути (па по 30 минути дневно) и придржувајте се. Нека ве гледа и вас како чиотате книги. Едноставно одвојте дел од денот за читање. Исто така играјте игри со букви и зборови и со прераскажување/смислување приказни. На пазарот постојат картички каде што од букви се составува збор (има од Биби и Боби и едни со животни за помали деца, за негова возраст сигурно има нешто слично) или купете Scrabble на македонски каде што се составаат зборови. Ова чисто да ја сфати логиата на читањето.
    Ако не знае добро да чита со се друго ќе биде слаб на училиште бидејќи на таа возраст сите училишни задачи веќе бараат самостојно читање и разбирање на прочитаното.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.