Совети, искуства и мислења од мајки за деца од 9-14 години

Дискусија во 'Дете' започната од jasna83, 18 јули 2016.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.498
    јас на таа возраст не би пуштила дете подалеку од домот. Искрено. Толку небезбедно време дојде што стварно ми е шубе да пуштам. А и јас на таа возраст не сум излегувала. За цитираново би ти рекла дека не си постапила лошо освен ако си и се развикала на телефон. Децата поготово женските се поосетливи и ко ќе се во друштво имаат чувство да не бидат засрамени од наша страна. Може не слушнала телефон па не се јавила. Јас како дете ако не сум се јавила кога ми ѕвонела мајка ми после тоа ми беше страв да и се јавам и веднаш си заминува дома. Што од страв што да не се засрамам пред друштвото ако се јавам зашто знаев дека ќе се дере. (Што тој начин не е воопшто добар од страна на родителот) а бев 1ва год средно.

2. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.498
    која апликација ја користиш? И моето е така, бадијала што има телефон ко не се јавува кога треба. Па добра варијанта е тоа со апликациите

3. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.260
    Допаѓања:
    14.924
    Пишав погоре, јас ја користам findmykidsи горе доле ми е ок.
    На гугл има фемили линк кој што мислам дека е попрецизен ама па тој дава многу ограничувања во однос на youtube и некои други апликации и мене искрено ми беше повеќе замарање тоа за се нешто да ми стига на маил и да одобрувам. Побитно ми е локациски да знам горе доле каде е, а тоа што гледа секако и го листам телефонот па ќе пофатам што и како следи на телефон

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    @koritsaki
    Ќерка ми е 9 години и веќе излегува со другарчињата подалеку од маалото. Играат десетина деца од нејзиниото одделение во училишниот двор, на игралиште, во блиското паркче... оддалечена од дома 30 мин пеш одење. На центар ја немам пуштено, далеку ни е.
    Ги знам точно сите деца кои играат заедно, ги знам и нивните родители...
    Ги знам и точно локациите каде можам да ја барам , еднаш се случи да отидат на едно подалечно игралиште , но претходно ми се јави да ме праша дали смее да оди ( секако дозволив ).
    Мобилниот е со неа, но се случило да не одговори одма затоа што играат.
    Имаме одредено време кога треба да си дојде дома, но се случило да се јави и да посака уште да си игра ( некогаш сум дозволила, некогаш Не затоа што веќе било касно ).
    Се враќа дома заедно со другарчињата пеш, а некогаш ја земам јас или некој родител ја враќа дома.
    Но клучно е тоа што многу разговараме, прераскажува како поминале, некогаш и во детали зборува кој што рекол и направил... од овие наши разговори мислам дека имам претстава какви се децата со кои дружи, веќе забележувам и малку понапредни меѓу нив, кажувам што е во ред а што е погрешно да прави... Внимавам како реаѓирам , за да биде доволно опуштена и искрено да зборува со мене како досега.

Вака кога го препрочитав напишаното изгледа како цела стратегија... ама се е во интерес на детето. Не сакам да биде оделена од другарчињата, но сакам тие дружења да бидат безбедни за неа.
    Затоа многу разговор, добра близина со детето и дефинирани правила ( каде смее да оди, кога да се врати... )

Којзнае како ќе биде кога ќе потпораснат повеќе, и дали воопшто ќе споделуваат со нас од својот приватен живот... ама се надевам дека сега ги градиме темелите на таа искрена комуникација меѓу мајка и ќерка.

На Anturium, firequeenn, Panovic и 7 други им се допаѓа ова.
  5. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.260
    Допаѓања:
    14.924
    Незнам дали е прашањево за тука, ама бидејќи возрасната група е таа да прашам дали можеби некој од вас е запознаен со Coding house?
    Биле кај ќерка ми во училиште и наставничката ја препорачала за бесплатен промо час. Е сега, нели тие се задоволни од неа и нормално сакаат да продолжи да го слуша курсот кој си кошта :(
    Јас сум за тоа од ,,мали,, нозе да се едуцираат дигитално и информатички во права насока ама незнам дали е ова само трошење време и пари или навистина е некоја добра основа за понатаму доколку сака да ги прошири знаењата.
    Дали некое од вашите деца го посетувале курсот и ако да, колку и дали сте задоволни

6. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    17.180
    Син ми посетува, секој вторник и четврток онлајн. Ние се консултиравме со деверот (програмер) и рече дека ок основа се добива.

7. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.260
    Допаѓања:
    14.924
    Тоа ме интересираше, ти благодарам многу. И самите ми кажаа дека е основно ниво и не очекувам да излезе програмер од неа таму, само дали даваат убави насоки за во иднина ако ја заинтересира да знае што е тоа

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    17.180
    Сигурно ви испратиле понуда за курсот во која група би била во зависност од возраста и знаењето на тестирањето(ние сме од 11-12 години напредна група) . Според групата се одредува што би изучувале. Син ми е многу заинтересиран, не пропуштил час.

Последна измена: 9 октомври 2023
  9. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.260
    Допаѓања:
    14.924
    Телефонски разговарав, не ми спомнаа возраст, ама претпоставувам дека внимаваат сите да бидат тука некаде.
    Ми рекоа и дека курсот трае мининум 4 месеци, а може да фати и 5 и дека во јануари имаат 1 месец зимски распуст.
    Се учеле основите на дигитализација и нешто имало со решавање логички задачи, а некогаш и чиста математика. Најверојатно и некои најосновни делови од програмирање. Искрено јас сум шпанско село за ова и што и да ми кажат ми звучи вауууу ☺️
    И на ќерка ми и се виде интересно, па затоа ме интересираше дали навистина вреди

На Bubi*2 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.055
    Допаѓања:
    17.180
    Иста бев и јас :D. Затоа се обративме кај постручен да ни каже дали вреди. Ако сакаш во лична порака можам да ти пуштам што точно се опфаќа за таа возраст (тоа што нас ни пратија).

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  11. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.260
    Допаѓања:
    14.924
    Може да, ти благодарам многу :)

12. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    869
    Мајки помош идеја каде да се слави 9 ти роденден на еден дечко;)

13. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.260
    Допаѓања:
    14.924
    Куглана :)

На Masnicka.5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    400
    Здраво мајки, гледам темава не е многу активна. Може има и друга ама не можев да ја најдам па затоа овде ќе пишам-прашам. Се работи за другарка девојчето и е во пубертет и многу е луто, т.е. не знам кој збор да го употребам за да ја опишам, не дека е лоша, сака по моливи да си купува брендови, а ако не и купат прави сцени, не излегува од продавница или гардероба и сето тоа оди до многу лоши кавги пред се семејни. Сака дури и гардероба што не доликува на нејзината возраст, иако тоа е веќе релативно и прашање на вкус, но сепак треба да се има граница. Финансиски не се до толку моќни да и купат се што сака, па ме интересира на кој начин се справувате со вакви ситуации. Фала ви на одговорите

Последна измена: 17 мај 2024
    На BoniL му/ѝ се допаѓа ова.
  15. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.498
    општеството за жал ни ги наметна тие "трендови" капак на се ако претходно девојчето го задоволувале материјално со све и свашта нормално дека сега така ќе реагира.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  16. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    400
    Ma ne, tuku takvo si e, se ucu od skolo, televizija, saka po molovi da seta, prodavnici znae kaj se poveke I od tie vo obezbeduvanje sto rabotat, za nejzunite misli dekq se zaostanati, drugi tamu nekoi roditelibod zgradata sakala da I bidat... mislam tinejdzersji pamet...

17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.271
    Допаѓања:
    35.237
    Никој, никогаш не треба да му купува на детето се што сака. Не може се што сака да добива.
    Пубертетот е прилична зезната возраст, ама родителите треба да најдат начин да допрат до девојчето. Ако не можат сами нека побараат помош од некој стручен (пример психолог) за тоа како да се справат со одредени работи.

На Mother of 2boys, marchi-cool и misli_si им се допаѓа ова.
  18. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.517
    Допаѓања:
    9.716
    Здраво, дали сте биле досега на роденден во игротека за тинејџери, во светот на тинејџерите, во кисела вода. Како ви се чини за прослава на 13ти роденден, колку се плаќа,што забава има и сл. Последните 2 родендени ги прослави во кафиќ, поточно во кватро во к.вода, ама и таму бараат 1000 за просторот од 2 часа плус пијачки. А забава нема, освен ако ние не направиме нешто.

19. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.260
    Допаѓања:
    14.924
    Јас пак тука
    За имунитет јакнење им давата ли нешто на 12 год деца? И ако да што?
    Јас минатата година давав вит Ц+Д3 на џејмисон ама не сум нешто воодушевена

20. Jan@i

Jan@i Нов член

Се зачлени на:
    19 септември 2024
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    А+Д3 и бета глукан, исто така и Витамин Ц @V.N.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.