Совети, искуства и мислења од мајки за деца од 9-14 години

Дискусија во 'Дете' започната од jasna83, 18 јули 2016.

1. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    513
    ние бевме баш таа генерација која преминува во светот на технологијата. Ама мислам дека сепак не ни беше толку познато па затоа лесно сме поминале.
    на ова мислење ќе се надоврзам (само кратко за да не се развива дискусија) со искуство баш од син ми кој до 12 имал телефони повеќе одколку јас во 35 . И се е тоа така зашто неговиот телефон бил стар зашто звучникот не работел зашто екранот се пукнал зашто сите имале поскапи марки на телефони зашто повеќето имале ајфон... што значи за жал имање технологијата е баш клучно.
    а за ова најмногу се согласувсм и пак сметам дека за таквото однесување е виновна таа технологија зашто голем број деца не знаат како да се однесуваат во јавност со останатите дечиња голем број деца се асоцијални и тоа е веќе комплексен проблем на кој нема да дискутираме за да не избегаме од темава.

Настрана од темава за технологија треба да се има предвид дека децата до 12 години веќе се во пубертет и настануваат хормонални промени со тоа и промени во размислување во однесување и клучно е доста разговарање во овој период

На azelea и V.N. им се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    37.282
    Не знам дали е пишувано за ова...
    Сакам да ве прашам мајки, на колку години вашите девојчиња добија циклус? Како поминавте?

На TarantulaA и M&M им се допаѓа ова.
  3. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.653
    Допаѓања:
    15.847
    Леле Ана јас и ти знаеш на иста мака сме изгледа :angel:.Од вчера сакам да прашам тука истово.
    Завчера ќерка ми ми праќа слика со локва крв на гаќите ,а не е дома кај баба и е во друг град и јас цела :worried:,ми се идеше да се расплачам ,шок доживеав,она не беше исплашена,оти сме зборувале дека се ближи тој период,ама јас многу емотивно го доживеав .
    После тоа на тоа останало и сега еве два дена нема ништо и не знам добила или нешто друго е во прашање,оти јас кога добив прв пат си крварев баш нормално три дена или не памтам:tmi:.

Сакам и јас да чујам мислење тие што имате поголеми девојчиња да кажат @V.N. ,@koritsaki ,@ivi1987 и другите...

На KaleM., M&M, snegulkata и 3 други им се допаѓа ова.
  4. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.819
    Допаѓања:
    40.388
    Колку години е твојата? Тука некаде како мојата нели беше? 8 ќе полни наредниот месец.

5. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.653
    Допаѓања:
    15.847
    Не,мојата е поголема 11 ќе прави :).

На M&M и forumce им се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.819
    Допаѓања:
    40.388
    Ептен сум утнала.

На мојава на 7 г ѝ се појавија интимни влакна, не се големи ама се потемни. Она секако е и повлакнеста,има и над усните и веѓите и се погусти. Баш ја прашав матичната,рече не е страшно додека не мириса под пазуви и спомнавме за првата менструација, кажа дека имало девојчиња кои на 9 години добиле прв пат. Ептен се изненадив

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  7. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    26.821
    На 11 ипол доби
    Стресно, нервозно депресивно со болки во стомак но пополека навикнува и се средува. Веке 3 месеци си добива редовно од кога и дојде

На azelea, M&M и An-na им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.543
    Внука ми првиот пат на 12, ама после цели 2г немаше и после на 14 доби и добива редовно.

На azelea и An-na им се допаѓа ова.
  9. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.393
    Допаѓања:
    15.898
    Мојата доби на 10 и пол год. Еве ја сега ќе полни 13 уште мислам дека и се средува. Некогаш и доаѓа точно на месец, некогаш подоцна, еве месецов порано па малце ме загрижи. Инаку и трае од прилика по 6-7 дена

На TaamK, azelea, M&M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.074
    Допаѓања:
    108.884

Добила веќе :) знам дека си се шокирала, така беше со ќерка ми, на почетокот по 1-2 дена имаше слабо траги од крв и по неколку месеци почна да добива нормално. И јас се имав засекирано, мојата беше 10 години кога доби. Ја носев и на лекар ми рече дека денес нормално е таа возраст да добиваат.
    Сега има 14 години среќа нема проблеми како јас што сум имала , има редовно секој месец , нема болки и трае 4 дена..

На azelea, M&M и An-na им се допаѓа ова.
  11. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.015
    Допаѓања:
    37.282
    Оф, дојди да те гушнам :( И јас некако ептен емотивно го доживувам. Ќерка ми само што наполни 11 пред некој месец, деновиве има малку крв, не е обилно како циклусна, туку по малку. Сега сум во прашалници цела. Тоа е или не е?
    Мали се уште бе :(

На azelea и M&M им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.096
    Допаѓања:
    154.792
    Мали се реално, но има на 10г што добиваат. Деца се греота уште сега со тоа да се бадтаст. Јас се надевам барем докај 12,13 да не добие, 10 ќе прави сега. Јас на 13.5 добив

13. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.393
    Допаѓања:
    15.898
    Јас добив ма 12,5 ќерка ми на 10,5.
    За малово страв ме фаќа уште сега а тек има 3 год

На azelea и M&M им се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.746
    Допаѓања:
    7.766
    Јас на 10 добив тоа пред 25 години.
    Ќерка е мала сеуште ама не би ме чудело исто околу 10 да добие како мене.

На KuklickaSk, azelea и M&M им се допаѓа ова.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.326
    Допаѓања:
    28.134
    Јас во далечната 1999 добив, на мои 10 ипол години добив. Нити бев крупна, баш спротивно, нити имав проблем со хормони.

Не се секирајте, мислам дека од многу фактори зависи циклусот.

На azelea, koritsaki и An-na им се допаѓа ова.
  16. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.875
    Допаѓања:
    28.595
    Ќерка ми има 11 години , менструација сеуште нема. Пубертетски знаци секако да, градите и се обликуваат, срамни влакна, мрсен скалп, по некоја акничка на лицето, ете забележувам и промени во однесувањето ( малку е поосетлива и полесно избувнува ).
    Спремни ние како родители или не, децата ни пораснаа и ова е нормален период во кој девојчињата добиваат циклус.

Сакам да се надоврзам за муабетот околу дружењето на децата. Мислам дека колку им е поинтересно дома ( користејќи социјални мрежи или играјќи игрици) толку помалку имаат потреба да се дружат надвор. Затоа скратете време поминато дома пред компјутер или мобилен, ќе стане досадно и ќе бара други алтернативи за да се забавува.
    Мојата поголема ќерка од мала игра надвор , и едвај го чека договорениот термин за да излезе со другарчињата. Се враќа уморна, извалкана, со по 20 илјади чекори . Трчаат, одбојка и фудбал играат , возат велосипеди...
    Ама се добра екипа другарчиња и се држат заедно . И преку цела година се дружат, ама помалку имаат време заради училишните обврски или заради временските услови.

Помалата ќерка (7 год. ) послабо се дружи. Во маало се помали деца и машки, па едвај час време поминува секојдневно надвор па се вози со велосипед, тротинет... некогаш сама, некогаш со деца. Затоа јас се трудам да договарам прошетки со пријателки, па да поиграат децата малку. Се надевам ќе си најде и она свои другарчиња, да се дружи повеќе. Инаку сака да си игра, не дека со сила ја терам , туку нема баш дечки во маалото.

Добронамерен совет - намалете време поминато на мобилен , советувајте го да повика другарче макар дома да се поиграат ( нареден пат можеби вашето дете ќе го повикаат ) , договорете прошетка со пријателка чиј деца се блиску возраста на вашите деца ( наредно можеби децата сами ќе иницираат средба ) и сл... Ако детето е позатворено и не простапува само, родителот секогаш треба да помогне да се виспостави првиот контакт.

На KuklickaSk, Aleks.mar, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.543
    Добро зошто на 9г толку многу му мириса потта?! Се тушираме секоја вечер, редовно, дури некогаш и два пати на ден ако има потреба, пие вода, јаде здраво, се е ко што треба и он се поти и мириса многу. Додуша малку се поправи во последно време, па претпоставувам за тоа е, ама претерано е. Вчера сум го пратила под итно да се истушира, му купив дезедоранс еден на природна база од Зегин, кај и да е почнуваат со школо не можам да се срамам. Па и влага во фаза кај што не сака да се мие, ако не му речам нема да се измие, избања... Само држам лекции ама никако да вродат со плод.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.393
    Допаѓања:
    15.898
    Многу мајки на машки деца на таа возраст веќе ја приметуваат таа промена. Иако и девојчињата не се нешто подобри. Тоа е, растат и се менуваат. Јас на мојата од 10 год и купувам од кремата на лидера за под пазуви баш затоа што на таа возраст не се баш одговорни. Научена е наутро да стане да се измие и да се намачка. Во текот на денот и да се тушира нема потреба да се мачка повторно. Држи и до 2 дена тоа ама јас не ризикувам со неа преку еден ден. Ќе се заборави и отиде возот

На azelea и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  19. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.279
    Допаѓања:
    67.901
    И моево е исто. Исто мириса. И купив на лавера нешто на природна база, она не е ни поправена ни ништо, извишена само ептен.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.543
    Ма не е он поправен, сега е нормален, беше преслаб иначе.

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.