Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    76.957
    Лигавењето не е секогаш знак дека забчиња ке излегуваат.. на пријателка се лигавеше од 3 месеци мнооогу и само чекаше заби, а забите тек таму на 8м и излегоа. Мојов не се лигавеше, изненадно на 5м извади две одеднаш, а до 6 месеци имаше 6 забчиња, без плачки и без лигушки :) Кај секое дете е различно... Ќеркичкава исто не се лигави сеуште, ама бута раце до грклан, сака да изгризе се пред неа, ржи... па ке видиме дали е знак за заби или така опасно ја сознава околината :D За вртењето уште не се врти, мрзла е само си лежи на грб и си ги гледа рацете, им збори и ги гризе :lol: Батко и на 3 месеци веќе цели кругови во креветче вртеше... она ептен успева да се заврти на страна ако е голичка...

На karibian, stevemila, pile30 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.038
    Малата е 6месеци без 1 недела и не се врти од грб на меше, а обратно да. Некои бебиња на 6 месеци се вртат, рингишпил прават а мојава ништо. Само си лежи на грб, ни на страна не се врте. Чудно ми е некако, дури и се загрижувам

3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.450
    @mariz бутаме и ние раце до грклан, па плачеме дека сакаме и цуце и раче во уста :D а рацете да само си ги врти пред себе :D
    За забиве така кажа матичнава напипувајќи му ги непцата, јас не се разбирам, само викам мало ми е уште сега заби :$ ќе видиме кога ќе почне да грепка (fingers)

@forumce не верувам дека имаш простор за грижи можеби не и се врти, мрзелива е, ете и Мариз вика мрзливо и е девојчето.
    Моево пред недела почна од грб на меше ама за назад тешко :D
    Нешто ќе учат порано, нешто подоцна, нешто и ќе скокнат, дечиња, не си оптеретувај главата.

Јас сакам моево само да научи да лази, ептен сакам бебе што лази :inlove:

На stevemila, pile30, Ano и 5 други им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.675
    Допаѓања:
    76.957
    Не се грижи, ке почне одеднаш да се врти.. еднаш чим успее, после ќе се врти цело време.. :) Стави и некој интересен предмет до неа, па нека се помачи да го фати.. Сите деца се различни... Еве синчево па на 7м тек почна да седи и сеуште не беше стабилен, само паѓаше. Прооде прво, па научи на лази хахаха не знаеше ич да лази.. а прооде на 11 месеци, после тоа почна да лази, не ја знаеше таа техника :D
    @emkaemka кога ке изгледа дека гребка, со метално лажиче ке провериш, ако тропка значи искочило забчето.. :) Мојов немаше набабрени небца иначе, дирекно излагаа одма забите, одма го расцепуваа небцето и не успеваше да се набабри... може и затоа никогаш мака немаше ни со едно забче, сите 20 што ги има, неприметно извадени му се :D дај боже и вашите лесно да вадат, па и женскава моја... :)

На stevemila, pile30, Ano и 3 други им се допаѓа ова.
  5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Uzivaj i ne se sekiraj. I mojot mn kasno pocna da se vrti pa eve go na gaz ne sednuva, niso ne mu fali :)

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.450
    @kukla21 шетате??

Топло времево, ама ветер многу некако :envy: се гледам во метеоролошката станица и чекам да се намали па да се нацртаме на тераса (fingers) ама некако како да се појачува...

7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.038
    И овде дува ветар ама ние сме на тараса на сонце. Не ми се шета на ветарот а толку многу не ми се седе дома :(

На stevemila, mariz и emkaemka им се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.176
    Допаѓања:
    118.376
    Ветер и во Битола. Ме пукна депресија од дома седење не можам да издржам;(

На mal.ecka, pandelka, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Свртевме едно кругче.. дете ми се одучило во количка да седи од толку дома седење :( Викаше ли викаше дур не ја земавме во раце. Дур не заспа шеташе така, па заспана ја спуштивме во количка.. Сака се да гледа, а од корпата не и е згодно, а транспортерчето па не го сака многу кога е сонце - ем сака да гледа, ем сонцето и смета. значи нек поминуваат уште 20 дена за да ставам количка во функција!!!

На mal.ecka, eli25, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.142
    Допаѓања:
    40.507
    И ние свртевме круг и го прибрав, па го оставив на балкон да спие. Сретнав една комшика што има месец дена постаро внуче од синко и она ми направи шубе дека дува многу, а баш си бев дотерана и спремна со мајка и синко да пиеме кафе на сонце|(. Реално он во количка со стреа ништо од ветерот не осеќаше, ама ете...

На mal.ecka, eli25, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Мојата во раце шеташе на ветрот :) Надвор е пролет :)

На mal.ecka и Ano им се допаѓа ова.
  12. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Ние се изнашетавме денес.
    Бебе не го дува во количка, целосно е заштитено од сите страни, па си влеговме во Капитол, има соба за доење, се најаде и продолживме до сега со шетање :)

На mal.ecka, stevemila, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.142
    Допаѓања:
    40.507
    Е ајде де. Стварно е пролет. Ама ете ме фату шубе, а плус и треба да го носиме за Софија деновиве па демек да не ризикувам. Битно на балкон се изнаспа:lol:

На eli25, stevemila, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    И јас го шетав цел ден. Од 12 до 4. Дуваше ветер од време на време ама бебе облечено, памучно капче и во количка не толку заштитено бидејќи веќе летната количка ја користиме ама па капакот кога задувуваше повеќе го спуштав до доле и така го заштитував : )
    Не беше студен ветер не мислам дека ќе му е нешто.

На mal.ecka, fana, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  15. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Ние па се изнашетавме денес, бебе затворено во количка со зимска прекривка воопшто не му дуваше. Едвај го дочекав сонцето, уште да не излезевме :shake:.

На fana, stevemila, Ano и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.450
    Да не не мислите излеговме и ние, се смири ветрот и се напрчивме на тераса :sun: :D

На mal.ecka, pile30, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Neke da ti lezi golema e za lezenje, plus cim sama se isprava. Stavaj toa normalnata kolicka dete da uziva

На Igle и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Ми рекоа до 4 месеци да не ја ставам под агол.

На mal.ecka и emkaemka им се допаѓа ова.
  19. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    I nie denes setavme.Nejkle vo kolicka,znaci mbogu se nerviram.Go izvadivme i vtoriot del od kolickata ma jok bre.Ko u ogan da ja stavam.Setavme niz park,pa na piza i kafe.Mi zaspa tamu pa ja staivda spie u kolicka eden saat spiese.Pa kaj kumata pokloni nosevme.Cel den vo setanje.Ovde vo Str bese bas prolet.Mojava ko motor e.Sekunda ne zastanuva.Pred nekoe vreme se vrtese sega potesko.Dali deka gazot i tezi poveke:DJas utre treba da se javam vo remedika,da prasam koga doaga Dimitar Spoa vo Str.Ni kaza na 6meseci ortopedski pregled
    @kukla21 nie koga bevme pred mesec i nesto,ni kaza mozeme veke pod agol.Ni pokaza polusednata kako da ja stavamr.Sega ke ja vidi na eho,ako e ok da sede mada ona veke sedi,sakale ili ne ona se sednuva sama

На mal.ecka, Melinda85, pile30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.179
    Допаѓања:
    124.648
    И јас не го изнесов. Се спремивме и кај најдов да го барам педијатарот да го консултирам од Козле за нешто, правевме муабет ме праша дали го шетам, јас да , да и таа леле немој да ми кажеш дека денес го изнесе! Никако на ветар ми рече ... се откажав иако заштитен ќе биде во количка колку толку , златно време беше :^) На ветар , дожд не изнесувам а и не дуваше бе денес козјнае колку:( Повеќе среќа утре :)

На mal.ecka, karibian, pile30 и 2 други им се допаѓа ова.