Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Фала мила за објаснувањето, ми олесна малку сега. :*

2. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Еве Битерсвит ти кажа, истото ќе ти го кажев и јас, тоа е совет и од лекар. Почесто доење и малку. Јас моето често го прекинував, знам дека не беше дојадно, но барем знаев дека се што ќе исцица ќе си оди во желудничето, не надвор по облека и ќебиња. :)

3. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mamicki jas deneska se izvadiv od pamet......se nacica i ja nalegnav da nanka bidejki zaspa....po nekoe vreme od Ednas gi otvori ocinjata i povrati kako od cesma i od usteto i od noseto izleze kako virce... :( :(
    ja podignav za da ne mi se zadavi no ne pokaza znaci na davenje ni se zakasla nisto....
    ja drzev vo race nekoi 5 min od strav da ne mi poravti pak i potoa vidov deka mi zaspala pak....valjda i oleknalo...
    toa e nesto sto treba da me zagrizi bidejki i od noseto izleze ili e normalno....do sega mi ima samo dvapati taka povrateno no nikogas do sega od noseto ne ni e izleglo...inaku deneska pravime 4 nedeli vo ponedelnik polnime mesec....
    sega celo vreme sedam do nea i ja gledam kako spie i ja proveruvam dali disi....pusti strav :(

4. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Не се секирајте з аповраќањето ќерка ми повраќаше многу дури до 6,5 месеци значи не повраќа веќе 2 недели ако не е заурдено како што е пишано ако не излага во млаз значи како фонтана и ако не мириса на желудочен сок не е ништо страшно

5. kammam

kammam Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    21
    на моето бебе еднаш му се случи баш истото што го велиш ти, но тогаш ми беше настинато, па имаше како шлаемче, и педијатарот ми кажа дека добро што повратил, на тој начин се чистел од шлаемот.

6. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    секогаш после цицање ставај ја малку на перниче бебешко и после извадии го ,или вртија на страна, и мене така ми се случи и тоа сред нок, сосема случајно се разбудив и свеста ми се зеде, па ајде го чистевме носето со пумпица и млеко излегуваше од внатре :( и од тогаш или на страна го ставам да спие, или 5-10мин на перниче ;)

На sabatini му/ѝ се допаѓа ова.
  7. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Nie imame eden estetski problem da go narecam.Malata navecer nemirno mi spie,odnosno postojano ja vrti glavickata de na leva,de na desna strana.Od toa vrtenje od pozadi na kosickata i se zapletkaa 3 jazolcinja.Na pocetokot i gi otpletkuvav kolku tolku,no vo posledno vreme ne mi dava da ja cepkam,pa ja ostaviv taka.E sega grozno mi e da ja gledam taka,ima li nekoj nacin kako polesno da gi otpletkam,imate li vie vakvo problemce? :)

8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Кај мене син ми се роди со мноогу коса и уште си има коса де, е дури сега пред неколку дена почна така да му се заплеткува како јазолче што викаш ти Каталина, ама со четка не со чешел за бебе, со четка му се отплеткува и кога го бањаме исто му го тријам косичето и се отплеткува. Нормално е , од лежењето е и од тоа што ја вртат главичката де на лево де на десно ;)

9. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    Еве го и мојот проблем.Процитав дека цистото повраканје не е страшно но што е со заурденото.Моето чсто повраќа заурдено.Им кажав и на педијатарот и на дрзавна на докторката но ми рекоа дека не е нисто страшно бидејќи клава на тежина .Ако не додавало на тежина тогаш превземале нешто.Јас искрено се плашамПие млеко од шише Мое и АД млеко.Да не не му одговара АД млекото па повраќа толку многу.Ве молам за совет :sweat:

10. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    а зошто му даваш и мајчино и ад млеко? дали не ти качува на килажа или онака? Јас така му ги мешав и имавме голем проблем и кога го однесовме малиот на преглед докторката рече никако да не му се меша млекото без потреба, ако не качува на килажа тогаш, сега сме само на мајчино млеко и не ми повраќа веќе

11. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    мене на лекар, ми рекоа дека има голема разлика дали поврака во млаз, или само си плукнува малку
    ако само плукнува по малку , макар и заурдено воопшто нее страшно,и јас така се испаничив и моето заурдено по малку си потплукнуваше и ден денес така прави, и кога го однесов на лекар ми рекоа дека тоа е сепак вишокот и тоа значело дека се гои, и моево супер си напредува ;)
    како му го даваш млекото? еден оброк твое, па ад или?
    јас секогаш прво го ставав да цица, па одма му давав ад, зш имав малку млеко, и немаше ич гајле :)
    какво млеко пиете? може да е и од тоа, ние на почекот пиевме нан и вооптшто не ставаше кг, а после почнавме со хумана, супер го прифати и ете уште го пиеме тоа :)

12. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    и ние сме на хумана но проблемот е сто повраќањето не е малку туку како цешма повраќа.но докторот ни рече дека бебето е многу лакомо па незнае кога му е доста и да застани.и навистина пие по 60-90 мл на оброк а јаде на 2 саати а има 1 месец.и сигурно е затоа

13. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416

немам доволно мое млеко затоа

14. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Ние го имавме стиот проблем со едното бебе.Повраќаше често и во млазови(скоро после секое пиење млекце) и ние бевме мали и се извадивме од памет. Прво што помислив беше рефлукс, ама ги немаше сите симптоми и си качуваше грамажа. Ако бебето не напредува, омалаксано е и дехидрирано тогаш мора да се провери дали станува збор за ГЕР(рефлукс) или нешто друго. Ние по препорака на нашиот педијатар една недела бевме на Хумана АР(антирефлукс) и се смири ситуацијата, но од Хуманата добивме дијареа и се префрливме на Хип комбиотик и фала богу сега за сега е супер(после 3 месеци).
    Следете го неделно како напредува, ако си напредува добро нема место за паника, но сепак ќе треба нешто да се преземе.

Заборавив да кажам дека ако продолжи да повраќа ќе морате да го подигнете душечето под агол од 45 степени и после секое јадење мора минимум 30мин да го држите исправено и обавезнооо да ждригне.Ова беа советите од нашиот педијатар.И исто е битно како и го спремаш млекото. Стерилизирани шишиња и цуцли, во извриена вода да се раствори и потоа лади го и гледај да не ја направиш нашата грешка- минимум 2 часа од пиење млекце.

На macence4 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416

Уште нешто сакам да прашам Колку млеко е доволно за еден оброк за едномесечно бебе :)

16. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Па незнам ние секогаш помалку пиевме од препорачаната доза- отприлика 70/80 мл.

17. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    41
    јас мојава неможам воопшто да ја наранам,штоли не пробав и не сака ,незнам само колку ли ке трае оваа фаза :wasntme:

18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Имам и јас едно прашање, кое чајче на Бекутан го користите вие мајки за бебињата ваши? Јас досега користев на Милупа, ама мис е потроши и го земав на Бекутан тој од 2 месеци па натака што е, ми кажа аптекарата дека има од 0 месеци, од ` недла и овој од 2 месеци, е сега јас денес му направив чај од тој да го пробаме и прочитав на упатството дека има шеќер?? И кога го направив навистина на дното ан шишенцето се гледаше шеќер :o го испи прв пат цело од 100 мл му направив, можеби оти е благо па му се услади ама не ми се допадна тоа што иам шеќер, уште од сега ли со шеќер ќе го хранам ? Вие каков чај им давате?

19. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Аната ја измери ли си качува ли на тежина ?

Маченце 4 мене ми објаснија дека хранењето со Ад мора да биде на минимум 3 часа значи 8 пати во денот не 10 консултирај се со педијатар дали на 2 часа да даваш помалку или да даваш на 3

20. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    мамички да ве прашам дали смее да се дава сок од цреши и вишни направен во соковник или само да превријат ко компот без додаток на шекер,дали смее да јаде цреши и вишни,праски бебето е 8 месеци.позз