Malku mozda bez veze ama sto se skokovi? Kade da citam ili da vidam sto me ceka ? Nakdov nesto na net ama toa knigi se, a nemam vreme...
Еве тука низ темата пишува се во врска со скоковите, прочитај си https://forum.femina.mk/threads/Скок-во-развој-кај-бебињата.20528/
Мајки ве молам за совет. Малово ми поткашлува и често кива, го носев на педијатар вика супер му е грлото носето му е затнато, му ставам синомарин капки и му го чистам со тоа цевче за нос но пак кашла и има нагон за повраќање ..??
Ако кашла суво надразнувачки, пробај инхалација со физиолошки. Може грлцето му е суво па затоа поткашлува. Со помин.
Дали некој има искуство со "клапнато" главче на бебето? Веќе неколку денови кога ни е во раце, главчето и е навалено на десно. Понекогаш ја исправа, но како да и тежи, па пак ја опушта во десно. Ја врти лево десно. Си мислев, дали дека се на една страна ја држиме, во лева рака, така изгледа ни е позгодно, па да не и е појака едната страна... Гуглав, стигнав до тортиколис, но не е тоа... Има ли некој слично искуство? Или директ на ортопед да ја носам..
И педијатар може да процени што е... знам на другарка малата ја држеше на едната страна и со некои вежбички го средија тој проблем. Кажи прво на педијатар, па ако треба и на ортопед ке те упати
Na mojata vnuka taka i bese taa ja drzese na desna strana sekogas i da ja vrtea na leva sama se vrakase na desna strana. Bea na ortoped i doktorot im pokaza vezbi kako dai pravat eve sega e 11 meseci i normalno si go drzi glavceto, nea i rekle i deka bil nekoj nerv ama nebilo strasno cesta pojava bila kaj bebinja
Nie sme taka. Imavme asimetricno glavce od ragjanje i ni kazaa na desna strana da ja drzime 2 nedeli. E otkako pominaa tie dve nedeli sega imame problem so levata strana Sega se macime na levo da stavame. Inaku pedijatar ni kazuva sto da pravime, ne ortoped.
Искуства со провен пробиотикот? И не ми е јасно со пиењето? Во колку мл се расрвора? Пример прашакот го растворам во чајчето (100мл) ама таа одеднаш нема цело да го испие го давам 3 пати по 30тина мл. Можам да го давам преку цел ден или можам прашакот во оние последни 30мл да го растворам? Го менува вкусот на чајчето?
Јас сум презадоволна. Од три месеци користам провен и само со него и се регулира столицата. Јас го давам во ад, мислам дека и Ева пие ад па место во чајче дај и го во млекото. Нема врска кој период од денот, ниту во колку мл се раствора.
Искрено не знам, вака си го пие Надја немам осетено разлика во пиењето кога има пробиотик и кога нема. Јас прашав во аптека ми рекоја слободно да ставам во ад дека можи.
Ne menuva vkus i boja.Jas i stavav vo mlekoto.Po edno lazice obicno navecer i stavav.Veke nekoe vreme ne i davam
Ако може два совети 1: Што да му давам на бебето за столицата? Секогаш мака има кога треба да кака Иначе на ексклузивно доење сме, 2: Кога почнавте малите да ги ставате да седат пред ТВ? Приметувам кога е во релаксатор се врти накај тв и гледа ..
Пишував во темата за грчеви, на моето му помага мојата исхрана. Само така ја средивме столицата. Супа обавезно, секој ден, додека ја варам ставам лажица масло. Можеш и дирекно во чинијата. Компот од сливи обавезно варам исто секој ден. Моето е на комбинирано. Ад+доење. Грчеви нема засега и не давам ништо друго. Ни пробиотик , а ни капки против грчеви.
Бебе е 5+ сеуште не се превртува од грбче на стомак Го залажувам со тропкалки ке се обиди но сеуште не се е превртел. Од кога почнаа вашите бебушки да се вртат ?
Исто, 5ипол месеци и не се превртува од грб на стомак, а обратно да, кога е на стомак одма на грб се превртува. Не го форсирам на ништо, само гледам што повеќе на меше да го ставам за нема подоцна проблем со пролазување, а и тоа не го форсирам. На пример за седнување, не се крева сам, редовно од раѓање ги правам тие вежбите со влечење за рачиња до седечка положба и еве го дури сега почна по неколку секунди стабилно да седи сам, но никако сам да посака да се поткрене, мрза е .
И јас се замарав ама сфатив дека секое бебе е посебен случај така да не се замарај без потреба. И моето не се врти, 5+е, ама затоа сака да седи се исправа а за "муабет" правење да не зборувам. Само нешто кажува по негово
Почна пред некој ден, инаку 5 месеци и 5 дена сме. Јас ја вртев претходниот ден и сабајлето сама ми се сврте, но сеуште некогаш си го заглавува рачето и не знае да го извлече. Од стомак на грб, мислам дека нема шанси во скоро време да се сврти, одма плаче кога е на стомак за да ја кренеш. Секое во свое време и нема правило како ќе почне прво да се врти.