Sin mi mnogu go saka cajceod becutan. Si go pie po 100ml od ednas probav odsite caevi ama dzabe ke napravev i nesakase da gi pie. A i najdobar pedojatar kaj nas ni go preporaca becutan. Pozz
Епа и син ми го сака овој на бекутан и си го пие цело колку му ставам, ги пијат оти им се благички, инаку оној на Милупа не го сакаше многу едвај го пиеше, ама штом го препорачуваат педијатри сигурно знаат што е најдобро за бебињата, мене ме уплаши само шеќерот ама ок
Jas na mojata i davam ednas dnevno...na po malce go pie vo tekot na denot...bi i davala i poveke no tolku si saka
А бе педијатар ќе препорача, оти процент си зема. Јас од таа причина не давав чај Бекутан, има мнооогу шеќер. Пробав со Хип, ама не ги сакаше, давав само домашно чајче од ким.
Ќе се сложам со Анет. Нас исто педијатар ни препорача чај Бекутан и ај после еднонеделна полемика со мм купивме и бебињава се давеа во чајов. Но откако ни престанаа грчевите, почна да им прави проблеми анасонот и имаа многу гасови пропратени со рикање и урлање(до толку јаки гасови) мислиш ги дерат, па решивме да земеме чај од Хип камилица, не го пиеја, земавме Хумана и тој не го пиеја, а претходно и двата ги пиеа.... Значи до толку има многу шеќер и затоа децата го сакаат и сега си имаме проблем не сакаат никаков друг чај
Anath како тоа педијатарот си зема процент ? Тој може ако сака да препорача чај и во замена не добива парична накнада ама никаква . Инаку ќерка ми си го сака бекутан чајот јас и го правам поредок онаси пие и водичка и хумана чај, така да јас сум немала лошо искуство со бекутанот воопшто а и најмногу и помагаше сега го пиеме онака да смениме по некаде 150 мл во денот ,а сме го пиеле и до 300 мл во ден ,единствено мое лошо искуство беше со хип фирмата од млека и чаеви
се шират гласини дека од дистрибутерите или од аптеките земаат процент. во бт на советувалиште последно хумана млекото многу го препорачуваат. знам случај, бебето повраќаше, имаше пролив и што ли уште не, докторката му менуваше или хумана за против повраќање или поинакво хумана. е сега колку е точно дека земаат пари неможиме да знаеме
Ајде да не го речеме процент, туку баш Алкалоид(во примеров) или Хумана whatever - им ги плаќаат конгресите и семинарите- кои им се задолжителни за да си ја продолжат лиценцата - така што во Мк сме ептен жртви на фармацефтски маркетинг
Мамички незнам дали да му давам водичка на мојот бебуш, ја прашав педијаторката али она вика нема потреба се си има во мајчиното млеко али зборев со една пријателка она вика давај му по малку на жешково за да не дехидрира и незнам што да праам..ваше мислење? Ако му дадам малку да не несака да ми цица после?
слободно давај му по некоја капка со лажиче, и онака ако му даваш со шише пак малку ке пие, мн е малечко јас од прв ден му давав водичка и несе одби си цицаше дури имаше мама млеко,хехехех и ете се повеке и повеке водичка пие како што расти, како и дае вода си е вода
Јас не давав водичка до 6 месеци. После тоа постепено му воведов и сега си пие од чашка клунче. Сокче пробавме ама не го сакаме. Инаку бебушот мој е 8 месеци.
епа јас така ке слушам стари луѓе што живееле во 19 век и детето на крај дехидрирано плачеше рикаше на доктор т.е на детска клиника и др.ми вика вода и даваш јас и викам не па кога ме искара и лекција ми одржа вода,вода,вода а беше +50000000 степени лани летото
и јас избегавам да му давам било што ќе си го држам на млекце и така ми рече педијатарот, исто дека млекото содржело се така да не планирам да му давам вода кога и добро си напредува
Вода и јас не им давав на двете додека беа само на доење. Кај ќерка ми пробав, зашто лето беше, ама никако не сакаше ни со лажичка, а педијатарот ми рече да не се секирам, дека бебе кое добро си цица нема шанси да дехидрира. Ама ова важи за бебиња што се на доење, не на АД млеко.
мамички како ги облекувате бебињата на ова жешко време преку ден и за спиење? на колку степени живеете преку ден и навечер, пуштате ли клима?
Сењорита ние преку ден сме по пелена само или евентуално плус некое маиче на прерамчиња. Навечер за спиење само по боди исто без ракави (ја припокривам со пеленка ама ја клоца). Дома ми е околу 22-23 степени и си пуштаме клима ама да не дува директно во бебето. Мислам дека и за нив е подобро да им е малце освежено него да се варат по цел ден.