Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    Sin mi mnogu go saka cajceod becutan. Si go pie po 100ml od ednas probav odsite caevi ama dzabe ke napravev i nesakase da gi pie. A i najdobar pedojatar kaj nas ni go preporaca becutan. Pozz

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Епа и син ми го сака овој на бекутан и си го пие цело колку му ставам, ги пијат оти им се благички, инаку оној на Милупа не го сакаше многу едвај го пиеше, ама штом го препорачуваат педијатри сигурно знаат што е најдобро за бебињата, мене ме уплаши само шеќерот ама ок :|

3. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    колку пати на ден му давате по 100мл

4. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Jas na mojata i davam ednas dnevno...na po malce go pie vo tekot na denot...bi i davala i poveke no tolku si saka :)

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228
    А бе педијатар ќе препорача, оти процент си зема. Јас од таа причина не давав чај Бекутан, има мнооогу шеќер. Пробав со Хип, ама не ги сакаше, давав само домашно чајче од ким.

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Ќе се сложам со Анет. Нас исто педијатар ни препорача чај Бекутан и ај после еднонеделна полемика со мм купивме и бебињава се давеа во чајов. Но откако ни престанаа грчевите, почна да им прави проблеми анасонот и имаа многу гасови пропратени со рикање и урлање(до толку јаки гасови) мислиш ги дерат, па решивме да земеме чај од Хип камилица, не го пиеја, земавме Хумана и тој не го пиеја, а претходно и двата ги пиеа.... Значи до толку има многу шеќер и затоа децата го сакаат и сега си имаме проблем не сакаат никаков друг чај |(

7. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Anath како тоа педијатарот си зема процент ? Тој може ако сака да препорача чај и во замена не добива парична накнада ама никаква . Инаку ќерка ми си го сака бекутан чајот јас и го правам поредок онаси пие и водичка и хумана чај, така да јас сум немала лошо искуство со бекутанот воопшто а и најмногу и помагаше сега го пиеме онака да смениме по некаде 150 мл во денот ,а сме го пиеле и до 300 мл во ден ,единствено мое лошо искуство беше со хип фирмата од млека и чаеви

8. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    се шират гласини дека од дистрибутерите или од аптеките земаат процент. во бт на советувалиште последно хумана млекото многу го препорачуваат. знам случај, бебето повраќаше, имаше пролив и што ли уште не, докторката му менуваше или хумана за против повраќање или поинакво хумана.
    е сега колку е точно дека земаат пари неможиме да знаеме
    :( :( :^) :^)

9. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Ајде да не го речеме процент, туку баш Алкалоид(во примеров) или Хумана whatever - им ги плаќаат конгресите и семинарите- кои им се задолжителни за да си ја продолжат лиценцата - така што во Мк сме ептен жртви на фармацефтски маркетинг

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dreem.Girl

Dreem.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    119
    а по колку чајче давате мојата цуцка е два ипол месеци и и давам по 50 милилитри дали е доволно :angel:

11. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

можиш по 100мл дневно да и даваш.

12. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Jas i davam po 100ml, samo ednas i dadov 200ml,i potoa ne sakase da mi sisa.

13. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Мамички незнам дали да му давам водичка на мојот бебуш, ја прашав педијаторката али она вика нема потреба се си има во мајчиното млеко али зборев со една пријателка она вика давај му по малку на жешково за да не дехидрира и незнам што да праам..ваше мислење? Ако му дадам малку да не несака да ми цица после?

14. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    слободно давај му по некоја капка со лажиче, и онака ако му даваш со шише пак малку ке пие, мн е малечко :) јас од прв ден му давав водичка и несе одби си цицаше дури имаше мама млеко,хехехех и ете се повеке и повеке водичка пие како што расти, како и дае вода си е вода ;)

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  15. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    824
    Јас не давав водичка до 6 месеци. После тоа постепено му воведов и сега си пие од чашка клунче. Сокче пробавме ама не го сакаме. Инаку бебушот мој е 8 месеци.

16. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    епа јас така ке слушам стари луѓе што живееле во 19 век и детето на крај дехидрирано плачеше рикаше на доктор т.е на детска клиника и др.ми вика вода и даваш јас и викам не па кога ме искара и лекција ми одржа вода,вода,вода а беше +50000000 степени лани летото

17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    и јас избегавам да му давам било што ќе си го држам на млекце и така ми рече педијатарот, исто дека млекото содржело се така да не планирам да му давам вода кога и добро си напредува ;)

18. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.821
    Вода и јас не им давав на двете додека беа само на доење. Кај ќерка ми пробав, зашто лето беше, ама никако не сакаше ни со лажичка, а педијатарот ми рече да не се секирам, дека бебе кое добро си цица нема шанси да дехидрира. Ама ова важи за бебиња што се на доење, не на АД млеко.

На ana.tinkerbell и ikame им се допаѓа ова.
  19. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    мамички како ги облекувате бебињата на ова жешко време преку ден и за спиење? на колку степени живеете преку ден и навечер, пуштате ли клима?

20. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Сењорита ние преку ден сме по пелена само или евентуално плус некое маиче на прерамчиња. Навечер за спиење само по боди исто без ракави (ја припокривам со пеленка ама ја клоца). Дома ми е околу 22-23 степени и си пуштаме клима ама да не дува директно во бебето. Мислам дека и за нив е подобро да им е малце освежено него да се варат по цел ден.