Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. S*K*O*R*P*I*A

S*K*O*R*P*I*A Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    1.417

Imam pravosmukalkicka za nose go cistam so toa da sekoj den noseto

Jas na svoja raka i dadov caj od bel slez samo toa ni pomaga da gi povrneme slajmovite. Ete ja denes kako pie mleko koga ke podrigne odma gi vadi i toa gusti jas se bev isplasila na ne slezat na dolu da se zalepat za toa zedov prospan

Последна измена од модератор: 5 април 2018
    На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    И тој го поминавме, имав резерва мајка ми што ми ја донесе.
    Добро што твојава ги вади, моиве не...среќа што до сега немаат спуштено иако не ги повраќаат.

3. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Нас матичната само Проспан ни препишува, ни помагал до сега ама не сме имале некој јаки настинки.

4. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    Dali ako edno bebe ima temp predizvikana od zabite, moze da se zarazi drugo bebe da kaci temp...vnukot vadi zabi i ima temp, a utre baba im treba i moeto i na sestrami da gi cuva, pa mi strav da ne kaci i mojata temp...!

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Ако прашаш педијатар или стоматолог ќе ти кажат дека од заби не се крева температура, туку тогаш опаѓа имунитетот и децата закачуваат вируси, бактерии полесно. И по некоја логика за да е повисока температурата, мора телото да се бори против нешто. Моето искуство беше такво, за ни еден заб не крена температура дури вадеше.
    Јас би ти рекла заштити го бебето, малечко е, а ако нема избор нека внимава да не се многу блиску, да нема контакт со плунка, рачиња и исти лажички, шишиња и слично.

На emkaemka и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  6. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    да ве прашам ми е мисла ако бебето кога диши некогаш како да хрчи, како да определам што му е и како да му помогнам? вчера малку а сабајлево повеќе диши и како да хрчи, не во сон, не знам како се вика тоа дишење) дали може да е од сув воздух? а кога цица например воопшто не му е затнат носот си дише убаво.. а вчера па (само еднаш) поткашла. како да знам да не ми се настинува? друго се е како и обично, имаме скоро два месеци.

7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Може. Јас секогаш ставам на парното садче со вода, помага. Може и тенџерче со зовриена вода да се става навечер, во ќоше од собата каде спие детето.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    фала! ние сме со подно греење, ама веќе и не работи топло е :/ купивме навлажнувач, само некако многу ладна ја прави пареата.. и вашите така кој има? ми е страв навечер па да не се настинеме од тоа и не го уклучував.. мала ни е спалната кај и да го ставиш се осеќа.. ќе пробам со тенџерче и топла вода, а прееска во вц направив малку пареа и поседовме таму:) уште хрчи кога е будна.. а во сон и на цицање не.

9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Не се сеќавам дали првата дали втората ќерка, ама еден краток период беше исто. Сега редовно ставам вода навечер.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @KidA и мојата хрчи со носето два дена и чатпат поткашлува. Исто сме 2 месеци. И јас и мм бевме настинати, се плашев дека префатила и ја однесовме на лекар. Ни рекоа нема ништо, мала настинка. Сосема малку секрет во носето кој сама си го исфрла со кивање, а поткашлува од што и се слева во грлото. Бели дробови чисти, фала богу. Др вика ако има на плуќа недај боже ќе приметиш одма, и темп.ќе има плус.
    Јас и го чистам носето така што прво ставам капки физиолошки раствор, па сама си кивнува и вади некое мрсулче, или ако не кивне, шмукам со аспиратор, ама никако на суво носе :!: Значи прво капки/спреј, па после тоа аспиратор. Ни рекоа дека е мала вироза, да не се секираме и да не трчаме на доктор зошто нема потреба. Направивме крвна слика ние, по тоа виде докторката. Направете и вие најубаво, не е на одмет. Инаку исто, не хрчи нонстоп, чатпат знае. Си цица нормално, си спие нормално дишејќи на нос. Без паника мајка, со малите настинки си ствараат имунитет бебушки :)
    Едит: имаме и ние навлажнувач, ни стои пред врата во спална, значи не внатре, туку пред врата колку да влегува влага, а да не дува ладно. И нашиот ептен ладна пареа пушта, па затоа. Смести го некако да не дува директ во собата, туку само да влегува пареата.

На Skorpija25 и KidA им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.938
    Допаѓања:
    203.220
    Кај сите навлажнувачи ладна е пареата, така треба и да биде и никој нема да настине од тоа. Слободно пуштај го, ќе видиш бенефит и за вас, не само за детето.

Нема потреба од аспиратор ако не тече носе. За сувите мрсулчиња е доволно само солен раствор во нос, секако ќе ги исфрли, дали ќе ги голтне, дали ќе излезат, самите ќе се исчистат. А аспиратор само кога е навистина затнато, со обилен секрет, во спротивно, ризикуваш да пукнеш капиларчиња и да и направиш проблем со синусите.

На kukla21, Sexybaby86 и KidA им се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.365
    @KidA кај сите навлажнувачи ладна е пареата.
    Јас го користам од прв ден со малиот.
    Крчи и моето и јас го носев на лекар поради тоа. Ми рекоа дека се чисти од плодовата вода.
    Ставам физиолошки , а ми препорачаа и Синомарин на 1+м. Не влечам со пумпичка оти нема ништо.
    Обично после кивка, па ако има нешто само излегува.

Најдобро носи го на лекар да го слушнат да ти биде мирна душата . Иако не дај боже ако пушти на гради веднаш се осеќа.

На stevemila, Sexybaby86 и KidA им се допаѓа ова.
  13. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    фала ви!

и кај нас нема ништо, а и читав тука дека подобро е да не се влече.. а физиолошки по колку се става? по една две капки или повеќе? и дали треба едната ноздра да и ја затворам кога ставам? :) да пробам.
    и јас се мислам да ја однесеме да ја слушнат, сама ептен тешко ми е да определам..

14. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.365
    На едно ставање по една капка во ноздра ставам.
    Можеш неколку пати на ден. Не затварам ноздри. Одма ќе чуеш како голта, а може и да се побуни.:D

15. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Јас не би си играла со шлајмчиња кај дете, посебно пак ако е мало и на вакво време полно со вируси.
    Моето така крчкаше со носето, како да имаше заглавени шлајмчиња меѓу носот и устата, и матичниот педијатар и во Систина го носев, го слушаа ништо немаше на гради. Секаде ништо не му е, додуша и он немаше никакви симптоми, освен тоа крчкање и не секогаш, само кога плачеше. Онака мирно со спие, мирно си дише, редовно јаде и полни пелени, нема температура. Па ме направија паничар.
    На крај спушти и завршивме во Козле три дена. Таму докторката ми објасни дека кај толку мало бебе, моето тогаш беше еден месец, можело да се спушти за 15 минити, дека мн му се мали дишните патишта и дека нон стоп е во легната положба. Се чудеше дека сме го носеле по доктори а не било превземано ништо. Вика како они очекувале дека бебе од еден месец ќе ги истера шлајмовите. А вика знаат колку малку време треба да се спуштат. Среќа бев упорна, малтене сама си инсистирав за упат во Козле и се добро помина. Со терапија и инхалации, една аспирација, за три дена не пуштија.

Последна измена: 5 април 2018
    На stevemila, mariz, KidA и 4 други им се допаѓа ова.
  16. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    ах.. среќа што сте поминале со лесно пак на крај. јас сум во Германија, скоро сум сигурна дека и тука ќе му кажат ништо не му е.. ама не сум мирна некако.

кажете ми само, како да препознаам дека се спуштило? како е очигледно?

17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.365
    Му свират градите.
    Ќе биде нервозно, му смета, потешко дише.

18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Mojata ima sekret na gradite. I svirst i vlazno kasla. Drugo nema nisto

19. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    На моето нит му свиреа гради, нит дишеше потешко, ама ваљда ние ептен на време сме отишле. Инаку пишале заострено дишење, ваљда на слушалки се слушало.

На mariz и duffi им се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.942
    не значи дека ќе спушти секој пат. досега мојот нема спуштено а имал шлајм..

На duffi и Sexybaby86 им се допаѓа ова.