Imam pravosmukalkicka za nose go cistam so toa da sekoj den noseto Jas na svoja raka i dadov caj od bel slez samo toa ni pomaga da gi povrneme slajmovite. Ete ja denes kako pie mleko koga ke podrigne odma gi vadi i toa gusti jas se bev isplasila na ne slezat na dolu da se zalepat za toa zedov prospan
И тој го поминавме, имав резерва мајка ми што ми ја донесе. Добро што твојава ги вади, моиве не...среќа што до сега немаат спуштено иако не ги повраќаат.
Dali ako edno bebe ima temp predizvikana od zabite, moze da se zarazi drugo bebe da kaci temp...vnukot vadi zabi i ima temp, a utre baba im treba i moeto i na sestrami da gi cuva, pa mi strav da ne kaci i mojata temp...!
Ако прашаш педијатар или стоматолог ќе ти кажат дека од заби не се крева температура, туку тогаш опаѓа имунитетот и децата закачуваат вируси, бактерии полесно. И по некоја логика за да е повисока температурата, мора телото да се бори против нешто. Моето искуство беше такво, за ни еден заб не крена температура дури вадеше. Јас би ти рекла заштити го бебето, малечко е, а ако нема избор нека внимава да не се многу блиску, да нема контакт со плунка, рачиња и исти лажички, шишиња и слично.
да ве прашам ми е мисла ако бебето кога диши некогаш како да хрчи, како да определам што му е и како да му помогнам? вчера малку а сабајлево повеќе диши и како да хрчи, не во сон, не знам како се вика тоа дишење) дали може да е од сув воздух? а кога цица например воопшто не му е затнат носот си дише убаво.. а вчера па (само еднаш) поткашла. како да знам да не ми се настинува? друго се е како и обично, имаме скоро два месеци.
Може. Јас секогаш ставам на парното садче со вода, помага. Може и тенџерче со зовриена вода да се става навечер, во ќоше од собата каде спие детето.
фала! ние сме со подно греење, ама веќе и не работи топло е :/ купивме навлажнувач, само некако многу ладна ја прави пареата.. и вашите така кој има? ми е страв навечер па да не се настинеме од тоа и не го уклучував.. мала ни е спалната кај и да го ставиш се осеќа.. ќе пробам со тенџерче и топла вода, а прееска во вц направив малку пареа и поседовме таму уште хрчи кога е будна.. а во сон и на цицање не.
Не се сеќавам дали првата дали втората ќерка, ама еден краток период беше исто. Сега редовно ставам вода навечер.
@KidA и мојата хрчи со носето два дена и чатпат поткашлува. Исто сме 2 месеци. И јас и мм бевме настинати, се плашев дека префатила и ја однесовме на лекар. Ни рекоа нема ништо, мала настинка. Сосема малку секрет во носето кој сама си го исфрла со кивање, а поткашлува од што и се слева во грлото. Бели дробови чисти, фала богу. Др вика ако има на плуќа недај боже ќе приметиш одма, и темп.ќе има плус. Јас и го чистам носето така што прво ставам капки физиолошки раствор, па сама си кивнува и вади некое мрсулче, или ако не кивне, шмукам со аспиратор, ама никако на суво носе Значи прво капки/спреј, па после тоа аспиратор. Ни рекоа дека е мала вироза, да не се секираме и да не трчаме на доктор зошто нема потреба. Направивме крвна слика ние, по тоа виде докторката. Направете и вие најубаво, не е на одмет. Инаку исто, не хрчи нонстоп, чатпат знае. Си цица нормално, си спие нормално дишејќи на нос. Без паника мајка, со малите настинки си ствараат имунитет бебушки Едит: имаме и ние навлажнувач, ни стои пред врата во спална, значи не внатре, туку пред врата колку да влегува влага, а да не дува ладно. И нашиот ептен ладна пареа пушта, па затоа. Смести го некако да не дува директ во собата, туку само да влегува пареата.
Кај сите навлажнувачи ладна е пареата, така треба и да биде и никој нема да настине од тоа. Слободно пуштај го, ќе видиш бенефит и за вас, не само за детето. Нема потреба од аспиратор ако не тече носе. За сувите мрсулчиња е доволно само солен раствор во нос, секако ќе ги исфрли, дали ќе ги голтне, дали ќе излезат, самите ќе се исчистат. А аспиратор само кога е навистина затнато, со обилен секрет, во спротивно, ризикуваш да пукнеш капиларчиња и да и направиш проблем со синусите.
@KidA кај сите навлажнувачи ладна е пареата. Јас го користам од прв ден со малиот. Крчи и моето и јас го носев на лекар поради тоа. Ми рекоа дека се чисти од плодовата вода. Ставам физиолошки , а ми препорачаа и Синомарин на 1+м. Не влечам со пумпичка оти нема ништо. Обично после кивка, па ако има нешто само излегува. Најдобро носи го на лекар да го слушнат да ти биде мирна душата . Иако не дај боже ако пушти на гради веднаш се осеќа.
фала ви! и кај нас нема ништо, а и читав тука дека подобро е да не се влече.. а физиолошки по колку се става? по една две капки или повеќе? и дали треба едната ноздра да и ја затворам кога ставам? да пробам. и јас се мислам да ја однесеме да ја слушнат, сама ептен тешко ми е да определам..
На едно ставање по една капка во ноздра ставам. Можеш неколку пати на ден. Не затварам ноздри. Одма ќе чуеш како голта, а може и да се побуни.
Јас не би си играла со шлајмчиња кај дете, посебно пак ако е мало и на вакво време полно со вируси. Моето така крчкаше со носето, како да имаше заглавени шлајмчиња меѓу носот и устата, и матичниот педијатар и во Систина го носев, го слушаа ништо немаше на гради. Секаде ништо не му е, додуша и он немаше никакви симптоми, освен тоа крчкање и не секогаш, само кога плачеше. Онака мирно со спие, мирно си дише, редовно јаде и полни пелени, нема температура. Па ме направија паничар. На крај спушти и завршивме во Козле три дена. Таму докторката ми објасни дека кај толку мало бебе, моето тогаш беше еден месец, можело да се спушти за 15 минити, дека мн му се мали дишните патишта и дека нон стоп е во легната положба. Се чудеше дека сме го носеле по доктори а не било превземано ништо. Вика како они очекувале дека бебе од еден месец ќе ги истера шлајмовите. А вика знаат колку малку време треба да се спуштат. Среќа бев упорна, малтене сама си инсистирав за упат во Козле и се добро помина. Со терапија и инхалации, една аспирација, за три дена не пуштија.
ах.. среќа што сте поминале со лесно пак на крај. јас сум во Германија, скоро сум сигурна дека и тука ќе му кажат ништо не му е.. ама не сум мирна некако. кажете ми само, како да препознаам дека се спуштило? како е очигледно?
На моето нит му свиреа гради, нит дишеше потешко, ама ваљда ние ептен на време сме отишле. Инаку пишале заострено дишење, ваљда на слушалки се слушало.