Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас не мислам дека е арно толку често инхалирање. Ќе се рашират каналите, па после вируси/бактерии ќе се лепат полесно. Кога треба, да. Ама за "обични" мрсули не.
    За хрчкање и спуштање. И моево хрчка кога зема подлабоко воздух. Го осеќам дека е од носот, а не од гради. Ако излезе нешто, секогаш е бело. Докторката вика млекце е тоа. Секој ден ставам физиолошки :) Некои деца се склони да спуштаат. Колешка има близнаци. Горе-доле двајцата се секогаш во пакет болни, ама едниот одма спушта. На неколку месеци завршија во козле и од тогаш, везден спушта. Им се има случено во Ремедика да им кажат се е ок, а за 30тина мин кај матичен веќе да спушти и обратно. Не е дека не виделе/чуле докторите.

На stevemila, duffi, KidA и 4 други им се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.846
    Допаѓања:
    77.255
    Јас инхалирам само ако се презатнати и солен раствор и спреј не помага, аспиратор кога влечам, а неможе да се повлече... прво тоа пробувам, па ако се дават во мрсули ги инхалирам. А инхалаторот само што е го укл сами како балончиња искачаат мрсулите :D Дури големиов батко маската подалеку од уста 10цм, не дава да му ја ставам... Инаку и он незнае да дува нос (facepalm) па и него со аспиратор му вадам кога е болен, не ми е најдобра таа работа ама што да правам, учи учи никако да научи како (facepalm)

На EuHenIa, eli25, stevemila и 3 други им се допаѓа ова.
  3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.979
    Допаѓања:
    112.616
    @kukla21 не ти била болна па не го разликуваш хрчкањето. Моево откако е родено си хрчка на периоди, бели мрсули секое утро вадиме по некое што се гледа, капки од физиолошки стандард ставав, ама кога го приметив дека настинува верувај да инакво беше тоа хрчкање. Дури и докторот од Систина се чудеше колку рано сум го однела, беше сезона на вируси па да не бидне полошо веднаш ни даде терапија. Не сметам дека згреши, извади доста мрсули, а во моментот ништо посебно не беше затнат, ниту хрчеше кој знае колку.

Но матичнава да, баш поради ширење на каналите во носето ни напомена да не му правиме чести инхалации (јас ич не правам) пример не кога повеќе крчи, дали од млеко или повеќе мрсули, доволно е некоја капка Синомарин или спрејот.

На stevemila, duffi, KidA и 2 други им се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Верувам се разликува. Јас само наслушнувам кај моево. :)

На duffi, KidA и emkaemka им се допаѓа ова.
  5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Ja dojdov cisto da se pofalam deka prv pat ne plativ pregled na neonatologija.
    Fala mnogu prijatno. :bow:
    :rofl::rofl:

На *Ench@nted*, eli25, Ambra20 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Е не си единствена, и јас не платив денес :D

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.206
    Допаѓања:
    124.880
    Во козле ми рекоа и на затнато носе да инхалирам. Со физиолошки по 3,4 пати . 2мл обично ставам. Истото ми го кажа и во ремедика педијатарот па и матичната ( се консултирам на триста страни :sweat:)

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Inaku update, nemala na gradi sekret, ja taka sum si povrzala :)
    Cisti i se gradite, sekret vo grlo pkus stridor, losa kombinacija za usi :doh:

9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.795
    Допаѓања:
    40.326
    Праша ли за вакцината?

10. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Mislis deka mi tekna..nz kaj mi e pamet
    Doma koa stignavne duri mi tekna i se izbervirav

11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.795
    Допаѓања:
    40.326
    За 10дена ќе одиме на контрола, ќе питам. Ако не забравам де

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    514
    Јас да одговорам за бсж,ја прашав матичната, треба да се направи како топче,ако не ,значи не е успешна и до година ќе мора пак да се прими.
    Таму каде што ставаат вакцини можат да проверат дали е успешна или не.
    На моето матичната не виде белег а ние сме веќе 7+,што значи ќе треба пак :(
    Али за најсигурно кога ќе ја примиме сега третата (ја касниме) ќе ни кажат што да правиме.

На duffi и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  13. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Da i jas znam taka

14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @forumce пишав јас сабајлево апдејт за бсж вакцината, прашав во Систина, наврати се наназад, ќе најдеш, да не се повторувам.
    @eli25 денес трет пат ја однесов, и јас со 10 доктори се консултирав :D Сите ми рекоа ништо не и е, не е затната, дише нормално, само има малку секрет во нос, ама го исфрла со кивање најчесто. Прашав за инхалации, сите рекоа нема потреба. Градите се чисти, грло не е црвено, така да се смирив :)

На stevemila, forumce, KidA и 2 други им се допаѓа ова.
  15. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    majki ovie dva dena malata mi namali so jadenjeto...piese 700 ml ad, a ovie dva dena edvaj500, ...sveza e na izgled nema temp...ima li mesto za panika

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.846
    Допаѓања:
    77.255
    Колку месеци е? Можеби е скок во развој па ке штрајкува неколку дена...

17. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    pa za edna nedela pravime 4 meseci

18. S*K*O*R*P*I*A

S*K*O*R*P*I*A Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    1.417
    Majki dali moze da se raboti za izleguvanje na zabi place se zalipnuva raci stava vo usta gi trie zljabinkite, prv pat vaka deteto si go gledam nervozno ne saka ni da jade ja nosev na lekar se e uredno nema nisto. Na dolnoto zljabe se poznava dve liniicki kako zabce koga izleguva ama neznam bre luge mislam mala e 3m sme. Btw od denes pocna i potecno da puni peleni t.e prolivce da ima a tt kondtantno 37.7.

Da se nadovrzam za slajmot mojata vcera vriese od slajm i dadov caj od bel slez i prospan. Se razbudi odma i gi povrati i toa kako gi e povrakala mislev ke se zadavi i ispaniciv.
    Denes ja slusam nema da hrci cista e.

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.846
    Допаѓања:
    77.255
    Не би требало да е скок тогаш... на 3м има, па на 6м... види и утре како ке биде..
    @S*K*O*R*P*I*A чај од бел слез и проспан на бебе 3м? По препорака ова? Инаку може да се забите тоа што се нервира, иста е и мојава, не ги вади рацете ги каса и се дере, но уште незнам дали е од забчиња тоа... А со температурава сумљиво, бевте на контрола и денеска? Мојава нит хрчеше, нит свиреше, а спуштено имаше на плуќа.

20. S*K*O*R*P*I*A

S*K*O*R*P*I*A Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    1.417
    Da bev se uredno rekon na doktorot za prospanot i cajot mi rece vo red e. Mi dade edni kapki za vo nose i cistenje nose pumpicka ama iskreno od koga procitav deka moze i kapilarcibja da puknat se isplasiv. Mojava imase non stop tecni mrsulcinja i non stop se trla za noseto. Sega upla fativ za cistenje panicar neviden sum dali deka prvo dete mi e neznam.
    Patem kolku dena trae ovoj skok vo razvoj cela nedela sme vakvi ne ai go prepoznavam deteto sto ubavo se smeskase guka sega da ti e grev vaka da go gledas

Za tt mi rekoa deka ne e mnogu zosto varira i deka da ja ostavam ako ide nad 38.5 togas da dadm sirup ili cepce da se nauci organizmot da se bori sam.

Последна измена од модератор: 6 април 2018