Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Pa pisuva deka nasle eserihija koli na urinolulturata

2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ама тоа може и да е контаминиран примерок, обично до 100 000 се смета за контаминиран примерок и треба да се повтори анализата. Кај нив е 50 000.
    А може и да е асимптоматска бактерија која не прави проблеми и таа исто така не се третира со антибиотик.

На emkaemka и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  3. Naturel

Naturel Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    494
    Аиии и јас за ова брв загрижена. Бебушко ми цица некогаш пола час а некогаш 10 мин. А и зависи од цицањето и различно ми спие. Преку ноќ фативме ритам со спиење и хранење. А преку ден малку потешко ама се привикнуваме

На Skorpija25 и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  4. Naturel

Naturel Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    494
    Малото ми има 10 дена. Редовно си се какаше. Последниве два три дена се кака но во столицата забележав бели грутчиња. Во среда сме на педијатар. Некоја мамичка со вакво искуство

5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Nisto ne e, ne se sekiraj

На Naturel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    @Lolipop23 вака беше целиот случај, малата дигна тт и иѓаше цела вечер но не мн висока, до 38,5. Сабајлето уреати на измокрената пелена. Отидовме на детска, ни направија крвна слика (20 леукоцити, 16 црп), мокрача фативме, леукоцити , бактерии ++ и не се сеќавам што уште. Не задржаа. На ехо проширени уринарни канали. Бубрези ок. По пет дена не пуштија. Таму беше на линдацин мислам се викаше. Сега сме на бактрим. Уште дента кога не задржаа фативме и урина за уринокултура. На неа покажа 50.000 ешерихија коли. Се на се, рекоа дека е уринарна инфекција, но сме ја откриле многу рано. Поради проширените канали ќе треба да правиме уште испитувања..

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Здрава кака е тоа :)

На fana и Naturel им се допаѓа ова.
  8. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    @Naturel Тие топчиња се од грчевите. Ништо страшно, бебето се чисти..

На Naturel му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Toa me zanimase mila, celosen proces kako se odvival, zasto mnogupati se tretira urinarna infekcija bez da ima ima potreba od toa.
    Kaj vas stom pokazalo leukociti i bakterii vo urinata na urinaren status znaci navistina se raboti za infekcija.
    Koj ve vodese na klinika, tamu e dr Velibor Tasik koj e isto najdobar vo detska nefrologija, taka da ako ste se konsultirale so nego nemate potreba da odite kaj Kuzmanovska.
    Za ispituvanje na bubrezen refluks obicno se ceka dali ke se povtori infekcijata i toa se pravi vo Plodnost Bitola. Se nadevam kaj vas nema da ima potreba od toa. Bidete vnimatelni so higienata, sto pobrgu menuvajte kakana pelena i odmivajte so voda, vlazni maramici zaboravete. Ostanatoto ke vi go kazat posle terapijata, na kolku vreme ke ispituvate urina i sl.

На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.695
    Допаѓања:
    76.974
    Значи убаво цица и стига до тоа калорично млеко, белите грутчиња се од убавото калорично млеко :)

На Sexybaby86, Naturel, Skorpija25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. S*K*O*R*P*I*A

S*K*O*R*P*I*A Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    1.417
    Mamicki malku nadvor od temata. Hristos Voskese... Navistina Voskrese. Neka e za mnogu godini Hristovoto voskresenie,mir vo dusata,ljubov vo srceto,blagosostojba vo domovite Vi posakuva malata Vanesa.

Прикачени фајлови:

Последна измена: 8 април 2018
    На pile30, mariz, Bebulleee и 16 други им се допаѓа ова.
  12. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Да, и Тасиќ и Шахпазова не видоа. Знам дека е ок со докториве.
    Тоа што ме интересираше е какви испитувања се прават? Само мцуг?
    Секако ќе правиме што и да кажат. Само многу неизвесно е кога незнаеш ништо.
    Ти благодарам. :hug:

13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Tvoeto e devojce, kaj niv polesno moze da se sluci infekcija od izmetot so ogled na toa sto mnogu se blizu 2ta otvori. Ne mora da znaci deka ima vezikouretaren refluks, dodeka pak kaj maski pri infekcija odma na toa se posomnevaat.
    Za ultrasonografija obicno se ceka da se povtori infekcijata, metodata vo Plodnost e neinvanzivna i bez zracenje i mislam kosta 200 evra. Dokolku se konstatira sostojbata ne e nisto strasno, se drzi pod kontrola (na vremeto davale profilaksa, sega ne znam kako e, ke ja tagnam @sofi2107 ako saka da spodeli, kaj niv mislam deka e dijagnosticirano VUR, sofi izvini ako sum se pomesala) i obicno samo se koregira so tek na rastenjeto.
    Problem e dokolku ne se konstatira na vreme, pa toa vrakjanje na urinata moze da napravi ostetuvanja na bubrezite.
    Dokolku po terapijata ne vi kazat nisto konkretno, da si znaes i pri najmalo krevanje na temperatura prvo sobiraj urina i ispituvajte urinaren status. Isto dokolku zabelezis promena na boja i miris kaj urinata, odma pravete urinaren status. Barem do prvata godina mora golema pretpazlivost, ama toa e, sè za nasite najmili. :hug:

На stevemila, sofi2107 и Leo_29 им се допаѓа ова.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Во 23недела на скринингот се виде проширувањето на двате каналчиња. Кога се роди се направи одма преглед и се виде дека е проширувањето 1 и 2степен. Има 4 степена. 1 и 2 степен се рачунаат за најблага форма која со тек на растењето све се нормализира. Ни беше напоменато дека Недај Божр да крене тт одма уринокултура да се направи. Да се внимава многу на хигиена и пелени почесто да се менуваат. Пу пу фалааааа Богу до сега еве го 1г немал никаков проблем со бактерија или било што во мокрача ( да не го подречам ). Педијатарката почесто контрола на ехо ни правеше. Негде накај 3-4мес бевме кај Дафина во Ремедика специјалист за бубрежен рефлукс. Беше намалено проширувањето. Ни спомна да идеме во Плодност или Грција на испитување ( не ми текнува називот кој беше ) за да се види дали е рефлукс или не. Се размислувавме и отидовме во приватната болница ( за дијализа ) накај Приштина патот. Бевме преку врски отидени на разговор кај неколку специјалиста таму. Ни рекоа да не малтретираме дете на такви болни испитувања ( баш со тие зборови ни кажаа ) дека дете нема никаков проблем ни со бактерии ни инфекции и нема потреба од тоа. Дека доколку имаше инфекција/бактерија тогаш нема двоумење одма ќе се испиташе со таа метода ( Микциона мислам се викаше со контрас се вбризгува и преку катетар да се види дали се враќа мокрачата во бубрези ) но бидејќи нема никаков проблем детето да не го малтретираме и со контроли на ехо ќе следиме.
    Во меѓу време сакавме и трето мислење и закажавме и кај Тасиќ ма Детска клиника кој го кажуваат како еден од најдобрите Нефролози. На неполни 7мес отидовме и кај него. Многу реален и доктор кој си кажува све реално. Ни кажа дека претежно и наследно е и дека и нас да не види на ехо сигурно ќе покаже дека има некој од нас исто. Ни објасни дека доколку он се прашува не би го изложувал детето на беспотребни испитувања ( баш вака кажа ) бидејќи нема никаков проблем. Дека ќе се повлече со тек на растење птошитувањето кое е минимално и да не се повлече не е страшно така ќе си живее само ќе се внимава да не фати инфекција/бактерија. Ако Недај Боже фати одма да идеме кај него и ќе мора да се направат испитувањата тогаш. Во спротивно да уживаме и да не малтретирам дете по болници.
    Тогаш искрено мислам и дека здивнав и се опуштив зашто до тогаш мислам дека коса ми обеле од све што испрочитав на гугле и по форуми.
    Тасиќ лом ме напраи што сум читала сва и свашта и дека има лушр кој живеат и со Вур и никогаш ни бактерија не фатиле.
    Но, кажа дрка сепак треба да се внимава и да се следи ситуацијата. Да идеме на контрола кога ќе направи 1г. Здравје сега ќе идеме на контрола и молам Бога да си е се супер и прошитувањата да си се нормализирале и конечно да здивнам.
    Во однос на бубррзите....ако се воочи дека е Вур тогаш мокрачата се враќа во бубрезите. Опасно е ако се фати бактерија или инфекција и не се третира на време тогаш може да дојде до оштетување на бубрезите.
    Да се внимава кога се качува тт одма прво нешто е родителите да направат утинокултура па после останати испитувања.
    Инаку ни беше уште негде пред 3мес дадено совет од специјалист и педијатарот да земеме Алоевера Фирст спрејот и на секое 2-3 па и на секое мењање пелена ( небитно ) да му ја тргам кожичката и препрскувам курето т.е. главичката. Од тогаш еве ден денес 1г е и го користам тоа. Дали навистина тоа помага за привенција од инфекции и бактерии ( на самиот производ пишува дека е за заштита од инфекции и бактерии ) незнам искрено. Од 6+ од кога почна да седи самостојно го ставам на нокшир. Како.... јас сум 24/7 со него и го приметувам кога добива нагон на какање одма го соблакам и на нокшир. Од 6мес само на нокшир кака. Претходно пред 6мес во секундата кога ќе го осетев дека ќе кака го соблакав гол и покривав со крпче над куре ( за да не моча наоколу хаха ) и го оставав така да кака.
    Ден денес му мењам пелена некад и на 2ч.
    Па сеа со Господ напред се надевам дека ќе е се супер на контролата и дека никогаш Дај Боже да не фати ни бактерија ни инфекција уринарна.
    Инаку секој месец му проверувам уринокултура. Јас му зимам мокрача...одмивам убавоооо и отварам и главичката ја одмивам, не бришам оставам некоја секунда да се исуши сам и јас раце мијам убаво и со дезифекционо сретство мијам раце и му ја лепам ќесичката. Го закачам гулицам и мочка :) . Најбитно е дека кога ќе се стави ќесичката несмее повеќе од 30мин да е залепена. Ако не измочка пак иста постапка со миење и лепење нова ќесичка. Ќесичката ја ставам во кутивче за мокрача внатре и затварам. Несмее повеќе од 40мин да е од зимање мокрача и носење во лабораторијата. Вака тераме 12мес и само во Авицена правиме. Зашто... зашто на некој 3 мес направив во Адриалаб сеа Синлаб и ако тогаш не добив инфаркт мислам дека никад нема да добијам. Го зимам резултатот и имаше 5× од нормални вредности дека има ешерихијаколи. Се мрднав со паметот и одма кај Дафина. Дафина зема го прегледа и дете ни тт,мокрача бистра, без мирис и чиста и дете расположено. Одма наново испитување и мокрача чиста испадна. Нареден ден во Авицена пак чиста мокрачата.
    Среќа не отидов мислам дека ќе ги запалев Синолаб што тие 24ч мислев полидев од грижи.
    Затоа мој совет обавезно ако покаже нешто одма на уште 2 места испитување. 3 мислења секогаш и секогаш на 3 места испитување зашто свашта некад се дешава по лабораторииве па и докториве како од ракав мислења и терапии даваат. Среќа што испитавме уште на 2 места, што ќе се десеше ако педијатарката ни дадеше терапија и на здраво право дете го труев со терапија нејќам ни да помислам шо ќе беше.
    Сеееее извинувам на рефератов забегав со пишување. Ама ете сакав само да кажам да не се плаши никој и да знае дека за се има решение и ништо не е страшно. Со редовни контроли, ако треба и терапии све ќе се среди. Секогаш да се бараат 3 мислења од различни специјалисти и секогаш ако треба и уринокултура оравење во 2-3 различни лаборатирии.
    Христос се роди за многу години да е.
    Живи, здрави, бериќетни и најсреќни да ви се дечињата на сите вас мамички :hug:

На t-sweet, veronikaveronika, Leo_29 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    @sofi2107 ти благодарам за рефератов. :)
    Дали знаеш каде работи сега Др.Дафина?

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Др.Дафина е во Ремедика ама незнам кој денови треба да се јавиш и да прашаш зашто ќе те излажам што и да ти кажам. Сега скоро чув и дека има денови и кога е и на Детска клиника.
    Ако си во можност да најдеш луѓе и да закажеш кај др.Тасиќ него ти го препорачувам многу професионален и реален е во пристапот. Јас сум презадоволна од него. Па може и да кажам дека разговорот со него ми влијаеше многу позитивно и еве од кога сум била кај него воопшто не ми ни текнало на ситуацијата на синко. Сакам да кажам дека сум многу по релакс и поопуштена за разлика од почетокот кога од памет не извадија и се изначитав по гугле свашта по форумите. Не читај не секое дете е исто и не секое со иста мака. Верувам дека ќе се среди и кај вас све и ќе биде се супер.

На Leo_29 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  17. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Нас Тасиќ не гледаше. И повторно ќе одиме кај него на контрола. Но, ако е потребно второ мислење, тогаш би ја барала Дафина. ;)
    Ќе видиме прво што ќе каже Тасиќ, зошто уште незнаеме на што сме. ;)
    Фала ви уште еднаш. :hug:

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Majjja

Majjja Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2018
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    78
    Те молам истите проблеми ги имам и јас кажи ни контакт од бајачот.Фала однапред

19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Bravo za doktorot koj ti go pravel skriningot, ne sum znaela deka e mozno na se vidi toa dodeka e uste vo utrobata, pa i vo 23 nedela duri, znaci sepak ne se za dzabe tie skrininzi ko sto znaat nekoi da kazat.
    :clap:

Sakav da prokomentiram vo vrska so citanjeto na internet. Jas smetam deka naprotiv, nema nisto loso vo toa da se cita i iztrazuva. Jas se sto znam za sostojbata nauciv od internet, maticniot pedijatar (koja patem ima 30 godisno iskustvo i predava na studenti) ne znaese nisto da mi objasni i kaze, nitu da me posovetuva. Ne znaese duri ni kako se zema primerok od urina kaj tolku malo bebe. :o
    Duri ne sakase da mi zakaze kaj specijalist, pa morav na svoja raka na privatno da odam.
    Se slozuvam, sostojbata dokolku se dijagnosticira ne e opasna, zasto se drzi pod kontrola i se pravat redovni proverki pa i da se pojavi infekcija ke se izlekuva so antibiotik i nisto strasno.
    Megutoa ona sto e opasno e dokolku seto toa se zanemari, dokolku ne se tretira soodvetno, bakterijata i te kako moze da napravi seriozni ostetuvanja na bubrezite. A pojavata ne e retka, naprotiv znam mnogu deca so istiot problem, ama ete nasata maticna ko prv pat da slusase. Da ne insistirav na upat za urina, po sovet na joy1, ni toa nemase da mi dade.
    Zatoa nie kako roditeli treba da ucime, citame i istrazuvame celo vreme, oti iako se doktori i imaat polozeno Hipokratova zakletva, sepak poveketo vo nas pacientite gledaat kako izvor na finansii i nisto drugo. Na kraj samo nas ne boli za svoeto, nim sme im samo rutina i stom izlezeme niz vrata zaboravaat na nas ( sekoja cest na isklucocite, gi ima seuste, ne velam ne).

На ina..ina, ШноличкаМала, gjoker4e и 4 други им се допаѓа ова.
  20. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.685
    Kolku pari e pregled vo remedika