Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kleopatra11

kleopatra11 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    34
    Проверете брис од нос и грло.И мое бебе така,шлајм,нос му тече,на брис покажа бактерија во нос

@Leo_29
    Добро е што ви дале бактрим,нас не лечеа со панцеф,а на антибиограм фино-лепо си пишува дека панцеф не делува.Покатастрофа не можевме да поминеме.Бебе 2.5 месеци,со блага тт и растечено носе на ургентен ми велат не му е ништо,носето исчистете го.По 2 дена пак на ургентен пошто бебе пак качи тт 38 негде,со туширање му спадна,ама го однесов зошто не ми беше логично толку мало да качува температура.На мое барање му направија црп и урина.Во урината немаше што нема,црп покачено,пиелонефрит,веднаш хоспитализација и лендацин терапија.Не ставија во соба со деца кои имаа вирусни инфекции со повраќање и проливи,пошто нели малку ни е уринарнава инфекција па да фатиме уште нешто.Урината за уринокултура си ја однесов сама во Систина,зошто ми кажаа дека кај нив ќе чекам 4-5 дена за резултат.Кога стигна резултатот ешерихија коли,никој не го ни погледна ни резултат,ни антибиограм.Ни дадоа панцеф и дома.Др.Тасиќ и др.Шахпазова го гледаа на ехо,урогенитален тракт уреден.Др.Тасиќ два пати го препрашав дали е се во ред со бубрежињата,два пати ми рече,да,да нема никаков проблем,уреден е наодот.Др.Шахпазова кога ја прашав како бебе ја добило инфекцијата,добив одговор дека не мора секогаш да се знае тоа.Останав подзината,не мора да се знае за мене,за возрасен,ама за новороденче и тоа како мора да се знае.Откако не отпуштија,со препорака ако качи тт одма кај нив,јас си го однесов бебе кај друг матичен доктор,бидејќи претходниот не знаеше да каже урина и крв да му се провери.Среќа отидов кај педијатар кој си ја знае работата.Одма ми рече,машко бебе,олку мало со инфекција мора да има некоја аномалија на УГТ.Не прати во Систина кај др. Надица.И однесовме се документација,направивме уринокултура,која покажа пак ешерихија,зошто нели панцефот не делува и бактеријата си ја има.Ни даде антибиотик (бактрим) според антибиограм,се повлече ешерихијата.Одма на заштитна терапија со пиелосептил го стави,на ехо му виде хидронефроза,само што ја стави сондата,одма се виде и се чудеше како не виделе на клиника.После 6-7 месеци сеуште пие сируп,хидронефрозата е намалена,три уринокултури по ред стерилни,па на наредна контрола,здравје,се надевам дека и со сируп ќе прекинеме.Страшно сум изреволтирана од односот и третманот на клиника.Се прашувам зошто плаќаме здравствено,кога на крај пак плативме приватно за да биде бебе третирано и лечено соодветно?Поздрав

Последна измена од модератор: 17 април 2018
    На kukla21, danichap, Leo_29 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Иста е приказнава со нашата, потполно. Среќа што приметив уреати на пелената, па одма не задржаа. А и Тасиќ и Шахпазова видоа проширени канали и препорачаа дополнителни испитувања. Кај Надица не сме биле, но изгледа и таму ќе одиме.
    Иначе, настинката ни беше вироза од појак тип, со спуштање на плуќа, стигнавме до Козле, инхалации..... помина. Поткашлува по малку, и како меѓу грло и нос да и стои секрет. Синомарин капнуваме. :tmi: сето тоа закачено на Детска. Па и мене ме фати, а и мајка ми, која доаѓаше да ми помага на детска. ;)

3. kleopatra11

kleopatra11 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    34
    Страшно...одиш да се лечиш од едно,се враќаш болен од друго....

4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.240
    Допаѓања:
    118.833
    Мајки зошто ќерка ми уште не се врти? :( Значи никако не се врти ни од меше на грб ни од грб на меше. Има место за место за паника? 5+ е.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Не.
    Не се сите деца исти. Уживај додека видиш и ќе прооди.

На Igle, emkaemka и fana им се допаѓа ова.
  6. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Нема место за паника, исто мислев како тебе и се грижев.
    Од грб на меше почна да се врти од 7 месеци а обратно уште не се свртил 8+ е. Ги мрзи :D

На Igle, emkaemka, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Aj ma ostavi dete da uziva. I sin mi pocna mn kasno, pa idi nateraj go sega da lezi miren ko togas :devil:

На Igle, emkaemka и fana им се допаѓа ова.
  8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Не се паничи. Мојов е 8+ од грб на меше стига до негде и незнае што со долната рака и почнува да плаче. Од меше на грб вчера прв пат 5 пати ми се сврте ама дека цел ден го малтретирав на подлога го вртев и на крај му текна што треба да прави. Еве сабајле пак не сакаше.

На Igle, emkaemka, stevemila и 4 други им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Auuu koga treba da pocnat fa se vrtat?mojava e mnogu ziva,seta niz krevet so mrdanje gaze ama ne se svrtila na mese dosega.

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.240
    Допаѓања:
    118.833
    Па би требало на 5 месеци да се врти.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Не се сеќирај секое детенце си е приказна за себе ќе си се сврти кога тоа ќе си посака.Ние за 10дена ќе правиме 5м и сега се врти на страна поседува и пак на грб...ама станува седнува без проблем со многу малце помош а мал е за седење.На 26.04 сме на ортопед едвај чекам да го носам да ми каже совети и што како е и дали е ок.Кога го држиме во раце не лежи веќе си седнува и око не му трепнува...На релаксатор се поткрева со главата ко желка е:rofl:А на спална со газето и претање на ноџињата се поместува за час.
    Вежбај си ја и ќе си се врти.

На emkaemka, fana, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Мојата на 8 се сврти прв пат. Немој да си правиш непотребни стресови.

На emkaemka, fana, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    И нојов сега почна, ама сано настана :) не продолжува. Од меше на грб се врти од зорт (не сака на меше) 5+ е

На emkaemka, pile30, stevemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.701
    Допаѓања:
    40.072
    Ставај ја често на подот. И ортопедот вчера ми кажа да ја ставам на подот. Мојава скоро цел ден е на под и полека се научи да се врти, сега не можам да ја сопрам, шета низ цела соба. Преска на спалната вртејќи се падна на земјата :(. Ќе научи, има време

На stevemila, Ano и fana им се допаѓа ова.
  15. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Мајки бе, како успевате да завршите некоја работа низ дома? Бебево ептен захтевно ми е, само во раце и да го занимава некој а тој некој најчесто сум јас :) Мажот ми ми помага ама пак не се стасува

На didisi, stevemila, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.984
    Допаѓања:
    13.757
    Исто сме и ние. Од кога се канам купатило да чистам. Детево пишти ако не сум до него.

17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Ne stasuvam:$Gledam taa da e sredena,nahraneta.Jas da jadam, da ja zasredam dnevnata i tolku.E posle ako mozam pustam masina,sprostiram alista,.Najbitna e malata, da ja prosetam...;)mama da se proseta]:)ze drugo ako dobijam pomos.

На Ambra20, stevemila, Skorpija25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Денес бевме на ортопед и како што ти пиша и @forumce ни рече интензивно на под на меше и со играчки околу него. Инаку не се секирај не е страшно што не ти се врти на 5месеци.

Никако. Само за во кујна за да потспремам јадење или тоалет во количка и го влечам по мене. Се остснато, ако имам сила навечер (обично тоа е пуштање машини) или ако дојде мајка да го земе да прошетаат па да пофатам.

На fana, stevemila, Среќичка и 4 други им се допаѓа ова.
  19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Маже мое од 4+ почна да се врти, ама кога ќе се сврти плаче, едното раче обавезно иде под него или некако извртено и се буни :D
    Ама во спиење кога ќе се сврти не прави проблем, како спие страв ме фаќа :worried:

И многу се одбацува, како се мести со нозете, петите, се мислам за 20см од еднаш иде нагоре, не дај боже кога е лут и пола метар ќе се одбаци :whew:

За седење се повеќе се крева сам, нема кај него полуседната положба, он бре си седнува и се веднее нанапред, а кога ќе го седнеш одма една рака ти пушта и со другата шара да фати нешто :rofl:

Денес на педијатар, ни вика седнувај дете нека не се мачи он веќе седи, не и дека не го седнувавме :lol: само што паѓа како топка тоа е веќе друго 8)

Бебе си е топ, уште 1месец ќе бидеме само доенчиња. Интензивно го следев и обрнав внимание периодов дали му стига, одговорот е да, па и вагата вика исто.
    Денски си бара на 1.5-2ч ретко, ретко на 2.5 или 3ч но навечер обично на 2.5, а многу почесто на 3ч се буди, што е ОК. Педијатаров кажа и по 100г неделно да става е супер, иако јас не планирам да го премерувам туку ќе следам :)

Значи можело успешно да се дои само од една града, од пред негови полни 2м приметив дека од едната воопшто не цица, сега е полни 5м, веќе не ја ни нудам таа града :)

@Среќичка не стигам ништо, не се ни трудам уствари да стигнам. Чувам само бебе и околу него сум цело време, кога има дремки најчесто и јас одмарам или јадам, пијам нешто, може машина да пуштам, или ручек да ставам, масава пред мене да ја избришам, а не ретко Кенди краш си играм :angel:

Јас чистам само кога мм го чува, само тогаш и готвам убаво.. легнува рано па знам по алишта да скрстам, запеглам, кујна потсредам, да се растропувам и да чистам и ризик да правам бебе да ми се разбуди, боже сачувај :shake:

Совет од мене: не се замарај, сите се вртиме во ист барабан :hug:

На stevemila, forumce, ludoto19 и 7 други им се допаѓа ова.
  20. S*K*O*R*P*I*A

S*K*O*R*P*I*A Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    1.417
    Ajde majki i jas da si se iskazam. Denes malava ja nosev na Osteopathie vo germanija za vo Mk ne znam dali ima i kako bi bilo tocniot naziv no mislata mi bese. Uste od 1.5m primetiv kako malata ja vrti glavata samo na desna strana i go prasav pedijatarot i ni dade uput tamu samo sto kaza ne e moralo i deka privatno se naplaka. Bev skeptik no ete denes se uveriv deka medicinata e tolku napredna koga ja fati na vratceto vristenje cela bolnica ecese. Posle nekolku masazi veke pocna da go vrti glavcevo ja masirase na polovinata raminjata ova prv pat go vidov inaku maka macevme dodeka da zaspievme se vitkase kako klopce bez pricina znaese da spiska i place na cel glas a toa da ni bide od bolka co vratceto i da go koci celiot sistem. Detevo sega mi e drugo zaspa bez maka bez da se grci vie i plaka.Zaludno sum cekala 1.5 za da ideme od slusanje rano i e mala e ke pocne ova ona si go slusav deteto kako mi placi i se macese Izvinete na dolgiot post no sakav samo da spodelam iskustvo.

На Annath, EuHenIa, didisi и 9 други им се допаѓа ова.