Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Истерувам сите церемонии и јас, што дека :envy:

Спанко се разбуди од зимски сон :rofl:

На duffi, mal.ecka, stevemila и 2 други им се допаѓа ова.
  2. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Mojava pak namali so spienjeto preku den.Spie 3 pati najmnogu do saat.Navecer zaspiva vo 8ipol i gospogicata pocna da se budi 6,7 .Mama srce i spie:yawn:

На EuHenIa, sanja.burgundy, emkaemka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.159
    Браво за бебка, а мама ќе издржи. Седум години станувам секојдневно 6 наутро, најдоцна 7. Ама поарно вака отколку до 10 да ми спијат, па да имам проблеми со станување наутро за градинка/школо. И рано навечер си легнуваат, таман со мм да си поуживаме малку :D

На Naturel, EuHenIa, Sexybaby86 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Дали е нормално новороденче кога ќе е во исправена состојба да му е спласнато главчето кај што нема коска?
    Кога е во други положби нормално е.
    Многу ми е страв од ова.. :(:worried:

5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Mislis na fontanelata?
    Normalno e

На Jana2770 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    @kukla21 а и другите. Како да го заштитам бебуш пред да почнат да го бацуваат и фаќаат други деца.. Шетаме низ град, и кога ќе не сретнат пријатели, децата одма кај бебево мое. Вчера едно кашлало и пак го оставија да оди. Значи како да реагирам пред да му се доближат а да не изгледам параноична... Јас после му ги мијам/бришам рацете, носето ама џабе психа ме убива. Знам дека не може секогаш да го чувам ама барем уште месецов додека има вируси.. Или да го шетам кај што нема луѓе хахаха

На kukla21 и emkaemka им се допаѓа ова.
  7. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    @Среќичка јас многу од помош не би ти била бидејќи во околина само едно детенце ни е што досега има контакт со бебе. Но неговите родители се толку принципиелни што не му даваат да го допре бебе, ако го фаќа првин раце да мие и смее само по нозе :D

Но јас сум со ставот се што ти смета реагирај, твое бебе, ако сметаш дека е ,,загрозено,, на културен начин кажи, тргни го бебо, кој како си свати, утре ти ќе треба да трчиш по доктори и да се расправаш со температури, нема врска сега вируси, па после бактерии ќе дојдат. Но имај на ум дека треба да гради имунитет па не биди и многу строга. Сепак кашлање во фаца и фаќање за рачиња а претходно играло детето во трева, галење по образ, ми е неприфатливо..

На pile30, mal.ecka и Среќичка им се допаѓа ова.
  8. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.686
    Ednostavno kazi im ne mi go fakajte bebeto, jas ic ne im se zamaram sto sakaat neka mislat nekoj koga ke se priblizi mu vikam nema pipanje i bacuvanje i odma komentari od tipot pa mora da se uci vaka taka i im vikam moe dete moi pravila
    Sto da se uci od kade da znam sto se ste fakale prethodno...ili nekoj koga ke mi rece cisti mi se racete od doma idam, odma mu vikam kv

На pile30, Jana2770, Среќичка и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. S*K*O*R*P*I*A

S*K*O*R*P*I*A Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    1.417
    Ajde mami help vcera eve i denes malava gi trie zlabinite i piska silno za dve nedeli pravime 4m neznam sto e ja nosev na lekar se e vo red a znae i povremeno da ja dati prolivce. Se trie od ramoto koga ja drzam bara sekakva igracka da ja stavi vo usta i da se trie. Dusa me boli koga piska silno kako da se spravam pomagajte prvo detence ni e. Sekoj sovet dobredojden e

10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас кажувам - каде сакаш пипни го, само не за рачињата. Не му се секирам за реакции и како ќе ме сфатат.

На mal.ecka, Igle и Среќичка им се допаѓа ова.
  11. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Фала ти, од сега ќе реагирам уште пред да му се доближат.

На mal.ecka, didisi и kukla21 им се допаѓа ова.
  12. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    и мојата овие две недели смени легнува во периодот од 20-23 и станува во 6 или7 а преку ден има две дремки од по 30 мин, и една едвај 2 саат и тоа ако лежиш и ти до неа...
    туку сакав да ве прашам можеофф топик сум...внучето ми е 10 месец и овие два дена се исфрла каконна сликата...беа на педијатар во болница му дале урбазон и се смири но денес пак се исфрли...педијатрите различни мислења едниот вима од храна или антибиотикот што го пие за стрептокока, другиот вели нема шанси од тоа да било..а детето се исфрла а има имблага темп до 38 ....дали е можно од запчиња...дали сте имале вакво искуство... IMG_20180430_131316_537.jpg

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Немам искуство, но од заби ова неможе да е.
    Од заби може да е мало покачување во тт, пролив, растечено носе и кашлање ( зашто поголемо количество на плунка се лачи ).
    Ова е некој вид на алергија доколку мајката дои и јадела нешто на кое е бебе алергично, бебе на некоја намирница е алергично или на некоја супстанца од лекот кој го пие.
    Најубаво специјалист алерголог ќе го види и каже мислење.
    Инаку од висока тт над 38.5 ( малиот мој на 6+имаше до 39 тт ) и после тт беше нафрлан ама не вака, со како точкички црвени по торзото и малку на главата и за точно 3 дена се изгубија.
    Малата на другарка ми вака се нафрлаше се дур не открија дека е од патлиџан ( домат ) алергична.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Како да го легнувам бебево на земја или во игрална кога воопшто не сака? Само во раце и евентуално во количка и да гледа лево десно (facepalm) одвај со плачки го легнувам пелена да му сменам.

15. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    на ад е ...може дека пред 10 тина дена го смени од бебелн на аптамил.можно да е од него

16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Искрено незнам дали е до аптамилот. На таа возраст претпоставувам и воведуваат намирници па може да е и од некоја намирница која ја јаде. Најубаво алерголог да го види па да им каже мислење.

На Lolipop23 и emkaemka им се допаѓа ова.
  17. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Мајки во кој случај бебињата се препотуваат со студена пот??

Бебе спие по боди на долги и долги долни пижамчиња без стапалца, покриен со памучен прекривач, температура на соба ич не сум видела колку е, ама до кај 20ч е отворен прозорот, 21ч тој е во кревет.

Последниве две вечери кочан ладно му е вратчето некој cm долж грбчето, ушите и лицето, значи делот кој не му е покриен. Ноќеска префрлив уште еден тенок памучен прекривач и го покрив погоре, бебе за 1ч го облеа студена пот.

Па значи ОК е како го покривам и облекувам периодов, не му е ладно, нормално е што тој дел му е толку ладен бидејќи е непокриен??
    Потенцирам ,,толку,, бидејќи баш е ладен, ладен..

18. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Мирува и телото се лади, но незначи дека му е ладно. Чим се препотил му било топло. Не се плаши не му е ладно, нормално е да е ладен на тие делови кој што ги кажа зашто мирува се лади телесната тт. Ќе видиш сега и на 50°С ќе е така и по пелена кога ќе ти спие само.
    И мојов да го пипнеш е ладен, ама секоја вечер е препотен склетџија е и неможам само по пелена да го легнам сепак не е толку топло. Последниве вечери спиеме со отворен прозор. Он е во тенки пижами и без чирапи, само по пелена под пижамите. Спие со мене и покриени сме со од оние меканине ќебенца.
    Ако го покријам со подебело ќебе или му облечам боди ќе е како со кофа вода полиен.
    Ова е доколку бебе/дете е склетџија.
    Никогаш во вреќа за спиење не сум го стаила ( 10 од ќејф изнакупив стојат така ). Хулахопки никогаш не му облеков, цело зимо беше по боди на прерамки или кратки и тренерчиња.
    А, раце да му пипнеш секогаш ладни па и на 50°С летото и сега ( и мене ми се секогаш ладни рацете ).
    Ако малото ти е склетџија не го облакај многу за спиење и не го покривај премногу за да не задржува топлина телото полошо е.

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    @sofi2107 склетчија е :sweat:
    Се го поти, се му смета, ќебе да не го допре, па колку и да е тенко, само памук :D
    Затоа и вака спие веќе 1месец (претходно беше на боди на кимоно и пижамчиња, но дерматологот ми посочи дека требал горе во едно нешто да спие), без чорапи е оддамна, не сметав дека му е ладно бидејќи мирно спие, нос не му тече, не поткашлува, значи не сум го настинала. Само се загрижив што тие делови му се толку ладни, сега и сум приметила, ама чим е ОК тогаш добро.

Јас се водам по она правило како јас се облекувам/покривам така и он, правилото бебе е треба повеќе облека/прекривки го исфрлив кога беше 1месец :)

На Melinda85, sofi2107 и kukla21 им се допаѓа ова.
  20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Malata mi spie po kratki gore ama ne i se ladni racinjata. Pokriena e so tenko jorgance. A zimoto racinjata i bea celo vreme ladnj

На eli25 и emkaemka им се допаѓа ова.