Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    заборавив да спомнам дека до пред една недела воопшто не спиеше преку ден, а овие неколку дена претежно ги преспа. спие по 2 часа, се буди и седи буден час/ час ипол и после повторно заспива. Не знам дали да кревам паники или да почекам да видам дали ќе се смири.

2. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Таурус, абе бебињава многу мењаат...и моево кога се роди си јадеше ептен, после околу 2,5 месеци тотално се откачи и ништо нејќеше да јаде, така ми правеше едно две-три недели (и исто цел ден спиеше во тој период, штом е гладно нормално е да спие повеќе), па после си се разјаде, си фати некој ред и ете така си тераме до сега. Може и кај вас е некоја фаза, може скок во развој, па затоа му е така. Тоа што ти повраќа по мене не е страшно, е сега зависи и колку повраќа,дали цело млекце го повраќа, може и дека му даваш сега со сила па тешко му е затоа ти повратува. За да не дехидрира пробај да му даваш по помалку млекце (наместо по 100мл давај му по 50), измеѓу давај му по малце водичка и чајче, и така постепено зголемувај му ја дозата на млекце...тогаш сигурно ќе престане и да повраќа. И сигурна сум дека и времево има влијание, мене ме фати пролив и ми се повраќа по цели денови а не па на бебче од два месеци.Мислам да не го буткаш по болници сега на вирусиве, почекај некој ден-недела и ќе видиш. Ако и понатаму си тера така нормално дека ќе одите на педијатар. :*

3. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    мамички дали мозам да му правам сок од цреши и вишни на малиот дали може да пие имаме 8 месеци,а и да ве прашам сабајлево заприметив има ситни брунчина на рачето дали е од жешкото или го има облазано нешто бидејки нема јадено нешто посебно што го нема јадено до сеа за да е алергија.А и матичниот ми рече кај бебињата ако имаат алергија најчесто се појавувале црвени точки на стомакот.позз имајте убав ден

4. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Незнаев каде да прашам ајде тука. Како оди постапката за менување на пелена, мислам што користите од козметика, влажни марамчиња, пудри и слично

5. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Афродита, пелени ќе си одбереш какви ти се допаѓаат, јас сум на Памперс од почеток и најубави ми се. Кога ќе ја извадам пеленката го бришам бебето со Бекутан влажни марамици, значи темелно го бришам, посебно ако е какано нема штедење, па чекам некоја минута да се исуши кожичката и му ставам крема, или Павловичева или од Бекутан витаминска маст. Јас Бекутан го обожавам и досега сме немале никакви проблеми. Ти ситно броиш а? :*

Сега јас да си прашам нешто...на малава и се појави како алергија од топлово, тие вруќници што ги викаат, има на раменцата и горе на грбчето...Што да и мачкам за да и помине, или па да ја оставам така да и се исушат сами?

На Afrodita25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Afroditke pudra za letovo mislam najdobro,peleni po izbor ima kolku sakas najdobro so pampers da pocnes,mene mi se isfrlase od bekutan vlaznite maramcinja pa hops koristam
    Silk I nie imame gorencinja pominuvaat sami od sebe,da ne se poti da ne se mnozat mizes pudra da koristis

На Afrodita25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    i na mojata mala i se pojavija takvi crveni od vrukina i e od sto se poti a i stavam belana pudra vo prav na bekutan i pod miskite i kaj laktovite

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  8. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    Draga silk fala za spodeluvanje na iskustvoto. Denes pak istata pesna so povrakjanjeto, denes plus cel den ima zelena stolica, utre definitivno odam na pedijatar, krvna slika kje mu pravam, ne mi se ceka uste

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Bebinjata imaat zelena stolica ili ako se nastinati ili ako se gladni
    Prvoto since nonstop dva meseci povrakase skoro posle sekoe I skiro sekoja pelena mu bese so zelen izmet no dobro si napreduvase so kilaza I pedijatarot mi rece do vtoriot mesec ke se sredi taka I bese

10. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Ama otidi si na pedijatar utre ic da ne ti e gajle dali si dosadna toa mu e rabota
    Tvoeto bebe ili ne e gladno ili ne mu odgovara mlekoto

11. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    I jas da si prasam nesto...povtorno :) veke 2 nedeli maleckata gi butka racinjata v usta i mn.se ligavi.Na pocetok mislev gladna e i zatoa gi cica prstite,no toa go pravi i otkako ke cica.Edinstveno sto mi pada na pamet se da ne i izleguvaat zapcina ama mali sme uste(denes polnime 2 meseca).A ima i neredovna stolica...

12. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    806
    мислам дека е мало за запчиња и моето го прави истото веќе неколку месеци и ништо нема како збеснат е ако нема ништо во устето :)

13. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    значи ги има повеке такви бебиња.и моето го прави истото рацете му се в уста цело време а немаме ни 2 месеци.само што ке му ставам шише во устата и се смирува хехе цидни се бебињава незнам што да му правам веке

14. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    луѓе ѓи читате ли моите прашања или не сакате да ми одговорите во што е проблемот!!!Искрено ми кажете мислам дека до сеа ве немам навредено во некоја тема!

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228
    А бе не се лути па и ти... сезона на одмори е, па нема толку фреквенција од мамички на форумов. Да, слободно давај цреши и вишни како сокче, штом ги правиш дома. Дај му на малото и да ги шмука, без коска секако.
    Брунчињата на рачето кај се, на превоите или на друго место? Најверојатно е од жешкото, поточно од тоа што многу поти. Син ми е цел исфрлан на рамениците и вратот, само под вода е и пак му е жешко. Среќа, па денес се дише полесно.

16. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    хихихи фала ти многу да баш таму му се брунчињата мн се поти дури го избањам тој е препотен па и ми мириса на небањато ама сепак тоа е жешко нели лето е хаха :*

17. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    И на мојот бебуш сега му е тоа ново со рачината во уста и плус се лугави и јас мислев дека заби ке вади ама рано е т.е не се знае со денешниве бебушки :lol:
    HEV не се најде во моментот некој искусен со толку големо бебе да ти одговори нашите се сеусте малечки ;)

18. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    ставај му бела пудра бекутан јас на малечката тоа и ставам

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228
    Да, да, и кај мојов е исто... машките се поголеми с'клетчии од женските. Како и да е, најубаво ништо да не му ставаш, јас не ставам, ќе помине само.

20. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    мамички колку чинат еспумисан л со рецепта?