На другарка бебето од раѓање ја држи само главата, на 3 и нешто месеци се врте од грб на меше и обратно, мојава од 6 почна. Сите деца различно се развиваат,некои се понапредни, некои се мрзеливи и голема грешка правиме што си ги споредуваме децата со други
И јас не знам зошто споредби правите. Мојата е 11+ и уште не го држи сама шишето за да пие млеко или вода, и го давам во рака, ама она го фрла А на една роднина од мм нејзиното од 9 месец само пие млеко (вози дубак и шишето во рака и пие). И не ми е гајле и не споредувам. Ќе си почне и мојата, не се брзам за се да направи пред годинката.
и јас мислам нема потреба од споредување, мене само ме интересира дали откако ќе почнат на една страна скоро и обратно ќе се вртат или не мора да значи? моево од завчера почна да се врти од грб на меше и сега цел ден а е легната веднаш "вежба" и се врти на меше. Ама па така после кенка и јас ја превртувам на грб, за една секунда пак е на меше ништо не и задржува долго внимание, само врти одврти правиме и јас ништо не можам да фатам да ја оставам. а и ми е мисла дали убаво ја фаќам кога ја превртувам од меше на грб - подобро со тркалање или да ја поткревам?) може нема врска ама дека по сто пати на ден се замислив како да правам
Мојава одамна се врти на меше и тоа само на лева, на десна не и успеало... а назад сеуште не се враќа, 7м прави за 2 дена Така да немора да значи....
И моето така на почетокот.. Дека не сакаше на меше Сега се врти на сите страни а на меше ако е подолго, кенка..
Mami baram vase mislenje dali e mozno od kasickite da imaame pogusta stolica da napomenam deka potexni ne gi sakam i gi pravime malku pogusti. Ima li mesto za panika.
Од кога и дали воопшто почнаа вашите бебиња да си легнуваат во "пристојно" време? Под пристојно подразбирам и 10:30 навечер а не ко моево еве го 2 и 30 и уште ме мачи Пробав неколку пати да го легнам во 11 и јас со него. Се вртеше превртуваше, будење на секој саат за цицање па и за играње и сабајле во 8 кукурек а јас претепана. А вака легнува накај 1 и пол -2 претепан и спие до 8 сабајле без прекин. После тоа 2 рунди цицање и продолжуваме до кај 11. И мама е бар понаспана. Денски има 3 дремки по пола саат макс и тоа му е. Многу ми е напорен вака. Ич не ми се свиѓа ритамов што го фати. Никако не си легнуваме со мм заедно нити пак стануваме за викенд. Утрото ми пропаѓа во старт, па нема шетање со количка пред да фатат горештини. Мора да чекаме зајдисонце. До тогаш ме шекнува. Си замислував понекогаш ќе заспие бебе накај 7-8 ангажирам баба и со мм на некоја шетња од време на време сами. Се заборавивме и забаталивме со него скроз Единствена предност од ова ми е што ако сакам да го шетам со нас, не мора да се прибираме и ние рано. Бебо комотно може да истера до затварање кафана Инаку сме скоро 4м. Знам дека уште многу ќе менува, ама ме интересираат ваши искуства. Да редактирам додека има време Ме интересира каков е вашиот став за sleep training? Дали некоја мајка пробала? Отсекогаш се замислував дека ќе можам да издржам да го применам тој метод за самозаспивање на бебето по цена и да плаче. Ама срце лавовско мислам дека нема да ми дозволи да издржам. Убаво си заспиваше сам со цуцла, ама сега не ја сака веќе и се вративме на цице. Брадавициве ми се партал како на почетокот што ми беа од цицање. Молам Бога на ова бар да остане, да не дојдеме до моментот нишање стоечки за да заспие. А ќе дојде и тоа сигурно. Се што кажав нема/не сакам да правам се од глава ми се удира. Знаев и дека ќе ми се удира кога тогаш де
Не мора да примениш cry it out метод. Ќе го стануваш во 7 часот, ќе го играш, нека цица, смени пелена, ти среди се, количката и надвор на шетање. Ќе спие во количка. Ќе шеташ час-два, после дома ќе го играш малку, нека цица, па пак ќе спие, и така повторно, бањање пред спиење. Направи му ред, да има рутина, секој ден во исто време да имате дремка/подој/пресоблекување/бањање. Така бебе ќе знае што кога следува и полесно ќе му воспоставиш ред. Ќе биде тешко на почеток, ама ќе издржиш. Мислам дека за брзо ќе ти легнува рано. И 22:30 е касно, бебе во 20:00 најдоцна треба да спие.
@DaenerysT само да додадам на Аннатх, (се е така, како што ти кажа), нема две добра. Или ќе си легнете порано 21-22ч и ќе станете 7-8ч наутро, или ќе си терате доцно легнување, доцна станување. Мојава не доби тренинг, се смени на време после скокот, некаде на 4+ сама почна да заспива 20;21, станува 7,8 наутро. Претходно до 12 заспиваше, а во 10 сабајле стануваше. На мене ми беше потешко да станам во 7. Ама сега си легнуваме заедно Го фативме редот.
@DaenerysT и ќерка ми исто така заспиваше кон 1 по полноќ. На ад млекце е и еднаш ми дојде преку глава ја искапив кон 21ч малку поигравме, млекце во 22ч и отидовме во спална. Си заспа и спиеше до 7. Од тогаш така си тера.
I mojava zaspivase 1-2po polnok.Taka skoro celi 4 meseci i poslw pocna do 23 da zaspiva a sega edvaj do 21 ja cuvam...sama si fati red.I mene dusata mi bese izlezena, mislev vecno ke e taka.Sega taa lwgnuva jas do nea...za mm nemam vreme
Стари сме 2 месеца.Од раѓање сме на АД.Дома кога си дојдовме земавме хип комбиотик.Бебе го сакаше,со сласт го пиеше.Бараше млеко на 3,3 и пол саати.Кога направи месец дена,се се смени.Мешето почна повеќе да го боли,млеко почна да бара на секои 2 саати ,со тоа што не ја допиваше целата доза,па почна на секои саат и пол.Го однесовме на педијатар и тој ни го смена млекото.Аптамил комфорт.Еве веќе две недели го пие,на секој 2 саати,мешето сеуште го боли.Пробав да го држам гладен барем до 2 и пол саати но неможе.Вриска писка ништо не го смирува.Некогаш пие по 80мл,некогаш 100мл,некогаш 140,а навечер бидејќи спие по повеќе саати пие дури 170мл.А исто така забележав од кога го пие ова млеко наутро враќа водичка која мириса на повратено и дури како да се дави. Кажете ми некое ваше слично искуство.Како да му воспоставам ред со млеково.
@DaenerysT Ќе се надоврзам на @Annath , сѐ што кажа и плус да се направи атмосфера на спиење. Ако има вклучен тв, мобилен, интересни играчки на дофат, нема да спие. Треба да биде темно и тивко, и ако има некоја омилена плишана играчка или ќебенце, кои ќе ја асоцираат на спиење.
Дaвaв еспумисaн вo кoмбинaцијa сo кoлaктaзa нo педијaтaр рече не веќе тие пa прoдoлживме сo линекс бејби.Утрoвo пoвтoрнo пoврaти вoдa кoјa мирисa нa пoврaтенo.Целa нoќ се мaчеше.А пoсле секoе цицaње гo кревaм дa пoдждригне.
Женски за глодалката софи ме интересира, жирафата играчка или прстенот да го купам? од која сте задоволни? еве какви има во зегин: http://www.zegin.com.mk/home/uvoz/Sophie-la-girafe.html
Ние ја имаме жирафата Софи играчката ,и сме задоволнии. 3 запчиња имаме до сега извадено а сме 6+ и само Софи си ја грицкамее...