So.moze da e pricinafa za.nsnadejno.placenje do zajduvanje.. se setame, se smeska I naednas pocnuca.da.place.histericno I nikako da se smiri.. posle 10 min se smiruVa I celiot.drhti... se isplasiv.. 3+ sms
И моево, 3 месеци е, вечерва беше исто така. Се испртка неколку пати, и олесни, па се намири. А не делуваше дека има болка или грчеви, не црвенееше и не се стегаше како порано. Ама ете, исфрли гасовите и и’ олесни.
Лелее мајки излезена сум од себе во моментов. Вријам од нервоза. Месец дена ми тежи над глава како ќе биде со свадбава наредна недела, дали бебе ќе седи со моите или ќе плаче. Сабајле дојдоа, пак иста песна, плаче корне неќе да му стојат луѓе пред него, не па да го земе човек во раце. Го избањавме со мм, моиве уште тука ајде дете малце се опушти се подразвесели, мајка ми ми ја дигна косава. Бебе лежи на кревет, она го фаќа за раце и бебе се поткрева со главчето нели. Си викам ај ќе го вежба да си потстанува. Додека трепнам она го држи за раце бебе скроз во седечка положба, татко ми и свика немој не го седнувај и она оп рацете нагоре го потегнува и од седечка позиција го застана на нозе. НА НОЗЕ ЛУЃЕ БЕБЕ ОД НЕПОЛНИ 4 МЕСЕЦИ. Бебето уште го немам ставено ни на 45 степени додека не отидам неделава на ортопед и ми даде одобрение. Мајка ми сопствена тоа го направи!!! Во секундата и го грабнав од раце и почнав несвесно многу гласно да и викам. "Што правиш, што направи, доктор така не ми го држи ти го исправи!!!" Дете почна да плаче се исплаши од мене, мајка ми се свести некако се уплаши и она. Среќа мм беше на тераса на тел па не виде иначе не знам што ќе беше. Значи татко ми беше посвесен дека не треба да го седнува, она уште од седечка позиција го поткрена и застана на нозе. Пробав да смирам живци и да и објаснам дека уште немаме зелено светло за оформени јадра и го држиме обавезно со рака под ноџињата како поддршка да не му висат (по препорака на ортопед). Моите одма си заминаа дете ми остана во раце да плаче. Не знам, не можам сеуште да се стабилизирам. Сега е кенкав дека јас сум вознемирена. Капак на тоа мм го држи и го легнува на меше да прават авионче бебе нешто врисна. Вика што му е како нешто да го боли. Се стаписав!! Се сепнав и ништо не му кажав за случкава. Сега се нервирам од една страна и се испоразвикав на мајка ми, а и онака не и беше добро висок и беше притисокот, од друга страна бебево. Сега знам дека и татко ми и се има изнавикано во кола накај дома па загрижена сум и за здравјето нејзино. Не знам зашто така направи стварно. Секогаш е многу внимателна со него што и требаше ова. Верувајте ми сеуште се тресам. Инаку донесов одлука. Не им го оставам на чување. Ќе идам со бебе на свадба или ќе го пратам мм сам во краен случај ако бебе е кенкаво. Ќе сносам последици бебе да не се двои од мене, да не можам до вц да одам, да слушам коментари од околината дека многу го чувам, ама вакво нешто не дозволувам. Ни на една ни на друга баба. Можеби понатаму кога ќе треба да се тргне на работа и ќе биде поголем таман. Ве молам за мислење, ако некој е постручен на темава дали е можно нешто да го има здоболено или да се има изместено/нагмечено или не знам што. И што би направиле вие во валва ситуација? Дали премногу бурно изреагирав? Можеби некоја искусна мајка знае од кога може дете да вежба исправување? Дали е премногу мал како што јас мислам или претерувам? Еве не знам стварно...
Koga ke mi kaze nekoja majka, becme famy bevme vamu.. cela vecer spie..si vikam sto zgresiv sto.moite takvi se pogodija.. denes gosti toj vriskw.. do neknI grcevi, nemozes nigde dq mrdnes... raqt da se nemalo..tolku se osekam izmoreno sto.mi ide da se spakuvam.I dq odqm.nekqde.. nekozqm dq podnesam.. ti grcevite.mi gi istencija.nervite
Па и јас така ѝ правам, ја фаќам за раце и во воздух ја нишам, она се смее. Многу бурно си изреагирала. Другарка па на нејзиното што му праве да видеш. Фала богу до сега ништо не им е. Ако го повредила некако мајка ти бебе ќе плаче, штом не плаче ништо не му е.
I jas mojata ja maltretiram, fakam za racina, krevam, vrtam prevrtuvam....moja si e sto sakam i pravama tatkoi ja patka
Majka ti si postapila mnogu poloso od majka ti sto si se razvikala pred bebeto, mozes trauma da mu napravis. Smireno malku, ne e tolku strasno i nisto nema da mu bide, ne se sekiraj. I jas sum mnogu stroga koga se raboti za sin mi, ama pak ne do tolku, im objasnuvam ubavo, vaka burno mozam da izreagiram samo dokolku i po nekolku pati ne me poslusaat i toa sekako nema da bide pred deteto.
Полека смирисе, истуширај се и напиј се еден чај и одмори. Утре нов ден и со бистра глава ќе размислуваш и разговараш со мајка ти. Те разбирам и јас сигурно би изреагирала така, па со оглед на мојот карактер веројатно и би ја избркала . Ама тоа е момент кога не се размислува во дадена секунда. Али вака од страна ете ти кажав погоре што и како да направиш. Верувам дека не било намерно или од инат, така и дошло без да размисли во дадената ситуација не било намерно сигурно. Ништо не му е на малото немај гајле. Недај Боже да му беше нешто изместено,нагмечено или што и да е верувај без престан ќе плачеше до зајдување. На самиот допир кога го пипаш и креваш ќе вриштеше. Не го паткала нит држела повеќе од 20мин да стои. Да видиш на јутуб што и како им прават вежби ортопеди и медицински лица па и на помали од 3мес бебиња ќе видиш дека не му е ништо на твоето. Бебе е вознемирено доколку прв пат се нашло во ситуација каде е повишен тон и кавга со викање. Ти си го извадила од памет кога си викала. Кога ќе кмаш такви ситуации избегавај такви викања и кавги пред бебе.Може и навечер во спиење да се штрека и плаче и тоа ќе е резултат од ова, не се плаши ноќе го преживуваат она од денските збиднувања. Знај и дека бебе осеќа све и осеќа како ти се чувствуваш. Све тоа го осеќа и доживува. Затоа смири се за са може и бебе да е помирно. Незнам дали доиш, доколку доиш знај и дека преку м.млеко ја осеќа твојата вознемиреност и стрес. Во однос на идењето на свадба....јас лично не би идеа и не сум ни идела. На свадба би идела само доколку се работи за моја сестра, брат, најдобра другарка, кумашини и некој ептен ама ептен да ми е близок. Само во тој случај би отишла доколку сум на твое место. Со бебе да, но ако осетам дека му смета музика и е вознемирено одма би си отишла. Би се извинила и би си отишла зашто сепак детето ми е најбитно. 14мес го немам оставено на никој, нит сум била негде без него. Сепак до пред некој месец цицаше многу често и да сакав не би го остаила, причина ако закенка или се вознемири и јас не сум таму шо ќе праат? Шише никад не фати сум пробувала. Освен вода друго ништо. Не му сметало галама еве ни ден денес. Спиеме со тв упалено на тајмер ноќе од кога е дојден дома. На галама го учев.Ама галама се мислам на онаа во парк, маркет, ресторан, тв, дома кога разговараме, кафана ( на мекици кога сме биле или некоја прослава ). Ама на свадба не сум го однела и не би го однела зашто навистина музиката е прегласна ( зборам за кога бил помал ) па може и сега не би го однела. Нас возрасни па ни зујат уши после дома кога че дојдеме и некогаш и од јачината на музика стомак не заболува а не па бебе.Сепак ти си знаеш најубаво како ќе направиш. Ако сметаш дека треба да идете на свадба идете. Но, немора да се седи цела свадба ќе видиш како е бебе па според него ќе се раководиш.
Ништо не му е. На педијатар, при систематски, како ги тегнат и префрлаат... Да, бурно си изреагирала, да не речам назад ви е. Ќе имате уште многу ситуации од сличен калибар. Смирено објасни нареден пат и готово. И за стари подобро да се разберат и за дете да не слуша викање.
@DaenerysT бебињата се многу еластични, немало потреба од толкава паника. На таа возраст мојот сам пробуваше да седне, а еднаш па на свекрва ми како што го држеше наназад до долу и се свитка. Ни свикав, ни ништо. Лошо не му сакала мајка ти сигурно, бебе е, не е кукла. Јадрата ќе си се оформат, не се плаши толку. Во врска со свадбата, јас го носев кај блиски на 6 месеци, немаше кој да го чува, и многу добро поминавме дури и си заспа во времето во кое заспиваше и не плачеше воопшто. Го доев во собата на хотелот.
Da vidis samo jas so i pravam na malata aj sega 8+ e.Ama i dur bese epten mala.Ama zatoa sega e prav zivec i stegnata.Mm mnogu se plasese koga ja krevav za race i vo vozduh.Opusteno majka nisto ne mu e.
Се потсмирив сега малце, бебе отспа една партија стана со силен плач, ама го нацицав и еве сега за сега е добар се играат и се смеат со мм. Криво ми е за мајка ми сега. Ќе си пукнам. Доцна е да и звонам па и пишав на вибер. "Извини што така изреагирав, ме фати некој инстинкт и ептен се уплашив. Загрижена сум за тебе, бидејќи не ти беше добро уште јас ти фалев. Звони ми кога ќе видиш. Те сакам" Солзи ми навреа сега на очиве за нејзе. Мајка ми е, ја сакам колку моево дете. И јас сум и нејзе дете. И она вака се тресела за мене и уште се тресе. Сирота дотрча до кај мене оти и реков немам леб дома а неможам да излезам со малово жешко е и кенкав е. Офф си потплакувам сега и за нејзе. Аххх што ме створил Бог ваква пречувствителна ама со мн лош јазик и брзоплетост! Ќе ми прости знам, мајка е нормално. Ама ја повредив. Ќе се изедам!
@DaenerysT точно е, повеќе треба да си загрижена за мајка ти отколку за бебе. Навистина си ја повредила штом веднаш си заминале. Замисли како и е нејзе што поради некоја постапка нејзина (не навлегувам во тоа дали е во ред или не) ти и твоето дете сте вознемирени. Верувај дека многу и е криво и неа ама и ти си претерала навистина. Мајка е и секако ќе ти прости, но нареден пат внимавај на тонот и речникот повеќе. Што се однесува до свадбата, мој предлог е со бебе да одиш до вечерата, значи до 22ч. Ако биди нервозен и кенкав секако и порано ќе си одиш но мој совет е да одиш со бебето. Дури и еден сат да седиш да не биде како на трњА да седиш со мислите кај него што ли прави дали јаде,дали плаче дали заспа....
Исплашила си се и затоа си подвикнала .Ќе има и други моменти вакви кои од такт ќе те вадат ама пред бебе се контролирај и не викај, иако понекогаш тоа е невозможно. Супер што мали е добро. Мајка ти ќе ти просте, не и се секирај
не се секирај, мајка е и се ќе прости, и јас имав слични ситуации кога ни беа тука мајка ми и свекрва ми, гледав да не избувнувам ама ме нервираше што му правеа така, не да е нешто случајно тогаш нема лутка, туку демек така треба да се вежба, а јас сум исто многу плашлива и повеќе сакам сто пати да прашам и препрочитам што е добро што не, и неќев неспремна да ми го овакваат детето.. зошто да не може само да го подржат во раце, да му зборнат нежно да му тропнат со некое тропалце и доста е. или да прашаат може ли вака така да му правам? чувстувам кога некој изиграва ортопед (или општо доктор) и искрено не ми се допаѓа. посебно кога многу работи сега веќе се сменети и например не е добро да се паткаат бебињата туку да се оставаат сами да си проодат со падни стани, и многу други такви работи...
И јас мислам дека бурно си изреагирала. Сигурно не го направила тоа со лоша намера иако да бев на твое место можеби исто би изреагирала ама сега кога бебуш е 7+ сфаќам дека и јас џабе сум се вознемирувала кога беше помал. Е сега мајка ми го тресна моево со мобилен, правеа селфи од горе и и падна мобилниот. Детево се исплаши и почна да плаче, го земав го смирив и видов дека нема ни црвенило па не се налутив. И нејзе не и беше сеедно, а реално се случува.
Свадбава е кај моја многу блиска личност. Секако не планирав да дремеме цела вечер со или без бебе. Само да се појавам на приемот, да оставам пликце саат време и дома. Да направам чест. Затоа и не ми ни падна на памет да го носам туку да го оставам да го причуваат. Ама ќе го земам. Саат време ако треба со мм ќе го врткаме на паркинг пред ресторан и ќе си одиме ако му смета музиката. Сакав да го оставам за да не го малтретирам ни толку. Ама умот ќе ми биде само во него. Си викам и да заплаче, штом е со мене нема да плаче долго. Мама и цице се на располагање веднаш Вака ќе се стресуваме со мм и додека возиме накај дома. Мислата ми е во мама сега. Нема Seen, сигурно спие. Како ли и е само се прашувам. На сите проблеми со брат ми, внучево и доаѓа како лек на душата. Го обожава. И го скратив и тоа задоволство денес. И допишав уште неколку реченици на вибер. Ќе ги види дури сабајле. Ретко и кажувам колку ја сакам. Криво ќе ми биде еден ден. Треба почесто да си се потсетувам себеси на ова! Инаку и пред да дојдат они јас бев напната, бебе кенкаво по цели денови сама сум со него. Мм 2 недели по ред се прибира во 9h навечер пукнав веќе. Се осеќам осамено. Само бебе и јас. Ми фали дружба, почесто излегување. Преку ден сите на работа, немам ни комшика некоја блиска во зградава 2 реда муабет да свртам. Со другаркиве ако договориме некоја средба 1 месечно добро е. Сите се со деца и тешко се организираме. Докај моиве ако отидам или дојдат добро е. Се плашам дека и бебево стана диво зашто немам со кој да го дружам секојдневно. Знам дека многу мајки тука сами гледаат деца. На почеток имав полна самодоверба околу справување со детево. Како расте, така јас станувам поплашлива. Сама со мало бебе, без кола сме моментално. Ме обзема страв што би правела во Х ситуации не дај боже, а јас што попрво. Дали по бебе или да вртам по такси компании. Маж на пат неможе да ми помогне. Можда и затоа вака изреагирав. Сакам све под контрола и дете намирено. Офф ми треба јак издувен вентил, мајчинствово било преисцрпувачко. А тек допрва ме чека све. Алал да им е на мајкиве што се скроз опуштени околу грижава за бебе. Мене душава лешник ми е уште сега.