Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. kostarika

kostarika Популарен член

И јас сум како тебе , се ќе истрпам и кога ќе дојде мајка ми за глупости ќе и се навикам , па криво ми е после. И јас на вибер ќе ипишувам извинување, молење . Не заслужуваат така ама таму си сигурна дека нем ада ти се налути и се опушташ. Сите грешиме ... и ние сме мајки затoa соремај се :)

2. Annath

Annath Форумски идол

Многу бурно си изреагирала, па и бебе се уплашило. Јас ти ја сфаќам реакцијата, оти си релативно тазе породена и ти е прво. Допрва те чекаат уште поголеми стресови, затоа чувај нерви. Мајка ти ќе ти прости, тоа сигурно, а се надевам дека е добра денеска. Бебе ќе се научи со неа, оставај го почесто на пократки интервали со неа, и нека биде кај вас дома почесто (ако планирате таа да го чува), да се навикне бебе на други луѓе. И така си по цел ден сама дома.

Skorpija25 and Lolipop23 like this.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Абе дај не паничи Видоевски вика од кога ќе почне да држи глава само теба по малце на нозе да се става. Ништо страшно не сторила жената. Бреј драма за ништо. Земи излези малце од дома очигледно е дека ти треба. Не ти мислам лошо ама веруј далеку ти е зимата.

4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Пребурно си реагирала. Те сфакам прво дете и страв. Ама стварно немало потреба. Жената направила така зошто бебето се тегнело, сигурно е жилаво и јако, па ја водело. Исти такви вежби ни покажа ортопедот, му подаваш раце и само да се напрега за да вежба стомачни и да учи да седи.
    Не се саклдисувај џабе, биднало. Јас би се извинила. И остај го да го чува некој саат, нема ништо да му биде, напротив убаво ке му биде. А и ти ке си поминеш убаво на свадба. Зошто кога веке имаш кој да го чува да го мкнеш на свадба. Ако ти е шубе, на шала напомнии на мајка ти во стил гледај кога ке се вратам да е проодено, без да има простор да се љути. Јас со мајка ми често така кажувам. Ист карактер сме и се контраме. Но ми помага многу и ми чува деца иако беше болна. Пример јас не дотерувам деца, сакам во тренерки да бидат да им е удобно. Таа ги сака стокмени, па остави и го ке го облече со пантолончиња, со маиче со крагна. И и викам гледај сега дотерај го ко за свадба да да не може да лази од пантолоните, и се смее и она.

LiliBoz likes this.
  5. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

@DaenerysT си се исплашила и реакцијата ти била нормална. Ќе им кажеш што не сакаш да прават и да немате веќе недоразбирања. И јас не им давав да ја цупкаат, тегнат или не знам што. Води си се според твојот ортопед, направи си муабет, прашај го и за ова што се случило и мирна глава.
    Со мајка цел живот се караме и смируваме, ништо страшно, следен пат поради оваа случка ќе ти текне прво на бебето да не го исплашиш и ќе ти дојде да си го намалиш тонот. :)

KidA and LiliBoz like this.
  6. Bulka12

Bulka12 Истакнат член

@DaenerysT ne znam kako kje me razberish, jas ziveam nadvor od Mk i odam na klasovi za majki koie imaat deca za prv pat i site se na slichna vozrast kade ima pedijatar i ne uchat kako da gi kapime, kako da pochneme da gi hranime... majchinski soveti. Moeto e 2 meseci i 2 nedeli a ima tamu deca do 4 meseci. Site, ama site do edno gi sednuvame na zemja so poddrshka ili na skut... dokolku moze da stoi na noze, da se isprava, no da ne stoi predolgo i zatoa ne preporachuvaat dubak tuka. Jas na moeto mu kupiv i igrachka da skoka (jolly jumper). Nishto nema da mu bide na bebe, tuku izvini se kaj majka ti mnogu burno si izreagirala.

didisi likes this.
  7. didisi

didisi Популарен член

Screenshot_20180603-113414.png
    Ja koristite, iskustva?

8. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Индивидуално е од дете до дете. Моево до некој 5мес ја фаворизираше и после ич не ја сакаше ја фрлаше. Еве ја сеа си седи во купот играчки и кога и да му ја подадам ја фрла. Помили му беа за гризење силиконските цуцли на авент. Дебел силикон и ваљда подобро му беше на непцата кога ги гризеше. Цуцлите до некој 3+ ги сакаше и после добиваше нагон на повраќање и ги плукаше. Па му беа омилени глодалки до пред некој месец. И ден денес повеќе ги сака нив да ги гризе отколку Софи жирафата кога ќе ги начека во корпата за играчки.
    Но, сепак купија може твоето ќе ја сака и ќе му е омилена.

didisi and fana like this.
  9. Среќичка

Среќичка Популарен член

Моето ја обожава.. Што и да прави, ако му свирнам со неа се смее, се врти и ја бара.. Мојата почна неубаво да мириса на мувла и купив нова.

MarioliMia and didisi like this.
  10. stevemila

stevemila Форумски идол

Nie ja imame prstenot.Pomala e i bas i odgovara na racinjata.Ne ja sakase na pocetok ama sega glavata ke ja otkine ko so ja grize

didisi likes this.
  11. Bulka12

Bulka12 Истакнат член

12. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Od kade gi kupuvate?

13. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Јас од Зегин.

Земи ја малата софи, прстен тука што ја кажуваат. Нема дупки таа за да се полни со вода и да фаќа мувла.

Last edited by a moderator: Jun 4, 2018
    stevemila, Bulka12 and MarioliMia like this.
  14. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Mi treba kozen lekar nekoj dobar. Ako znaetr nekoj vo aerodrom super. Mnogu i e nafrleno dundeto na malata. Veke cel mesec. Sto ne probavme da mackame. Kako krasta e :(

15. kukla21

Да се јавиш во Анчевски? Тие се баш специјализирани дерматолози. @emkaemka го носеше бејби таму.

MarioliMia likes this.
  16. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Ke se javam i tamu i mislev edno ima vo aerodrom pikaso. Mislev da zapalam kolickata i da trknam tamu odma ama ne rabotat, od 10 se. Janza mi e epten :(

17. kukla21

Немам искуство со нив. Јас за мене сум била на повеќе места и само во Анчевски лекот ми го најдоа со кремче од сторина денари.
    Е сега, може поарно да отидеш да ја видат и да пробаш нивни совет, него ништо да не превземеш.

18. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Da da definitivno ke odam. Dosta bese experimenti so kremcinja od maticen.

kukla21 likes this.
  19. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

@DaenerysT мила не се секирај, воопшто не е страшно тоа мајка ти што го направила, јас кај ортопедот кога ја однесов малава ( 2200 гр само што излезени од болница) кога ја фати за рачињата и ја крена нагоре како распната мислев ќе се онесвестам. Истиот ден истото и педијатарката го направи. И од одма ја ставам на 45 степени а еве на 5 м веќе ја седнувам во скут. Не може на бебе ништо да му биде. А мајка е мајка и ќе заборави, арно на свекрвати не си и се развикала така, ќе била големата :D. И оставај го, направи си време за себе, верувај ми добро ќе ти дојде, мојава освен кај мене кај никој не сакаше, рикаше како магарица, ама јас форсирав оставање за да се научи, морам за некој месец на работа да тргнам, еве во саботата цел ден беше кај моите, јас со големата шетав.
    @didisi јас планирам малата Софи да ја купам, ќе видиме како ќе ја прифати.

Skorpija25, stevemila, didisi and 2 others like this.
  20. kostarika

kostarika Популарен член

Доктор горица кај симпо

MarioliMia likes this.