Ретки се тие бебиња што качуваат килажа во болница. 8 месеци бев на неонатологија и само 1 бебе сретнав што качи на килажа.
И јас мислам дека кај мајките со царски, односно ден плус во болница бебчето може да почне да качува. ПРвите две, природно, изгубија по околу 200-300. Третово бидејќи бевме ден плус, последниот ден имаше качено некои 10 грама, што не беше случај со другите две.
Majkicki.nie.sme 3+.. nemozam da.si go.poznaam detevo a.drugata.nedela treba da odam.na 10 god.matura.naednas pocna koga mu se spie da.place, sa vristii osven jas drug nikoj nemoze da.go zaspie.. place vo.drugi samo.vo.menene.. sovet.nekoj?
Скок во развој мајка, овој на 3 месеци е најтежок и најдолг, може ќе потрае неколку дена, а може и повеќе. Само гушкање, близина, милување, ќе помине само од себе, ништо посебно не можеш да направиш. Ако имаш среќа ќе смени до матурата, ако не, не е страшно и да не отидеш.
Мислам дека е скок, иста возраст е како моево. Најважно е континуитет во ритамот. Во исто време повлекување во спална, гасење светло, доколку го бањаш пред спиење продолжете...
Vecerta e.po.ok..denta e.problemot.. od.nikade.nekade vresnuva, ke se.isplace kako kuznaj.sto se slucilo , ke.go..fatam vo.race.I zaspuva ama.ovie denovi I.spie.pokratko... kolku dena trae skokot? Takvi.sme.od.ovoj ponedelnik?
Исто, околу недела е и кај нас. Среќа спие навечер, ама пладне плаче по 2-3 саати, и навечер, пред заспивање има фаза од 1-2 саати, после 19.00-20.00. Ама знам еднаш ако заспие ќе тера до сабајле.
Форумче мојот е роден 3100,утредента беше 3кг,и веќе третиот ден 3070 гр. Со царски се породив во болница бевме 5 дена и излеговме со 3330гр.
Да не излезе лажам губеше килажа првите денови, последниот само качи 20 гр Има логика тоа плус 1 ден да влијае да качуваат децата родени со царски.
На оние со царски бебињата им ги хранат на секои 3 часа,освен ако не и надојде млеко на мајката што беше ретко, што не е случај со бебињата родени природно. Јас во болница не научив да доам убаво, малата колку цицаше не знам, а неколку пати ад и дадоа на мое инсистирање бидејќи гледав дека не цица убаво а јас не знаев како треба оти никој не се замараше да ми покаже и научи. Тек дури последниот ден кога дојде сестрата ми ги стискаше градите и отвори каналите, болки невидени имав. Патронажната дома ме научи како да ја ставам да цица и 4 дена откако се вративме од болница бебето ја врати килажата, скоро 200гр изгуби. Инаку да, во болница може да намали ама пак да покачи, но не сум видела да ја надмине родилната килажа.
Мајки со вруќници како се справувате? Ние ги имаме на раменцата и под вратчето ситни малечки надоле по должина на грбче немаме.Облечен е само на боди со кратки ракавчиња.Само кога шеткаме приквечер со боди(кимоно) и памучно маиче одозгора.Не сум сменила во перењето ништо се исто ставам. Со што да го мачкам.Бекутан талк пудра му ставам по многу малце еднаш на ден стивнуваат но ко бубулки црвенки ситни му стојат
Нормално е првите 2-3дена да губат килажа. Млеко тек надоаѓа, плус го какаат мекониумот во поголема количина , па и од него губат некој грам. Битно е за две недели да си ја вратат родилната килажа. Инаку @Lonely1604 и мојот е колку твоето. Исто знае да се разбуди со плачки последната недела,а не е плачко. Ќе си поплаче 5-10мин и после како ништо да не било. Дел од скокот е мајче.
Пази со пудрата кога ја ставаш, да не ти вдише. Одамна никаде не се препорачува пудра, поради талкот што го содржи и може да биде опасен доколку се вдише. А нормално е сега да се појавуваат вруќници. Само туширање и почесто пресоблекување. Тоа е.
Да да многу минимално му ставам и со помош на маж ми и свртен е на меше јас одшозади го мачкам...Ама веќе не му ни ставам...готово...страв ми е...ми рекоа и со хиперманган да го прелијам на крајното исплавување па затоа пишав што искуства имаат мајките.Фала многу