Да царски. Да не се разбереме погрешно и синко падна на килажа првите денови. Третиот ден фати цице и веќе пред излегување мислам 50 имаше качено.
jaс имам видено некој да излези од болница со качена тежина на бебето една од Грција имаше со мене во соба, и цело време бараше сестрите да и даваат ад. Една ако ни даде тогаш друга , и викаа немаш потреба толку ама не знам што и беше работата, а за градите со побара пумпа.. Како и да е кога дојде доктор јас го прашав зошто исто градите ме болеа саглам да дојам не знаев, а и млекото не ми беше надојдено, и тој ми рече најнормално е да изгуби до 10% од килажата бебето, се раѓаат со некое масно ткиво кај вратот што ги храни некако првите денови и вика бебе новородено да оставиш скрос без ништо првите три дена ќе преживее и ништо нема да му е. башка што во капките колострум се содржат толку хранливи материи.. и башка желудничето што му е како лешник во првите денови. И што не е убаво од одма со цуцла, место да се учи иако е тешко да влече од града. Не разбирам затоа од кои причини некој би барал ад првите денови, може ќе се смирува прејадено ') ама сепак треба да се има доверба во природата и како е се смислено, без паника се ќе си дојде ние родилна тежина 3340, не испуштија со 3040, по недела мислам ја врати 3340 и по некое време си ја дуплира.
Se izvinuvam za latinicava. I mene mi bese prvo dete od doenje nemav poim,ama samo sto mi go donesoa go stavija na gradi i pocna da vlece mislis se skoluval za cicanje.Mleko mi nadojde utredenta.Za doenje nikoj nisto ne mi pokaza zatoa gradite mi bea celi raspartaleni so ragadi,na ednata pupka duri i del mi falese. A deka im davaat Ad na 3 sati toa kaj nas vo Gv malku potesko. Celo vreme bebinjata se so nas gi zemaa 3 pati vo 24 casa za preoblekuvanje,na sabajle gi kapea. Na cimerkata malata i spiese celo vreme a koga ke se razbudese neznaese da cica plus taa imase i vovleceni bradavici,za 4 dena malata i imase izgubeno 400 gr.Pedijatarot na vizita i se derese,taa so ranata imase problem i ne mozese da stanuva,pa ajde odev do kaj sestrite zemav po eden spric Ad i toa za cel den eden spric ostanatiot del od denot snaogjajse kako znaes i umees.
Se kacuva i vo bolnica tezina. Jas rodiv moeto 3080, posle padna na 2900,i na krja izlegovme od bolnica 3120.
Мајки 2 месеци сме од завчера нема бебуш мој какано се мачи со гасови. Пред тоа убаво си какаше по 2 некогаш 3 пати сега незнам што да направам
Масажа на мешето во правец на стрелките на часовникот, без притисок. Вежби со ноџињата како да вози точак, прво едно по едно, после двете заедно. Ем гасовите ќе ги исфрли, ем ќе се искака. Ако доиш, нормално е да не се искака до 7 дена, но ако му е тешко, плаче и има многу гасови, вака ќе му помогнеш. Да ставаш нешто во газето и да провоцираш какање, немој.
Фала на советот ама пробав и така и масажа и со ноџињата, јатрвами вика да му ставам малку вазелинче на топломерот и така да му ставам на газето ама јас
ако го доиш јади нешто тебе што ќе ти повлијае: црни сливи, киви сабајле на гладно, ленено семе итн. и јас не сум за топломер, можеш да пробаш само памукче со многу ладна вода, само да го избришеш од надвор, може да му дојде)
Супа со лажица масло маслиново или сончогледово. Јади суви сливи или свари си компот . Ќе му помогнеш.
Nie sme 2+ maka macime so kaslanje i isfrlanje na slajmce,pravime inhalacii sinomarin vo nose mackam gradi so mast i nisto ne pomaga veke cela nedela...Nejoe iskustvo ili sovet???Veke neznam sto se ne napraviv i ne pomaga(inaku sevo ova po preporaka na pedijatar)
Моево од еден месец ја имаше истата мака. Инхалации, тапкање, ја легнував на меше или на подигнато, свеж воздух... почна сама да ги исфрла, при кашлање, ги плукаше. Целокуониот процес траеше два месеци. Без лекови, така, природно, е долго и мачно.
Ajde mamicki pomos. Malava veke dca dena odbica da pie mlekce stalno raci vo usta gi trla zljabinite sto ja dopre mojata raka go vlece prstot da pretiska. Za nekoj den pravime 5m sto bi mozelo da bide se zagrizuvam da ne prestane da mi pie mleko. Zavoraviv da napomenam ako go izladam da e ladno i ako ja nateram ke ispie ama se so molba. Sekoj socet e dobrwdojden
Моето се роди 3550 а излеговме од болница 6ти ден со 3330. Толку симна одма и така остана. Првите два, три дена воопшто не примаше храна. Повраќаше проѕирна течност од ништо. Првиот пат кога успеале да му дадат 1 па потоа 2мл. дојдоа сестрите радосни. Следно кога ми го донесоа видов во картонот дека и тие ги повратил. После секое ад што му го давале повраќал. Дури сестрата што го облекуваше кога си одевме дома сакаше да ми даде лигавче, ќе поврател. Не го земав, а бебе следно поврати после месец ипол кога закачи бронхеолит. Инаку и ние уште малку сме на свадба и тоа целодневна, старосватови сме и нема бегање. Бебе ќе биде неколку дена пред 6м. Мајка ми прво се понуди да го чува дома ама бебе на ексклузивно доење, цица максимум на еден саат, па макар и само да лапне цицка не ми е во план да оставам цел ден и ноќ. Знам дека ништо нема да ни се види од свадбата ама мајка ми и сестра ми ќе бидат задолжени да го чуваат а јас ќе се убацувам за доење. За спиење ќе наместам во кола и кога ќе заспие таму ќе спие. Посебно вечерното спиење нејќам да му го реметам па се надевам во кола на мирно ќе му биде подобро.
И ние бевме така. Можеби само навечер повеќе цицаше. Нервите ги искинав недела дена. Одеднаш едно сабајле два кеца долу (на 4+). Друго дете одма.
Dobro.mamicki, mozno li e bebe na 3 meseci I 10 dena veke ta prepoznava luge I da bira vo.koj odi? Samo so ke go zeme nekoj pravo kenka, ke fo zemam jas ne.. nemozam da.mrdnam nikade.. pomos?
Незнам колку години имаш, ама опушти се мајче. Многу си нервозна. Не го сфаќај детето како обврска и проблем кој треба да го решиш. Опушти се, гушкајте се. Кога ќе почуствува сигурност се смирува, затоа и те бара. Сигурно уште од првиот ден разбира, знае дали го држиш ти или некој друг. Полека и смирено. Брзо ќе порасне, ќе ти фали ова време.
Оф мака мачам и јас како некоја будала со сила си го терам детето да пие а гладно е го познавам но штом ставам шише одма со јазикот го бутка еве два дена само навечер во сон ми пие и дење ако испие малку. Нервозна е се става во уста ми го влечи прстот да гриза се ческа пд рамо стом ја земам не може ни да спие. Доле 1 и се набабрени многу и се познаваат линиицки бели се надевам во скоро ке излезат. Се плашам да не се одвикне од млекото
не е до млекото заби ја мачат. малце поладничко да даваш ќе ти пие зашто ќе и го смирува забите. олади некоја минута пред да дадеш