Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Uu masala mnogu dolgo bebe. Epten ti se izdolzilo zatoa malku kacilo.
    Ako si jade ubavo ne se grizi samo prati.

Sexybaby86, emkaemka and queen007 like this.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Има бебиња/деца што ич не го сакаат млекото. И што ако подоцна не сака да пие млеко? И без него ќе порасне. За сега, до година, дали си пробала со друго млеко или истото го тераш цело време?
    На @mariz малата не е по млекото, може да ти даде некој совет. Ама ако дете не сака млеко, нема начин да го натераш да го пие.
    Ако јаде, ќе си јаде, и тоа е тоа. Млекото не е нешто без кое не се може, иако до година е основна храна. Ама како што реков, со сила не може да натераш бебе/дете да пие млеко ако не сака.

3. mariz

mariz Форумски идол

Да не е скок во развој? Имавме денови кога баш борба беше да испие малку...
    До 5м беше борба за млеко, ретко да испиеше 150мл, пиеше и 70,90мл и тоа со лигавење по 30,40мин, па и влечеше и плукаше дури. Не ја силев... колку, толку ке си испиеше.
    После тоа накај 5,6м почна да пие млеко по 150-180мл и до ден денес, еве ја 7м си пие толку :) Женцка, јас си ја викам мрзливка :lol: Немој да се грижиш ако не паѓа во килажата, ке си пропие.. сигурно и е некој период. Да не и е жешко многу? И на колку часа пие?

emkaemka and S*K*O*R*P*I*A like this.
  4. S*K*O*R*P*I*A

S*K*O*R*P*I*A Истакнат член

Piese na sekoi 3ili 4 casa po 180 sega i da ja ostavam cel den ke e bez mleko i jas mislev na skok vo razvoj zosto se e vo red drugo so nejze krv i proverija uvo nos grlo. Povisliv na skok ili zabi. Utre i taa pravi 5m pa se nadwvam deka brzo ke zavrsi toj skok. I vo son go neke sto e najcudno kekogas ke iapie do pola odnosno 70 ili 80 ama da e veke izladeno i toa se macime bas kako vas 30 40 min. Ti blagodaram majka za odgovorot me utesi

5. Kitten

Kitten Форумски идол

Мајки незнам каде да го сместам прашањево, но ај ќе се обидам прво тука... Дали некоја од вас има од проточните бојлерчиња што се само како чешма, ми треба мислење дали може да загрее вода до температура да го избањам бебето под чешма?

На лавабото во купатило немаме довод за топла вода, па ова би ми било идеално решение за подмивање на бебе.

6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Може :)

Kitten likes this.
  7. Kitten

Kitten Форумски идол

Претпоставувам имате?
    Да ми кажеш каков модел? Да идам на сигурно :)

8. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Свеки има од Делимано, баба ми од Сетек двете се ОК, летно време врела е водата, рака неможеш да ставиш, зимно не е до толку ама ОК е, да замиеш на бебе газе ќе можеш :D

Skorpija25 and Kitten like this.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

на сетек предобри се. 2000 мислам беше.

Kitten likes this.
  10. Kitten

Kitten Форумски идол

Таква чешма сака маж ми да земе, но викам ај да ги консултирам женскиве што све знаат :)

LiliBoz likes this.
  11. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Јас имам таква чешма на делимано, мислам 3000 ден беше. Многу практична работа, во секое време топла вода.
    Има нивоа, млака и топла вода, може за бањање.

Skorpija25 and Kitten like this.
  12. KidA

KidA Истакнат член

имам како светло розев исцедок, можно е да добивам? бебето ми е 4 месеци, само на доење сме. можно е толку рано да добијам? и значи ли нешто тоа за млекото, можно е да ми се намали или нешто така? се исплашив :-/

13. danichap

danichap Moderator Staff Member

Не е рано, може. Не се намалува млекото кљко шо знам. Може ќе треба само бебуш посилно да влече.

KidA likes this.
  14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

И јас прв пат на 4мес кога имаше синко добив. Еве секој месец добивам и сеуште го дојам 14+ е. Никогаш ама баш никогаш не сум приметила некоја разлика кога имам добиено и немам во однос на доењето. М.млеко може само киселкаст вкус да има ( за ова имаш на гугле ) ,но не претставува никаква попреченост за бебе да цица. Еве во моментов имам добиено и синко цица како и секад и нема никаков проблем дека помалку има или потешко му тече.
    Дој си го бебе и немаш потреба воопшто да мислиш дали е вака или така за време на добиено. Млеко ќе си имаш и никогаш да не посумљаш во своето млеко.
    Како што кажав....14мес еве го сеуште цица кога сака и колку сака ( значи нема 2-3 подои во 24ч туку буквално некад и по 10 пати цица, не како порано ама цица ) а добивам веќе 10мес како швајцарски саат ми е :D разликата е само што никогаш во живот вака долго не ми траела менс. ниту вака обилна не ми била. Па ако ти е обилна и трае подолго немој да се плашиш сосема е нормално.

KidA likes this.
  15. KidA

KidA Истакнат член

фала ти многу се растеретив ми дојде душата :) ама уште не знам што беше тоа, сега веќе нема ништо.. :-/ читам на интернет изгледа се тоа е нормално. фала ти уште еднаш се надевам ќе се доиме и ние уште долго :)

sofi2107 likes this.
  16. sofi2107

sofi2107 Популарен член

А да не си трудно? :D
    Зашто некогаш и тој мал исцедок е симптом на имплатација :)
    2 другарки после пораѓај едната 3мес од пораѓај, другата 5мес од пораѓај останаа трудни. Нит имаа менструација нит па веруваа дека ќе останат па ете се деси ( не веруваа зашто со ИВФ беа и минимални шанси за природна бременост ).
    И не читај, сва и свашта некогаш ќе прочиташ на интернет. Млеко си имаш и ќе си имаш иако добиваш.

KidA likes this.
  17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

I jas dobiv malku kafeavo ma 2 meseci, pa pak malku na 4 , redovno dobiv na 5 meseci eve pak ovoj mesec redovno.
    Se doime i mislam deka nemaat povrzanost ednoto so drugoto.

KidA likes this.
  18. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Дечки, детулево е ладно, а испотено во главата? Како кога имаме возрасните треска. Што може да е?

19. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Викаат дека така најчесто од вит Д. Кога сте биле на ортопед/педијатар последно?

Leo_29 likes this.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Моето знае така да се поти, не е ништо страшно, нормално е дека телото мирува да е поладно.
    Консултирано и со двајцата, доза нормална прима на д3.