1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    I nie sme isti. Doktorka rece deka e senzacija na zabi samo koj znae koga ke izlezat. Se izvinuvam za lat od mob pisuvam

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    Здраво мајки, сакам да разменам искуство со мајки чии бебиња се на вештачко млеко. Моево бебе на почетокот беше многу лакомо и моето млеко не му стигаше па почнавме со дохрана и се уште користиме дохрана. Користевме аптамил конфорт па сега се префрливме на хумана анти колик бидејќи си имаше страшни проблеми со стомачето. За мерката колку да му давам следам тоа то пишува на кутиите на млекото ама некако се си мислам дека го прејадувам детето а реално му давам помалку од тоа што го пишува. Синчето сега е 10 недела а му давам 90 мл млекце и наместо 7-8 оброци има 5-6 оброци на ден. Имаме страшни маки со столицата, кака 2 пати на ден ама какањето е со интро - плачење од саат време, ама толку болно плаче душава ме боли. Денес дури го држев додека се мачеше си реков зар е можно олку да им е болно какањето на бебињата. Моево плаче и кога ќе прдне :) Се си викам да не паничам, дека е нормално ама па и немам искуство со бебиња (прво дете ми е ова) затоа би сакала да чујам и ваши искуства.
    поз

3. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Таурус,значи бебето отприлика има 2,5 месеци така? Па не е многу по 90 мл од оброк. Значи прво цица па му даваш уште 90 мл...? Јас ќе ти кажам по моево, сега има 5 месеци а цицаше до 3 и плус го дохранував. Значи тогаш прво цицаше а после пиеше околу 130 мл. И имавме по 6 оброци дневно. Е сега јас имав многу малку млеко...ти може имаш повеќе. По мене не ти е прејадено детето, туку си има проблем со грчеви. А има запек или нормална столица (потечна)? Ако има запек, нормално е да си плаче кога кака, ама и доколку има грчеви.Затоа и плаче дури и кога прднува.Го боли мешето. Многу бебиња имаат тврда столица од вештачкиве млека. Ако е запек во прашање побарај си нешто во аптека, а за гречвите можеш да му даваш по малце чајче или капки Еспумисан, доста ги фалат, а можеш и да му го затоплуваш мешето со стоплена тетра пеленка ( со пегла можеш да ја стоплиш и да му ја ставиш на мешето). Цмокче

4. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Таурус јас ја направив истата грешка како тебе. Мислев дека им е многу (а имам релативно лакоми бебиња) и им давав помалку и сега еве кога ги молам за повеќе да пијат- :x Сега дури и ми се гладни, но навикнати на 90 мл и сега одвај со сила пијат 120мл, ама затоа за саат време пиеме пак :@

Околу какањето, секое бебе(во секој поглед) е различно. Еве кај мене и двете бебиња се на исто АД едното си кака нормално 2-3 пати дневно, а другото одвај ако му ги стискам ноџињата еднаш на сила ќе се искака. Мене ми рекоа повеќе чајче, млака водичка ама кај нас ништо не помогна. Еве дури сега ако два дена не е какано му дава сокче од крушка или слива.

За грчевите имам пишувано нас само термофор ни помогаше. Или како што ти рече силк пелена загреана и многу трпениееееееееееее :)

5. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Бебчето мое е 3 ипол месеци. До пред една недела си спиеше најнормално, знаеше да се разбуди еднаш а понекогаш ниту еднаш. Сега се буду на два саати, три, до што може да биде работата?

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Исто и моето на таа возратс почна да се буди ноќта за јадење, иначе се до 3 ипол месеци си спиеше цела ноќ без да се разбуди, па како растат така се се погладни сигурно , јас не знма друго зошто би се буделе ианку :?:

7. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    И сега како се снаоѓаш со бебчето твое, дали кога почна да му даваш дохрана се смири?

8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас моето бебче го хранам од 2 месеци со ад млеко затоа што само малку има млеко и потоа ми секна и од 2 месеци сме само на Ад мелко до ден денес. Прво кога почна да се буди ноќта, еве како твоето сега што се буди мислев да не е време за кашички ама не било тоа, ми кажа педијатар, јас сега од 5 месец почнав да му давам оризово брашно со ванила една кашичка на Нестле како обропк му е и потоа му давам сокчиња цедени секој ден различно, еден ден од круша, еден ден од јаболка, од кајсија, праска, ама тоа му е помеќу оброк, инаку млеко си пие пак ама многу ми намали сега последново време , може му е зосадили млекото, не знам што да речам :?:

9. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Мамички какво перниче користевте веднаш после раѓањето?

10. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.908
    Перниче за кого, за бебето ли?
    Не треба да користите перниче, бебињата треба да спијат на рамно, на цврста подлога. Перничка може да ставате кај грпчето т.е да го потпрете бебето да спие на страна малку свртено, ако на пр. бљуцка да не се засркнува, полесно да може да бљуцне....некое мало перниче колку бебчето што е големко.
    Единствено ако не дај Боже му се затне носето т.е. по нашки кажано се размрсулави, тогаш бебето се става да спие на повисоко подигнато за да се слеваат надоле мрсулчињата и да може полесно да дише.
    Син ми за некој ден ќе прави една годинка и уште спие на рамно, без перница.

11. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.140
    Допаѓања:
    43.704
    Никакво перниче не треба , моево си спиеше на рамно само со навлаката од перницата до 14 месеци , сега спие веке на перниЧе ама поголема е :)

На Afrodita25 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Бравос за вас ко сте биле толку време бес перница ние одма прво му кладов ептен слабо перниче многу слабо скоро ко да го немаше :) и после му се затна носето и го поткренав на повисочка ама некогаш го ставам и на рамно. Ама некако со широкиот повој ми иди како на удолу да спие ко ке е на рамно газот покренат главчето надолу незнам така мене ми деловаше.
    Инаку Afrodita25 гледај да си го ставаш сепак на рамно.
    Јас сакав да прашам од тие гумчината за запчина од кога почнавте да му ги давате да ги гризат? до душа ние сме мали за гризење ама си викам да му дадам такво оти му се нон стоп рацете во уста, цуцлата си ја турка и ке си ја стави раката или сега си ги пика и играчината си ги лижи.

13. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    бебушко мој кога беше помал во спиење ми поврати и за малку ке се задавеше :( и од тогаш денње го ставам да спие на ниско бебешко перниче а ноке само на навлака и тоа обавезно на страна
    а ануле јас од кај 3 месеци купив таква гума ама синко не ја сака се грози :puke: и синко нон стоп ги чува рацете во уста, ако не се тие тогаш е цуцлата, или мојот прст :D

На anule88 и Afrodita25 им се допаѓа ова.
  14. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    велат сега без перниче ама....
    мене без печниче ко фрлено ми е некако бебето :^) :^) :^)
    и јас му клавав многу танко перниче кога се роди

15. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Фала на одговорите, купив обиколки за во креветче и во нив има ниско перниче ама мислев дека е премногу ниско ама кога велите дека нема да ми треба да не барам друго. По продавници нудат се и сешто

16. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    тамам тие тоа перниче, јас него го користам ;)

17. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    Фала ви мамички за одговорот. Не знам дали имам повеќе млеко, јас цело време тврдам дека немам млеко, кога ќе го ставам бебушот на града ќе повлече неколку пати и после се си мислам дека се лигави само, сите ме прашуваат дали чувствувам кога влече - не чувствувам ништо. Овие два дена пробав повеќе да го ставам на града и му го намалив ад млекото. Денес како за беља ми какаше 6-7 пати и тоа зелено проливче. Цел ден ми е плачлив, сабајле ќе се јавам кај педијатарот да видам што ќе ми каже, ако треба и на преглед ќе го носам.
    Педијатарот ми кажа дека има силни грчеви и дека бебево мое не трпи баш болка. Јас пробав со еспумисанот, не ни помогнаа, сега му давам колиеф капки, чајче бекутан, му ставам на стомачето перниче со трици ама он пак си плаче :(

Околу спиењето и перничињата, јас на моето му купив перничиња од стружанка, има едни ептен тенки и тие му ги ставам навечер. Преку ден го оставам во дневна на стомаче да спие и само чаршав му постилам и го оставам без перница.

18. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mamicki moeto ne e bas prasanje nego e poveke da mi kazete dali e vo red toa...
    Znaci preku den cicame normalno kade na 3h kade na 4h kade na 2 se zavisi od glafosta i kolku nanka....ponekogas sme i podolgo na cice koga se macime so grcevi ( no fativmr cucla pa malku me odmenuva ;) )
    Navecer zaspivame obicno od 12 do kaj 1h....e sega sekogas se budime dva pati vo vecerta za cicanje....na pr zaspiva 12 se budi vo 3ipol pa pak vo 6 ipol i potoa 9 ipol ili okolu 10 h i stanuvame i cicame pak....taka e kaj site bebinja ili ??? Dosega samo na 2 pati mi se ima sluceno da spie poveke...ednas spiese od 12 do 5 h i cicavme vo 5 pa vo 8...a dr pat spiese od 1 do 6 cicavme vo 6 i vo 10h i stanavme.....normalno li e ili ???? Treba li da menuvam nesto ??? Do dusa i nemozam mnogu se mali a i neznam kako....inaku sme 6 nedeli...

19. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Сабатини јас мислам дека е во ред. И моево беше така на почетокот.Уште е малечко твоево за да спие цела ноќ без да се буди за јадење. Мало му е желудничето и неможе да прими толку млекце за да го држи цела ноќ. Лана моја до 2,5 месеци отприлика се будеше на 3 саати ноќе за цицање, а после тоа почна да спие по 6 саати без будење, и постепено како почна да цица повеќе количински така и повеќе спиеше ноќе.Сега обично по 8-9 саати спие, а понекогаш знае и по 12 саати да не се разбуди :lol: па си се изнаспивам и јас. Додуша од 3 месеци веќе не цица, на АД е,па тоа и повеќе ја држи, но постепено си фаќаат ред. Сега на 5 месеци пие трипати повеќе млеко на 1,5 (колку што имате вие), но и одеднаш пие по 200 мл.и тоа е предоволно за да може да си спие цела ноќ. Не се секирај уште малце ќе помине и овој ,,буден,, период.

П.С. Го исправи ли проблемот со ЛП?

20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    што се однесува до користењето на перниче и ние не користиме, само му ставам терта под главчето ете здиплена на 4, колку да не ми е на постелнина :$