Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.724
    Допаѓања:
    40.104
    Хахаха, ќе разбудам бебе од толку што ми е смешно. Абе бебето растение ли е па да расте од водата . Леле боже,боже. Ако има сува кожа не го бањај секој ден, туку декој втор, трет ден. Ако му е жешко можеш да го разладиш само, а бањање нема потреба секој ден

На stevemila, Lolipop23, gjoker4e и 7 други им се допаѓа ова.
  2. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Јас у фаца и се смеев првиот пат кога ми го кажа тоа, туку отекува мора да спомне на секое. Бебчо мое прв пат беше бањат асално под вода 35 дена по раѓање, кога го извадија од инкубатор, пред тоа со газички со вода проаѓан. Па сеа ти види. Хаахах...

На stevemila, Chantal, forumce и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    @DuchessAnn убаво викаат погоре, на два три дена. Ние исто имавме проблем со кожичето. Од еден месец, до ден денес, ја бањам секој втор ден со еуцерин маслена купка. Ниту мачкам нешто, ниту е сува кожата. Газе миеме по секое какање. А кога е вцрвенета, кога е жешко ја шлапам ко за газе (во умивалник) ама цела, без коса. ;)

На EuHenIa, mal.ecka, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.260
    Допаѓања:
    118.948
    Кажи и дека таа најдобро знае за нејзиното дете (маж ти) а ти најдобро знаеш за твоето бебе. Ако сакаш ќе го капиш 2 пати дневно ако сакаш два пати неделно, твоја одлука :)

На didisi, stevemila, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Ние секој ден го бањаме и бебе е многу среќно, кога и да го види коритото "скока" од радост.

На didisi, Skorpija25, Mimmi39 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.379
    Допаѓања:
    37.514
    И мене така ми викаше свекрва ми и два пати на ден го бањавме. Колку ми е тешко и се каам... Поретко подобро.
    Залепи и ја устата на време.

На DuchessAnn и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    сите веќе пишаа ама да кажам и јас :) ние исто прв пат ја избањавме на 10 ден откако и падна папочето (во Германија сме), и тоа по препорака на бабицата со ништо друго освен неколку капки масло (бадемово например) и малку мајчино млеко :) вели така и Клеопатра се бањала :)) дури сега откако стана жешко со една трошка средство од веледа ја бањам.. кожата и е супер. бебе мало си има природен заштитен слој нема што да му се мие, а не се ни валка нешто да речеш. секако само засеците треба да се пазат и кај се поти, ама и тоа најкритично ми е кога ќе остане со вода недосушено..

инаку исто бабицата ми рече ако само се помочало и суво му е газето само да се излуфтира и нова пелена и готово, вика водата и салфетките се поштетни од мокрачата :)) така јас преку еднаш ми се фаќа или како ќе ми се види да ја бришам со водено ако е само мочкана на преслекување :D и обавезно оставам да се исуши убаво.

терајте си по ваше!

На stevemila, Chantal, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  8. СноуБол90

СноуБол90 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2017
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    855
    Носи ја неа на бајачка ,поеќе на нејзе и треба(facepalm) И јас исти маки мачам , и со облакање и со бањање и со све. И мојава едно време се шекна со баење ама мм ја опраи:D Де клинои затоа плаче де урок, па дека мрда нормално бебе мрда жив човек и се плаши се удира со рацете и станува и ете ти набајачка треба се плаши малата со секира требало стравот да се пресече(facepalm) Ми пукна филм и и реков а да одиш ти на баење сигурно си нагазила негде :lol: и толку беше од баењата на свеки

На Skorpija25, duffi, stevemila и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Пчела

Пчела Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.437
    Прво за капењето, ќерка ми, прво дете не знаеш па ајде капи ја секој ден за да растела, тоа од свекрва ми. Кога дојдов од болница под креветче најдов метле и вода се стаписав, бог да чува, мм кога збореше кога не.

За син ми, второ дете, почнав со време да зборам, дека ако видам метла или вода тој што ги ставил ќе си ги најде кај него под кревет.
    Дојдовме од болница и свеки ајде баба да го искапи детето од баба, викам немора во болница го капеа денес, е па добро утре баба ќе те искапи. Тогаш мм рече немора секој ден да се капи, на преку 1 или 2 дена ќе си го капиме ние.
    Значи терај си како што сакаш твое дете си е, ти се мачеше и низ се што не помина.

На mal.ecka, duffi, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  10. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Zenski ajde help. Bebenceto mi e 4 meseci. Veke 5 6 dena povrakja i nekogas kako irda vadi :(
    Se sto ke ispie povrakja kako mlazovi duri.
    Bevme na dr i vika prelada bilo.
    Davame malku orizova voda, cajce, mlekce i senes nekolku lazicki od hipp elektroliti.
    Nek9ja da ne imala vakvo iskusto i sto ste pravele?? Nekako predolgo mi trae... :(

11. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Мене ова ми се има случено само кога беше прецицана и кога приметев дека многу долго цица како да не видело. Да не е и кај вас тоа, вие и чајче на толку мало бебе и оризова вода и електроилити па си велам да не се оптеретило малото желудниче.

12. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    А детето какво е? Поспано? Личи ли како да е болно? Или функционира нормално? Ако функционира нормално, среќно е, расположено, бара да цица, тогаш може премногу течности внесувате , и мора некако да ги исфрли.

13. MarioliMia

MarioliMia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    249
    Ona si e super raspolozena. Hiperaktivno e duri i mnogu pretka. Toa plus e pricina da povrakja. Inaku na ad sme
    .

Moze da i e premnogu ad mlekceceto. Inaku oruzova voda i elektroliti sega i dadov koga se sluci ova

Последна измена од модератор: 21 јуни 2018
    На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Жени кажете ми дали е нормално вакво повраќање?

Прикачени фајлови:

15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Od kasa?

16. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Колкаво е бебето ? Само цица? Друга храна внесува ли?
    Незнам дали бебињата имаат жолчна киселина за вака да бљуцка, ако е само на млеко. Можеби од ад? Следи го детето, ако омалаксува, не е расположено, носи го да проверат на лекар.

17. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    не само на мајчино млеко е.

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Тогаш правец на пњдијатар.

На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. S*K*O*R*P*I*A

S*K*O*R*P*I*A Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2017
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    1.417

Majka period e nemoj da se sekiras kaj nas bese taka nekade vo 3m traese mozebi edna nedela i se opravi.

На MarioliMia му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Zocii

Zocii Активен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    11
    Zdravoo imam bebence koe ima dva polni meseci pocnavme treti go doam i dohranuvam bidejki mu e malku.pedijatarot veli 60 ml dohrana no toa mu e malku..sakam.vase mislenje.blagodaram