Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.686
    Moeto od 3+ taka spie po cela nok ne se sekiraj ne moze da se zagusi

На Abc07 и Carpe Diem New им се допаѓа ова.
  2. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    589
    Moeto uste ne moze da se vrati na grb zatoa mi e strav.

3. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    дали сте забележале некогаш да му е жешка главата на бебето? а цело друго тело не.. :-/ кенкава е и се лигави, можно е да почнуваат забите (5+), ама ова со главава да не е нешто друго?

4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    Измери температура.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.923
    Допаѓања:
    203.178
    Бебињата ја регулираат својата телесна температура преку главата. Затоа може да биде потопла од останатиот дел од телото. При вадењето заби поради зголемената циркулација може главата да биде потопла од телото, ама и образите ќе бидат црвени.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    37.1.. пред да измерам имаше водеста столица, кога и мерев излезе пак скоро само жолта вода малку, се рачуна ова како пролив? и jac бев/сум малку настината, можно е да ја имам префатено? носето исто и е ко затнато.. изгледа на здравје прва настинка :)

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Мојава е многу склетџика и цело време си врие, па кога и да и измерам температура толку и е :) 37, 37,1... А нозете и се па мраз и како мокри, влажни цело време, чорапи не трпи и одма ги вади и ги фрла. Тука на фемина баш прочитав дека така преку нозе си се ладеле :D

На Coco31, Mimmi39, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    Не значи ништо. Следи ја. :)
    И мојот е ист како на Мариз, стално врие. А нозе ладни и испотени.

На mariz, mal.ecka и KidA им се допаѓа ова.
  9. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    дај Боже да не испадне ништо големо. тука утре не работат па отидов сега да ја видат, рекоа добро е, само повеќе цицање ради проливот, и евентуално ако не пие да следиме, да не дехидрира, тогаш треба да ја носиме на инфузија.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Може и забчиња да се мислам :)
    Сум слушнала дека и течна столица дури од заби имале бебиња, а пролив ако не е често, не е.. само потечна столица, пролив е кога е течно но многу често... секако следи си ја, но не е страшно не се грижи.

На duffi и KidA им се допаѓа ова.
  11. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    фала ти :) и на сите други! да, исто ми рекоа се додека не е на секој пола саат или слично и си цица ок, нема проблем. ајде ќе видиме што ќе биде) се ослободив малце

На duffi и mariz им се допаѓа ова.
  12. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    Девојчиња, едното бебче излезе од болница после 36 дена. Одма фати цице, е сеа ме загрижува нешто. Го хранев на 3 ч (исто и во болница), денес патронажната вика на 2ч и тоа интензивно. А оно цица и оп ќе ми заспие.. го будам, му стискам ама не може да издржиме 20мин, кома е и после убаво си нанка да речеме околу 3ч. Сабајле забележав беше плачливо и знам дека треба да јаде и се смири. А сега ми е жал да го будам толку брзо, прееска така напраив и поврати од претх јадење и малку цицаше ептен и пак заспа.. некој совет, дека предвремено и мало е уште и нез што да правам..?

13. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    @Bibi30 Добредојдовте дома. :party: Што побрзо и со другото дома да се гушкате. :hug:
    Инаку научени се малите како роботчиња од болница на 3 саати јадење, треба време да се навикне на нова околина и мешето на ново млекце. Само треба да си почне да се адаптира на 2 часа штом доиш, ќе осети полесно млекце.
    Ние на адаптирано сме од старт па продолжив на 3 саати, па после менував.

Обавезно по јадење исправен/покренат околу 20мин, зошто уште не е како треба развиен дигестивниот систем.
    Ние со рефлукс сме, знае и по саат и повеќе да врати млекце, па затоа и повеќе од 30мин. исправен на рамо по јадење го држиме, иако е веќе ждригнат, и спие под агол да му е главчето на повисоко.

На почеток цело време само ќе јаде и спие и ништо друго, едвај вкупно околу 3-4 саати у денот буден беше мојов.

На stevemila и fana им се допаѓа ова.
  14. Locuma

Locuma Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    50
    Мамички, имам две прашања.
    Доста читам тука дека им правите анализи на крв на бебињата. Јас живеам во странство и прашав за крвна слика пред вакцина, ми рекоа дека крвна слика на бебе по желба на мајка не се прави, само ако смета педијатар и тоа за нешто посериозно. Во МК правите самоиницијативно или по препорака на педијатар?
    Второто прашање ми е поврзано со одење на забар во текот на доење. Како и сите дијаспорци, летово во МК сакам да одам на забар, да поправам се што се расипа во бременост и размислувам и еден мост да ставам, но бидејки дојам, дали е компатибилна забна анастезија со доење?

На sanja.burgundy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Мами близнсчињава како да имаат некој секрет повремено ,на дишење како да има некоја препрека . Дали ги настинав или нешто се чистат 2-3 возраст?

16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    Мислам дека се чистат. Моево месец дена беше така. И киваше.

На duffi и kostarika им се допаѓа ова.
  17. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Овде веќе сите педијатри даваат упат за к.с. пред вакцина, а и од самите диспанзери бараат (најчесто) пред вакцинација- не постара од 3 дена. Таму каде што не е таков случајот, самоиницијативно си прават родителите. Во странство стекнав впечаток дека не е таква праксата.
    За делов со стоматологот, не знам колкаво ти е бебчето но јас имав интервенција со локална анестезија и ми рекоа дека нема никаков проблем само 2 часа по анестезијата да не дојам. Моето тогаш имаше годинка па му давав каши а во меѓувреме два пати се одмолзив и фрлив.

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Анестезијата нема ефект на доењето. Јас читав доста претходно, а истото после ми го потврди и @Annath. Јас одма доев по анестезијата.

На Kitten, pile30 и fana им се допаѓа ова.
  19. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Мами решив да ги прошетам бебињата по лад , ама сонцево пече ужасно уште во десет сабајле . Во едниот правец ми беа под сенка ама другиот не баш. Ми се прегреаја умрев од страв , колку беа топли. Ги соблеков дома, им дадов млекце после еден саат ги избањав и ги легнав. Ама многу сум потресена да не им направив нешто. :worried:

20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.261
    Допаѓања:
    118.955
    Ништо не им е :)

На kostarika му/ѝ се допаѓа ова.