Женски, малава ми има ептен бело јазиче, ме тешат дека е нормално тоа и е од млекото ( само на доење сме). Го чистам со она силиконското и едно исто волнено што се става на прстот, но само врвот успевам да го зачистам. Ми препорачаа Нистатин капки, па утре ќе ги купам. Имате ли искуство со ова, што стававте и постои ли можност за компликација? Инаку сме веќе 2 месеци.
Можно е да има габична инфекција на јазикот или познато како Соор, предизвикана од габичката кандида. Мора да ја види педијатар за да ви даде антимикотик т.е. Нистатин. Ако е тоа ќе треба и ти да си ги мачкаш брадавиците оти инаку ќе има пинг-понг ефект. Во меѓувреме чисти и го јазичето и внатрешноста на образите со стерилна газа потопена во превриена вода со сода бикарбона.
Majki jas pak so ista maka malava ni saka da pie mleko ni da jade kasi nitu voda ji caj edvaj so sila 30 ml voda iispi. Dali ima prostor za pabika inaku kade sto ziveam e mnogu zesko dali moze od toa da bide se plasam da ne dehidrira veke dusa nemam. Izcadicme dce zapcinja naednas dali moze da se raboti so vadebje na drufi zapcinja. Mama plaka ne znae kako da i pomogne se plasi dali da ja nosam na doktor utre. Denes e so pola kasicka i 30 ml voda samo zatvara usta kofa ke i pidadam sise placi vristi. Dali se raboti za skok gledav na aplikacijata 28nedela nema skok ( 6+ )sme. Sekoj sovet e dovredohden
@S*K*O*R*P*I*A Моево не јадеше од 8+ до 13+ и наеднаш неочекувано пројаде од нигде и никаде. На доење сте или АД? Моето цицаше па веројатно од таму црпеше енергија. Исто и вода не пиеше ама на жешково пропи 200-300мл отприлика на ден а и преку ноќ пие само околу 90мл отприлика. Јас се гледав дали се заби, дали е скок едно друго и еве пројаде. Ако сте на цицање нема да дехидрира ако не нуди повеќе вода. Кога не сака не ја притискај туку почекај некое време па пак. Ако толку ти е мака појди на педијатар можеби ќе добиеш совет плус. Не ми е јасно зошто така некогаш уста не отвораат ама не се плаши сите поминале низ таков период. Не знам што друго би споделила како совет и утеха. Давај и вода со лажица. Јас така давав сега ми текна. Пробај и сок, чај со лажица макар што вода е доволно. И млекото исто со лажица пробај. Да се редактирам уште ова ми го кажаа тука како совет со прст да ја пипнеш до уста ќе отвори уста и и подметнуваш каша. Ова по совет од @sofi2107 го применував. Исто ја занимаваме за да отвори уста. Изигрував кловн.
Na ad mleko sme majka sto uste ne probav gi sokinav site nervi baska sami sme so mm a toj nokna raboti of po cel se molime ama na sila ne ja teram denes frliv 5 sisinja mleko no neka se zbie na pari dete mi e picazno. Ja dati i texna stolica pa si velam da ne izleguvaat drugi zabi. No poglednav nema nekakvi znaxi za zapce. Ti blagodaram majka za sovetot
Скок во развој, дефинитивно. Немој да паничиш, ја осеќа твојата нервоза и притисок. Ќе се среди. Нуди ја ти често, колку ќе се напие/најаде, толку. Не форсирај повеќе. Ако сакаш, носи ја на лекар, ама што ќе ти кажат... Понуди млеко од чаша, вода од чаша, чај од чаша. Обична. Можеби ќе прифати. Понуди ладна храна која не е блендирана туку само пасирана со вилушка. Пробувај разни работи, нешто ќе упали.
Мами ќе полудам . По цела ноќ кенкаат бебињава , секое прткање и какање е проследено со саат време кенкање. Многу се мачат , стенкаат , плачат... а не им е сува каката. Не разбирам зошто е вака веќе трета вечер.
Почнале грчевите. Господ сили да ви даде. Масирајте мешиња со кружни движења, со ноџиња врти точаче, топличко ставај на меше, јас користам перничиња со трици и термофор со гел од аптека. И Еспумисан капки користам за малиот, примаше по 3-4 пати на ден, сега превентивно 1-2 пати, плус му го сменивме млекцето уште пред околу 3 недели зошто страшнооооо беше кога се префрливме од Пренан на Нан, се тродуплираа грчевите, сега е релативно ок, уште пртка и се грчка ама не е страшно. Капкиве како Еспумисан, Саб симплекс и сл. како крајна мерка со консултација со педијатар. Пробајте прво со масажи и топличко на меше. Мајки јас што се исплашив пролив не е, сега само место 1 полна пелена зелена погуста кака, има 2 жолти и потечни со лигавко малку, му клокоткаат цревцата повеќе, а помалку пртка, и мириса на кисело каката. Многу ми е чудно особено мирисот? ама сега за сега ќе се прати само, може од цревцата што си се развивале, може било повеќе млеко што пиел, а лигавото зошто цуцла од уста не пушта па плунка повеќе (ова од матичната). За околу 10тина дена треба и онака мерење и крвна слика, не сакаше да го боцка кога нема други проблеми како повраќање и температура. Јас филмови да не е бактерија, интолеранција, итн итн..
Имаат грчеви. Даваш нешто за нив? Ако не почни, колку толку ќе потпомогнат, ама сепак тоа е тој период кој мора да мине. Плус масирај мешиња, вежбички со ноџињата и термофор/топло нешто на мешковци ставај
Колиеф и биогаја ставаме од сам почеток , сжденес еве дравив и термофор. Не знаев дека се грчеви толку рано. До кога траат? Ќе преѓивееме ли?
На мојов му престанаа кога престанав да давам од капките и тогаш почна редовно и лесно да оди во вц, случајност или не ама тогаш, некаде 3м полни. Термофор најмногу помагаше кај мојов. До кога траат не се знае, најчесто горе-долу околу 3ти ама нема правила.
Обично почнуваат од трета недела и траат до третиот месец, но може да траат и пократко, но и подолго. Грчевите кај нас почнаа во третата недела и завршија во последната недела од вториот месец (значи на полни 2 месеци). На советите погоре, кои и ние ги применувавме, би додала и следно: ставај ги на меше кога имаат грчеви, пуштај им бели звуци (фен, чешма, вентилатор....).
Мајки, бебево од синоќа не е измочкано, скоро 10 часа. Цицаше во 2ч, потоа во 5 часот, но ми беше многу мирна и одма заспа. Сега повторно во 7ч малку цицаше и пак заспа, што не е типично за неа. Дали е дехидрирана? Ќе почекам уште 2-3 часа и ја носам на дежурен. Ве молам за мислење.