Која е разликата помеѓу Д3 капсулите на Babytol и Д3 капките на Пливит? 3 месеци и давам Д3+К1 на Babytol и некако очекував дека ќе продолжи со Babytol, но доктор (не ортопед) ми ги препиша овие, а сега читам и дека горчеле, не знам како ќе ги прифати Второ, не е ли малку рано на 3 и пол месеци да почнам со вкусови по малку? Така ми сугестираше докторот, но јас не би почнала пред 4 и пол. А и многу сум збунета сега со воведување на храна и вкусови, кога, по колку, што ќе треба да си седнам да си исчитам се што е напишано во таа тема Книгата бебе готвач вклучува и овакви објаснувања за почетоците? Утепав со прашања
И во лето ги давате без прекин? мојов е 2 и пол и матичнава се две докторки во две смени, еднаца жи вика да давам по 2 и лето другава вика сега се сунча да не давам :/
Мене па тоа ми беше советувано и од ортопед и од педијатар За бебиња се збори, до три полни месеци мислев. Иначе сум давала Д3 без прекин до 18 месеци, сега во лето не давам, само во зима
Babytol Д3 + К1 се даваат до 3 месеци. Разликата е во тоа што тие покрај Д3 плус содржат К1 кој помага во спречување на некоја болест не знам точно (јас не ги давав никој не ми кажа а касно прочитав на форумов). Пливит содржат само Д3. До наполнета една година се даваат секој ден. Количина на капки одредуваат ортопед и педијатар. Ако дозата на педијатарот е поголема се дава таа. После наполнета една година се даваат до наполнети 3 години само во месеците кои ја содржат буквата Р односно од септември до април. Доколку има потреба од давање во негоренаведените периоди ќе каже педијатар или ортопед. Моето мн ги сакаше Пливит па еднаш пробав да видам што толку ги сака ама ги горчеа. Сепак за бебињата горко не е исто што и за нас. Инаку мислам дека и Бејбитол има само витамин Д3 ама се мн поскапи од Пливит. Разликата е и во цената но скоро кружеше некој лош муабет за Бејбитол. Зошто кажал од 3ипол? Пред 4 полни немој а идеално е од 5+. Јас лично почнав од 6 полни месеци. За дохраната. Иако на почеток е сложена математика лесно е како песна. Ти одлучи кога да почнеш според тоа како напредува, дали ти изгледа гладно... сега тука е и дилемата дали да се почне со овошје или со зеленчук. По ново со зеленчук треба за да го прифати поубаво дека после овошје немало да сака проба зеленчук но не мора да значи. Јас почнав со овошје поради фактот дека зеленчукот потешко се вари кој и не знам дали е точен 100%. На пример денес даваш една лажица јаболкова каша. Купечка или домашна твој избор. Природно си е природно. Денес даваш 1-2-3 лажици утре 3-4-5 задутре 5-6-7. Секој вкус по три дена. Два вкуса во тек на една недела. Во меѓувреме добро е да даваш пробиотик Линекс јуниор или Провен. Книгата бебе готвач не ми е нешто нај нај со оглед на цената но ако можеш да ја имаш може ќе ти помогне. Друго не ми текнува во моментов. Ако нешто треба пиши ми лп.
Мајки ова мое дете ништо несака да јаде никаква каша со се пробав и сол ставвив и пак несака ја затвара устата.Сака само да цица а не и е доволно не напреднува несака ни ад млеко. 7+ сме и немаме ни еден оброк кажете некој совет како да ја излажам да јаде
Како и за се друго, нема консензус меѓу докторите Ортопед ми кажа да давам до 18 месеци без прекин. На 18 контрола, па верувам тогаш ќе има некоја корекција.
мамички после вакцинирањето почнавме хиперактивни да сме. Многу не мачат непцата само раце ставаме и повраќаме а за 6 дена 3 месеци правиме. совет ако може
Девојки, дали некоја давала Сидерал капки? Накај 3 поручек дадов и сега гледам какушката многу зелена! Дали е можно да е од тоа? Вака си јаде нормално..
Јас давам Сидерал одамна, кака темно зелена, не се секирај. Мене чудно ми падна жолта што му беше недела дена. Хахаха.
Само да прашам дали мачкањето со линолин за брадавици е штетно доколку дојде во контакт со устата на бебето?