Читав некаде дека во Шведска на пример грашокот го ставаат на почеток од дохрана. Јас се водев по оваа и имаше доста што за давање по таа табела. Да не набројувам за што све се држев строго а во темава за дохрана во моментов ве читам за некои намирници ги давате мнооогу порано Можеби зашто многу ја читав групата "здрава храна, здрави деца" Ај може со второво дете ќе се опуштам овој пат
Таа групата ми е ептен екстремна. Модри патлиџани за ужина?! Сум за здрава храна и навики, ама не за екстреми. Јас верувам на педијатар.
Јас не гледам причина ако имам зелено светло од педијатар. Секако давам по малку и следам реакција. Ако од нешто и е тешко и јас ќе одложам.
A sto e najinteresno ni samite ne znaat od kade im se tie stavovi, od kade gi naucile, kade gi procitale.... Preporakite na SZO se sosema sprotivni od ona sto vo taa grupa se preporacuva. Jas za sinko zgresiv vo nekoi raboti, ama za naredno znam kako treba.
Јас не верувам на секој педијатар зашто еден кога ми беше малата шест месеци ми кажа сум можела битолско да давам место ад да пие.
Ни јас на секој не Ко што вика @Lolipop23 ни јас не знам од каде им се препораките. Нит сум сретнала такви "правила" во некој официјален документ. А и секое поднебје различни препораки има. И СЗО вика да се држиме до бабини рецепти и до поднебјето. Американцине со житарки викаат да се почне. Јас ни бебе готвач не сум симнала си знам и сама за до толку "Златно" нутри бебе за идеји е топ!
Баш тие што ја формираа групата произлегоа од други групи за дохрана на бебиња, една Мк група и една босанска. Ги следев и јас тие групи зашто иста возраст ни беа децата, и одеднаш почнаа со некои нивни правила и да делат "заушки" Но затоа пак читајќи ги многу ти влијаат на потсвест, да те изеде совест дали да дадеш нешто или не. Бебе готвач ни јас немам, и никогаш не сум пратела книги со бебешки рецепти, само сум крадела идеи од други кога нешто убаво изгледало.
И мене ми е топ Нутри бебе. Едноставни рецепти, ,,нормални,, намирници. Ништо помпезно. Да воведам уште некоја намирница, па полесно ќе биде за комбинации.
И мене ми е топ нутри бебе за идеи. Особено што има и поделба на рецепти во зависност од основна намирница (пр жолчка и следат десетина рецепти, мисиркино и пак десетина рецепти). Полесно ми е да одберам зошто јас така го правам менито. Бирам основна намирница и на неа налепувам што оди.
Група да, ама нема нешто коментари. Женава си става слики и рецепти. Ептен дискретно и ненаметливо. Затоа ме бендисува.
Леле ама ми одат на живци тие во здрава храна здрави деца. Ок е за сол, па ајде и да нема шеќер за кашичките на бебињата до годинка, ама па да го сликаш детето од околу 2 години со пиперка во рака и да напишеш знаеш дека си успеал кога детето јаде ваква ужина или целта за здрава исхрана е постигната кога од киндер јајцето ке ја земе само играчката а чоколдаото ќе го остави Боже мили