Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    Heid ако не му врви од кремот, мачкај го со масло од кантарион со тоа сигурно ќе му поминни ;)

На HeidiDiWalt му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Loki kako ste so kakanjeto? Se povtori li toa beloto? Da ne go dohranuvas so nesto?
    Pisi sto ste napravile
    Heidi I kaj nas e istoto,veke cela nedrla noseto tece te zolto,te zeleno.....i id gazot isto
    Najverovatno od nastinkata ,a nie vcera napravivme polni 3 meseci I mu stavam nedelava soleni kapki

3. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    Мамички ми треба ваше мислење, малиот има 2 ипол месеца и овие два дена навечер ми спие по 10 саати, не се буди за јадење. Сабајлево стана после 10 саати спиење и му дадов да јаде ама не сакаше па со сила му набутав некои 60 мл млеко и после тоа ми исповрати. Инаку исто така, последнава недела многу се лигави ама преееемногу, рано му е за заби не знам од што би можел да се лигави до толку. Понекогаш и се засркнува од лигите. Вртев кај педијатарот ама на одмор е, е сега не ми се носи кај друг педијатар за вакви прашања. Имала ли некоја од вас вакво искуство досега?

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Не се секирај, сосем нормално е, и моето синче на 2 месеци ја преспиваше ноќта па дури и до 10 саати спиеше без да се разбуди и некогаш како и кај тебе, кога стане после 10 саати спиење не е гладен и на нив секогаш исто не им се јаде, некогаш повеќе некогаш помалку, се е тоа во граници на нормалата, не му се секирај. Еве сега наместо да спие по цела ноќ, тој се буди навечер за јадење, обратно, кога беше помал си спиеше без гајле, ама сега поголем е ваљда и му се јаде.
    За лигите се лигави од 2 месец и кај мене и сеуште си се лигави, исто се засркнува, како да пишуваш за моето бебе, потполно истото го прави и син ми и до ден денес на 5,5 месеци, си ги става рачињата во уста без разлика дали е гладен или не, а забче сеуште немаме, педијатарот ни кажа дека е нормално, се припремаат жлебинките, а може и со месеци да трае тоа, а може и наредниот месец да му никне забче. Ете тоа е кај малите палавковци, ништо страшно и ние со нив учиме многу работи ;)

5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Не знаев каде да го сместам ова па си реков тука повеќе од мајките ќе го видат, еве некои работи кои треба да ги знаеме за подгревањето на храната

http://mkd-news.com/vnimavajte-podgreva ... zdravjeto/

6. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    Повторно јас со ново прашање и барање за совети. Дај мамички кажете ми како се справивте со грчевите на вашите бебиња. Моево бебе има 2ипол месеци и уста не затвори од плачење од самото раѓање. Го однесов кај 4 различни педијатри за мислење за совет, и после милион капки (еспумисан, саб симплекс, колиеф), специјални млека (аптамил конфорт, хумана антиколик), термофори, перничиња од трици, чајче бекутан, педијатрите ми рекоа тоа е, повеќе не можеме да помогнеме, издржи, ама не е за мене, бебево ми се измачи кутрото се буди со плачење. Понекогаш дур спие писнува болно и се буди, не можам да го гледам такво, преку ден и на стомак го оставам да спие. Не знам што се не пробав, детево ми спие склопчено, нозете ретко кога да ги исправи да се опушти. Од прва недела кутрото од болки ме клоцаше, кога го држев во раце абе буквално со нозете се качуваше по мене. Понекогаш се случува и по 12 саати да плаче без прекин. Го оставам да ми спие на стомак, јас дремам така само он да дремне колку толку :( Сите ме тешат издржи уште малку, демек се смирувале до кај 3 месеци. Инаку пробав и со бели звуци, му пуштам фен, аспиратор и понекогаш се смирува ама штом исклучам одма отвара очи и почнува да плаче. По цели денови ми е во раце, грбов ми знае. Дајте искуство, што сте користеле...

7. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Срце малечко , душички потполно те разбирам ништо што минуваш, бидејки ако ги прочиташ моите поранешни постови ќе видиш дека и јас го поминав истото со синко мој.НАвистина треба снага и голема волја да ги издржиш овие грчеви бидејки верувај ми нема лек за нив, не се измислил досега. Јас буквално40 дена стоев со синми 24 часа во раце и само пеев и нишкав а тој кутриот вриштеше , се мрднавме по дома ,и јас и мм. Пробавме ама се се се се се , и кај нас успеа само една работа која искрено не ја препорачувам ама ќе ти ја кажам , само ако пробаш да ја примениш ќе си навлечеш после друг проблем. Синми го легнавме на стомак ама кај мене на гради и само тоа го смири и така си спиеше и беше се супер. Ама еве го и ден денес дневното спиење му е кај мене во раце на гради легнат на стомак, од една страна и јас одмарам со него во тие два часа ама верувај ми после еден месец веќе ќе ти дојде преку глава лежењето бидејки ќе почне да те боли се , а и ќе си качиш некое кило (сите симнуваат после бременост јас срце си качив од јануари до сега 20 кг + што првите два месеци слабо ептен со млеко па ајде боза и што уште не да дојде млеко а тоа не доаѓа па си дојдоа само килограмите -а тоа е од лежење ) ..........И да не блебетам многу , сонце само волја многу љубов и греј го сонцето твое поминале 2 месеци еве го и третиот доаѓа после тоа како со нож ќе пресече и нема да има грчеви....Поздрав и само силно се ќе си дојде на свое :*

8. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Мамички како ги облакате сега бебувките моево како и да го облечам жива вода е навечер има тенки долги пижамчиња доле и горе само боди по кратки дека е поладно сега и пак знае да се испоти, цело време како и да го облечам бебево ми е жива вода, плус сега го гледам носето почна да му тече и ми кивка (што да му дадам за тоа?), а и овие неколку дена многу немирно спие, почна често да станува и плаче вика кога станува, кога спие дека е до мене да може мислам дека и под блуза ќе ми се бутне :P и кога треба да спие се мачиме додека да заспие се дере бебево одвај заспива накај 12/01 а претходно до 10/11 ми беше трупче и прво будење му беше во 6 сабајле :( , го носевме и на педијатар ми вика супер е бебето...

9. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    штом си е супер не се секирај ;) а за потењето незнам шо да ти кажам такво си е детето, ете синко мој колку и да е облечен не се поти, само ке ми кемка ке се нервира, а и јас уште му облекувам за спиење едни слаби шпикозниња затоа што цел се отскрива ноке.
    за носето можиш да си купиш од аптека има витамин ц во капки за бебиња и ке му даваш, јас му давав од 2 м некаде , тогаш ми смрчкаше и носето му течеше, и после тоа др ми рече секој ден да му давам по некоја капка лимон, дали со водичка, дали со чајче,и ете до сега нема ништо ;)
    а за спиењето до мама и кај нас е исто, еххе
    кај 5ч сабајле синко е научен се буди и го земам на спална и цел се пика во мене, сакаат да се гушкаат со мамичка тие :D

На Mravce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Мамички пак јас :P бебулево температура нема ама кај главчето, кај косичката ми е многу топло да не знае некој од што може да му е тоа

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228
    Води се по топлината на градите, грбот, стомачето, а не главата, посебно кај мали бебиња. Нормално е главата да е потопла од останатиот дел на телото, и еден совет - не облекувај го многу малото.

На Mravce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Мравче , Љубичица, да чукнам во дрво синми освен што знае еднаш до двапати неделно да кивни, немал ни мрсулчиња ниту пак настинал до сега , а искрено да ви кажам не го облекувам воопшто нешто многу, само едно боди на прерамки и блузичка и доле панталони од кога е роден со кратки чорапчиња, зимоска за спиење блузичка на препрамки , шпикозни и покриен со едно поларно ќебе, а сега боди на прерамки ,кратки шпикозни со кратки ракави и долу кратки , со чорапчиња и не е покриен со ништо ,спие со мене на спална и некаде околу 4-5 часот и двајцата се покриваме со еден чаршав и толку... можеби треба да ги учиме уште од мали нозе поотпорни да бидат и помалку трупање со алишта-незнам може грешам ама ете јас така правам. пооздрав

13. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    И јас да чукнам во дрво до сега сме супер, ни мрсулчиња како што вели Ивановичка, ниту кашлање ниту настинал до сега, фала му на Бога и натака нека си остане вака, само нека го чува Бог и Богородица, за кивање кива уште од првиот ден кога се роди по неколку пати на ден и до ден денес кива, значи не поминува ден, а да не кивне тој, прашав на лекар ми рекоа нормално е кивањето кај мали бебиња и плус тоа не ми укажува дека е настинат или нешто такво кога детето си е супер, а може и на татко му ќе се метне , тој има алергија летно време на прав и кива по 100 пати на ден и си викам ете може ќе го замени сега син ми :lol: ама пак син ми зима е роден и еве сега лето е и тој си кива исто како и зимата, хаха којзнае...
    За облекувањето и јас не го облекувам многу син ми, сега летото сме само на боди на кратки ракави по цел ден, е попладне ако излеземе да шетаме ќе му облечам едни кратки панталончиња ама тенки ептен летни и толку, ниту чорапи не му облакам, педијатриве кога одиме на преглед и ако видат дека носи чорапи одма му ги соблекуваат и ми викат немој да му облекуваш чорапи сега во лето нема потреба, ти мносиш ли чорапи? Хаха јас велам не, жешко е, па и ан него му е жешко, на малите бебиња рачињата и ножињата им се нон стоп ладни и тоа е заради тоа што сеуште немаат добра циркулација на крвта и да не се водиме според тоа ако му се ладни нозете не значи дека му е ладно, значи слободно мамички немојте да се плашете, не им студи на дечињата, како се ние облекуваме така и нив да ги облекувате, ете јас веќе 2 месеца откако почна летото му немам облечено чорапчиња на син ми и ете го да не се урекнеме супер сме :)

14. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    И јас многу лесно ја облакам малата.Цел ден е по боди,и така и си спие.Чорапчиња не носи,освен ако ептен засвежи,кога и јас имам потреба да се облечам.
    За кивањето Калиас и моево кива одкако е родено по неколку пати на ден,и тоа си е нормално.
    Мравче ти кажа и Анатх, глевчињата се секогаш топли,дури врели понекогаш. Твоево и до сега било такво ама сега од пусти страв дека е настинато па приметуваш и работи кои претходно не си ги приметувала. Ако се поти расоблакај го, не го тунтај многу, едноставно такво е бебето.Моево исто како на Љубица,и во најтопло не се поти. Зависи од бебчето.

На Mravce и kallias им се допаѓа ова.
  15. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    Од колку месеци бебето се става да спие на стомак?

16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас не знам дали смее бебето да се става да спие на стомак, моето е скоро 6 месеци и до сега никогаш не сум го ставила на стомак да спие , а и зошто би спиело на стомак не знам :?:

17. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    А моето и голо да е, го имам и така оставано жива вода ми е бебето, не е многу облечено само по боди без ракавчиња го оставам, ама како успеа да се метне на мене за топло незнам, дека и јас многу топло не трпам, пола саат на сонце и глава ме боли, а вака по дома заедно се потиме :D

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Форко мене малава сега од 5 месеци почна сама да ми се врти на стомаче и некогаш навечер знае и така да си поспие.А претходно никогаш не сум ја ставала на меше. И сега кога ќе ја видам одма ја вртам на грб,иако викаат дека било добро да спие на меше (за гасови,за грчеви, за мускулатурата), јас некако не го доживувам така, си гледам по себе каква сум укочена после спиење на стомак. Додека е будна цело време е на меше, ама ја гледам и кога ќе и се здосади ја враќам на грб.А да спие така... некако жал ми паѓа...

19. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Ти не го ставај само кога ќе си се сврти тогаш, опасно е мали бебиња да спијат на стомак.

На NoellePage му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mojata cura si spie kazi reci redovno po Ednas vo denot na mese....taka si pomaga sama so grcevite a i si go vezba glavceto.....od patronaznata sestra mi bese kazana ako saka da spie da ja ostavam da si spie na mese no sekako da sum i jas do nea za nedaj boze da se svrti na lice .....neznam zosto bi bilo opsano ako si i ti do bebceto.....Od prv den koga se rodi mi spie na gradi do dusa i taka zaspivame pa ne gledam nekoja razlika kaj meine na gradi legnata ili sama na mese legnata .....ne nametnuvam nisto samo spodeluvam sto znam i sto mie kazano :*

e sega jas Imam dr prasnaje edno....deneska kakata nase e nesto izmegu zolto i zeleno i e tecna normalno....dali e mozno da mi izmrznala malku ili e nekoja promena ......drugo e se isto....????