Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    мислев дека е опасно доколку не си ти будна до него, за ноќно спиење зборував

2. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    синко мој на 2 месеци некаде сам почна да се врти и да спие на меше, нормално неможеше после да се врати на друга страна и јас цело време стоев до него, а инаку секогаш дури беше помало го ставав ба страна да спие, е и сега го ставам така ама се врти на сите страни :)
    а опасно е да спие на меше , поради тоа што недај боже може да се задуши на носето, бар така имам читано на инт
    секогаш кога спие на меше , биди покрај него ;)

3. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

izvini mila jas greska razbrav mislev za densko zboruvas :?: :* za nokno da opasno e i jas ja ostavam naver na grbce da si nanka......ili na strana .......se izvinuvam uste ednas :*

4. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    ајде мамички да чујам ваше искуство со ортопеди. јас го однесов моево во мајчин дом и мн се изнервирав. прегледуваа две дечиња во исто време, двете вриштеа плачеа. Мене почнаа да ме прашуваат дали сме имале во фамилија некој што кривел, ако сме имале требало нешто да се преземе околу детето а ако не сме имале да го однесам за месец дена на контрола. Јас испаничена се јавив кај Видоевски и си го однесов таму на преглед. Докторот го прегледа и ми рече дека детето нема никаква мака, дека не треба ни широк повој да му ставам. и се уште ме копка што е тоа што го видоа во мајчин дом за да ми ги постават прашањата што ми ги поставија и за да ми искоментираат дека детето има некаква состојба. Во таа гужва ги прашував кажете што му е на детево ми рекоа без семејна анамнеза не можеме да кажеме, распрашај си се дали имате некој во фамилија со проблеми во одењето. Од друга страна некои мои пријателки што имаат дечиња ми викаат дека Видоевски на секој тоа му го кажувал, дека детето е супер. Преку глава ми е од македонскиот менталитет. Мислам дека во гените ни е запишано да критикуваме, ама со тие критики веќе ми го ставија црвчето во глава. Во денешно време мн е тешко да се успее во Македонија ако имаш приватна ординација а да не те бива. Видоевски е ортопед што мн го фалат и затоа се смирив. И после тоа почнаа околу мене да ми даваат негативни критики. Си викам не ги слушај, ама едноставно не можам, за детето мое се работи. И сега сум во дилема, дали пак да го носам во мајчин дом да се разберам асално што тоа они виделе на ехото, дал да си терам со Видоевски, дал кај трет да се обратам. Ајде ваше мислење и искуство.
    Фала :****

5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Здраво мајки. Ние денес се вративме од Солун, го носевме малото на ортопед на приватна клиника затоа што досега го немав носено никогаш, тука во Гр.те упатуваат на ортопед ако само недај Боже видат и посумјат нешто инаку не ги носат бебињата на ортопед, јас секој месец кога одиме на педијатар ги прашувам педијатриве и кога го прегледуваат ми велат дека нема потреба да се носи моето бебе на ортопед затоа што е се во ред. Ама јас знам дека во Мк е задолжителен прегледот на ортопед за колкчињата и им кажувам тука ама тие по своето си работат. И така, јас на мое барање го однесов син ми, си најдов еден доктор кој е хирург, ортопед и професор на универзитетот Аристотел во Солун и еве денес имавме закажано и се само што се вративме домче и да ви кажам дека го прегледа од глава до пети што се вика, супер си напредува, ножињата му се нај нормални, стапалцата исто така, колкчињата нормално се е во ред и ми вели прв пат и последен пат сакам да го видам ова бебенце, значи не сака да го види повторно за да дај Боже да нема потреба нели затоа што си се развива сосем нормално и се е во ред и сум пре задоволна. Друго што ми кажа е да не го ставам во дубак затоа што е многу опасно за стапалцата, нема потреба да се брза со одење, тоа е природен процес и кај секое дете е различно кога ќе прооди, така да ми го напомна 3 пати тоа со дубакот, да не му купувам и да не го ставам никако во дубак. За кондурчиња исто така ми објасни кога ќе почнам да му ставам какви да му купувам итн.
    Ете така драги мои, да си кажам и јас дека супер поминавме, супер си се развиваме и сега може да си направам едно фрапе од радост, кој е за нека повели :d:

6. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    taurus jas go nosev sin mi vo neuromedika i mnogu sum zadovolna od ortopedot. Ako si zaiteresirana pisi mi vo lp ke ti kazam koj dr e pa odi vidi sto ke ti kaze. PoZ se izvinuvam za lat od mob pisuvam

7. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    мој совет ти да не се нервираш, на државно е секаде исто, а и не туку ги слушај сите околу тебе , шо сакаат нека си кажуваат. ако не си мирна однеси го уште еднаш на ортопед, за да се осигураш,а тоа со широкиот повој нема врска, јас од 3м некаде му го извадив. а на упатот за ехото ти напишаа нешто , или само ти спомнаа нешто?

8. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    На наодот пишува ограничена абдукција обострано

9. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    А за кондурчињата што те посоветува?

10. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.908
    Jas go nosam maliot vo Remedika I d-rkata rece deka pred da proodi deteto treba da nosi meki I lesni kondurcinja ili pak od onie corapcinjata so guma sto se odozdola.
    Otkako kje proodi tek togas treba ortopedsko kondurce t.e. kondurce so anatomska vloska.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ете така и мене ми кажа ортопедот, додека да прооди може да носи такви чорапчиња со гума одоздола, а после кога ќе прооди да гледаме да му купуваме кондурчиња анатомски и да не гледаме да се секогаш скапи затоа што ако се скапи не значи дека се и квалитетни, станува збор за нашето дете и секој родител го сака најдоброто за своето чедо, затоа треба да внимаваме кога избираме што и да било за нив, на кондурчињата да гледаме кај табаните да има како заоблено малку и да се со цврста подлога однадвор, а одвнатре се меки, ми вели штом ќе побараш ќе забележиш разлика од обичните кондурчиња, значи одма ќе видиш и ќе знаеш дека тоа се тие ;)

12. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    mamicki moeto since sabajlevo primi vakcini dali mozam sega ma mu dam espumisan ima mnogu grcevi?

13. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    da i se javis na doktorkata

14. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    na odmor e src ne se javuva na tel

15. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    За ортопед да споделам искуство прво :) Кај тие Видоевски моја нога веќе не стапнува..докторката имаше одвратен пристап и ми се идеше да ја фатам за коса али само си излеговме низ врата.
    Денес бевме во Букурешт и дали нас така ни се погоди али жената беше срце..се ни објасни културно си ја прегледа и сум презадоволна сто е реткост по државните болници.
    Е сега имам прашање..малава од вчера и се затнува носето и крчи и јас и ставам марисол капки и со пунпица и ги вадам..бевме на педијатар рече не е страшно и да продолжам така.. ама мене ми жал цело време да ја мачам дали имате некој предлог? Се нервира кога е будна иначе кога нана не крчи.

16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Хрчи затоа што се чисти сеуште од плодовата вода, немој ништо да и ставаш само по себе ќе си помине и акј мене син ми хрчеше, му ставав физиолошки раствор ама исто си беше и не ставав после и си помина само по себе.

17. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    не не не ... она си крчеше така ко ти што викаш..ама од вчера навака се зелени мрсилчиња тецниии вадам. и и смета нормално.

18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Аааа епа тоа е друго веќе, тогаш носи ја на лекар да видиш може има некоја бактерија недај Боже па ќе терба брис да и вадат , штом има зелени мрсулчиња :worried:

19. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    можи да му ставиш неколку капки синомарин и со пумпица да му го исчистиш носето и тоа полесно ке си дише :) јас така му правев а еве и сега понекогаш му го чистам со тие капки, не се штетни, а и др мене ми рече дека дури било и убаво еднаш да ден да му го чистиш ;)

20. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Мамички пишав пред некој ден дека сме настинати и уште сме ни тече носето, и кивкаме, некако не ни поминува, плус можно е и заби да вадиме, а се договоривме со мм во недела да одиме за Маврово малку на чист воздух и сега незнам дали да одложиме или пак ќе му дојде убаво на бебушот :P