Мака мачиме со ова какање..се црвенее, се грчи, ветрови ко возрасен, мириса многу маж ми се смее ко хамбургер да јадело детево (3 месеци е скоро) хахаха Еднаш во 5 -6 дена кака. Ќе и олесни тој ден и пак од утредента хаос сме до наредниот пат.. и се така во круг.
Мајки, имало некое млеко на Хумана кое го препорачуваат ако бебе има пролив. Дали знаете кое е тоа млеко?
Секој ден сум со прашања или пак да си се искажам. Од вчера го сменивме млекото и преминавме на аптамил 1. Нели педијатар ми имаше речено по 45 мл да им давам, но кај машкото сама си зголемив на 60 со прематурот. Ок навикнати си беа така бебенцава, ама ова аптамилов 1 не ги задоволува, сношти беа како недојадени и сега им зголемив доза на девојчето 60, а машкото 90, но ги пие 75мл. Измеѓу им давам да цицаат, но моето не ги задоволува, пак бараат ад. На контрола вчера за 8 дена беа +300 грама што според педијатаркава ги прејадувам, а јас не мислам така кога си бараат. Ми рече да почнам и со чај или вода. Вие од кога почнавте со чаеви? И дали има некоја табела колку е нормално неделно или месечно бебиња да качуваат на килажа за да си се ориентирам некако. Исто ми рекоја да не ги оставам повеќе од 3 часа да спијат. Будевте вие?
Ние сме 11 дена и цело време каката ни е течна. Кака доста пати во денот, не сум упатена, не треба да е течно?
Mene bebeto za edna nedela mi kaci 350 gr, pedijatarot isto kaza mn e da namalam so dozite, davav 90ml da namalam na 60 ml izmegju doenje i da ne go budam koga ke bide gladen sam ke se razbudi ( na pocetok go budev da fati red nekoj) , jas ovaa nedela pocesto davav.90 a poretko 60 na 3,5_4 casa I bebeto naprednalo 190 gr sto za pedijatarot bese super, utre mesec pravime a od deneska davam samo.90 ... Ima tabela zavisi koj mesec, prvite meseci normalno e od 600 do 900 gr mesecno mislam vaka bese...
ние качивме 530 гр за една недела и педијатар ни кажа супер е а претходно мерење кажа 160 било нормално да качи...
Мислам дека е многу за една недела тоа ако продолжи така 2 кила месечно ќе качувате хахха.. Нормално.викаат од 25-50гр дневно во првите 3 месеци мислам.. ама сите се различни ете мојата таа грамажа ја качува за 3 недели. Моево.банана бебенце расте само.во должина ххее
Женски гледам се водите по некоја табела за јадење, а како знаете колку млеко пие кога го доите? Секое дете е различно, не јади секое исто, давајте му онолку колку што му се јади, кога ќе се најади само ќе застани, не му ограничувајте! Моето е 6 недели и јади од 100 до 140 мл, зависи кога како, освен кога се буди навечер , е тогаш пие по 140мл ама заспива накај 12 вечер , се буди еднаш околу 4-5 , пие млекото и одма заспива до кај 8-9 сабајле. Фала богу до сега мака немам видено за спиење , ама си е најаден и си спие цела вечер!
Па на две недели околу 450 грама, сега сме На двомесечен преглед, па ќе видиме како се поправа, ама има качено поќе од 450 грама! Моментално сме скоро 5 кила
Majki,ja bajnav malava i koga ja bajnav naednas celo telo i stana kako tocki crveniznaci nisto nemam smeneto mi mleko ni kasicka nisto,od sto moze da e?? Da ne krevam panika vika mm ama aj da ve prasam vas,nekako me zagrizi 5+ SME.