Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.560
    Како правилно со ова аспираторов За нос??
    Полно носе мрсули ставам капки и влечам со ова ама ниш не искача а не може да диши .. колку јако треба мн ми е страв да не повредам нешто..
    А под вода Кога ја дувам има мрсулчиња ама како проѕирни лиги ..

2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.216
    Допаѓања:
    118.645
    Kaков аспиратор имаш мајка?

3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Мораш да ставиш прво некои капки да разводниш. Но ја би ти препорачала аспираторчето да го оставиш за понатаму, сега можеш само со стапче за уши со граничник да му вадиш.

4. Independiente

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.560
    Изомар мислам се викаше..
    Не помага душа пробав со стапче ама нејзе горе и е затнато . Кај очињата и меѓу веѓи масирам ставам марисол и после со аспиратор.
    Нема друг начин и педијаатарот ми рече мора со аспиратор зш има секрет ама мене ми е стрсв да не направам некоја беља...
    Баш онака ко лиги па и се слеваат па кашла затоа морам да ги извадам :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  5. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.216
    Допаѓања:
    118.645
    Истиот го имаме, баш влече и сум презадоволна. Нема да напривиш штета, убаво намести го на носето и повлечи малку посилно од влечење на сок со цевка.

На Independiente му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Independiente

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.560
    Ете тоа ме интересираше фала ти многу фанче

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Како ти кашла? Зрело?
    Може слика и цена од аспираторот?

8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.216
    Допаѓања:
    118.645
    Повели мајка. Мислам околу 300ден е.
    IMG_20180924_161906.png

На baby 5, Independiente и kukla21 им се допаѓа ова.
  9. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.451
    Допаѓања:
    5.413
    Cist fizilolski rastvor so obicen spric stavaj vo nose I vadi mrsulcinja. Sekoj den moze taka da se ispispira nose ubavo e i za higiena. Promena na vremeto i site deca imaat mrsulcinja. @TeddyGrey ne se sekiraj

На Skorpija25, Independiente и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  10. miss-bootylicius

miss-bootylicius Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    11.019
    Бебето ми е 7 недели, пред неколку дена забелезав околу жилите над челото на двете страни му е модро местото околу жилите. В среда имаме термин на педијатар. Што може да е? На детето не му е ништо. Не плаче си спие супер е но сепак загрижена сум да не има несто

11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.451
    Допаѓања:
    5.413
    Ajde i jas so mojot problem liceto na bebush znaci namesto meko licence kako smirgla ni e. Imashe predhodno bubulicki mackavme etizol banjam bebe samo so eucerin stavam hipermangan so banjanje i cela e kako vruknici po lice sto po telo nema i otfrlam moznost prashak a drzam bebe samo so tetra pelena znaci nema dopir koza na koza. Soveti iskustva ....

На Искра 90Ј му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Искра 90Ј

Искра 90Ј Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2018
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    168
    Истото ни се дешава измиваме и со камилица, исто со еуцерин сме, незнам како да му помогнам а жал ми е што го гледам со мозолчињава еден ден му се смируваат некои следен нови му излагаат

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Naturel

Naturel Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    494
    Ајде мајки ве молам за мислење. Бебуш уште 4дена ќе биде 6 месеци. На врчер спие со мене и мм на спална. Си заспива кај 10 или 11 најкасно. На доење сме и плус аптамил 3 пати во денот. Повеќе од 90мл аптамил не сака да испие. На тежина е супер. Проблемот е во тоа што откако ќе го заспијам по пола час се врти ме бара за пак да цица, трга два три пати и престанува. Потоа пак исто. И потоа можи да не се разбуди 5-6 часа, а некогаш знае да се буди и по 5-6 пати на врчер. Од пред еден месец е вака. А знаеше да се разбуди до 3 пати за цицање и си спие. Ве молам за совет како да се одвикниме некако од ова

14. Independiente

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.560
    Мислам да не мачкаш ништо и само со вода да ја миеш без купки и хипермангани.. може на два дена камилица на газа .
    Не многу топла вода и отфрли некоја храна што ја јадеш баш онака често..смени прашак пеглај обавезно алишта. Менувај пелена кај што спие често и онаа со која го држиш во раце.. се поти па после испотената страна и онаа која била на твоја рака може следниот пат да му дојде на лице ..
    Ја приметив мојава се нафрли еден ден кога беше ладно ја допрев на мојот волнен џемпеР. хаосбеше .Пеглај јаа и твојата облека.. .носи повеќе памучна облекА

15. Dragana Gj.

Dragana Gj. Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    43
    Дали се случило во изметот да има крв како црвено конче , ? Страв ми е... и дали може да биде од биогаја ..бебето е на ад
    Ве молам за одговор..

16. baby 5

baby 5 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    5.167
    Сакав да прашам за аспиратор и фала ти за советот..какви капки за носе користете? 2 месеци сме а настинавме :( прво мама ја фати па и тој од мама..

17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Исти бевме, дури како красти имаше накај ушето кога се исушија.
    Од едно мачкање Афлодерм, по совет од педијатар, се исушија.
    Бањам со Мустела од тогаш.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.880
    Допаѓања:
    203.030
    Ако е затнат носот и мрсулите не течат сами од себе, тогаш не влечи со аспиратор, само беља ќе направиш. За високо затнато носе, ако мора аспирација, тогаш само на лекар, тие тоа го прават со специјални цевчиња. Значи и да ставаш капки и спрејови, аспиратор не, оти може да го повредиш не сакајќи, а и да му направиш проблеми со синусите подоцна. За да му олесниш, инхалации со физиолошки раствор, а ако немаш инхалатор, вриј во тенџере вода со сол и малку босилек, држи го бебето во близина на пареата, ќе помогне. И топла бања, од пареата исто ќе се одзатне. А од капки за нос, покрај физиолошки, хипертоничен солен раствор, ако лекар ти дозволи, може да ставаш по една капка ефедрин во секоја ноздра, само ден-два. Ама само ако лекар ти дозволи, јас имам ставано кај бебе помало од 6 месеци.

Сосема е нормално. Кожата му е тенка, светла и провидна, па нормално е повеќе да се познаваат крвните садови. Особено е изразено кај светли дечиња.

Да не пукнало некое капиларче од напнување? Имаше проблем да се искака?

На mal.ecka, TeddyGrey и Independiente им се допаѓа ова.
  19. Dragana Gj.

Dragana Gj. Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    43
    Неколку пати така , и потоа ми рњкоа бијогаја ствара запек ,прекинав да давам од завчера пак почнав и вчера пак крвче...мн се плашам..
    Педијатарот ни рече или од запек или од млекото алергија и ако продолжи да сменам инаку на хип комбиотик сме..ама нели треба прво да се испита

20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.451
    Допаѓања:
    5.413