А со килажа како сте? Совет од педијатар имав да не му давам премногу да не се одвикни од цицање. Да не му е можеби скок во развој? Леле ептен е жален, плачи ко да ми се тажи...
Прво на цице со молење , пеењенишкање во раце додека си.фати.убаво па после нуди шише и тоа земи некое што не тече толку за да не го одбиеш од града скроз. Полесно му е од шише затоа ти одбива да цица,,,Секој пат пробувај прво града па како дохрана после подој. шише.. млеко имаш нели?? Мора трпение ако планирап да го доиш понатаму.. А од кога му даваш со шише?? Нудеше ли града прво?? Да не се навикнало милото?? Маки мајчински
Нормално напреднува, околу 5.900 беше пред една недела. Јас не го цицам, не би знаела шо да ти кажам , ама и мене докторот ми велеше толку дај му онолку дај му и нонстоп беше гладно. Откако почнав да му давам колку шо му се јади немам мака и искрено цела вечер спие од кај 9-10 до сабајле 7-8 се буди , а пред тоа обавезно еднаш станваше дека недонајаден.
Majki, sinceto mi e 7 nedeli. Poslednive dve nedeli sekoja vecer posle 20 h koga treba da go spremam za spienje placi se nervira mnogu edvaj go smiruvam. Go stavam da cica uste poveke place, do dunkam go niskam mu pejam dzabe tesko se smiruva. Ke zadreme edvaj malku i se streknuva i pak istoto odnovo. Kako da se ima od nesto isplaseno ... denski e super si prespiva i normalno si cica no navecer e sekogas vakov. Ne faka 1 casot dodeja da se smiri i zaspija. Otaekogas spiel vo krevetceto do spalna do mene... sega go stavam do mene na spalna za da bidi do mene da bude posmiren no pak se shtreka celA vecer ne spue mirno. Dalu e ova nekoj period sto ke pomine ili ... dajte nekoj sovet sto da pravam.
Првите недели грчеви имабставај му топло на стомачето и давај му пробиотик капки БиоГаја ги има по аптеки. Внимавај пто јадеш, не смееш грав, какао, зелени зеленчуци, пр. Краставица не, сето тоа преку млеко му орави грчеви. По третиот месец се смируваат.
Мајки,едно прашање имам. На првата ортопедска контрола, малата беше повеќе на ад млеко од мајчино, и докторката ни препорача од втор месец наместо Д3+К1 да давам една капсула Д3+омега и една капсула Д3 обичен. Е сега,пошто ад го прекинавме, дали да давам само Д3+омега, зашто јас сметам дека е многу по две капсули? Во една капсула има 400IЈ Д3.
Може ортопедот увидел дека треба повеќе Д3. Може е доволно 1 капсула за повеќето бебиња, но колку што видов малата убаво си качува тежина (пу пу машала ), и треба да има доволно во организмот за поддршка на тој раст. Супер што успешно се доите, но не треба заради тоа да се скрати Д3, баш напротив, адаптираното млеко обично има додадено Д3 (има околу 40-50 IU во 100мл) и има многу повеќе од мајчиното кое не е некој извор на Д3 (има околу 3-5 IU во 100мл). Би ти препорачала да не прекинуваш на своја рака.
Утре последната капсула д3+к1 и ја давам, и купив и обични и со омега. Значи да ги комбинирам и двете сега... @Independiente Што да не прекинам,не сфатив ? Не сум почнала сеуште со капсулите,од задутре треба..
@Chanell* Давај си и двете, јас одеднаш едно по друго во уста од сабајле давам на џивџи. Па на нареден преглед ќе си го прашаш ортопедот дали уште треба по две или не. Ако си расте крофнето убаво како до сега, би требало да се продолжи по 2.
@Chanell* ако ти е од помош - јас до 12 недела ми рекоа да давам д3+к1 и д3+омега. После тоа само д3+омега и вигантол капки. За што се тие капки?
@Chanell* прашај да не треба д3+к1 оти само д3 се дава на бебиња кои се на ад оти има формулата вит к, а твоево сега е на мајчино.
D3+k1 se davaat na bebinja do 3 meseci posle samo d3 se davaat sto ima vrska dali e na majcino ili ad